Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma lekko 😈😈 

Mógłby ktoś wytłumaczyć na czym dokładnie polega Curve Optimizer, co dokładnie znaczą te wartości które zmieniamy oraz czy ma to jakąś zbieżność z Intelowym offset napięcia CPU? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

GPU z tego co widzę AMD, może nowe stery gryzą się ze sterami chipsetu ?? Tak mi wpadło do głowy 🤫 

@PiPoLiNiO

Z tego co ja się orientuję to 1 jednostka odpowiada ok 5mV, więc ustawiając np -20 to zdejmuje Vcore o ok 100mV. Spróbuj ustawić LLC na 6 to jeszcze bardziej zjedzie z napięciem.

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sniper76to była kiedyś jednorazowa sytuacja, do tego szło jako aktualizacja na na moich ustawieniach UV/zegarów więc może przez to złapało jakiś błąd. Że nie miałem wtedy czasu bo akurat wychodziłem, to wyłączyłem kompa i zapomniałem. Dopiero wczoraj sobie przypomniałem o tym więc ddu, instalacja od nowa tego samego sterownika i poszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa z UV to różnie bywa i też niby stabilnie, a czasem fiknie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, sniper76 napisał:

Spróbuj ustawić LLC na 6 to jeszcze bardziej zjedzie z napięciem

Mając ustawione Curva czy zamiast Curva? Ale LLC to już pewnie mogą być problemy przy obciążeniu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Mógłby ktoś wytłumaczyć na czym dokładnie polega Curve Optimizer, co dokładnie znaczą te wartości które zmieniamy oraz czy ma to jakąś zbieżność z Intelowym offset napięcia CPU? 

Na tym, że obniża napięcie o ustaloną wartość na każdym punkcie krzywej taktowania/woltażu. Curve Sharper czy jakoś tak będzie pozwalał zmieniać o różne wartości w różnych punktach krzywej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, tomcug napisał:

Curve Sharper czy jakoś tak będzie pozwalał zmieniać o różne wartości w różnych punktach krzywej.

To już jest w ostatnim BIOS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie ;-) dłubanie przy LLC oczywiście wymaga powtórnych testów stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Możesz więcej szczegółów? Jakieś foty bo na pewno robiłeś do zgłoszenia :)

Robiłem zgłoszenie, mam gdzieś jeszcze chyba wymianę maili z x-com. Największy problem był z płytą bo kilka miesięcy czekałem na pieniądze, 2 albo 3 razy oddawali mi ją że już jest sprawna i naprawili (nie była)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

@Vo1d998 A wiadomo co się stało w ogóle? 

To było pół roku od premiery 7000, procesor dostawał za wysokie napięcia, spalił się i procesor i płyta. Płytę naprawić próbowali, niestety koniec końców nie udało im się naprawić portów RAM, 2 działały a 2 nie. Ale to wszystko już pisałem x czasu temu tutaj na forum. Chyba jedyną osobą w Polsce byłem która taki problem miała, albo inni tego nie nagłaśniali...

Edytowane przez Vo1d998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Nie miałeś nowego bios? 

No wtedy jeszcze nie. Ale zadajmy sobie pytanie czy to po stronie użytkownika powinno być to żeby aktualizował bios jak pojawi się nowy? Czy to my powinniśmy uważać na to żeby nam się nie spalił komputer skoro chodzi na ustawieniach fabrycznych? XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, PiPoLiNiO napisał:

Izi. Pytam informacyjnie :)

Znaczy z tego co pamiętam, coś tam aktualizowałem jeszcze przed samym problemem. Ale to było tak dawno temu że nie dam sobie ręki uciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug 7950x3D w grach typu Morales, ile mniej więcej powinien trzymać Mhz? Pamiętasz może?

4900-5200 w zależności od rdzenia jest okej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o CCD z kaszą 3D, to są to wartości w normie. Nie jakoś rekordowo wysokie, ale ok.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak po premierze nowych zenów wasze nastroje? 

ja chyba oleje tą generacje Ryzen 9000 a nawet nadchodzący X3D i zaczekam na następną z nowym X3D do przesiadki z 7800x3d aby poczuć wyraźną różnice 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykła ewolucja, żadna rewolucja. Równie dobrze mogli to nazwać ZEN4+  

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie chyba wszyscy powinni pójść po rozum do głowy i zacząć wydawać nowe procki co minimum 2 lata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest źle, wzrosty są, dodali więcej linii PCI-E 5.0. No nie jest to taki skok jak między Zen 2 i Zen 3.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ogólnie chyba wszyscy powinni pójść po rozum do głowy i zacząć wydawać nowe procki co minimum 2 lata. 

Mogą sobie wydawać jak chcą, wystarczy nie kupować co generację.

• Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będą co 4 miesiące wydawać to też będzie spoko? Jak coś to co 2 lata też nie trzeba kupować przecież :)

Chodzi o wydawanie jak będzie to miało jakieś przełożenie na wydajność. A nie wydać aby wydać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi