Skocz do zawartości
ungnomed

Czarny ekran przy próbie wejścia do BIOSu i niestartujący W10

Rekomendowane odpowiedzi

Część,

Problem mam, wydaje mi się, nietypowy, ale od początku:

Postanowiłem, że zainstaluje sobie Linuxa na nowy, świeżo kupiony dysk SSD. Ściągnąłem więc Linuxa i stworzyłem na Pendrive'ie boot'a. Wyłączam komputer, wkładam pendrive i chcę wejść do BIOSu, a tu ZONK!, po kliknięciu F11 zamiast przejść do Boot Menu jest czarny ekran. Ponawiam próbę kilkanaście razy, w tym konfigurację z F2/DEL etc. i efekt taki sam. Znalazłem poradnik który mówił, by wejść do UEFI z poziomu Windowsa. Podążałem wedle instrukcji, ale na końcu nie było najważniejszego: "Ustawienia oprogramowania układowego UEFI".

I tutaj postanowiłem spróbować metody, polegającej na wyjęciu baterii z płyty głównej. Wyjąłem, odczekałem 3 min i włożyłem z powrotem. Nadal nic. Podpiąłem dysk SSD z zainstalowanym W10, by poszukać odpowiedzi w Internecie, a ten gałgan w ogóle się nie uruchamia, dysk nie bootuje a do BIOSu nie wejdę.

Ktoś ma pomysł na rozwiązanie?

Specyfikacja: i5 2500k; ASRock z68 pro 3 gen 3; Corsair 2x4gb; Crucial mx500 1tb (z W10); Samsung 870 Evo(nowy na Linuxa).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

co znaczy nie bootuje, jest jakiś komunikat, itp; sprawdź z instalatora, czy widzi dysk, ewentualnie z pena linuksa- może ma tryb live

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

1) Opcji "ustawień oprogramowania układowego uefi" nie było na liście opcji ponieważ jest to opcja przeznaczona tylko dla urządzeń na których system jest zainstalowany wedle procedur uefi. Musiałeś wcześniej zainstalować system wg procedur legacy/mbr.
2.Boot menu spod f11 mogło być wyłączone z poziomu efi.

3. Po ponownym podłączeniu dysku z systemem nie wstał ponieważ płyta utraciła swój bootconfig.
4. Odepnij wszystko od płyty(zostaw tylko procesor, grafikę i pamięci) i spróbuj wykonać rozruch. Jeśli płyta jest sprawna to musi dać wejść się do setupu. Sprawdź multimetrem napięcie na cr2032(powinno być +-3v)
Jeśli masz kartę dedykowaną, sprawdź czy nie podłączyłeś monitora do portów integry.
 

Edytowane przez KomputrowiecJanusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystko jasne, tylko 1 niejasne - jeśli zainstalował w legacy to chyba? nie ma żadnego bootconfig - ten jest w uefi; w legacy bios po prostu ładuje 1 sektor dysku i to wszystko, po co bootconfig (chyba, że więcej dysków)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sprawie bootowania W10 z dysku: problem udało mi się załatwić poprzez wciśnięcie klawisza F1, ale do BIOSu nadal nie mogę wejść, czarny ekran. Zanim udało mi się zbootować, w lewym dolnym rogu ekranu miałem napisane "A3"; Nie mam karty graficznej bo ta mi padła 7 mc. temu i ciągnę na integrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...