Skocz do zawartości
Camis

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Powiem ładnie, niech szybko zmyka na najbliższe drzewo, sami sobie poradzimy.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, wii napisał:

Razem z czołgami 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Camis napisał:

Normalni ludzie w takich chwilach podwijają rękawy i się biorą do roboty. To co widzimy na załączonym obrazku to ciemnogród i to głęboki.

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Zapora ochronna w Ostrawie poszła w kilku miejscach, woda idzie na przemysłową część miasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kris194 napisał:

Normalni ludzie w takich chwilach podwijają rękawy i się biorą do roboty. To co widzimy na załączonym obrazku to ciemnogród i to głęboki.

Kiedy oblot z monstrancją?

Pękły wały przeciwpowodziowe w Ostravie. No cóż dla polskich miast nad Odrą ma to skutki pozytywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, wii napisał:

To ponoć fake, a ludzie w komentarzach na X jeszcze się cieszą.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio ludzie wierzą że putinoff chce wysłać pomoc dla Polski? Widać jakie mamy "mondre" społeczeństwo...

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Camis napisał:

Byłem tam 3 godziny temu. Skrajny prawy róg tego zdjęcia. Generalnie tam sytuacja jest już w miarę ustabilizowana. W zbiorniku kozielno brakuje ok 1m do normalnego stanu. W obu zbiornikach stan prawie się wyrównał. Ale rzut jest nadal duży. Policja zamknęła część Paczkowa, bo służby się boją że rozmokniete wały na zbiorniku kozielno puszczą. Od drugiej strony nawet para gnojków zdołała przedrzeć się na rowerach do samej rzeki. Wczoraj i dziś w nocy było to niemożliwe. Ogólnie u mnie poziom powodzi porównywalny do 97. Dokładniej będę wiedział jak wrócę do domu.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w celach humorystycznych wrzucone. Nigdzie o tym info nie znajdziesz. Ukraińcy wysyłają jak gdzieś jeszcze na poprzedniej powodzi widziałem że też wysłali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kris194 napisał:

Pomijam aspekt wiary, ale to o podwijaniu rękawów, to już tanie czepialstwo:

1. Tam średnia wieku z 50, gdzie ty chcesz ich do worków z piaskiem zaganiać.

2. Sam byś kilka worków napełnił, albo jakąś paczkę z pomocą dla ewakuowanych przygotował w czasie, który przepierdzielasz na dowodzenie racji w internecie :E

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jeszcze raz przypominam link do zbiórki - https://www.siepomaga.pl/powodzie

Oficjalna zbiórka, nikt tutaj wałka nie zrobi. Najważniejsze, to po wpłacie własnej jeśli kto może, to rozesłać po rodzinie i znajomych i poprosić o zrobienie tego samego - chodzi o podbicie zasięgów. Nie ma co czekać na politykierów, teraz jest czas żeby okazać solidarność:thumbup:. Tam ludkom woda robiła sajgon nie patrząc, kto na kogo głosował. A pamiętajmy, że to jeszcze nie koniec. Wrocek może się fartem uchyli od kuli, ale nie jedna mniejsza wioska jeszcze po łbie oberwie w najbliższych dniach. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj jak wpłacałem, to było lekko ponad 600 tyś, dzisiaj już ponad 6mln. W ludziach moc jednak silna jest. 

• Like 3
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ja wpłaciłem choć z zasady unikam zrzutek jak ognia. Rządowy miliard z rezerwy to będzie co najmniej 5x za mało, straty materialne są i będą porażające. Tutaj może uda się uzbierać że sto milionów. Jak to trafi w najbardziej potrzebujące ręce to sporo pomoże, choć nominalnie to niezbyt dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, 209458 napisał:

albo jakąś paczkę z pomocą dla ewakuowanych przygotował w czasie, który przepierdzielasz na dowodzenie racji w internecie :E

Skąd przekonanie, że tego nie zrobiłem? Wrzucałem nawet dwa linki z informacją o prowadzonych zbiórkach w Poznaniu.

2 godziny temu, 209458 napisał:

Pomijam aspekt wiary, ale to o podwijaniu rękawów, to już tanie czepialstwo:

1. Tam średnia wieku z 50, gdzie ty chcesz ich do worków z piaskiem zaganiać.

Mi wiara nie przeszkadza, niech sobie każdy wierzy w co chce ale na wszystko musi być czas i miejsce. Wygłaszanie modłów nad rzeką podczas gdy inni w tym samym czasie pomagają czy to zapewne w ewakuacji czy jak najlepszym zabezpieczeniu miasta trudno dobrze odebrać. Jak ktoś ładnie na fb napisał, nawet Noemu arka z nieba nie spadła, musiał ją sobie zbudować.

2 godziny temu, Kelam napisał:

Tam ludkom woda robiła sajgon nie patrząc, kto na kogo głosował. A pamiętajmy, że to jeszcze nie koniec. Wrocek może się fartem uchyli od kuli, ale nie jedna mniejsza wioska jeszcze po łbie oberwie w najbliższych dniach. 

Myślę, że nikogo kto ma choćby szczątkowe poczucie empatii nie interesuje kto na kogo głosował. Polacy potrafią się jednoczyć w obliczu zagrożeń czy katastrof i to widać ❤

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Serio ludzie wierzą że putinoff chce wysłać pomoc dla Polski? Widać jakie mamy "mondre" społeczeństwo...

Ja tam jestem w stanie uwierzyć, że on byłby w stanie takie coś publicznie powiedzieć, bo się, że tej pomocy nie przyjmiemy, a on u swoich wyjdzie znów jako wybawca. 

Godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Wczoraj jak wpłacałem, to było lekko ponad 600 tyś, dzisiaj już ponad 6mln. W ludziach moc jednak silna jest. 

To prawie tyle co na PiS 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Ja jak wpłacałem było lekko ponad 380k już jest ponad 7mln nieźle.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, michasm napisał:

To prawie tyle co na PiS 😂

Nie ma co do tego mieszać polityki, ważne, żeby każdy pomógł na tyle na ile może, czy to finansowo czy w inny sposób :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście niech każdy pomaga jak może, czy to finansowo czy fizycznie ogarniać ten burdel który powstał. Ja tam się cieszę bo mi już przynajmniej żarówkę w piwnicy widać :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Taaa, może nie ma tragedii bo tylko piwnica w której na szczęście było tylko do posprzątania, ale sklepy podemną to tak na 10 cm wody było, a od poziomu ulicy to ze 30-40 cm jest. Na ulicy co mieszkam to piwnice są poniżej poziomu chodnika, a jeszcze niektórzy to garaże i sklepy mają z takim 1m może 1,5m zjazdem od poziomu ulicy... No ogólnie Ja nie ucierpiałem zbytnio, ale inni, to tylko współczuć i pomagać...  Tutaj konkretnie ulica cała zalana, później w lewo też do Bładnicy i za nią, niby mała rzeczka a maras narobiła niesamowity

https://www.google.pl/maps/@49.7969186,18.7894753,3a,75y,350.32h,78.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbqpmcqw2NQdFX_gzDSqp4A!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Tutaj w sklepach ok.10 cm wody było 

https://www.google.pl/maps/@49.7997679,18.7892738,3a,75y,254.03h,79.54t/data=!3m6!1e1!3m4!1s0a7uBjZWjrIkuavLIQIGoA!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

juz 8,5 banki ...  cyferki lecą jak szalone

2 godziny temu, adashi napisał:

Nawet ja wpłaciłem choć z zasady unikam zrzutek jak ognia. Rządowy miliard z rezerwy to będzie co najmniej 5x za mało, straty materialne są i będą porażające. Tutaj może uda się uzbierać że sto milionów. Jak to trafi w najbardziej potrzebujące ręce to sporo pomoże, choć nominalnie to niezbyt dużo.

Rząd z zabezpieczył na ten moment   3 miliardy na pomoc,ta suma może się zwiększyć

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi