Skocz do zawartości
Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie to samo co poprzednia seria ale za to drożej. No wiadomo wszystko potanieje. Nowości kosztują a tu nawet nie ma powodu dopłacac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ogólnie chyba wszyscy powinni pójść po rozum do głowy i zacząć wydawać nowe procki co minimum 2 lata. 

Kto każe zmieniać procek co generacje. Użytkownicy powinni się nauczyć zmiany jak faktycznie im to przyniesie jakąś realna korzyść w wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmienilem 3700x na 5800x ale po taniości. Teraz chętnie bym zmienił na 7800x3d ale wiem że nie potrzebuje tak naprawdę. Może w zimie kupię by się pobawić;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, kadajo napisał:

Kto każe zmieniać procek co generacje. Użytkownicy powinni się nauczyć zmiany jak faktycznie im to przyniesie jakąś realna korzyść w wydajności.

Pozdrawiam posiadacza "starożytnego" 10700F :E

Ja w tym roku nie zmienię proca. Może w następnym, albo i za dwa lata. Obecnie w to co gram dalej mi styka poczciwy 10700k :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mam niskie wymagania, 60 FPS i takie tam. NA razie 10700 do tego starcza. Bardziej mnie martwi brak oleda 1440p niż nowy procek :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gram w 4k do tego w przytłaczającej większości w gierki o niskich wymaganiach od strony cpu. Nie mam jeszcze wystarczającej motywacji, aby rozbebeszać kompa :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mógłbym dla MFS'a ale jak pomyśle ze nadal i tak nie będzie działał jak złoto a za rogiem już 2024 to mnie się po prostu nie chce :D

Nie ma co się pakować w większą ilość rdzeni niż 8/16 bo żaden z tego pożytek w grach, czekam aż IPC się zwiększy znacznie. Się nie doczekam już chyba :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kadajo napisał:

dla MFS'a

A wiesz, że te samolociki Twoje na Ryzen zacinają odczuwalnie mniej? Ja zawsze odpalam sobie ten pokazowy lot po Nowym Jorku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal A300 z LAX z FSLTL+FSRealistic Pro+SimFX :D oczywiście wszystko na Ultra z LOD 350 a najlepiej 400 i daj znać ile FPS. Jak nie ma 60 to nie jestem zainteresowany :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOD zawsze mam 400. A to wszystko z przodu to nie mam pojęcia o czym piszesz :) Ja odpalam tą grę kilka razy w roku na 10 min zobaczyć jak wygląda 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe nie no ogólnie MFS 2020 to już raczej nic tam się nie wydarzy ciekawego ale i tak sporo udało im się osiągnąć. Dlatego patrze na 2024 i rzekoma poprawę wydajności wielowątkowej bo 2020 ma z tym bardzo duży problem i potrafi sobie zdechnąć nawet na topowych dziś CPU. I to tak naprawdę zdechnąć ze wydajnosc spada w okolice 15-10 FPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natywna gra już ma problemy więc jak dowalisz mody pisane na kolanie to co się dziwić ;) 

X3D + FG dają radę, ale nie pokonają badziewnej optymalizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra cena za ten procesor to jaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to że właśnie ta bo wszędzie indziej powyżej 1600 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1699 za 9700x to i tak dobra cena :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 czerwca był za 1359zł w x-kom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano był i kto wtedy kupił wygrał.

Choć w obecnej sytuacji te 1499 za "króla gier" okazuje się nie taką złą ceną. Intela strach brać...zresztą poza pureintel i tak dostaje od "króla" cena/wydajność, rysie 9000 przy nim poległy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak jest tanio, bo konkurencji w tej cenie brak. Może zastąpi moją i5 po testach, lecz boję się, że nowa i5 będzie lepsza. :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jakoś słabo z przeciekami w kwestii 15 gen, ostatnie jakie w temacie widziałem to sprzed kilku tygodni gdzie wzrost był mizerny. Ale przecieki o AMD wskazywały na w miarę przyzwoity a wyszło słabo...więc kto to wie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co jest pewne, że będzie drożej od 7800X3D i B650. Lecz czy wystarczająco wydajniej, bo jak będzie podobnie z wydajnością, to będzie lipa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, krzysiak napisał:

Ogólnie jakoś słabo z przeciekami w kwestii 15 gen, ostatnie jakie w temacie widziałem to sprzed kilku tygodni gdzie wzrost był mizerny. Ale przecieki o AMD wskazywały na w miarę przyzwoity a wyszło słabo...więc kto to wie :E

Przecieki z uzytkow sugerowaly orsza wydajnosc od Zen5 ale nie mozna powiedziec , ze slaba. Do tego brak jakiegokolwiek przecieku o wydajnosci w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, krzysiak napisał:

Choć w obecnej sytuacji te 1499 za "króla gier" okazuje się nie taką złą ceną.

Dokładnie, to wciąż dobra cena. Po prostu przy mega promocji za 1300-1400 zł wydaje się gorsza, ale tak naprawdę to król gamingu i 1500 zł to super cena. 5800X3D kupowałem za 2300 zł i nie płakałem XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Phoenix. napisał:

Przecieki z uzytkow sugerowaly orsza wydajnosc od Zen5 ale nie mozna powiedziec , ze slaba. Do tego brak jakiegokolwiek przecieku o wydajnosci w grach.

No dlatego zasugerowałem, że ciężko cokolwiek z tego co wyciekło wywróżyć :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi