Skocz do zawartości
Isharoth

Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Bono[UG] napisał:

Chcę powiedzieć, że MS nie przemyślał architektury sterowników, nie dopilnował właściwej obsługi błędnego działania sterowników.

A, ok, rozumiem już o co chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruscy to jednak nawet Microsoft załatwią na szaro... :E 

sut7rYp.jpeg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może komuś się przyda taki sposób na odchudzanie Windowsa: KLIK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże różnice na korzyść win 10. Pierwszy raz widzę taką sromotną porażkę windowsa 11 i to głównie w nowych tytułach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zauważ że w niektórych tytułach różnica jest pomijalnie mała, bo rzędu 5 fps. Pytanie zatem co sprawia, że w tych kilku tytułach jak np. CP 2077 są takie duże różnice, czy to kwestia optymalizacji gry pod dany system, czy jeszcze jakiegoś ustawienia systemu, które wpływa na wydajność, a które pominął w teście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy High Precision Event Timer (HPET) był włączony podczas testów. Testując u siebie na 5800x3d niektóre tytuły, dostają kopa po wyłączeniu Czasomierza zdarzeniowego wysokiej precyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Albo po prostu chodzi o ilość "śmieci", których jest więcej w Win11, a jeżeli w Win10. To nie tylko dodatkowe zajęte miejsce na dysku, ale większa ilość zajętej pamięci ram oraz większa liczba działających procesów (dodatkowe zadania dla procesora).

Zarówno jeden jak i drugi system, jak się odchudzi z telemetrii i bloatware to można zyskać małe co nieco wydajności i to od razu widocznej nawet przez lepszą responsywność systemu.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, ronaldo864 napisał:

Ciekawe czy High Precision Event Timer (HPET) był włączony podczas testów. Testując u siebie na 5800x3d niektóre tytuły, dostają kopa po wyłączeniu Czasomierza zdarzeniowego wysokiej precyzji.

Jakie skutki uboczne?

EDIT: Dobra już poczytałem :D 

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, ronaldo864 napisał:

Nie ma informacji czy launcher danej gry wraz z grą były na tym samym dysku co system czy nie (chyba że mi umknęło), czy np. taki CP 2077 był uruchamiany bezpośrednio z GOG, czy jeszcze przez np. Epic Games lub inną platformę itd. To w zależności od systemu już będzie robiło różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jak wygląda "teraz" (a nie w czasach naklejek z serialem :E), wymiana dysku w lapku z zakupioną licencją windowsa? Wiem jak wymienić dysk, chodzi mi o przeniesienie licencji żeby nadal był ori :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie wymiana dysku nie powinna unieważnić licencji. Najprościej mieć licencję przypisaną do konta MS, a wymieniając dysk, po prostu zrobić klon 1:1 partycji które masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, wygląda na to że mam "połączenie" z kontem, tak jest napisane w ustawieniach, właśnie dlatego się zastanawiam jak to wygląda :E. Teoretycznie pobieram obraz ze strony, instaluje, loguje się na swoje konto i już? 

Zrobić klon, po prostu przekładam i by banglało? Tyle że miałbym wolną przestrzeń do zrobienia partycji (mam 512GB i gdybym zmienił na 1TB). Tak byłoby wygodnie.

Druga sprawa że to mogłaby być zachciewanka, ale powiązana z drugim pytaniem, bo dla mnie win11 to czarna magia i raczej się w tym nie odnajdę: nie rozumiem jak to funkcjonuje i co mi zapycha partycję C - dałem jej 96GB, myślę świat i ludzie, a tu ona miała już i po 6GB wolne, teraz 16, tyle że jeszcze jakbym coś miał poinstalowane i tak się domyślam że jakieś "systemowe" i "hp" śmieci.

Pomyślałem że nie pamiętam jak to sie nazywa, ale gdy brakuje ramu, albo system robi jakiś "zrzut", to podżera mi C, dlatego też myślę nad wrzuceniem 32GB ramu bo uwielbiam mieć dużo zakładek* i chrom go pożera. Do tego lapek głównie w uśpieniu.

kart*

Edytowane przez Gonzo3211
gwiazdka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, tak to mniej więcej wygląda jakbyś chciał na czysto zainstalować system na nowym dysku, a może być tak że nawet bez logowania od razu Ci aktywuje system jeżeli laptop był kupiony z już wgraną licencją na win11, wtedy powinien sobie wszystko sam zaciągnąć.

Klon 1:1 możesz zrobić wtedy jak robisz go na większym dysku wybierasz opcję, żeby np. pozostawiono resztę miejsca jako nieprzypisaną, albo żeby od razu rozszerzyć istniejącą partycję do maksimum przestrzeni na dysku.

Co do zapychania miejsca. Korzystasz z GamePass  czy ogólnie gier z aplikacji xbox na win11, albo z czegoś ze sklepu MS? 

Pamięć wirtualna jak jest ustawiona na regulowana przez system to tak, potrafi zabierać miejsce na plik wymiany. Możesz w ustawieniach ustawić na sztywno jak chcesz, ale jak będzie za mało to wtedy programy czy gry będą się wykrzaczały z komunikatem że za mało pamięci.

Najlepiej byłoby sprawdzić jakie foldery zajmują najwięcej miejsca, uwzględniając również te ukryte. 

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się opcja z klonowaniem. Wiadomo że lepiej byłoby na czystko ale już nie te chęci. Przy wymianie na 1TB dorzuciłbym jeszcze z 50-100 giga do C a resztę wg uznania. 

Właśnie to mnie boli, bo jestem "świadomym" użytkownikiem, nie wgrywam żadnych śmieci, nic z GP ani sklepu MS (zainstalowałem demo forzy horizon 4, które niedawno usunąłem, ale raczej starałem się instalować na D, z C jeśli już to ubyło drobne), zresztą to lapek z integrą więc wiele bym nie zaszalał (stąd chęć jeszcze rozszerzenia ramu). Mam co prawda z ~10 gierek z różnych launcherów, ale żadne kloce. No ogólnie wszystko zawsze się staram nie na systemowej, a i tak jest zapchane. Jak wspomniałem, wszystko po win7 to dla mnie czarna magia i nawet nie wiem co i jak żeby szukać.

Zrobiłem szybkie rozeznanie i jak zawsze moim faworytem był kingston kc3000, tak teraz wpadł mi w oko lexar nm790, różnica 50 zł i do tego taką obudowę https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/akcesoria-do-dyskow/obudowa-dysku-natec-rhino-nkz-1953

Po usb c powinno szybko śmignąć? Co Ty na to? Polecisz jakiś program do klonowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moja propozycja to zapamiętać obecną nazwę komputera, dokładnie taką samą jaka jest obecnie i po modernizacji komputera i świeżej instalacji Windows 11 wpisać taką samą. Ja tak uczyniłem, a ze starego komputera po modernizacji został się procesor, pamięci, dysk systemowy poszedł do drugiego gniazda, dyski talerzowe oraz napędy optyczne. A obecny Windows 11 pro był uzyskany z Windows 8.1, wtedy gdy to było możliwe. A komputer był modernizowany już po tym gdy M$ zablokował klucze od Windows 7 i 8. Po instalacji systemu od zera i zalogowaniu się do konta M$, zaznaczyłem opcję że komputer został zmodyfikowany czy jakoś tak. Ponieważ wcześniej wpisałem starą nazwę podczas instalacji, to ten sobie wyszukał stary komputer po tej nazwie, ja w niego kliknąłem i aktywacja się udała.

I szczerze - operację tę przeprowadzałem z duszą na ramieniu jak to się mówi, ale się udało i nowego klucza kupować nie musiałem.

1 godzinę temu, Gonzo3211 napisał:

Polecisz jakiś program do klonowania?

Do Kingston kc3000 dorzucają w gratisie.

U mnie na dysku C jest 94 GB danych, poza systemem jest jeszcze oprogramowanie użytkowe. Ale pobrane, zdjęcia i muzyka są już na innym.

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gilban no z tą nazwą komputera też dobra opcja. 

@Gonzo3211 do klonowania jak dają coś do dysku można skorzystać tak jak radzi @gilban, pod warunkiem że program będzie miał opcję sklonowania wszystkich partycji, łącznie z tymi ukrytymi, bo to bardzo ważne żeby system po tym wstał. Może być potem w BIOS konieczność zmiany opcji startu zamiast startu z konkretnego dysku (jeżeli masz tak ustawione) na Windows Boot Menager.

Jak nie to ja korzystałem już kilkukrotnie z Macrium Reflect i za każdym razem przeszczep się udał ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki, trochę mi to rozjaśniło, chociaż nie do końca. Niestety nie może to być łatwe i przyjemne. 

Na razie odłożę to na bok, bo chciałem kupić trochę innych "gadżetów" i za dużo wszystkiego na raz. RAM ma u mnie priorytet, a potem jeszcze popatrzę co mi na tym C tak siedzi.

Chyba najlepiej będzie kiedyś utworzyć pendrive z recovery, wrzucić nowy dysk i zainstalować na świeżo. I potem się martwić? 

Jeśli dobrze zrozumiałem to windoza przydzieliła sobie 12GB pamięci wirtualnej na C. Ram już zamówiłem - czy po montażu wyłączyć tą pamięć wirtualną czy może da radę zaadresować ją na D? Na razie nic nie ruszam dopóki nie zmienię pamięci, tak pytam.

Edytowane przez Gonzo3211

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.06.2024 o 10:11, LeBomB napisał:

No to dziwna sprawa :) 

Ja miałem tak jak pisał @Reddzik wywaliłem wspomnianą aplikację, została jedna usługa, którą przełączyłem na tryb automatyczny i po problemie. 

Wyglądało to tak, jakby wcześniej to była aplikacja, a obecnie MS wrzucił ją jako składnik systemu. 

I u mnie pojawił się ten błąd, kiedyś używałem pada ale od wieków nie podłączałem, mimo to błędy wyskakiwały. Odinstalowałem apkę GameInput i będę obserwował.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U mnie z kolei się uspokoiło samo z siebie z Gameinput. Już dłuższy czas (odpukać) nie wywala żadnych errorów z tym związanych przy restarcie/zamykaniu systemu.

Możliwe, że to dzięki jakiejś aktualizacji z Windows Update, szczerze to nawet changeloga nie chciało mi się szukać.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrobiłem tak żeby zniknął, po którejś aktualizacji znów się pojawił. Nie mam już nawet ochoty sprawdzać czy przyczyną jest ponowne zainstalowanie aplikacji w aktualizacji, czy przełączenie usługi. W niczym mi to nie przeszkadza, a skoro MS to wymusza w aktualizacjach, to będzie walka z wiatrakami.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy po zmianie z konta microsoft na konto lokalne stracę jakieś dane ustawienia pulpitu itp oraz aktywację windowsa 11 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktywacji nie - aplikacje nie - wszystkie ustawienia tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak się okaże że miałeś synchronizowany pulpit i folder dokumenty z one drive, to zawsze istnieje ryzyko, że te dane również zostaną wyczyszczone z komputera zostając na one drive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi