Skocz do zawartości
kibolkks

Arctic Liquid Freezer - coś lepszego 240mm?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jakie chłodzenie że przy 1.25v nawet do 70c nie dobiles ? :E miejsce montażu aio pomijam bo ja robie testy z klimą w mieszkaniu a karta ma wtedy 30c (wyłączam tryb pasywny specjalnie) i żadne ciepło do góry na chłodnicę nie idzie a mimo to grzała że hej u mnie na 5600x 😜 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@kibolkks tutaj ciekawy filmik 

 Potwierdza to co napisalem i co wynikalo z moich testow. 

21 godzin temu, Send1N napisał:

Jakie chłodzenie że przy 1.25v nawet do 70c nie dobiles ? :E miejsce montażu aio pomijam bo ja robie testy z klimą w mieszkaniu a karta ma wtedy 30c (wyłączam tryb pasywny specjalnie) i żadne ciepło do góry na chłodnicę nie idzie a mimo to grzała że hej u mnie na 5600x 😜 

Wczoraj ten test powtarzalem, bo chcialem sprawdzic czy cos uda sie wiecej z procka wyciagnac i na 1.25v  4.6 GHz w cb23 mialem 67 stopni multicore. Chlodzenie takie jak w sygnaturce w konfiguracji push pull, tyle ze wentyle p12 pull i lian li push. 
jestem bardzo zadowolony mimo ze to 240 AiO. 
aha zeby wyciagnac 4.7 GHz musze podac ponad 1.3v, a przyrost na granicy bledu pomiarowego i jedynie w 1080p. 
wiec juz nie kombinuje i zostawiam 4.6GHz all core skoro system stabilny , a komp chlodny. Z reszta do moich potrzeb czyli granie w 4k to i Ryzen 3600  styknalby, a gry ktore atakuja jeden watek dzialaja aktualnie wspaniale, wiec jest git )

Edytowane przez kowallosu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzisiaj montuje tego Corsair iCUE H100i RGB PRO XT - wieczorem wrzucę wyniki. Zobaczymy jakie różnice względem Thermalright Macho.

Edytowane przez kibolkks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@kowallosu @Send1N

Panowie pomocy... Złożyłem chłodzenie, podpiąłem kabel od pompy do gniazda USB bezpośrednio w płycie głównej. Wszystko działało do momentu zainstalowania sterowników i aplikacji iCUE Software. Chwilę działał o i teraz komputer nie wykrywa w ogóle pompy. Przeinstalowałem sterowniki, sprawdzałem połączenie kabli, przekładałem w inne wejścia na płycie głównej i lipa. Wentylatory na chłodnicy kręcą się na 100%, pompa się nie świeci i nie działa, oprogramowanie Corsair nie wykrywa urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@kibolkks a w biosie jak jest? 0 obrotów na pompie? Jest w ogóle włączona kontrola obrotów na pompie?  spróbuj zapisać profil OC żeby nie pogubić ustawień i zrestartuj bios. 

Jeżeli w biosie jest ok, to wygląda na jakiś problem softwerowy. 

Edytowane przez kowallosu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na spokojnie, na początku zaktualizuj oprogramowanie iCUE.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bios zresetowany, połączenie kablowe sprawdzałem kilka razy, zamieniałem wejścia USB 2.0 na płycie głównej, podłączałem kabel od CPU FAN w różne wejścia, zmieniałem odczyt z PWM na DC, przeinstalowywałem sterowniki USB jak i samą aplikacje, robiłem 100 innych rzeczy i niestety nie działa sama pompa. W samym systemie co 10 sekund słychać charakterystyczny dźwięk wykrywania i rozłączania urządzenia USB. Przeszukałem Internet i jest masa podobnych problemów.

Wychodzi na to, że coś blokuje sterownik albo sama pompa się uszkodziła. Wywaliłem wszystkie AIDY, HWinfo (podobno mają konflikt z aplikacja) i ciągle to samo - pompa chodzi w takim jakby trybie awaryjnym - wentylatory chodzą na 100% ale w aplikacji iCUE "device not detected". 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki tam kabel idzie do USB? MiniUSB czy MicroUSB, masz taki normalny kabelek? Spróbuj go podpiąć normalnym przewodem o ile taki posiadasz, do innego komputera np. laptopa i sprawdź co się stanie.

iCUE nie próbował przypadkiem aktualizować firmware w pompie i proces się nie przerwał? Jeżeli tak to po ptokach, chłodzenie do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, DisconnecT napisał:

iCUE nie próbował przypadkiem aktualizować firmware w pompie i proces się nie przerwał? Jeżeli tak to po ptokach, chłodzenie do wymiany.

Dokładnie tak było, włączyłem komputer, wszystkie RGB się świeciły, wentylatory na chłodnicy chodziły niesłyszalnie. Zainstalowałem iCUE (swoją drogą nieźle kogoś powaliło, żeby robić aplikacje, która zajmuje 700mb a po zainstalowaniu kilka gigabajtów 😵), wyskoczył komunikat, że mam zrobić aktualizację wewnątrz programu i wywaliło błąd aktualizacji. Od tego momentu pompa przestała działać i wentylatory na 100%... To jakiś znany problem? Pompa uszkodzona przez aktualizacje?

Tak czy inaczej zwracam ten szajs, zamówiłem już Signum SG7V TG (nowa za 340 pln) i do tego Arctic Liquid Freezer II 360 (różnica między wersją 280 a 360 to tylko 20 pln). Z offsetem dla Ryzenów 5000 uda się ugrać jeszcze kilka stopni i widziałem, że tam jest tylko jeden kabelek 4 pin do podłączenia a nie jak w Corsair: USB do pompy, osobny do podłączenia wentylatorów i jeszcze jeden do samego CPU FAN. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Niestety takie czasy, oprogramowanie w postaci kombajnów 30w1 ma śpiewać tańczyć recytować, a nawet loda robić w gorsze dni... W praktyce nawet podstawy dobrze nie funkcjonują.
Tak to znany problem, gdyby nie hołota z komputer świata która ukradła dawne testy laba i wrzuciła za paywall nawet bym podlinkował test w którym zdarzyła się identyczna sytuacja. Ja sobie też tak klawiaturę ubiłem, ale na szczęście te posiadają mechanizm przywracania FW, chłodzenia nie.

Z Corsairem to wygląda tak, niegdyś rewelacyjne produkty mieli, ale zgraja neandertalczyków odkryła jak działa dioda RGB i się zaczęła loteria. ;)

 

Artic fajny, ale mogli by się pokusić o moduł USB, chociażby dla sensora temperatury płynu, dość przydatny dodatek. No i dodatkowe złącza 4pin PWM dla wentyli ze sterowaniem z apki też się nie raz przydaje jak na płycie wszystko zajęte.

 

Edytowane przez DisconnecT
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale cyrk :E no tak bo to działa na takiej samej zasadzie jak zwykła przerwa np przy aktualizacji biosu płyty głównej, tylko że tam można wylutować bios czy też wpiąć się klipsem, programator w rękę i można to odratować a w tym przypadku... bez komentarza. :/ 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Cyrki niesamowite z tym Corsairem ale w sumie dobrze się stało bo ostatecznie zdecydowałem się na nową obudowę Signum SG7V TG i Arctic Liquid Freezer II 360 z offsetem pod Ryzeny serii 5000.

Weszło wszystko co do 1mm - gdyby radiatory na płycie głównej były 1mm grubsze to nie dałoby się upchnąć chłodnicy na topie:

IMG-20210723-170034.jpg

IMG-20210723-170017.jpg

Edytowane przez kibolkks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co to za model płyty?
 

W dniu 22.07.2021 o 21:45, DisconnecT napisał:

Artic fajny, ale mogli by się pokusić o moduł USB, chociażby dla sensora temperatury płynu, dość przydatny dodatek. No i dodatkowe złącza 4pin PWM dla wentyli ze sterowaniem z apki też się nie raz przydaje jak na płycie wszystko zajęte.

I z 400 zł zrobi się 800 zł :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MSI B550 Gaming Plus. 

Nowa obudowa za 340 PLN w Media Markt. Biorąc pod uwagę że stara z 5x Arctic F12 sprzedam może za 150 0ppn to odzyskam jeszcze coś tam. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, kibolkks napisał:

Cyrki niesamowite z tym Corsairem ale w sumie dobrze się stało bo ostatecznie zdecydowałem się na nową obudowę Signum SG7V TG i Arctic Liquid Freezer II 360 z offsetem pod Ryzeny serii 5000.

Weszło wszystko co do 1mm - gdyby radiatory na płycie głównej były 1mm grubsze to nie dałoby się upchnąć chłodnicy na topie:

IMG-20210723-170034.jpg

IMG-20210723-170017.jpg

A orientujesz się czy do spc armis ar5x wejdzie 360mm?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zielonego pojęcia. Weź pod uwagę, że wentylatory w wersji 280mm Arctic Liquid Freezer są jeszcze o kilka mm grubsze od 240 czy 360. 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do grubości p14 vs p12 to jestem ciekawy czy to jest żeczywiście prawda czy tylko w opisach jest babol na stronach :> 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, kibolkks napisał:

Weź pod uwagę, że wentylatory w wersji 280mm Arctic Liquid Freezer są jeszcze o kilka mm grubsze od 240 czy 360. 

Sama grubość całego chłodziwa i tak wynosi 53mm. W każdej wersji.

8 minut temu, Send1N napisał:

Co do grubości p14 vs p12 to jestem ciekawy czy to jest żeczywiście prawda czy tylko w opisach jest babol na stronach :> 

Z suwmiarką w ręce P14 wynosi dokładnie 26.8.
Oszczędzali na plastiku lub mam chuj** suwmiarkę :cool3:  

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie co do działania samego Arctica: wtyczkę 4 pin muszę mieć wpiętą w PUMP czy CPU na płycie głównej? Jest jakaś różnica?

Da się w jakiś sposób sprawdzić z jaką wydajnością pracuje pompa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, kamilos69 napisał:

Z suwmiarką w ręce P14 wynosi dokładnie 26.8.
Oszczędzali na plastiku lub mam chuj** suwmiarkę :cool3:  

A p12 mają 25 mierzyłeś ? :E:D bo nie chce mi się budy otwierać zeby zmierzyć swoje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
19 minut temu, kibolkks napisał:

Mam jeszcze pytanie co do działania samego Arctica: wtyczkę 4 pin muszę mieć wpiętą w PUMP czy CPU na płycie głównej? Jest jakaś różnica?

W pump ale bez różnicy :-P

17 minut temu, Send1N napisał:

A p12 mają 25 mierzyłeś ? :E:D bo nie chce mi się budy otwierać zeby zmierzyć swoje.

Nie posiadam p12.

19 minut temu, kibolkks napisał:

Da się w jakiś sposób sprawdzić z jaką wydajnością pracuje pompa?

Odpalisz prime95 lub occt i czekasz kiedy się woda zagotuje :]
Używaj HWiNFO.

Edytowane przez kamilos69

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, Send1N napisał:

A p12 mają 25 mierzyłeś ? :E:D bo nie chce mi się budy otwierać zeby zmierzyć swoje.

Mierzyłem inne F12 i mają dokładnie 25mm. 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Takie pytanie lekko na temat - czy pompka w ALF II jest bezgłośna na niskich obrotach? Szukam zastępstwa dla swojego Megahalemsa na 10900 i model 280mm idealnie pasuje do Meshify 2 Compact z 3070Ti TUF (3mm zapasu także luz :D) i chciałbym posadzić na nim Noctuy P14s PWM, które do tych 600-700rpm są absolutnie bezgłośne, więc nie chciałbym, żeby pompka zaburzyła mi równowagę wszechświata. Czy ewentualnie Alphacool Eisbaer 280 byłby lepszym wyborem, jeśli chodzi o cichą pompkę? Wentylatory dookoła sekcji zasilania i tak mam, więc ten mały pierdzidupek z ALFa byłby odpięty, a Alphacool wygląda lepiej i w sumie ma potencjał pod rozbudowę, gdyby kiedyś przyszło mi do głowy zwodować również GPU

Edytowane przez PiVoSH92

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

W eisbaerze już jedną pompkę wymieniałem (samą) nie cały blok, więc trzeba było się trochę narobić bo okropnie terkotała, jeśli nie będziesz miał pecha tak jak ja to ta druga co mam jeśli jest sprawna to jest cicha ale nie na 12v, na pełnych obrotach (2700rpm) jakie kręci ją słychać w idle, ja używam w okolicy 10v (stałe obroty) i jest niesłyszalna. W sumie na moich ryzenach to nawet na 9v (podłączona przez opornik) różnicy w temp nie było żadnej no ale tak ustawiłem bo wtedy napis jest trochę jaśniejszy na blokopompce :E to jest razem połączone i im mniejsze napięcie tym napis traci intensywność podświetlenia :smokin:

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i namówiłeś, podpinam ją i tak pod płytę i steruję PWM 😜 Patrzę na bloczkopompkie ALFa i po prostu nie widzę tego u siebie w komputerze, ale jednak jeśli wydajność miałaby znacznie ucierpieć...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...