Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

olaboga, caly post do edycji...

Az mnie zmusiles do odpalenia manuala od Twojej plyty (bo zakladam, ze na tym sie opierales). Moze slepy jestem, ale tak tam nie jest to opisane :)

SS/DS =/= SC/DC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@rybek

W manualu jest poprawnie, a przetestowane ramki są tak opisane...

Czyli o co biega ?? SC/DC ?? 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, sniper76 napisał:

Trochę odskoczę od tematu ale wciąż dotyczy AM5 🫣

Dla pamięci 2x16GB Asus zaleca montaż w gniazda 1, 2 co daje SS, 2x32GB w tych samych gniazdach daje DS. DDR5 mają dwa kontrolery po 32-bit i już jedna ramka lata jakby w DS 🤔 z ciekawości trzeba sprawdzić :hmm:

4 minuty temu, sniper76 napisał:

@rybek

W manualu jest poprawnie, a przetestowane ramki są tak opisane...

Czyli o co biega ?? SC/DC ?? 

To zaleca czy w manualu poprawnie? Idzie sie zgubic :E Skoro uzywasz skrotow, to wiesz co oznaczaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS = single sided, DS = dual sided. Pierwszy rodzaj to moduły Single Rank (8 kostek), drugi Dual Rank (16 kostek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@rybek

W manualu opisano tylko poprawny montaż w gniazda zależny od ilości modułów. 

@tomcug

Już kolega sprostował... 

Po prostu źle sobie przetłumaczyłem... ech, co za wstyd 🤭 

Asus nie zaleca DC dla dwóch ramek ?? o co biega ??

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tomcug napisał:

SS = single sided, DS = dual sided. Pierwszy rodzaj to moduły Single Rank (8 kostek), drugi Dual Rank (16 kostek).

No i juz przylazl niszczyciel dobrej zabawy :E

3 minuty temu, sniper76 napisał:

@rybek

W manualu opisano tylko poprawny montaż w gniazda zależny od ilości modułów. 

A gdzie Asusix niby zaleca montaz w 1 i 2 slot?

A juz tak serio, to pomyliles ilosc stron RAMu z iloscia kanalow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak dokładnie, pomyliłem 🤪

Zerknij w Asus "wspierany RAM" dla mojej płyty. 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwal sie jeszcze tym info, gdzie asus zaleca montaz ramek w 1 i 2 slot....

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

facepalm-really.gif

to w tym miejscu znaczy, ze mozesz sobie uzywac 1 lub 2 ramek, bo np. 4 juz nie zaleca. Nie ma to odniesienia do numeracji slotow.

Ide spac, glowa mnie rozbolala :E

Edytowane przez rybek
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak  mowilem, Twoj pierwszy post jest caly do edycji, bo wszystko zle zinterpretowales. Nie wydawalo sie dziwne, ze Asus "zaleca" montaz 1, 2, 4? Bez 3?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zaciekawiło mnie dlaczego  podał wspierane gniazda 1, 2 dla dwóch ramek, które mogą pracować od strzała w DC, czyli sloty 2, 4 i po zawodach. Problemy ze stabilnością się pojawiły ?? wypisują farmazony, a ja je czytam :naughty: :hahaha:

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JW. 1, 2 nie jest odniesieniem do numerow slotow, a ilosci kostek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rybek

Więcej nic nie piszę i nie czytam po spożyciu alkoholu :szczerbaty: takie wychodzą głupotki :(

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, sniper76 napisał:

@rybek

Więcej nic nie piszę i nie czytam po spożyciu alkoholu :szczerbaty: takie wychodzą głupotki :(

@krzysiak widzisz jaka mode wprowadziles na forum?

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś KB5041587 z wersji testowej przeszedł w stabilną KB5043076.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest opcja, że ustawienie ram na 6200/6400 zadziała bez zmian napięć? 

Mógłby ktoś w skrócie opisać jak się za to zabrać na Asus? 

Znalazłem już stabilne timingi, curve, vsoc. Coś poza tą prędkością RAM mogę jeszcze zmienić żeby trochę podnieść wynik w mojej ulubionej gierce zwanej cinebench? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram w cb nic nie da, zostaje Tobie zabawa eclk.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie co się stało z ceną 7800X3D. 

Sklepy zwęszyły biznes i cyk, +300 zł to tego co było 3 miesiące temu. 

A w tym czasie dolar potaniał o 20 groszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekujemy za info, na ostatnich stronach ta kwestia wcale a wcale nie byla poruszana :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Radio_Tirana napisał:

Zobaczcie co się stało z ceną 7800X3D. 

Sklepy zwęszyły biznes i cyk, +300 zł to tego co było 3 miesiące temu. 

A w tym czasie dolar potaniał o 20 groszy. 

weź pod uwagę to że niedługo jest black friday, musieli podnieść ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Złożyłem zestaw z 7600X i Freezerem III 360.
Całkowity default w biosie.
10 minutowy cinebench pokazał max 81C.
Tak powinno być, czy coś skopałem z montażem?

Edit: dobra, już się dowiedziałem, że chyba to normalne :D 

Edytowane przez krukkpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi