Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Camis

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że Wrocek sobie chyba uświadomił co nadchodzi, bo demontują infrastrukturę nadbrzeżną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#PILNE | - Mieszkańcy Moszczanki i Łąki Prudnickiej ewakuujcie się najszybciej jak możecie, mamy informację o przebiciu na wale w Jarnołtówku, tama jest zagrożona - przekazał w dramatycznym wideo komendant PSP w Prudniku.

Ja bez prądu. Net ledwo działa. Biedny kuzyn z ciocią😭

Dostałem telefon że w Prudniku zerwało wały i rzeka się wdziera jeszcze większą siłą 😟

• Sad 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzyn z rodziną ewakuowani w szkole w Prudniku. Słyszałem że pękła tama w jarnołtówku. 😟

• Like 2
  • Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, lukadd napisał:

Życie jednak ważniejsze od dobytku.

Nie

Cytat

Jelenia Góra to jedno z miast, które cierpi z powodu powodzi. Ulice zostały wyłączone z ruchu, doszło do licznych zalań i podtopień. Mieszkańcy miasta grzmią w mediach społecznościowych w sprawie ośrodka Holiday Park & Resort, na którego terenie koparki przekopały wały, co spowodowało, że woda wydostała się na ulice. Ośrodek należy do polskiego milionera.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/mieszkańcy-jeleniej-góry-są-wściekli-milioner-ratuje-teren-zalewając-mieszkańców/ar-AA1qCibs

Kłodzko:

4fcc1599fbd5d51117491540779f399477d00acb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, kubikolos napisał:

Nie

Nie ma to związku z tematem który poruszaliśmy wcześniej.

A ten gość co przekopał te wały? Jeśli faktycznie to zrobił na własną rękę to cóż niech poniesie całe koszta odbudowania tego co zalał + odszkodowania. Zbankrutuje i wyląduje w więziennym rynsztoku :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszedł się kimnąć, wracam a tu już widzę polityczne pitolenie...

Panowie...

• Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej smuci w tym wszystkim szczujnia która panuje w telewizji a udziela się nawet tutaj. Dzieją się rzeczy które powinny nas jednoczyć jako naród. A kątem oka widzę co leci w republice i zwalają winę na aktualny rząd o specjalne działanie na szkodę ludzi.

Rzygam już ta cała polityka. Mam naprawdę dość. Czekam aż pojawia się samotne wilki które będą przynosić krwawe sądy wszystkim politykom bez względu na przynależność partyjna. Ze względu na to jak podzielili ten naród.

• Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co sie dziwisz - TV Republika zyje i zarabia na szczuciu ludzi strachem i nawolywaniu do nienawisci. Propagowaniu dychotomicznego obrazu swiata, przekazywaniu nieprawdziwych informacji albo mowieniu pol-prawd. To normalne zjawisko tego typu podmiotow.

A ludzie lubia swiat dychotomiczny bo jest dla nich prosty i latwy do zrozumienia, nawet jesli nie jest prawdziwy. Zdziwilbys sie jak bardzo wielu ludzi kompletnie nie obchodzi prawda. Oni tylko czekaja, zeby ktos inny im wskazal "wroga", na ktorego moga zrzucic wszystkie swoje zale i winy. Nie bez powodu kanal YT TV Republika ma 1.2mln subow.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostrzeżenia o tym jak duże opady nadciągają oraz że grozi to powodziami, były na wiele dni wcześniej.

Stąd w miejscowościach szczególnie zagrożonych robiono małe zapory z worków z piaskiem etc.

Były potem informacje że jest źle i będzie gorzej i by się ewakuować, czy to na własną rękę czy do miejsc organizowanych przez władze. Część ludzi toi zrobiła, część nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lądek-Zdrój

Y2I0YzRmdlMoUi9JfRZ7RmsKexM7T3UQPBJjWH0i

NTQ5YTE4YTUwVy9nak9sIHMPez0sFmJ2JBdjdmp7

NTc2YTUxYTUCUC9negNsIEEIez08WmJ2FhBjdno3

OWI0YzJmYDYoUi9JZRZtI2sKexMjT2N1PBJjWGUi

NDY0YjI2YSU4Ui9ZZklsMHsKewMgEGJmLBJjSGZ9

• Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Słabo...
Tyle dobrego, że woda nie stoi.
Środkowe zdjęcie jest z tego miejsca, mostu pewnie już nie ma: https://www.google.pl/maps/@50.3423986,16.8849328,3a,75y,215.38h,70.48t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbqHPFSIl4QpqG2s09v6fhg!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Strona kłodzkiego LSOP chyba padła - ostatnie dane sprzed 16.
Nie wytrzymała odwiedzin (ponad milion we wrześniu, gdzie zwykle to maks kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie) lub odcięło przepływ danych.

Ponoć w Jeleniej też przerwało wały:

Swoją drogą, ktoś miał pomysł stawiać rozdzielnię tuż przy rzece, jak zaleje to pewnie sporą część miasta odetnie od prądu: https://www.google.pl/maps/@50.904387,15.7734295,370m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Zastanawiam się co poszło nie tak w Nysie.
Zbiorniki przepełnione, czy prewencyjnie puścili więcej, żeby się nie przelało?

Edytowane przez Bono[UG]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Bono[UG] napisał:

Środkowe zdjęcie jest z tego miejsca, mostu pewnie już nie ma

No niestety. Tam więcej mostów poszło podobno, w tym zabytkowy.

GXisgvLXoAA1ea3?format=jpg&name=medium

GXisgvLXkAEY9Fw?format=jpg&name=medium

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Bono[UG] napisał:

Zastanawiam się co poszło nie tak w Nysie.
Zbiorniki przepełnione, czy prewencyjnie puścili więcej, żeby się nie przelało?

To jest dobre pytanie. Nagle puścili 1000m3/s na tamie jeziora, więc okolica (Zamłynie) od razu poszła pod wodę. Nysa Kłodzka w mieście nie wystąpiła z koryta. Woda na wielu ulicach jest ze studzienek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Zhao napisał:

Żartów nie ma - mam tylko prośbę powstrzymajcie się od docinek i polityki bo woda nie wybiera..

Pamiętam 97

Ja tylko przypomnę co napisałem. wcześniej

No i się nie udało...Bieszczady taki fajny kierunek - ostatnio popularny kierunek u nas na forum

Kto dzisiaj wygrywa urlop  @forfun i @voltq(ban nie jest teoretyczny ;) )

• Thanks 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Karister napisał:

To jest dobre pytanie. Nagle puścili 1000m3/s na tamie jeziora, więc okolica (Zamłynie) od razu poszła pod wodę. Nysa Kłodzka w mieście nie wystąpiła z koryta. Woda na wielu ulicach jest ze studzienek.

Raczej nie nagle. To była reakcja na puszczenie tamy w Stroniu. I orientacyjnie wyobrażając sobie graf przepływów była to decyzja uzasadniona. Czyli obrona przed przelaniem. Pamiętajmy, że ta historia nie kończy się dziś, tylko jeszcze 2-3 dni może trwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagle w sensie bardzo szybko, w krótkim czasie. Tak, pewnie przez tamę w Stroniu. Nagle puściła tama i nagle poszedł łańcuszek zdarzeń. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bilans strat materialnych jest koszmarny, ale zwróćmy uwagę, że bilans strat w ludziach jest jak na skalę i dynamikę zjawisk bardzo dobry. Mamy co najwyżej małe kilkadziesiąt ofiar śmiertelnych. Na razie w większości klasyfikowanych jako zaginieni, ale wiadomo jak się to skończy. Formalnie potwierdzone są chyba dopiero 4 ofiary. Wprawdzie jeszcze Odra przed nami i cios z Czech, ale jak na razie imo jest nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Camis napisał:

dji_fly_20240915_144616_283_172640930163

Bogatemu to i byk się ocieli...

Edytowane przez wii
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem się przejść zobaczyć czy mam wody po kostki czy po sufit w piwnicy...druga opcja :E ale do czego dążę że ludzie to debile i że jest tak mało ofiar to jest cud, nie mówią już o tiktokerach czy innych Instagramowcach bo to by mogło spływać do Bałtyku, ale mijałem latarnię która kiwała się na boki tak już podmyta była, wracałem może po 15 minutach, gdzie już latarni nie bylo a w miejscu stało starsze małżeństwo z telefonami i nagrywali prąd rzeki... dosłownie na krawędzi gdzie stała latarnia, jak zapytałem czy państwo są normalni to mnie dziad opierdolił i od gówniarzy zaczął wrzucać, to powiedziałem że moje pytanie tak zabrzmiało bo przed chwilą tu jeszcze latarnia była...a innym transportem można dostać się nad Bałtyk, baba na dziada, dziad na babę i posunęli się 50 cm ...

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi