Skocz do zawartości
Isharoth

Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Tombycz napisał:

Co do finalnej wersji wyjdzie we wrześniu :-) 

Kompilacja 26100 to wersja RTM, obraz IoT Enterprise LTSC 24H2 został oficjalnie udostępniony dla OEMów, tak więc we wrześniu będzie 26100 ze zbiorczą aktualizacją czyli 26100.xxx.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie Pany jakie jest najpewniejsze źródło oryginalnego Windows 11 Home? Sam sklep Microsoft za wersję cyfrową chce 629 cebulionów, najtaniej w Morele za 549 i sklep chyba też pewniak - niby Microsoft Gold Partner :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba mi kupować systemu, bo konto na MS mam od Visty. Vistę miałem za darmo, bo byłem insiderem tak samo jak w Win 7 i wyższych. Teraz też siedzę na insider 24H2.  Przy instalacji wystarczy mieć podpięty komputer do internetu, w czasie instalacji zalogować się do MS  i sam się aktywuje :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, leven napisał:

Teraz też siedzę na insider 24H2.  Przy instalacji wystarczy mieć podpięty komputer do internetu, w czasie instalacji zalogować się do MS  i sam się aktywuje :]

Mówisz o Insiderze, ja o wersji Home BOX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmiało w każdym dużym PL sklepie z elektroniką - morele jest ok jeśli chodzi o M$ Home 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Stachu1984 napisał:

Mówisz o Insiderze, ja o wersji Home BOX :)

Sry, źle zrozumiałem Twój post :notworthy:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2024 o 19:53, wowo0689 napisał:

ja też nie rozumiem tych problemów z Win11, korzystam od samego początku od dobrych 4-5msc zanim oficjalna premiera była i zaledwie kilka drobnostek było z którymi zwykle radziłem sobie sam

Ja też nie rozumiałem po wielu latach z Win10 więc dałem mu szanse i 2 miechy poużywałem Win11 na stacjonarce... Dziś znów jestem szczęśliwym posiadaczem Win10. Nigdy nie widziałem systemu który byłby tak problematyczny i nieprzewidywalny w działaniu jak W11. To jest dramat. Co ciekawe na laptopie działa bez większych problemów 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W11 jest spoko jak się powyłącza zbęde pierdoły i przywróci interfejs bliski temu z w10 :] ja 2 miesiące po premierze w11 miałem go miesiąc po czym był powrót do win10 tak jak u ciebie ale na wiosnę tego roku dałem jeszcze raz szansę 11 po czasie i już zostałem oczywiście po kilku modyfikacjach :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, bourne2008 napisał:

Ja też nie rozumiałem po wielu latach z Win10 więc dałem mu szanse i 2 miechy poużywałem Win11 na stacjonarce... Dziś znów jestem szczęśliwym posiadaczem Win10. Nigdy nie widziałem systemu który byłby tak problematyczny i nieprzewidywalny w działaniu jak W11. To jest dramat. Co ciekawe na laptopie działa bez większych problemów 😂

Z Windows 10 na początku było tak samo jak z Windows 11. Też potrafiło się coś wykrzaczyć. Dopiero później zaczął chodzić bardziej stabilnie. Było to w czasach gdy Windows 7 był jeszcze wspierany i wiele osób na nim siedziało. Tu oczywiście największym problemem są laptopy, do których zwyczajnie nie było aktualizowanych sterowników przez ich producentów i BIOS, bo im się nie chciało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, gilban napisał:

Z Windows 10 na początku było tak samo jak z Windows 11. Też potrafiło się coś wykrzaczyć. Dopiero później zaczął chodzić bardziej stabilnie. Było to w czasach gdy Windows 7 był jeszcze wspierany i wiele osób na nim siedziało. Tu oczywiście największym problemem są laptopy, do których zwyczajnie nie było aktualizowanych sterowników przez ich producentów i BIOS, bo im się nie chciało.

No ale wiesz, Windows 11 miał premierę prawie 3 lata temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam Win11 nie jest taki zły, tylko niepotrzebnie MS ładuje na siłę tyle niepotrzebnych apek. System powinien być bardzo prosty i sam użytkownik powinien decydować co tam sobie dograć. A tutaj mamy zbiór kilkunastu durnowatych programów, które kłócą się między sobą i robią tylko problemy. XP SP3 był prosty, dla tego taki szybki i niezawodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Jenot napisał:

No ale wiesz, Windows 11 miał premierę prawie 3 lata temu.

tak, ale na 10tkę mógł się przesiąść każdy kto chciał, gdyby M$ nie zrobił takich wałków z TPM i niewspieranym sprzętem (na którym i tak się oczywiście dało zainstalować Win11 stosując pewne sztuczki) - to w chwili obecnej Win11 nie byłby tak zbugowany (jak wielu sądzi), ludzie by się na niego szybciej przesiedli, a nie tylko beta testerzy i Ci którzy byli zmuszeni zakupując sprzęt już z tym systemem :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, wowo0689 napisał:

tak, ale na 10tkę mógł się przesiąść każdy kto chciał, gdyby M$ nie zrobił takich wałków z TPM i niewspieranym sprzętem (na którym i tak się oczywiście dało zainstalować Win11 stosując pewne sztuczki) - to w chwili obecnej Win11 nie byłby tak zbugowany (jak wielu sądzi), ludzie by się na niego szybciej przesiedli, a nie tylko beta testerzy i Ci którzy byli zmuszeni zakupując sprzęt już z tym systemem :) 

Bo nie ma to jak testowanie "na produkcji" i użytkownicy płacący za system (pieniędzmi i/lub własnymi danymi) robiący za betatesterów. Poza tym te Twoje skrypty "czyszczące" są dobrym dowodem na to, że coś poszło grubo nie tak, bo czy system nie powinien być OOTB lekki, wolny od bloatware'u, spyware'u, innego *ware'u i reklam?

BTW... pozbyli się w końcu Panelu Sterowania?

Edytowane przez Jenot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne że powinien, zgadzam się w 100% :) chciałem jedynie przedstawić różnice między Win10 i Win11 :D 10tka też była testowana jak to ująłeś "na produkcji" ale poszło z nią znacznie szybciej właśnie ze względu na brak ograniczeń z instalacją na starszym sprzęcie :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, leven napisał:

tylko niepotrzebnie MS ładuje na siłę tyle niepotrzebnych apek

I tak i nie. W win7 musiałem dograć program do montowania obrazów iso, program do rozpakowywania archiwów i masę innych rzeczy, które windows 11 ma obecnie wbudowane i są rozszerzane. Wszystko zależy kto czego potrzebuje i jak chce. Zgodzę się z tym, że są tacy co chcieliby mieć czysty system, to coś jak czysty android i android z nakładką ;)  dlatego MS powinien po prosu umożliwić odinstalowanie większości wbudowanych aplikacji i funkcji, albo dać opcję decydowania o tym w trakcie instalacji systemu. 

11 minut temu, Jenot napisał:

Bo nie ma to jak testowanie "na produkcji" i użytkownicy płacący za system

Jakby to był system pracujący tylko na kompach wyprodukowanych przez MS, to mógłbyś oczekiwać systemu pozbawionego błędów, tylko wtedy MS by musiał pójść całkowicie drogą Apple. Natomiast przy tylu różnych konfiguracjach sprzętowych po prostu nierealne jest osiągnięcie idealnego działania na każdej. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2024 o 21:31, leven napisał:

Nie potrzeba mi kupować systemu, bo konto na MS mam od Visty. Vistę miałem za darmo, bo byłem insiderem tak samo jak w Win 7 i wyższych. Teraz też siedzę na insider 24H2.  Przy instalacji wystarczy mieć podpięty komputer do internetu, w czasie instalacji zalogować się do MS  i sam się aktywuje :]

Taki super ten 24H2 że właśnie wycofali go z Release Preview Channel z powodu licznych bugów. Coś musiało bardzo pójśc nie tak skoro zdecywali się na tak drastyczny krok, wszak insidery są dla wąskiej grupy ludzi nastawionej na możliwe problemy.

https://www.techpowerup.com/323516/microsoft-pulls-windows-11-24h2-from-release-preview-channel-build-riddled-with-bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LeBomB

Myślę, że nie o takie funkcje systemu chodzi. Fakt obsługi archiwów czy obrazów płyt, to już dawno dawno dawno temu powinny być. To są podstawowe rzeczy, których każdy praktycznie używa. Nawet osoby, które używają komputera w najprostszy możliwy sposób nie raz pewnie pobrały coś, co było spakowane do .rar np., a tu dopiero w Win11 i to w aktualizacji dodali obsługę. To jest skandal.

Rozchodzi się o całą masę aplikacji, których mało kto używa, a MS z uporem maniaka je dodaje i na nich się skupia. Dev Home, Cortana, Mixed Reality Portal, teraz skupianie się na Copilot, czyli na siłę wciskaniu AI. Tego typu rzeczy jest masa. Do tego polityka prywatności, ich telemetria czy obecnie "sławny" Recall.

Mieszasz podstawowe i potrzebne rzeczy, które już lata temu powinny być, z masą faktycznie zbędnego oprogramowania, które MS co chwilę na siłę wciska.

A testowanie na użytkownikach nie jest dobre. Tym bardziej, że taki Win11 nie jest od postaw nowym systemem, to tylko Win10 po modyfikacjach. Do tego należy pamiętać, że przy 11 MS jednak sobie zmniejszył liczbę konfiguracji podwyższając wymagania systemowe o obsługę TPM itd. Tym sposobem można powiedzieć, że pozbyli się sporo starszego sprzętu.

Nie wybielajmy największej korporacji, która jest monopolem i od lat działa co raz bardziej przeciwko swoim użytkownikom.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Pawelek6 napisał:

Myślę, że nie o takie funkcje systemu chodzi.

Myślę że dodałem potem określenie "masę innych funkcji" ;) a stwierdzając że to są podstawowe rzeczy, których każdy praktycznie używa, masz tylko po części rację, bo jest też dość spora grupa entuzjastów mocnego odchudzania systemu nawet z takich funkcji.

Wymienione przez Ciebie dalej aplikacje da się bez problemu odinstalować i nie trzeba z nich korzystać. Mowa o wbudowanych aplikacjach i funkcjach, a nie tych, które sobie można dograć ze sklepu MS. 

Godzinę temu, Pawelek6 napisał:

Do tego należy pamiętać, że przy 11 MS jednak sobie zmniejszył liczbę konfiguracji podwyższając wymagania systemowe o obsługę TPM itd.

Na kilkunastu producentów płyt, kart graficznych, chipów, dysków, kart rozszerzeń wszelkiego rodzaju i innych podzespołów ile to daje możliwych konfiguracji? Dziesiątki, setki, czy jednak setki ale tysięcy jak nie więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wybacz, ale mieszasz pojęcia. Entuzjaści nie są dużą grupą. To tak jak ze sprzętem. Ilu masz użytkowników, którzy podkręcają sprzęt, a którzy nie? Tacy entuzjaści nie stanowią nawet 1% biorąc pod uwagę cały rynek komputerowy. To są ludzie o bardzo wygórowanych i specyficznych wymaganiach. Większość, chce ogólnie sprawnego produktu po prostu.

W kwestii sprzętu, tak było zawsze jeśli chodzi o ilość producentów podzespołów, np. producentów płyt głównych było nawet więcej. Baaa... tutaj wypada zaznaczyć, że producentów płyt nieważne ile jest, bo i tak montują układy Intela, Realteka itd., a dawniej jeszcze były np. chipsety NVIDII.

I jeszcze raz powtórzę, że względem takiego Win10 MS zmniejszył sobie liczbę potencjalnych konfiguracji po przez podniesienie wymagań sprzętowych. Odcięli się od masy sprzętu. Owszem, da się to obejść, ale nie dla typowego Kowalskiego.

Edytowane przez Pawelek6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Pawelek6 napisał:

Fakt obsługi archiwów...

I o kant dupy można to roztrzaść. Oczywiście sprawdza się przy mniejszych plikach .zip/rar ale jak masz archiwum powyżej 90GB jak ja ostatnio to czekałem kilkanaście minut zanim mi to otworzy, przez chwilę nawet sobie pomyślałem, że explorer.exe chyba padł z przeciążenia. :E 

Po zainstalowaniu 7-zipa sytuacja całkowicie odwrotna - tak duże archiwum otwiera się w 1 sekundę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Osobiscie nie lubię gdy system próbuje mieć w sobie wszystko bo jak wiadomo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. I to świetnie widać w Win11. Twórcy takiego Winrara czy 7Z całymi latami poprawiają swoje programy a tu nagle miało by się udać tak poprostu?😆

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam oj tam. Dopracują to wraz z aktualizacją milion pięćset sto dziewięćset :E *

* Przy okazji coś innego psując.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Pawelek6 napisał:

Wybacz, ale mieszasz pojęcia.

Nie, nie mieszam. Bardzo dobrze rozgraniczyłem aplikacje instalowane wraz z systemem i funkcje wbudowane w system. Jedno sobie normalnie odinstalowujesz, z tym drugim musisz kombinować jak nie chcesz tego mieć. 

Gdyby w tym drugim przypadku był mały procent, to skrypty wywalające telemetrię, czy inne tego typu rzeczy nie cieszyłyby się zbyt dużą popularnością. 

9 godzin temu, Pawelek6 napisał:

I jeszcze raz powtórzę, że względem takiego Win10 MS zmniejszył sobie liczbę potencjalnych konfiguracji po przez podniesienie wymagań sprzętowych. Odcięli się od masy sprzętu. Owszem, da się to obejść, ale nie dla typowego Kowalskiego.

A to odcięcie, to w którym miejscu widać?

https://gs.statcounter.com/windows-version-market-share/desktop/worldwide/#monthly-202106-202401

W niecałym 3% aktywnych win7, czy szorujących po dnie win8/8.1? Skoro nastąpiła taka wymiana urządzeń, to jednak tych konfiguracji jest całkiem sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Pawelek6 napisał:

Oj tam oj tam. Dopracują to wraz z aktualizacją milion pięćset sto dziewięćset :E *

* Przy okazji coś innego psując.

dopracują w momencie jak wypuszczą następnego Win 12,13,14,15... czy jak się on tam będzie zwał :szczerbaty: co by znów mieć co naprawiać :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największym rakiem Windows 11 jest dla mnie sklep MS i cała jego idea z wpychaniem do gardła "apek systemowych", które jak działają to działają ale jak zaczną się sypać to siedzisz i nie wiesz co się dzieje, doskonały przykład ostatnio u mnie to ciche crashe Windows Web Experience Pack - działał miesiącami bez cyrków, wychodzi aktualizacja i zaczyna się. Dobrze, że udało mi się to odkręcić ale ja to ja - zwykły user by sobie z tym nie poradził, siedziałby i myślał co się dzieje i dlaczego widżety nie działają.

Tym bardziej śmieszy bo Microsoft jak się okazuje ma wersje testowe apek i wersje oficjalne - tak samo jak sam system ma kilka gałęzi testowych a mimo to raz na jakiś czas robią sieczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi