Zatem... spróbujmy raz jeszcze
Noszę się z zamiarem wymiany swojego starego, wysłużonego TV na coś świeższego. Celuję w ~65 cali.
Marzy mi się OLED z uwagi na mega kontrast i czerń. Wstępnie obrałem na celownik LG serii C, bądź Philips 806. Boję się jednakże o wypalenia obrazu. Sporo jest opisanych przypadków powidoków i przepaleń matrycy na wszelakich forach. Moje cebulackie serduszko chyba by pękło, gdyby zaraz po okresie gwarancyjnym taki TV mi się wysypał. Zwłaszcza, że dotychczasowy Samsung działa od 7 lat bez żadnych zastrzeżeń.
Nie uśmiecha mi się perspektywa uważania na stateczne obrazy, czy brak możliwości wielogodzinnego oglądania TVP Info (żarcik oczywiście) z myślą z tyłu głowy, że może się coś zadziać z matrycą. Gwarancja LG jest co prawda 3-letnia, ale zapewne chciałbym nowy sprzęt poużytkować trochę dłużej.
Tu wkracza technologia bardziej zdroworozsądkowa MiniLED / Neo QLED. Sprzęt z takową matrycą użytkują moi rodzice - niespełna rok temu ojciec zakupił Samsunga Q85. Obraz jest ok, ale szału wielkiego nie ma względem zwykłego panelu LED. Przesiadając się z mojego 7-latka największą różnicą była by pewnie wielkość ekranu, a niekoniecznie jego jakość. Właśnie taka była historia wymiany TV u rodziców - analogicznie z 7-letniego Samsunga - tata zakupił nowy pod nieobecność mamy, która nawet nie zauważyła zmiany z samego początku Dopiero późnym wieczorem stwierdziła, że nowy jest jakiś trochę... większy
Serce mówi OLED, rozum podpowiada MiniLED.
Czy ktoś z Was ma od dłuższego czasu OLED'a? Jakie są Wasze doświadczenia z takim właśnie panelem?
P.S: Do moderatora - Zlituj się Pan, nie kasuj!
P.S2: Moja Alfa Romeo od dłuższego czasu nie chce się psuć, więc polecam
Trudno się z tym nie zgodzić.
W Polsce co drugi płacze nad poborem prądu. Dla mnie to jedynie problem ciepła, nie mam klimatyzacji i taki grzejnik w pokoju to średnia opcja. Jakbym miał własne mieszkanie to klima i mam to gdzieś. Na rachunku dużej różnicy nie będzie.
Niech już będzie, wezmę tę https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-s5-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-f5-6000j3040f16gx2-rs5k-10728607/
będę miał zapas pamięci na lata 😜
Dla świętego spokoju możesz na czas letniego grania wymusić stałe obroty lub zmodyfikować własnoręcznie krzywą obrotów wentylatorów w MSI Afterburnerze. Karta z gatunku tych budżetowych, powinieneś się cieszyć, że masz takie temperatury. Gwarantuję Ci, że skoczyłyby jeszcze wyżej gdybyś odpalił cokolwiek na Unreal Engine 4 na ultra detalach.
Liczy się ten kto posiada know how, czyli wiedzę. Większośc technologi należy do zachodu. Tylko ,że ukraina nie wytrzyma kilku lat aż rosja zacznie słabnieć. Stąd putin postawił na to ,że zachód będzie zmęczony wojną. Ukraina potrzebuje rocznie wsparcie z 30 mld dolarów ,zeby pańśtwo mogło funkcjonowac. Wojna to kolejne 50 mld dolarów. Pańśtwa zachodnie już zobowiązały się dostarczyc broń o wartości ponad 10 mld dolarów. Ukraina nie ma nic swojego, nawet paliwa. Wojna zużywa ogromne ilości surowców. Jeśli chodzi o zaopatrzenie to putin ma ogromną przewage w wojnie na wyczerpanie.