Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Spl97

Socket AM5/Zen 4 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, ju-rek napisał:

Jak przejdzie PCBdestroyer to będzie ok

Wywaliło 1 error przy 64 iteracjach. Na sam koniec.

To raczej wina pamięci, płyty czy procka?

Pytam, gdyż CPU jest tylko tymczasowe do wyjścia 9800X3D.

Edytowane przez krukkpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być spowodowane temperaturą pamięci jak wystąpił pod koniec testu. Jakie były? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, ju-rek napisał:

Może być spowodowane temperaturą pamięci jak wystąpił pod koniec testu. Jakie były? 

51-52C max "SPD Hub Temperature"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze pytanie, czy to jest profil XMP/EXPO, czy ty coś ustawiałeś i zmieniałeś w timingach? Dobrze by było jakbyś pokazał ZenTimings z ustawieniami i napięciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sniper76 napisał:

Wstępnie przelatuje CB23 :) eCLK 106 MHz

AIDA64 test SHA - szybka weryfikacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego nie może zabraknąć VST, yCruncher i tak kilka godzin Karchu 🤣

1 godzinę temu, sniper76 napisał:

Wstępnie przelatuje CB23 :) eCLK 106 MHz

Patrząc na ten rozjazd zegarów to tam się musiał zapewne odbijać od limitu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Phoenix. napisał:

Do tego nie może zabraknąć VST, yCruncher i tak kilka godzin Karchu

Test SHA i Julia trwa po 10s i jest wszystko wiadomo. No, ale przecież przechodzi 10 min CB23 - stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz mi tego tłumaczyć, znam te testy bo testowałem 7800XD jak kiedyś ktoś tu o tym pisal. Bawi mnie natomiast to ile jeszcze ludzie wymyślą programów i testów z tyłka 🤣

No ale testujcie sobie, jak wasz epenis jest od tego dłuższy to czemu nie 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Phoenix. napisał:

Nie musisz mi tego tłumaczyć, znam te testy bo testowałem 7800XD jak kiedyś ktoś tu o tym pisal. Bawi mnie natomiast to ile jeszcze ludzie wymyślą programów i testów z tyłka

Ciebie wszystko bawi, widzę. Zabawny jesteś człowiek. Gratuluję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze uśmiechnięty optymista jestem ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam, że mam tego ryzena 7700 (bez x) ale trochę mnie rozczarował pod względem temperatur i tego co ludzie na forach piszą jakoby to miał być super zimniutki procesor idealny do jakiegos ITXa.

Jak gram np. w BG3 albo Battlefielda to mam zwykle powyzej 70 stopni, są skoki do 80. Chłodzi to noctua u14s skręcona na 850rpm. To jakbym ja wstawił takiego 7800x3d to bym miał non stop throttling bo nie dość, że 120W to jeszcze przez cache podobno się mocniej grzeje. Gdzie te czasy gdzie stockowy cooler nie był końcem świata xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

65W i gorący ? Chyba że zdjąłeś limity.

Te cpu trzeba ustawiać ręcznie, miałem 7700X i po manualnych nastawach proc chłodny w grach.

Zen4 mają limit temperaturowy 95st i zawsze będzie pchał max wydajność póki nie odbije się o limitu temperaturowego dlatego bez manualnych ustawień chłodno nie będzie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wpisane ręcznie w biosie, wszystkie limity (PPT, TDC, EDC). Do tego curve -15. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Slayer napisał:

To jakbym ja wstawił takiego 7800x3d to bym miał non stop throttling bo nie dość, że 120W

7800X3D nawet w syntetykach rzadko dobija do 100W, w grach zużywa 60-80W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Slayer napisał:

To jakbym ja wstawił takiego 7800x3d to bym miał non stop throttling bo nie dość, że 120W to jeszcze przez cache podobno się mocniej grzeje. Gdzie te czasy gdzie stockowy cooler nie był końcem świata xD

Podczas ostrego orania syntetykami max 93W na 7800x3d i temp w okolicach 80 ;)

Co do stock coolera...w sumie to chyba nigdy nie używałem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cache nie sprawia, że jest cieplej? Bo ja mam przy 90W 80 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screen, który wrzuciłem był zdjęty w idle, bo chciałem pokazać jaki zegar wbił 🙂 CB23 tak na szybko odpaliłem nie testując w innych syntetykach. Zdjąłem na 105 MHz (Curve auto) po czy stabilnie przgralem 3 godziny w BF2042 bez przykrych niespodzianek. Odnoszę wrażenie iż 5.1 GHz all cores w zasięgu 🤔 podłubię jeszcze i zobaczę co z tego ostatecznie wyjdzie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O 8 rano Częstochowa rzuciła sto sztuk 7800X3D w obniżonej cenie i już wszystkie się wyprzedały. Jestem pod wrażeniem. 

fgZ7v1728462363.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwnego. Intel z nową podstawką ledwo wyprzedzi AMD, być może nawet będzie w tyle w 40% gier. Ja miałem zmieniać na 7800, później na 9800 ale jak teraz patrzę na testy to 5800 dalej jest mocnym procesorem, w 1440p zwłaszcza. 
To chyba AM5 odpuszczę sobie całkowicie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Doamdor napisał:

to jeszcze tutaj jest

Już wróciła standardowa cena 1979 zł. Sklepy nie mogą oddać tego procesora zbyt tanio. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ platforma AM5 już okrzepła, postanowiłem się nią pobawić używając 7900x i płyty Asrocka B650M-HDV/M.2.

I teraz ciekawostka: pamięci Patriot Viper Venom teoretycznie kupione jako 7000mhz i posiadające naklejki z takimi oznaczeniami https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-patriot-viper-venom-ddr5-32gb-7000mhz-cl32-pvv532g700c32k-894201 , ale posiadające XMP 7200, 7400, 7600mhz (proszę poczytac komentarze) . Na platformie Z690 z 14600K poszły najwyżej stabilnie na 6600mhz 30-40-40-40

Za to z ryzenem i płytą, o której wpomniałem - profile XMP zadziałały bezproblemowo, w tym 7600mhz. I teraz moje uprzejme pytanie do praktyków na platformie AM5 -->

-->Co będzie wydajniejsze, choćby teoretycznie? Asynchroniczne 7600mhz 36-48-48 czy synchroniczne 6400-6500 Mhz 30-40-40? 6600mhz synchronicznie się uruchamia, ale wywala się w czasie testu pamięci w Aidzie.

Także w X-komie do tego wariantu 7000mhz są też opinie opisujące tą anomalię z profilami XMP - jakaś większa partia takich pamięci musiała być https://www.x-kom.pl/p/1131297-pamiec-ram-ddr5-patriot-32gb-2x16gb-7000mhz-cl32-viper-venom.html

20156280_1.jpg

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z690 ma problemy z wyższymi zegarami nie wiem czym jest to spowodowane. Na z790 jest dużo lepiej

Mam podobne pamięci i one spokojnie chodzą na Intelu pod 7600mhz 

Edytowane przez Tornado3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi