Skocz do zawartości
Camis

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, to jutro będzie 60 stopni, ale jak będzie 20 to też normalne bo klimat się ociepla. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na necie na pogodę to tylko w dany dzień się sprawdza... Kiedyś przez tydzień, robiłem ss o jednej godzinie pogody z paska zadań windowsa i jest taka rozbieżność że głowa mała. Dlatego w prognozy nie wierzę...

A co do globalnego ocieplenia, więcej wycinki drzew, więcej betonu, bankowo poprawi sytuację :E o zakrętkach przytwierdzonych do butelek nie wspominam, bo to już poprawia klimat(brać jako żart, bo się ktoś doczepi jak zakrętka do butelki :D )  

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no serio pytam, bo jestem ciekawy ktore zrodla beda ok, bo z tego co teraz przewertowalem pare journali z 2023 to poruszana to ewidentnie widac korelacje miedzy tonga a temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

Ej a co się stało z tą prognozą że w ostatni czwartek miało być 41 stopni w Warszawie i mieliśmy spłonąć? 

To co zawsze:
- prognoza długoterminowa
- czerwone nagłówki gazet

;)

Czasami na onecie obok siebie wiszą dwa sprzeczne ze sobą artykuły. Jeden o upałach, drugi o załamaniu letniej pogody :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to było kilka dni/tydzień maksymalnie wcześniej zapowiedziane :D Ciekawe kto w to uwierzył, że nagle 41 stopni przyjdzie za kilka dni, masakra jak już ludziom mózgi wyprali. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda pogoda na dłużej niż 48h w przód to wróżenie z fusów.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z fusów to może nie, ale takie zgadywanie ze wskazaniem. Anglosasi mówią na to "educated guess"

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mają 50% szans na prognozę, albo będzie albo nie. Jeśli się uda trafić "nasza prognoza jest najlepsza", jeśli nie trafią "wina globalnego ocieplenia". Odkąd pamiętam to prognoza na kolejny dzień w miarę się sprawdzała, na pojutrze to już tak średnio a 3 dzień to loteria.

Siedzę nad morzem, od kilku dni mam całe zawrotne 20*C w południe, pełne słońce i wiatr. Warunki idealne do morsowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, T0TEK napisał:

Warunki idealne do morsowania. 

Podobno morsowanie jest lepsze dla zdrowia niż wygrzewanie na słońcu. Natura dba o Ciebie :E 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, galakty napisał:

Ej a co się stało z tą prognozą że w ostatni czwartek miało być 41 stopni w Warszawie i mieliśmy spłonąć? 

Nie było takiej prognozy. To najgorszy model matematyczny GFS (najgorszy z czołówki), inne wyliczały 30-34 stopnie. A jakbyś oglądał mapy to byś widział zasięgi fal upału i często jest, że połowa kraju 22 stopnie a druga 32, z zapasem wielu dni ciężko przewidzieć gdzie to pójdzie na milimetry i może się okazać, że owszem 37 stopni jest ale nie w Warszawie lecz w podkarpackim lub Wrocławiu. GFS widzi dziś 35 stopni 26 sierpnia (oby nie).

Ważne jest, że zimny sierpień to zapewne kolejny rekord. Jeszcze dużo dni do końca, zapowiadane ocieplenie, ale już te chłodne dni są rekordowe (np. 25 w dzień 17 w nocy co daje średnią powyżej normy i gorzej chłodzi pokój niż normalne 28 w dzień, a 16 o 23:00). Dopiero ostatnie 3 dni niedziela-wtorek wyjdą lekko poniżej średniej (0-1 stopień), ale zaraz dowali +5 +6 przez 5 dni.

Edytowane przez sino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, T0TEK napisał:

Siedzę nad morzem, od kilku dni mam całe zawrotne 20*C w południe, pełne słońce i wiatr. Warunki idealne do morsowania. 

Trzeba było wybrać Costa Blanca. Obecnie ~30 stopni, woda w morzu ~27 stopni. Ceny podobne jak nad polskim morzem, jedzenie lepsze, pogoda bez porównania :E W tamte wakacje domek (klima, lodówka, kuchenka, TV itd). znaczy dokładnie to był cały poziom parteru z tylko dla nas dostępnym patio zapłaciliśmy ~1k euro za 10 dni na 3 osoby, ~200m do morza.

W styczniu byliśmy na szybki wypad Fuerteventurze 4 doby, apartament w niskopoziomowym budynku 55m na 2 osoby z balkonem i wyjściem na taras prywatny na dachu za 350euro, parterowe apartamenty miały oddzielne patio, ładny basen, aby sobie po śniadanku popływać, niedaleko oceanu itd. Temperatury były 22-26 stopni woda w oceanie ~20-21 stopni, więc jak na zimę to całkiem cool :E

Ostatni raz byłem wypoczynkowo nad Bałtykiem w 2020 w lecie i już chyba nikt mnie więcej nie namówi :E. Zimna woda, drogo, plaże zawalone parawanami itd.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, Polski Bałtyk to wielkie G, taniej i lepiej jest za granicą. 

28 minut temu, lukadd napisał:

plaże zawalone parawanami

To powinno być zabronione. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te parawany to jest chyba najgorsze dla mnie nad Bałtykiem, gorsze od ciulowej pogody, zimnej wody itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, RimciRimci napisał:

Parę-parenaście dni temu trąbili, że ponad połowa prądu była z OZE.

Ja piszę o średnich co najmniej miesięcznych. Pojedyncze dni mogą być oczywiście lepsze, ale to mimo wszystko tania sensacja.

7 godzin temu, RimciRimci napisał:

Technologie energooszczędne cały czas ewoluują. Wystarczy popatrzeć jak w ciągu 20-30 lat zmieniła się technika grzewcza.

Tylko wiesz jak to jest: początki nowej technologii to największy postęp. Łatwo udoskonalić piec typu koza, czy prymitywny silnik spalinowy. Albo XIX-wieczną baterię Aleksandra Volty. Ale im bardziej technologia dojrzała tym ciężej o kolejne urwane procenty, a do zatrzymania ocieplenia potrzebujemy efektywnego "zero netto".

16 godzin temu, LeBomB napisał:

@209458 ale skoro mowa o ładowaniu w nocy to można to robić np. ze zmagazynowanej energii wytworzonej przez jakieś lokalne OZE za dnia.

No ale to trzeba mieć kolejną droga baterię tylko w domu. Jak na razie mało kogo będzie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, lukadd napisał:

Te parawany to jest chyba najgorsze dla mnie nad Bałtykiem, gorsze od ciulowej pogody, zimnej wody itd.

Nie wiem kiedy wy nad ten Bałtyk jeździcie, że nie macie pogody 😆 co do parawanów to nawet w najbardziej obleganych miejscowościach wystarczy zejść gdzieś z boku, a nie głównym deptakiem. Dla chcącego nic trudnego... 

Ps. Co do Fuerteventury to nie wiem czy gorsze parawany u nas nad morzem, czy gole dupy niemieckich emerytów w morro jable 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to zobacz sobie jaką dzisiaj masz pogodę na Bałtykiem ~20 stopni, ~12 w nocy :E  Jaka temperatura wody itd. :E

Kanary są dobre na zimę i też nie trzeba walić na plażę gdzie jest masa nudystów :E W Polsce jak chcesz lokum gdzieś blisko nad morzem to w większości niestety lipa bo na sporych odcinkach te plaże są zawalone i jest drogo.
We Włoszech kilka lat temu miałem chatę z wyjściem bezpośrednio z ogrodu na plażę, zero nudystów, na stanie chaty deski windsurfingowe, kajaki. Wystarczyło 60m przejść i w wodzie. W ciepłej wodzie z świetną pogodą. W PL nie ma opcji.

Co jedynie dla mnie jest OK nad polskim morzem i okolicach to lasy. Można pospacerować, pojeździć rowerem i zwykle nad polskim morze plaża to było minimum czasu, wolałem właśnie po lasach pospacerować, pojeździć rowerem niż pływać czy chodzić na te plaże :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewczyna mieszka nad morzem to praktycznie siedzę z braku laku. Ja już swój urlop spędziłem w Turcji w kwietniu i nikt mnie nie namówi na wakacje w Polsce w jakimś kurorcie. Na terenie kraju lubię spędzać urlop pod namiotem, albo spanie w aucie, tylko noce są tak zimne, że się odechciewa. Z parawanami to zależy od rejonu, taka Stegna czy inne znane wioski to patologia, ale w 3City widuje się stosunkowo mało już (a jeśli są to nie wielkości zagrody dla swiń).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, offensive napisał:

climatlas.com to przeciez czyste dane? 

Jakie zrodlo jest w takim wypadku ok do dyskusji?

wkleiłeś twit jakiegoś konfiarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ktory podal zrodlo swoich danych, wiec?

Jak lekarz mowi, ze sie pali to ignorujesz i czekasz az strazak przyjedzie? 

Coz za logika :E:E

Masz, zebys nie odbijal teraz pileczki, ze tylko flame'uje, to wszystko w jakims stopniu mowi o tym, ze erupcja posrednio/bezposrednio wplynela na temperatury.
Automat mi to zbiera, wiec jest alfabetycznie, ale pogrubilem Ci te najciekawsze.

Figueiredo, C. (2023). Secondary gravity waves from the tonga volcano eruption: observation and modeling over new zealand and australia. Journal of Geophysical Research Space Physics, 128(10). https://doi.org/10.1029/2023ja031476
Gasque, L., Wu, Y., Harding, B., Immel, T., & Triplett, C. (2022). Rapid volcanic modification of the e‐region dynamo: icon's first glimpse of the tonga eruption. Geophysical Research Letters, 49(18). https://doi.org/10.1029/2022gl100825
Le, G., Liu, G., Yizengaw, E., & Englert, C. (2022). Intense equatorial electrojet and counter electrojet caused by the 15 january 2022 tonga volcanic eruption: space‐ and ground‐based observations. Geophysical Research Letters, 49(11). https://doi.org/10.1029/2022gl099002
Miyoshi, Y. and Shinagawa, H. (2023). Upward propagation of gravity waves and ionospheric perturbations triggered by the 2022 hunga-tonga volcanic eruption.. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-2420581/v1
Poli, P. and Shapiro, N. (2022). Rapid characterization of large volcanic eruptions: measuring the impulse of the hunga tonga ha’apai explosion from teleseismic waves. Geophysical Research Letters, 49(8). https://doi.org/10.1029/2022gl098123
Sellitto, P., Podglajen, A., Belhadji, R., Boichu, M., Carboni, E., Cuesta, J., … & Legras, B. (2022). The unexpected radiative impact of the hunga tonga eruption of 15th january 2022. Communications Earth & Environment, 3(1). https://doi.org/10.1038/s43247-022-00618-z
Sorokin, A. (2024). Registration of the atmospheric effect of the hunga tonga volcano eruption. Solar-Terrestrial Physics, 10(1), 54-62. https://doi.org/10.12737/stp-101202408

Edytowane przez offensive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, 209458 napisał:

Ale im bardziej technologia dojrzała tym ciężej o kolejne urwane procenty, a do zatrzymania ocieplenia potrzebujemy efektywnego "zero netto".

Oczywiście, że potrzebujemy. Problem w tym, że żyjemy tu i teraz i takiej technologii póki co nie ma. Elektrownie termojądrowe to pieśń przyszłości. Trzeba optymalizować to co się ma teraz. Z resztą jest takie polskie przysłowie: "nie od razu Kraków zbudowano".

15 godzin temu, lukadd napisał:

też nie trzeba walić na plażę gdzie jest masa nudystów

O Boże, raz będąc na Majorce i spacerując wzdłuż plaży natrafiłem na miejsce, gdzie opalali się nudyści. Moje wyobrażenie co do tego jak taka plaża wygląda a to, co tam zobaczyłem były totalnie inne. Tyle starych, obwisłych męskich zwisów i sflaczałych piersi nie widziałem nigdy. Aż do tej pory, jak sobie to przypomnę, zbiera mnie na wymioty. Bleee... O-CHY-DA!!! Aseksualność milion procent!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udział klimatyzacji w globalnym zużyciu elektryczności wzrósł z prawie 1000 TWh w roku 2000 do ponad 2200 TWh obecnie:

global-electricity-use-for-air-condition

Klimatyzatory stały się przez ten czas efektywniejsze energetycznie i bardziej zdobywalne dla zwykłych ludzi. Wystarcza zobaczyć jak wiele jest ich w Egipcie i Chinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tyle dobrze że jak masz dom to klimatyzacja praktycznie cię nic nie kosztuję bo kiedy grzeje słonce masz produkcje z PV. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dane za mroźny lipiec (6th): https://obserwator.imgw.pl/2024/08/09/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-lipcu-2024-roku/

Pomyliłem się, ale dlatego, że mieszkam w piekle. I jak patrzę na modele to szlag mnie trafia: na Wschodzie Polski piekło, na Zachodzie dużo chłodniej (tylko piątek i sobota trochę cieplej). Warszawa to też wschód i tu są rekordy za rekordem, jedynie Podkarpacie walczy, zwykle najcieplejsze Wrocław i Zielona Góra bez szans. Tak więc moje przewidywania się sprawdziły na wschodzie. Nie pamiętam piekła z 2021, ale wtedy Zachód podniósł średnią, na Wschodzie 2021 i 2024 wyglądają podobnie.

Zabawny jest obrazek (po środku) pokazujący anomalie w latach 1950-1990 - nienormalnie zimno (a to dlatego, że normą jest 30 gorących lat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi