Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

azgan

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Checkerboard Rendering oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

I myślisz, że ja to widzę na telefonie? To spoko:)

Ale faktycznie lock na 60 można zdjąć, nie przesunąłem strzałek w lewo. Mój błąd. Nie pomyślałem, że brak limitu będzie przed 30 zamiast po 60.

Ale skalowania wyłączyć się nie da w żaden sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Ale skalowania wyłączyć się nie da w żaden sposób.

Ustawiasz rendering natywny i masz taką metodę AA, jaką sobie wybierzesz: DLAA, FSR AA albo XeSS AA (to nie jest skalowanie!). Pewnie grzebiąc w plikach konfiguracyjnych da się normalne TAA odpalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug Odpalasz grę i zawsze musisz mieć wybrane skalowanie. Nie da się nie mieć. Musisz mieć wybrane jedno z TSR/DLSS/FSR/XeSS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tego, co czytałem, da się ustawić rzeczywistą rozdzielczość renderowania na 100%. Wtedy to jest tylko AA a nie skalowanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba grzebiąc w pliku gry. Bo nie w opcjach. Czyli dalej jest tak jak napisałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

No chyba grzebiąc w pliku gry. Bo nie w opcjach. Czyli dalej jest tak jak napisałem. 

https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Nobody_Wants_to_Die

Anti-aliasing (AA) TSR, DLAA, FSR3 Native AA, XeSS Native AA

9v8d863g.jpg

Profil natywny w ustawieniach i to wszystko, więc skończ pitolić, że się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug Ty w ogóle czytasz posty ? Pisałem o tym Native Anti 3 dni temu :) Ale nie wiem czy to jest na pewno natywne 4k :)

W dniu 4.08.2024 o 00:48, PiPoLiNiO napisał:

Jak wyłączyłeś skalowanie? 

Chyba, że TSR natywne anti-aliasing liczysz jako natywne 4k.

Masz jak byk. Więc przestań się do mnie rzucać ze sraczką w każdym temacie.

Nawet nie 3 dni, a wczoraj w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.08.2024 o 14:14, tomcug napisał:

Ale z tego, co czytałem, da się ustawić rzeczywistą rozdzielczość renderowania na 100%. Wtedy to jest tylko AA a nie skalowanie.

To pisałem wczoraj.

23 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

A to pisałeś Ty wczoraj. Jak widać, nie trzeba nic grzebać :cool:

W dniu 4.08.2024 o 12:34, tomcug napisał:

Ustawiasz rendering natywny i masz taką metodę AA, jaką sobie wybierzesz: DLAA, FSR AA albo XeSS AA (to nie jest skalowanie!). Pewnie grzebiąc w plikach konfiguracyjnych da się normalne TAA odpalić.

Tutaj z kolei odpowiedziałem na Twoją wątpliwość, czy tryb "native" to skalowanie, czy też nie. Tak więc owszem, czytam Twoje posty. Ty moich natomiast ze zrozumieniem chyba nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powinno to być oznaczone jak w każdej innej grze "skalowanie wyłączone". Patrząc na ich menu, dla mnie to tam jest permanentne skalowanie. 

3 minuty temu, tomcug napisał:

A to pisałeś Ty wczoraj. Jak widać, nie trzeba nic grzebać :cool:

No jeśli jesteś pewien, że TSR natywne anti-aliasing jest natywnym 4k to spoko :) Bo w mojej głowie dalej jest włączony TSR linijkę wyżej który wskazuje na jego działanie. Ale jeśli jest jak piszesz to spoko. Przyznaję rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo działa to np. w Alan Wake 2, z tym, że tam da się włączyć normalne TAA w plikach konfiguracyjnych. Tutaj nie wiem, nie mam tej gry, ale pewnie też się da. Natomiast TSR, DLSS czy FSR w trybie "native" albo DLAA to rendering natywny, na 100%.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po tym, jak Lossless Scaling wprowadził pierwsze na rynku generowanie 2 klatek fejkowych pomiędzy dwoma normalnymi - w trybie X3 - teraz wprowadzi tryb X4.

Dzięki niemu, pomiędzy dwoma prawdziwymi klatkami będą generowane aż trzy fejkowe klatki. Z 60 FPS będzie można zrobić 240 :E

sYQxZwq.png

https://cdn.discordapp.com/attachments/1204114321819439176/1270748916324765748/Witcher_3_60_x_4_Quality_240hz_Video.mp4?ex=66b82067&is=66b6cee7&hm=ba8fe1b2d468209ddbd5456d74162340fda4334514c1e64f7ffe045f2ac837a9&

Tutaj możecie zobaczyć wideo z trybu X4 60->240 FPS. Oczywiście są artefakty wokół ruchomych obiektów i postaci - czyli tam gdzie tło jest schowane za obiektem. Ale zaskakująco mało artefaktów jest na całym tle, np budynkach przesuwających się w tyle kadru, tam gdzie nic ich nie zasłania. Mimo 3 fejkowych klatek spójność jest wysoka na takich obiektach. 

Edytowane przez cichy45
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym żeby pracował nad X2 i X3, zamiast robić nowe... To już jest niepotrzebne serio.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No moim zdaniem generowanie klatek X4 obciąży GPU bardziej niż sam proces gry :E Powiedzmy że ktoś odpali frame gena na 100% obciążonym GPU. Klatki bazowe zjadą mu z 80 do 30 ale za to z tych 30 wygeneruje się dodatkowych 90 klatek dając w sumie 120 :E Ergo, gra obciąży GPU w 25% a pozostałe 75% czasu gpu spędzi na generowaniu fejkowych klatek. No takie liczby z tyłka oczywiście, ale mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi. 

Jedyny sens to jak ktoś ma ekran 240-360 Hz a ma gry czy emulatory z wbudowanym lockiem na 60 FPS i GPU się nudzi na 30% obciążenia. 

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

Wolałbym żeby pracował nad X2 i X3, zamiast robić nowe... To już jest niepotrzebne serio.

Z X4 będzie lepsza optymalizacja - kosztów ;) Takie UBI już pewnie zaciera ręce. Do grania w 1080p w 60 k/s będą zalecać włączenie x4. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A barany typu TechLipton jeszcze go chwalą :E Co za patologia... 

Edytowane przez Zas
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja lossless scaling wprowadza testową obsługę gsync. 

8 godzin temu, galakty napisał:

Poprawili jakość w X3 chyba tak wynika z changelogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbował ktoś używać z włączonym FG od NV? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, galakty napisał:

Próbował ktoś używać z włączonym FG od NV? :E

Ja :E no jest duży lag :E ale testowałem tylko X3, teraz nie mam możliwości sprawdzić x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SylwesterI. by nie zaśmiecać wątku o monitorach, dalej badam spadek jakości przy DLSS. Poniżej porównanie.

Obraz referencyjny, czyli rendering do natywnego 8K = 7680x4320, przeskalowanie w GIMP do 4K 3840x2160 przy użyciu najwyższej jakości skalowania czyli Lanczos (starsza wersja GIMP to miała) - nie pytaj o fps. Następnie kompresja do jpg przy jakości 98% bez subsamplingu koloru, czyli mamy 4:4:4 (wszystkie zrzuty tutaj będą 98% jpg 4:4:4):

Poniżej 8K native/4K SSAA:

199c9435b043b.jpg

Poniżej 4K native:

963e8c3d5a9aa.jpg

Poniżej 4K DLSS Quality / Jakość, z wyostrzaniem w menu gry na 0/suwak ostrości maksymalnie w lewo (brak wyostrzania)

143e3f598302a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopie naucz się angielskiego, poczytaj opisy do testów,  to się dowiesz że problemy z dlss są w ruchu i statyczne obrazki możesz sobie w buty włożyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SylwesterI.

Daję testy (najpierw na obrazie statycznym), badam, a ty zamiast rzeczowo odnieść się do tego co widzisz na tych obrazach, podsunąć jakąś inną metodykę badania, BY PROWADZIĆ KONSTRUKTYWNĄ DYSKUSJĘ to nic tylko nawijasz "naucz się czytać po angielsku" 🤣 Dziecko, jak ja mówiłem i czytałem po angielsku, to ty na guano mówiłeś czekolada.

Także z tobą EOT, bo widzę nic z tego nie będzie.

Dla pozostałych, jak ktoś zainteresowany:

Testy w ruchu (obracanie całą sceną przy pomocy myszki i w chwili ruchu drugą ręką print-Screen, a obrót zgodnie z ruchem wskazówek zegara - nie najlepsza metoda, bo zależna od koordynacji ruchowej operatora) (kompresja jpg na 95%, bo ta scena po kompresji zajmuje stosunkowo dużo i jest problem przy zapodaj.pl):

DLSS Quality (wyostrzanie w menu gry na off):

176dae922e8e1.jpg

Natywna:

97b1a608e3d3a.jpg

Poniżej test w ruchu w postaci szybko zmieniających się małych cyfr (najgorszy scenariusz dla DLSS - tutaj najlepiej widać słabość DLSS). Sam zamieszczony zrzut jest wysokiej jakości, bo zmieściła się kompresja jpg 100% kolor 4:4:4:

ffe8acc88d350.jpg

(pierwszy zrzut z lewej to natywne 4K, powiększone na zrzucie do 200%, następnie 4K DLSS Quality 200%, następnie 2560x1440 TXAA 300%, następnie 2560x1440 natywna 300%)

Czyli w pesymistycznych momentach przy 4K jakość w takich problematycznych dla DLSS obszarach, spada gdzieś w rejony natywnego 2560x1440 (ew. rozmywanego 2560x1440 post-processingowo jakimś TXAA itp. popularnymi obecnie metodami).

4K natywna 200% vs 8K DLSS performance (jak wiadomo, przy performance bazowa to dla 8K jest 4K)

987cc3b023f17.jpg

- to prowadzi mnie do wniosku, że w niesprzyjających dla DLSS przypadkach (małe ruchome/zmienne obiekty - jak te zmieniające się cyfry na wyświetlaczu) na tych problematycznych obszarach, rozdzielczość spada w rejony bazowej.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benchmark Wukonga ma fajną pętlę to zrobiłem nagrania z Lossless Scaling. 1080p, max ustawienia, DLAA. Lock na 40 FPS. Surowe pliki zgrane OBSem H265.

Ciekawostka, generowanie z 15 do 60 FPS:
https://fbr.cichy45.win/api/public/dl/9npFV4WT/lssc/15_60.mkv

40 do 80 FPS
https://fbr.cichy45.win/api/public/dl/te4Jdk3v/lssc/40_80.mkv

40 do 120 FPS
https://fbr.cichy45.win/api/public/dl/27_4RruK/lssc/40_120.mkv

40 do 160 FPS (tutaj już enkoder GPU nie wyrabiał i są pojedyncze dropy klatek w wideo, ale rzadkie)
https://fbr.cichy45.win/api/public/dl/oHMdgdYy/lssc/40_160.mkv

Filmy mają bardzo wysoki bitrate, wersja 160 FPS ma bitrate dochodzący do 330 Mbps więc z jakością nie powinno być problemu. Stąd tez duży rozmiar klipów.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Wywala mi jakąś nieczytelną sieczkę w filmach. :(

U mnie na Pot Player działa ok. Może odtwarzacz ma problem. 160 fps to jednak niestandardowy plik :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi