Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Isharoth

Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Stjepan666 napisał:

Miliony komputerów mają iść na śmietnik. Krytyczną datą 14 października

Ale pierdololo, mam na kilku starszych PC W10 i tam on zostanie długo, dopóki przeglądarki przestaną działać, na swoim też mam W10 i nie zamierzam zmieniać na W11 póki co, jak ja lubię takie dziennikarskie pitolenie, niech sam się dziennikarzyna wyrzuci na śmietnik.

Dokładnie, 90% laptopow które serwisuje w swojej okolicy mają wgrany win7 lub zmodowane starsze buildy w10 aby jakoś to działało :E nikt niczego nie zamierza wyrzucać a liczy się tylko to aby "kółko się nie kręciło" i filmy w przeglądarce nie zacinały 🙃

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

Dokładnie, 90% laptopow które serwisuje w swojej okolicy mają wgrany win7 lub zmodowane starsze buildy w10 aby jakoś to działało :E nikt niczego nie zamierza wyrzucać a liczy się tylko to aby "kółko się nie kręciło" i filmy w przeglądarce nie zacinały 🙃

Ja mam w kanciapie lapka do siedzenia w necie, Toshiba Satelite C660 z i3 380M, 6GB DDR3 i 120GB SSD, wgrany najnowszy W10 i da radę jutuba oglądać, filmy na serwisach streamingowych w 720p, nic więcej od niego nie oczekuje i konsumować treści. :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej sfc /scannow nie naprawione. :E 

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, caleb59 napisał:

Dalej sfc /scannow nie naprawione. :E 

Przecież już chyba z rok naprawiają "Metadata staging failed - Event ID 131" w Windows 10/11 i nic, a Ty byś chciał żeby tak od razu naprawili "sfc /scannow". Apeluję o odrobinę rozsądku i cierpliwości, na wszystko przyjdzie czas (ewentualnie). :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Win10 wczoraj dostałem październikową aktualizację i zauważyłem, że dodali aplikację Zdjęcia do autostartu. Po co? Nie wiem. Oczywiście wyłączyłem, gdyż nie widzę powodu jej uruchamiania wraz z systemem w tle :hmm:

Edit.: Cofam, to sama aplikacja w swojej aktualizacji dodała taką "nowość". Aktualizacja Windowsa nie ma nic z tym wspólnego, tylko złożyło się w tym samym czasie akurat.

Edytowane przez Pawelek6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście utworzył się plik ponad 7GB [:|]

1.jpg

Zaraz spróbuję go "usunąć" 

EDIT: oczyszczanie dysku spod Windowsa nie usunęło WU a jeszcze dodało z 1GB   :lol2:

2.jpg

Edytowane przez leven
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że atrakcje w Windows 11 przybierają na sile i rozmachu, a explorer dalej działa jak "hovno". Ale trzeba przyznać, że 24H2 wydaję się być trochę żwawszy, chociaż to nadal system-mem pod względem funkcjonalnym. :szczerbaty:

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem wyszukać w necie sposobu na pozbycie się tego pliku WU, ale nic nie działa. Zawsze jest te 8GB i kropka. Nie mam pojęcia, co powoduje niemożność usunięcia tego pliku. Nie potrzebnie zajmowane miejsce, a 8GB jest całkiem sporym rozmiarem nawet przy 120GB dysku systemowym.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam podobne akcje na win 2k8 server .. Trza bylo cos doklepać w rejestrze i dopiero sie to dawało usunąc .. Ale być może tez nie wszystkie bo ostatni miesiąc to on chyba trza od tak ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja póki co siedzę na 23H2 ale z tymi poprawkami ostatnimi.

W sumie to mi nawet info o 24H2 nie wyskakuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Tombycz napisał:

KB5044384 Windows 11 24H2,update do 26100.2152.

windows11.0-kb5043080-x64_953449672073f8fb99badb4cc6d5d7849b9c83e8

windows11.0-kb5044284-x64_d7eb7ceaa4798b92b988fd7dcc7c6bb39476ccf3

Zrzut ekranu 2024-10-11 093733.jpg

Mam Windows 11 Pro 23H2  22631.4317

Edytowane przez gilban

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24h2 jest zepsuty u mnie, nawet po stwoerzeniu pena i probie instalacji wywala bluescreen. zainstalowalem 10 i zaktualizowalo mi do 11 ale 23h2 i nie szuka mi 24h2 w windows update

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Eltik napisał:

24h2 jest zepsuty u mnie, nawet po stwoerzeniu pena i probie instalacji wywala bluescreen. zainstalowalem 10 i zaktualizowalo mi do 11 ale 23h2 i nie szuka mi 24h2 w windows update

U mnie nic się nie dzieje, był zainstalowany na czysto z rufusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Eltik napisał:

nie szuka mi 24h2 w windows update

Mój Windows 11 też 24H2 nie wyświetla do aktualizacji. Widać potrzebne są nowsze niektóre sterowniki, których dalej nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i na 24h2 jest problem z chumra na steam w ragnaroku i tsushimie, do tego zdarzaja sie carshe gier, menu ustawien grafiki w windowsie raz sie odpala raz wywala. Na 23h2 wszystko jest bez problemu

da sie pobrac medicrationtoll z 23h2? na stronie ms jest 24h2 tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Tombycz napisał:

KB5044384 Windows 11 24H2,update do 26100.2152.

Pobrane, zainstalowane i jest OK. Ta aktualizacja podniosła kompilacje do 26100.2152 :)

Jednak oczyszczanie dysku nie usuwa pliku WU 8.63GB.   MS  :rozga:

Edytowane przez leven
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jeszcze aktualizacji, wstrzymuję je do wyjaśnienia czy nie spierdzieli dysku. Albo trzeba będzie format robić nie będą na mnie aktualizacji testować.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System 24h2 zainstalowany z iso pobranego z ms, a teraz dociągnąłem aktualizację do 2152. Wszystko działa, jak należy. Nawet gry śmigają bez niebieskich ekranów :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24h2 jeszcze nie mam, ale wczoraj instalowałem jakieś trzy aktualizacje i dziś rano nie mogłem wpisać pin, bo......klawiatura nie działała :E Tzn. działała bo się świeciła, ale zero reakcji na przyciski ;) Nigdy wcześniej tak nie miałem. Pomogło odłączenie i podłączenie z powrotem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po przejściu z 23h2 do 24h2,system postawiony na nowo w takim 3dmark Time spy mam 1k mniejszy wynik przy wartości CPU przy GPU wynik bez zmian. 

Edytowane przez Sebastiansbk
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, maras2574 napisał:

24h2 jeszcze nie mam, ale wczoraj instalowałem jakieś trzy aktualizacje i dziś rano nie mogłem wpisać pin, bo......klawiatura nie działała :E Tzn. działała bo się świeciła, ale zero reakcji na przyciski ;) Nigdy wcześniej tak nie miałem. Pomogło odłączenie i podłączenie z powrotem 

To była ta aktualizacja z 45 na końcu, ja jej nie instalowałem na lapku, bo to ona psuje USB, klawiatury i myszki.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi