Skocz do zawartości
Isharoth

Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Na dziesiątce też to jest. Choć można to odinstalować i osobiście nie widzę i nie odczuwam braku. Jak klikniecie "Start" i przejdziecie to zakładki "Akcesoria sytemu", to pojawiła się tam nowa rzecz na samym początku jak "Dev Home (Preview)", taka fioletowo-różowa ikona. I z tego co zauważyłem, to ten Web Experience chyba jest jakimś tego składnikiem. W każdym bądź razie jak odpalę tego Dev-a, to Web automatycznie zaczyna się doinstalowywać oraz jeszcze coś, tylko nie pamiętam. Dev-a nie da się odinstalować, ale resztę tych nowości już się da.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko tam to zginie wśród innych postów a to jest akcja lepsza niż acta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrzut-ekranu-2024-05-24-173352.png

o tym mówisz? właśnie zastanawiałem się czy instalować to czy nie :szczerbaty: ktoś już czytał co to jest? bo jakoś na razie nie miałem czasu

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto chce to znajdzie :szczerbaty: a tu prędzej czy później też temat zniknie na 2...3....4... itd. stronie :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od długiego czasu to się samo instaluje czy tego chcesz czy nie. Nienawidzę za to całej idei sklepu MS bo potrafią na chama przepychać różne apki i nie masz na to wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na świeżych win11 widziałem że to jest zainstalowane z automatu. 

3 minuty temu, caleb59 napisał:

Od długiego czasu to się samo instaluje czy tego chcesz czy nie.

E tam. Samo się nie robi. Robi się albo przy dużych aktualizacjach jako nowe funkcje systemu, albo w wielu przypadkach macie po prostu to w postaci propozycji aplikacji, bo nie wyłączyliście tej funkcji :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, caleb59 napisał:

Od długiego czasu to się samo instaluje czy tego chcesz czy nie. Nienawidzę za to całej idei sklepu MS bo potrafią na chama przepychać różne apki i nie masz na to wpływu.

Odpal PowerShell jako admin i wklep -> Set-ItemProperty -Path "HKLM:\SOFTWARE\Policies\Microsoft\WindowsStore" -Name "AutoDownload" -Value 2 -Type DWord

wyłączysz tym aktualizacje automatycznie w M$ Store, będzie trzeba wszystko przez Sklep aktualizować ręcznie, ale przynajmniej masz wpływ na to co się instaluje

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

takie mega szybkie pytanie, byłby ktoś z was zainteresowany takim formatem daty w Win11?

Zrzut-ekranu-2024-05-24-205211.png

gdzie W to "Week" + aktualny numer tygodnia :D właśnie nad tym pracuję by wprowadzić w którejś kolejnej wersji mojego skryptu. System odczytuje aktualną datę systemową przy każdym starcie systemu i wstawia w pasek zadań obok daty :D właśnie wprowadziłem to na moim prywatnym PC i na razie działa bez problemu :szczerbaty: ktoś zainteresowany przetestowaniem?

PS> pospieszyłem się nie zwracając uwagi na to że zlicza mi źle tygodnie :D bo mamy 21tydzień roku a nie 22 :szczerbaty:

Zrzut-ekranu-2024-05-24-213015.png

numeracja naprawiona :D ktoś chętny do przetestowania? :szczerbaty:

BTW> Ale wiecie że nikogo nie zmuszam i możecie śmiało pisać w temacie dalej? :D :beer:

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, wowo0689 napisał:

tak? a jak oceniasz nowości?

Obsługa tła HDR
Uśpienie
Sudo dla Windows
Rdzenie w jądrze systemu Windows
Obsługa Wi-Fi 7
Przewijany widok wysuwanych szybkich ustawień na pasku zadań
Tworzy archiwa 7-Zip i TAR w Eksploratorze plików
Ulepszenia dotyczące podłączania urządzeń audio Bluetooth Low Energy.
Ulepszenia Copilot Użytkownicy w Europejskim Obszarze Gospodarczym wkrótce będą mogli pobrać Copilot w systemie Windows jako aplikację ze sklepu Microsoft Store

Edytowane przez Tombycz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie są nowości doczytałem już, tylko pytam jak je oceniasz, korzystałeś osobiście z nich? :) coś więcej na ich temat możesz powiedzieć? czy akurat dla Ciebie nic to nie wnosi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odkąd znowu na twardo odinstalowałem dziadostwo (Web Experience Pack) przez Powershella nie mam żadnych problemów czy errorów w logu systemowym. Tajniackimi metodami wyczaiłem, że mają już w odwodzie nowszą wersję tego modułu tylko jest zamknięta za ścianą, która nazywa się "testy" i nie jest dostępna publicznie, może ta nowsza wersja będzie naprawiona. Co prawda można by ją już pobrać i zrobić nakładkę przez Powershella bo to .appxbundle i są na to sposoby ale poczekam na oficjalną wersję retail - ten moduł na szczęście nie jest wymagany do działania czegokolwiek poza Widżetami.

Obecna zabugowana wersja retail: MicrosoftWindows.Client.WebExperience_524.13200.10.0

Nowsza wersja testowa niedostępna publicznie: MicrosoftWindows.Client.WebExperience_524.13701.0.0

---------------------------------

Aktualizacja naprawiająca artefakty w przeglądarkach opartych na Chromium jest już dostępna:

xPaB0ir.jpeg

-------------------------------

Nie wytrzymałem i zainstalowałem ręcznie wersję MicrosoftWindows.Client.WebExperience_524.13701.0.0 - nawet Powershella nie było trzeba bo wystarczyło zrobić prawoklik na .appxbundle i wybrać "zainstaluj". :E

Póki co zero problemów, nawet po restarcie log systemowy jest czysty i moduł Web Experience przestał się sypać.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po tej aktualizacji 853 całkowicie system się posypał. Zrobiłem nową instalkę i wstrzymałem aktualizacje na 5 tygodni. Na razie działa OK i nie zamierzam tego psuć aktualizacją 853. Za to zaraz zrobię pendrive z Insider 24h2 i jak ten system się posypie zainstaluję 24h2.

Do września jeszcze daleko :E

EDIT:

• Kwiecień 2024: Windows 11 24H2 osiąga status RTM.
  • Maj 2024: Microsoft poprowadzi event Windows, aby pokazać nowe doświadczenia AI.
  • Czerwiec 2024: pierwsze ARM PC z preinstalowanym Windows 11 24H2 trafią na rynek.
  • Lipiec 2024: Microsoft sfinalizuje zestaw funkcji dla Windows 11 24H2.
  • Sierpień 2024: Microsoft wypuszcza aktualizację funkcji Windows 11 24H2.
  • Wrzesień 2024: Windows 11 version 24H2 + nowe funkcje AI staną się dostępne dla wszystkich.

https://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/Kiedy-wyjdzie-Windows-11-24H2-Znamy-juz-harmonogram

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzisz, a u mnie wspaniale poszło, zniknęła szachownica w Chrome i to najważniejsza zmiana na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też bez problemów ta najnowsza wersja działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kurde... chyba jednak nie wytrzymam i zrobię aktualizację obecnego systemu do 24h2 :E

Będzie to instalacja z zachowaniem plików i danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

..... sorki źle doczytałem, nie ta odp

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ten system będzie używalny i stabilny bez błędów? Bo zmusza mnie co chwilę MS do przejścia na niego, ale czytam co chwilę że to jest niezłe gówno. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

polecam instalację i od razu użycie mojego skryptu z opisu punkty 1, 2, 4, 6 i 8 na czystej instalacji systemu :D poblokuje wszystko co się da jeśli chodzi o kontakt naszego PC z serwerami M$, przywróci normalne menu PPM :) i wiele więcej :D system staje się używalny, bardziej stabilny i mniej zasobożerny :szczerbaty:

Edytowane przez wowo0689

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TheMr. a to widziałeś jakieś oprogramowanie bez błędów? Ponadto ci którym działa bez problemu z reguły nie rozpisują się o tym :) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, LeBomB napisał:

@TheMr. a to widziałeś jakieś oprogramowanie bez błędów? Ponadto ci którym działa bez problemu z reguły nie rozpisują się o tym :) 

Tylko te osoby co działa im bez błędów to jest mniejszość :E No jeśli win10 już nie dostaje wsparcia i będzie co raz mocniej wypierany z rynku a następca jest jeszcze gorszy, no to sorry :E Od momentu premiery 10 do teraz nie miałem żadnego większego problemu czy błędów, a win 11 ma co chwilę. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura totalna. Na miliony użytkowników windowsa 11 internet powinien grzmieć. Po prostu wydaje Ci się że tak jest, bo jak napisałem, ci którym działa dobrze nie będą się nad tym rozpływali na forach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi