Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest, jak zainstalowałeś duperelę w msi center od Sound Tune. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale też w x2 Line sterowniku? akurat w sumie nie używam paru z tych smieci z msi center, to zrobiłem czystki ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, seba84_2005 napisał:

U mnie tylko takie sprzęty bez apki od msi Sound Tune. 

Zrzut-ekranu-2022-06-22-173153.png

Pokazujesz coś innego zauważ 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Po prostu silicon lottery. Niektórym 3080 ciśnie okolice 210+ do tego wszystkiego jeszcze dochodzi silicon quality, to też kolejna bajka w OC. 

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wymieniłem właśnie pastę na Honeywella i po złożeniu przestała działać mi jasność ekranu :/ Co mogłem zepsuć? Ktoś kojarzy jakieś kable idą do tego? Ogólnie zmieniam w windows suwak czy skrótem klawiszowym, ale jasność pozostaje bez zmian.. jest chyba na 100% nonstop nawet jak jestem na baterii..

Wifi działa. Tam szły pod jedną ze śrubek chłodzenia jakieś dwa kable czarne i zastanawiam się czy to nie one są z tym związane....

Edytowane przez SkubiDoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Te kable są właśnie od wifi. Raczej to bug w windowsie i postawiłbym stery na nowo do gpu, albo zresetuj EC przez otworek pod spodem lapka. 

Matryca wraz ze wszystkim jest na grubej czarnej taśmie i jest ona dodatkowo podklejona żeby łatwo nie było wypiąć. Poza tym problem z jasnością może powodować nawet msi true color, co nie raz miałem u siebie. 

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Fałszywy alarm ;) po resecie biosu do fabrycznych i podłączeniu zewnętrznego monitora wszystko wróciło do normy :) Teraz musze wszystkie ustawienia pozmieniać od nowa.. @seba84_2005 coś konkretnego czego nie powinienem zapomnieć, a trzeba przestawić? 

Edytowane przez SkubiDoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ram daj na Gear 1 i to w zasadzie tyle jak nie miałes UV, ani nic innego. 

20220523-152222.jpg

Edytowane przez seba84_2005
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzięki za powyższe.

Mam jeszcze OC procka adaptive -65 na procesor i  ring na adaptive -30 oraz min i max limit enabled 8 / 38

Po ustawieniu BIOS dalej coś nie tak z tą jasnością, ale aktualizowałem dziś true color i może nawet nie zauważyłem wcześniej, że to nie działa siedząc na monitorze w pracy..

Edytowane przez SkubiDoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wywaliłem, ale dalej bez powodzenia. Zgłupiałem teraz całkiem..

 

Zrobiłem reset EC z dołu, ale bez powodzenia :/ wtf...

Edytowane przez SkubiDoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Sterowniki od gpu przeinstaluj. Poza tym sprawdź, czy działa regulacja na drugim trybie gpu. 

Moze masz najnowsze stery i jedno naprawiają, a drugie psują...

https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-geforce-516-59-whql-driver-download-discussion.443610/

- [MSI GE66 Raider 10UG/MSI GE76 Raider 10UH] Windows brightness setting does not work when notebook is in dedicated GPU mode.

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.06.2022 o 18:40, seba84_2005 napisał:

Tak nie zauważyłem 😉

Zrzut-ekranu-2022-06-22-183851.png

 

Osobisty rekord w marku przy only oc gpu 250/1500 😅

https://www.3dmark.com/spy/28925243

12051.jpg

 

asus rog strix scar 17 g733 po roku rzadkiego użytkowania ( nic nie było wymieniane, nic nie zmienianie w ustawieniach, 130 w)

 

Bez-tytu-u.png

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, seba84_2005 napisał:

Sterowniki od gpu przeinstaluj. Poza tym sprawdź, czy działa regulacja na drugim trybie gpu. 

Moze masz najnowsze stery i jedno naprawiają, a drugie psują...

https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-geforce-516-59-whql-driver-download-discussion.443610/

- [MSI GE66 Raider 10UG/MSI GE76 Raider 10UH] Windows brightness setting does not work when notebook is in dedicated GPU mode.

Faktycznie robiłem aktualizację tego sterownika. Robię powrót i dam znać..

 

Edit: @seba84_2005 możesz wrzucić screenshoty z memory i spd  w CPU-Z ?

Edytowane przez SkubiDoo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Proszę bardzo. 

Zrzut-ekranu-2022-07-01-082635.png

Edytowane przez seba84_2005
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok wszystko się zgadza. Po powrocie do sterownika jasność działa bez problemu ;) Trochę przyświrowałem, ale jak zwykle zbieg nieszczęśliwych okoliczności się nałożył. Temperaturki miodzio. A przy okazji wymiany wyczyściłem też wentylatory, które już były nieco zakurzone ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam jeszcze jedną kartę w rękawie, ale na razie się wstrzymuję z wymiana na czas, co się pojawi z nowości w serii 4k od nvidii. Jak nic nie będzie wartego zostaje ze mną GP i wymieniam fabryczne białe putty na vram i vrm na to:

Przy tej truskawie raczej na bank gwarancja off jakby msi zobaczyło co jest nałożone 😅

10W/mK

20220623-120218.jpg

20220623-120257.jpg

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda ciekawie ;) ciekawe jak się sprawuję :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 godzin temu, seba84_2005 napisał:

Ram daj na Gear 1 i to w zasadzie tyle jak nie miałes UV, ani nic innego. 

20220523-152222.jpg

Co to zmienia? Myślałem, że przestawia profil na XMP, ale u mnie po tym laptop nie startuje. Ogólnie w moim GP76 nie ma Memory Overclocking Menu, więc jak ustawić profil XMP? Cały BIOS już przeszukałem i chyba po prostu tę opcję usunęli...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jednak dalej przy ustawionej grafice na Nvidie nie dziala regulacja jasności. Widać bug w sterownikach i nie zostaje nic jak czekać na poprawioną wersję..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Jerry17 napisał:

Co to zmienia? Myślałem, że przestawia profil na XMP, ale u mnie po tym laptop nie startuje. Ogólnie w moim GP76 nie ma Memory Overclocking Menu, więc jak ustawić profil XMP? Cały BIOS już przeszukałem i chyba po prostu tę opcję usunęli...

Zależy jaka wersja lapka. W gen 12 nie masz tej opcji, ani ustawień pamięci. 

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...