Skocz do zawartości
Isharoth

Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Też uważam, że lepiej robić czystą instalkę. Pal licho czy się nie wysypie i czy wszystko będzie działać, ale jak zaśmiecony jest system po takiej aktualizacji ? I ile GB więcej zajmuje bo przechowuje stare pliki i ustawienia i nowe. Raz zrobiłem z 7 na 10 i wszystko działało, ale muliło strasznie. No w tamtych latach to miałem chyba 8GB wolnego RAM. Może i przez to, ale zawsze zaleca się żeby robić czystą instalkę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, hubio napisał:

Pal licho czy się nie wysypie i czy wszystko będzie działać, ale jak zaśmiecony jest system po takiej aktualizacji ? I ile GB więcej zajmuje bo przechowuje stare pliki i ustawienia i nowe

Wszystko co zbędne trafia do katalogu windows.old i jest przechowywane obecnie chyba 10 dni (w tym czasie można go wykorzystać do powrotu do poprzedniej wersji systemu), a i można go samemu wywalić narzędziem oczyszczania dysku. Jedynie w rejestrze mogą zostać jakieś pozostałości, ale też niekoniecznie. Windows.old jest w zasadzie kopią systemu z którego robisz uaktualnienie. Jak coś pójdzie nie tak, to system w momencie przywracania po prostu to co jest w windows.old podmieni z powrotem w katalogu windows.

Obecnie katalog widows u mnie ma rozmiar na dysku 25,2 GB, w bajtach wychodzi ponad 27000000000m, czyli realnie 27 giga i tak wszelkie źródła podają, że czysty win11 zajmuje. To samo miałem na win10, jak go te 7 lat temu na czysto zainstalowałem, tak cały czas, przez kolejne aktualizacje trzymał ilość miejsca mniej więcej w granicach jakie były podawane że zajmuje czysta instalka. 

Tak jak pisałem wyżej, jak się sprawdzi np. po przejściu z win10 22H1 na 22H2 data instalacji systemu zmieni się na dzień wykonania aktualizacji, tak samo dzieje się przy uaktualnieniu z win10 do 11. Jak nie ma się jakichś wymysłów poinstalowanych to system jedynie transferuje ustawienia, rejestr, aplikacje powiązane w pewien sposób z systemem i tyle, a nowe funkcje czy zmiany w systemie są po prostu sprawnie zamieniane bez pozostawiania śmieci.

Wiadomo że proces nie jest w 100% bezbłędny, bo nigdy nie będzie, to po prostu nierealne przy takich możliwościach istnienia różnych konfiguracji sprzętowych i posiadanych aplikacji, peryferiów, urządzeń itd. ale po tylu latach zdobywania w tym doświadczenia wiem, że nie ma co demonizować i czysta instalka to obecnie na prawdę ostateczność.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale tak dużo więcej nie zajmuje, ponad osiem lat nie stawiałem systemu tylko zaktualizowałem z 7 na 10  i później na 11. Teraz mam 50-60 GB wolnego miejsca, wcześniej 40-50 bo to się wacha i nie wszystko zainstalowałem jak stawiałem na czysto a się lubię pobawić programami i na bieżąco aktualizuję te co mam. Nie jest wcale szybciej jak na poprzedniku, problemy jak są to takie same. Ważne aby trzymać porządek w systemie i dbać o niego a powinno być dobrze. Jak ktoś ma śmietnik na kompie to taki będzie miał za niedługo i na nowym systemie, kwestia czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swoim systemem obecnie nie robię praktycznie nic, nie czyszczę niczym dodatkowym, to co system sobie robi sam, to mu w zupełności wystarczy. Jedynie antywirusa mam dokupionego, bo do wbudowanego narzędzia ochrony nie mam aż takiego zaufania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto przeskakiwać na 11 w tym momencie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz wkurzającego grupowania okienek tej samej aplikacji na pasku zadań, którego nie da się normalnie wyłączyć, to ja nie odczuwam żadnej różnicy, więc moim zdaniem nie stoi nic na przeszkodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podczas instalacji win10PRO powiązałem licencję z kontem Microsoft na którym widzę konkretnie mój sprzęt. Za dosłownie parę dni składam nową maszynę (Ryzen 7800X3D +Strix X670E-F Gaming) czy mogę od razu zainstalować Win11 PRO i aktywować z kontem MS, czy najpierw zrobić licencję do 10PRO i uaktualnić do 11 tki ?? Niechciałbym kupować nowego klucza... 

Najnowsza kompilacja 11 PRO będzie pobrana (na moim systemie) narzędziem do tworzenia bootowalnego pendrive. 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Możesz od razu instalować win11.

Po instalacji we wskazanym przez instalator momencie logujesz się na swoje konto MS i powinno śmigać.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Zobaczymy co z tego wyjdzie 🫢 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachowałem się dzisiaj jak totalny laik :( Robiłem format i pomyliłem dyski :( Jak się pozbyć woluminu 3 ? Dysk formatowałem, ale widocznie jest jakiś plik rozruchowy i przy włączeniu kompa za każdym razem muszę wybierać :( No nie mogę tego ogarnąć :( 

at7AU0K.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, YogiCK napisał:

Za pomocą EasyBCD najprościej

Ok, działam ;)

Jednak nie, trzeba swoje dane podawać itd...

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie skąd bym mógł dorwać W11 bez defendera? mam swój klucz, mam licencje ESET, ale defender ciągle działa i bez przerwy mam jakieś problemy... to zapora defendera pokazuje jakieś wariactwo blokuje mi pliki które mam na dysku przenośnym.. np zakupiony program od iObit pokazuje jako wirus i go blokuje a ESET nie wykrywa nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

Panowie skąd bym mógł dorwać W11 bez defendera? mam swój klucz, mam licencje ESET, ale defender ciągle działa i bez przerwy mam jakieś problemy... to zapora defendera pokazuje jakieś wariactwo blokuje mi pliki które mam na dysku przenośnym.. np zakupiony program od iObit pokazuje jako wirus i go blokuje a ESET nie wykrywa nic...

https://www.sordum.org/9480/defender-control-v2-1/

9 godzin temu, maras2574 napisał:

Ok, działam ;)

Jednak nie, trzeba swoje dane podawać itd...

https://m.majorgeeks.com/mg/getmirror/easybcd,1.html

Tu masz pobieranie bez rejestracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, maras2574 napisał:

Zachowałem się dzisiaj jak totalny laik :( Robiłem format i pomyliłem dyski :( Jak się pozbyć woluminu 3 ? Dysk formatowałem, ale widocznie jest jakiś plik rozruchowy i przy włączeniu kompa za każdym razem muszę wybierać :( No nie mogę tego ogarnąć :(

Zakładka Rozruch w msconfig, usuń drugi wpis i tyle. Byle byś usunął ten co trzeba (ten bez oznaczenia Bieżący system operacyjny) ;)

Edytowane przez tomcug
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, tomcug napisał:

Zakładka Rozruch w msconfig, usuń drugi wpis i tyle. Byle byś usunął ten co trzeba (ten bez oznaczenia Bieżący system operacyjny) ;)

No i o to chodziło, dziękuję bardzo :beerchug: :thumbup:

48 minut temu, YogiCK napisał:

Tu masz pobieranie bez rejestracji

Kolega @tomcug podał najszybszy i najprostszy sposób ;)  Bez instalowania niepotrzebnych programów, ale dzięki za chęci :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

Powinno to działać tak, że ESET dezaktywuje Defendera. Jeśli oba działają w tle to na początek przeinstaluj ESETa na czysto korzystając z ich narzędzia: https://support.eset.com/pl/kb2289-jak-moge-recznie-odinstalowac-produkt-eset

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

mam swój klucz, mam licencje ESET, ale defender ciągle działa

Teoretycznie ESET w mocnym stopniu deaktywuje defendera. Na Twoim miejscu sprawdziłbym przy okazji czy ten ESET działa jak powinien i jest dobrze zainstalowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w zabezpieczeniach Windows masz tak (u Ciebie powinien być widoczny ESET) to Defender nie ma prawa się wpierniczać i jest automatycznie wyłączony:

VUB9307.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, caleb59 napisał:

Powinno to działać tak, że ESET dezaktywuje Defendera. Jeśli oba działają w tle to na początek przeinstaluj ESETa na czysto korzystając z ich narzędzia: https://support.eset.com/pl/kb2289-jak-moge-recznie-odinstalowac-produkt-eset

Albo mam jakieś g**** w systemie albo coś... Defender nie pozwala mi nawet otworzyć tego pliku XD   " Plik został usunięty ze względów bezpieczeństwa " u zony na laptopie gdzie ma Bitdefendera pobrało bez problemów XD

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam skąd ściągnę obraz iso z win 11 ze wszystkimi poprawkami tak żeby nie tracąc czasu na aktualizacje już zainstalowanego systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafiki20 napisał:

witam skąd ściągnę obraz iso z win 11 ze wszystkimi poprawkami tak żeby nie tracąc czasu na aktualizacje już zainstalowanego systemu

wpisujesz windows 11 pobierz i wchodzisz na strone MS pobierasz narzedzie mediacreationtool i tworzysz pena z systemem no nie widze w tym zadnej filozofii. wiecej czasu ci zajelo napisanie tematu tutaj niz znalezienie tego. Nie krytykuje zeby nie bylo ale niedlugo to ludzie o wszystko beda pytac na forum zamiast sobie znalezc cos

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to teraz wygląda, dawno nie instalowałem systemu.

Mam Windows 10 Pro, chcę zainstalować 11 ( rozumiem, że zaktualizować mogę tylko do wersji Home, nie do Pro? ), na partycji C mam wszystkie programy, typu Steam, Origin/EA Apps, Uplay, Epic, GOG, Nattle.net, Game Pass ale gry mam zainstalowane na innych partycjach, czy po instalacji nowego systemu będę musiał wszystkie gry instalować od nowa, czy zostaną one zapamiętane bo nie ma ich fizycznie na partycji C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi