Skocz do zawartości
Camis

Transformacja energetyczna - OZE, Fit for 55, paliwa kopalne, ceny energii, limity CO2

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, tgolik napisał:

Do czego używasz ten gaz? Tylko do wody? Nie słyszałem, żeby ktoś w domku miał mniejszy rachunek za grudzień niż 700-900 zł.

Ja miałem 505 zł, grzanie i woda :P U kumpla 440 zł ale on ma wszystko w podłogówkach, ja niestety mam górę w kaloryferach (częściowo).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, bleidd napisał:

Ja miałem 505 zł, grzanie i woda :P U kumpla 440 zł ale on ma wszystko w podłogówkach, ja niestety mam górę w kaloryferach (częściowo).

Gaz 800 zł w grudniu - szeregowiec 110 m2 z lat 80-tych, 750 zł poniemiecka willa 150 m2, po remoncie. Do tego trzeba doliczyć zużycie prądu.

Mój dom ma 200 m2, skrajny w szeregu, 3-pietrowy z piwnicą, wybudowany 25 lat temu, kiedy płyty gipsowe były nowością i fachowcy nie umieli ich kłaść. W lutym spodziewam się rachunku za energię (prąd) 1500 zł.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.png.56b552650e75f165b1b86ca4225c5dc6.png
Przekłada się to na ~1200zł rachunku za te 1.5msc.

3 kondygnacje po ~120m2 (licząc po podłodze), sterownik ustawiony na 21'C w domu, dogrzeje do 21.5-22'C;
Trzy, bo piwnice też są ogrzewane, żeby nie zaszły wilgocią. Kaloryfery + kuchenka, bo woda ogrzewana pompą ciepła;
Dół poza 2x pokojem cały w podłogówce, u góry podłogówka w łazience.

Piec gazowy kondensacyjny Buderusa z 2008r, po generalce w 2021r.
Dom z 2008r, bloczek porotherm, ocieplony styropianem 20cm (2x grubszy niż zakładał projekt), dach dachówka ceramiczna + ocieplenie wełna mineralna;

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nowe rozliczenia za gaz. Czyli ogrzewanie domu gazem (dom 300m, z lat 80-tych) + podgrzewanie wody gazem (dwa boilery), za dwa miesiace czyli poczatek grudnia-poczatek lutego, mam do zaplaty 1882zl. Zuzyle 572m gazu. Wiec wychodzi baaardzo spoko. Dzienne utrzymanie domu (grzanie CO + CWU) to ok 31-32zl. Dla przykladu, jak byl piec na ekogroszek 5 klasy, ekodesign to ten piec wciagal przynajmniej jeden worek na dobe a jak mrozy po -10*C to i dwa worki na dobe. Obecnie worek ekogroszku na wolnym rynku kosztuje 85zl. Nawet jak sie kupi ten szitowy, sprowadzany wegiel z zagranicy za 2000/tona to wychodzi 50zl za worek 25kg. A z autopsji wiem, ze piece eco design sa wymagajace w stosunku do wegla i tego tanszego wciagaja wiecej wiec efektywnie byloby poltorej worka a wiec 75zl/dzien + gaz na CWU.

Kotly gazowe kondensacyjne to zloto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Trepcia napisał:

Mam nowe rozliczenia za gaz. Czyli ogrzewanie domu gazem (dom 300m, z lat 80-tych) + podgrzewanie wody gazem (dwa boilery), za dwa miesiace czyli poczatek grudnia-poczatek lutego, mam do zaplaty 1882zl. Zuzyle 572m gazu. Wiec wychodzi baaardzo spoko. Dzienne utrzymanie domu (grzanie CO + CWU) to ok 31-32zl. Dla przykladu, jak byl piec na ekogroszek 5 klasy, ekodesign to ten piec wciagal przynajmniej jeden worek na dobe a jak mrozy po -10*C to i dwa worki na dobe. Obecnie worek ekogroszku na wolnym rynku kosztuje 85zl. Nawet jak sie kupi ten szitowy, sprowadzany wegiel z zagranicy za 2000/tona to wychodzi 50zl za worek 25kg. A z autopsji wiem, ze piece eco design sa wymagajace w stosunku do wegla i tego tanszego wciagaja wiecej wiec efektywnie byloby poltorej worka a wiec 75zl/dzien + gaz na CWU.

Kotly gazowe kondensacyjne to zloto!

20 groszy za gaz (połowa ceny rynkowej) to jest główne złoto. Ja, gdybym miał dalej 52 gr. za prąd, zapłaciłbym za luty 750 zł za ogrzewanie, wodę i prąd użytkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał:

900 kWh rocznie :E Chciałbym. Tyle mam za dwa miesiące ;) 

A i tak ogrzewam gazem :E 

Ta.. też bym chciał. To jest na ten moment zużycie domu na podtrzymanie. Bez światła, kuchenki, tv, komputera itp. jak wyjadę z domu to tyle wciąga. Albo jak śpię XD

Dla tego mówię że daleko u mnie do eko trybu. 

2 godziny temu, tgolik napisał:

Gaz 800 zł w grudniu - szeregowiec 110 m2 z lat 80-tych, 750 zł poniemiecka willa 150 m2, po remoncie. Do tego trzeba doliczyć zużycie prądu.

Mój dom ma 200 m2, skrajny w szeregu, 3-pietrowy z piwnicą, wybudowany 25 lat temu, kiedy płyty gipsowe były nowością i fachowcy nie umieli ich kłaść. W lutym spodziewam się rachunku za energię (prąd) 1500 zł.

Że co? Tyle za szerega bulic? XD

13 minut temu, tgolik napisał:

20 groszy za gaz (połowa ceny rynkowej) to jest główne złoto. Ja, gdybym miał dalej 52 gr. za prąd, zapłaciłbym za luty 750 zł za ogrzewanie, wodę i prąd użytkowy.

Taa.. ale COP nawet na kondensacie masz góra 1.1

Gaz szału nie robi. 

Jakbyś miał podpisana gwarancję ceny, to dalej jeszcze miałbyś poniżej 50gr i miałbyś czas na wdrożenie upgrejdu. 

Ot chociażby wspomniane panele przy grzaniu prądem, to podstawa ale te na starych zasadach. Gwarancja 15 lat spokoju. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Minciu napisał:

Ta.. też bym chciał. To jest na ten moment zużycie domu na podtrzymanie. Bez światła, kuchenki, tv, komputera itp. jak wyjadę z domu to tyle wciąga. Albo jak śpię XD

Dla tego mówię że daleko u mnie do eko trybu. 

Że co? Tyle za szerega bulic? XD

Ściany żelbet + 10 cm styropianu na elewacji. Piwnica + 2 piętra i pewnie nieocieplony strop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tgolik napisał:

Ściany żelbet + 10 cm styropianu na elewacji. Piwnica + 2 piętra i pewnie nieocieplony strop.

Więc pewnie warto przyjrzeć się stropów i oraz może piwnicy? Obniżyć nieco sufit? 

I nie tylko ze względu na straty ciepła, ale również ze względu na komfort termiczny. 

Ja jak napale sobie 2x w kominku to na trzeci dzień bez podlogowki czuje mocny zjazd komfortu. Niby temperatura ta sama ale w ścianach i podlogach już nie ma tej energii.

Alternatywa dla podlogówki z równie dobrym komfortem to miejskie ogrzewanie bo tam są zawsze ogromne straty energii i budynki się nie wymieniają tak. Tylko to też musi być ocieplony budynek, bo bez ocieplenia i tak pizga. 

Prosta sprawa, termowizja w łapę i robimy przegląd chaty. Można wynająć, kupić albo całą usługę zamówić. Kilka stówek i wiadomo co jest grane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Minciu napisał:

Więc pewnie warto przyjrzeć się stropów i oraz może piwnicy? Obniżyć nieco sufit? 

I nie tylko ze względu na straty ciepła, ale również ze względu na komfort termiczny. 

Ja jak napale sobie 2x w kominku to na trzeci dzień bez podlogowki czuje mocny zjazd komfortu. Niby temperatura ta sama ale w ścianach i podlogach już nie ma tej energii.

Alternatywa dla podlogówki z równie dobrym komfortem to miejskie ogrzewanie bo tam są zawsze ogromne straty energii i budynki się nie wymieniają tak. Tylko to też musi być ocieplony budynek, bo bez ocieplenia i tak pizga. 

Prosta sprawa, termowizja w łapę i robimy przegląd chaty. Można wynająć, kupić albo całą usługę zamówić. Kilka stówek i wiadomo co jest grane. 

To nie mój dom. Popytałem trochę znajomych.

Generalnie rzeczy, o których piszesz wymagają remontu domu. 100 tys. zł na dzień dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tgolik napisał:

To nie mój dom. Popytałem trochę znajomych.

Generalnie rzeczy, o których piszesz wymagają remontu domu. 100 tys. zł na dzień dobry.

Jeśli wystarczy zapianować lub styro oblepić sufit w piwnicy i dach/podłogę na strychu to się nie zgodzę, że 100k na dzień dobry. 

Dwa lata temu pianowałem u siebie sufit na strychu to dalem 2300. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Minciu napisał:

Jeśli wystarczy zapianować lub styro oblepić sufit w piwnicy i dach/podłogę na strychu to się nie zgodzę, że 100k na dzień dobry. 

Dwa lata temu pianowałem u siebie sufit na strychu to dalem 2300. 

To jest szeregowiec z płaskim dachem, który jednocześnie jest stropem. Trzeba by zrobić remont całego piętra. Przy okazji chyba pomieszczenia stałyby się zbyt niskie, gdyby dać 15 cm.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, tgolik napisał:

To jest szeregowiec z płaskim dachem, który jednocześnie jest stropem. Trzeba by zrobić remont całego piętra. Przy okazji chyba pomieszczenia stałyby się zbyt niskie, gdyby dać 15 cm.

Płaski dach robi się raczej od zewnątrz jak nie ma strychu. 

Piwnica jak nie ma za nisko stropu może być na suficie wycieplona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Unia idzie na całość. Właścicieli mieszkań czeka prawdziwa rewolucja

Niebawem każdy budynek w Polsce będzie posiadał własną klasę energetyczną na wzór tych ze sprzętu AGD. Ministerstwo rozwoju właśnie pracuje nad nowymi przepisami w tej sprawie. Zbiega się to z czwartkową decyzją KE, która wstępnie postanowiła, że od 2028 roku wszystkie nowe budynki w Unii będą musiały być zeroemisyjne. To oznacza prawdziwą rewolucję.

...

Nadchodzi budynkowa rewolucja. Każdy budynek będzie klasyfikowany w skali od A do G
Rząd spieszy się z wprowadzaniem nowych regulacji, ponieważ konsultacje dotyczące tych propozycji mają potrwać tylko do 28 lutego.

Co się zmieni, gdy wejdą w życie? Zgodnie z nimi, każdy budynek będzie musiał posiadać dokument, w którym znajdzie się świadectwo energetyczne nieruchomości oraz informacja do jakiej klasy energetycznej należy. Wszystko ma być na wzór oznakowania sprzętu AGD, dotyczącego klas zużycia energii, w skali od A do G.

Co jest istotne, przynależność nieruchomości do poszczególnych klas będzie zależeć zarówno od poziomu rocznego zużycia energii dla danego budynku, jak i skali emitowanych przez niego zanieczyszczeń. Ważne jest również to, że osobno będą klasyfikowane domy jednorodzinne, budynki wielorodzinne, czy użyteczności publicznej, jak i gospodarcze.

Eksperci nie mają wątpliwości, że efektem wejścia w życie nowych regulacji będzie prawdziwa budynkowa rewolucja. Ten proces rozpoczął się już w innych krajach UE, ale jak dotąd do Polski jeszcze nie dotarł.

- We Włoszech każde ogłoszenie o sprzedaży mieszkania lub domu opatrzone jest informacją o jego klasie energetycznej, która powiadamia o tym, ile dany budynek zużywa rocznie kilowatogodzin energii. Kupując taką nieruchomość, dostajesz prostą informację, jak na nowym sprzęcie, który nabywamy - mówi money.pl Piotr Siergiej z Polskiego Alarmu Smogowego.

Od 2028 roku będzie obowiązek montowania fotowoltaiki na nowych domach?
Eksperci nie mają wątpliwości, że wejście w życie zweryfikuje rynek nieruchomości. Klasyfikacja budynków będzie trochę przypominać stopnie w szkole. W praktyce nikt nie chce mieć jednak najgorszych ocen.

Tomasz Narkun, analityk rynku nieruchomości podsumował to dosadnie na Twitterze. "Marzysz o G-klasie? Wkrótce możesz ją otrzymać. W nowych certyfikatach będzie ocena twojego budynku i wymagania, jakie będzie musiał spełnić, aby go dostosować do nowych realiów. Wielka fala renowacji i paszporty renowacji przed nami. Ważna będzie emisja pyłów i CO2 przez budynek" - napisał.

Jednak w praktyce nie wszystkie budynki będą musiały od razu spełniać standardy klasy A lub B.

Na ostatnim posiedzeniu KE padła propozycja wprowadzenia minimalnych norm dotyczących charakterystyki energetycznej budynków. Według tego stanowiska do 2030 roku już wybudowane budynki mieszkalne powinny osiągnąć klasę E, a do 2033 roku klasę D. W przypadku budynków niemieszkalnych i publicznych modernizacja powinna nastąpić jeszcze szybciej tj. odpowiednio do 2027 i 2030 roku.

To nie wszystko. KE opowiedziała się także m.in. za stopniowym wprowadzeniem od 2028 roku obowiązku montowania instalacji fotowoltaicznych na dachach nowych budynków. Europosłowie chcą też całkowitego odejścia od stosowania paliw kopalnych zarówno do ogrzewania nowych budynków, jak i tych, które będą podlegały renowacjom. Zgodnie z propozycjami KE ma to nastąpić najpóźniej do roku 2035 lub do 2040 roku, w zależności od ostatecznej decyzji KE, która jak wspomnieliśmy zapadnie już w marcu.

Dla rynku domów jednorodzinnych nowe przepisy będą wyzwaniem
Co nadchodzące zmiany oznaczają dla rynku nieruchomości? Tomasz Błeszyński, ekspert rynku nieruchomości uważa, że nadchodzą ciężkie czasy zwłaszcza dla budownictwa jednorodzinnego, związane z wyzwaniami związanymi m.in. z certyfikacją energetyczną.

- Obecnie duża część domów wystawianych na sprzedaż pochodzi z lat, gdy budowało się w innych technologiach czasem samodzielnie systemem gospodarczym z przeróżnych materiałów. Są to domy energochłonne i w związku z tym ich koszty utrzymania są wysokie. Szacuje, że po wprowadzenie obowiązku świadectw charakterystyki energetycznej, ułomność energetyczna ujrzy światło dzienne i będzie problem z ich sprzedażą. Spodziewam się dużych spadków cen, chyba że właściciele przeprowadzą przed sprzedażą termomodernizację – ocenia.

...

https://www.money.pl/gospodarka/unia-zdecydowala-wlascicieli-mieszkan-czeka-prawdziwa-rewolucja-6864940990339680a.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 9.02.2023 o 13:49, tgolik napisał:

Ok, ale to nie koniec świata. Tam jest obecnie (z tego co wywnioskowałem) zabudowany sufit z płyt GK w tych pokojach na górze tak? Nad tym sufitem będą krokwie dachowe, jak to lata 90 te to różnie może być z ich trzymaniem wymiaru, ale tak gdzieś te 12-14 cm mieć będą. Pisałeś chyba wcześniej, że tam jakieś ocieplenie skromne jest prawda? 

To wszystko da się zrobić i może dać naprawdę pozytywny efekt. Dom z lat 80 tych, czy 90 tych to nie koniec świata i naprawdę da się to w miarę fajnie podciągnąć pod względem energochłonności budynku. Najmniejszym kosztem to wziąłbym i na suficie w piwnicy zadziałał z ociepleniem. To będziesz w stanie wykonać sam. Kolejny krok to brać się za sufity na górnym piętrze. 

Edytowane przez zdunzdun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Europa utrzymała gardę. Z gazowego starcia z Rosją wychodzimy obronną ręką

Ceny gazu w Europie spadają, schodząc coraz bliżej poziomu 50 euro za MWh. Putinowska wizja zamarzającej Europy pozbawionej rosyjskich surowców energetycznych się więc nie ziści. Choć UE z gazowego starcia wychodzi obronną ręką, to płaci za to wysoką cenę.

Energetyczny szantaż Rosji się nie powiódł. Europa stanęła przed najpoważniejszym od dziesięcioleci kryzysem i właśnie wychodzi z niego obronną ręką. Zgromadzone w europejskich magazynach zapasy oraz nowe źródła dostaw surowca pozwoliły przetrwać większą część zimy bez niedoborów i wymuszonych przerw w dostawach energii czy ciepła.

Ceny gazu z sierpnia 2022 r., sięgające 350 euro za MWh (megawatogodzinę), wydają się dziś jedynie złym snem. Obecnie w holenderskim hubie TTF mamy kilkuprocentowe spadki cen. Wyceny kontraktów na najbliższe miesiące utrzymują się na poziomie 52 euro za MWh. To oznacza spadek o 80 proc. A przypomnijmy, że w dniu ataku Rosji na Ukrainę, 24 lutego 2022 r., notowania gazu na TTF przekraczały 128 euro za MWh.

Jesteśmy dziś blisko dwuletnich minimów cenowych. Rynek się stabilizuje. Rynki zdyskontowały już wojnę, a europejskie kraje zdywersyfikowały źródła dostaw. Jeżeli nie nastąpią szczególne perturbacje, zakłócające dostawy albo wywierające presję na ryki, perspektywy są dobre. Jest jeszcze przestrzeń na dalsze spadki cen - zaznacza w rozmowie z money.pl Grażyna Piotrowska-Oliwa, była prezes PGNiG.

Zapełnienie europejskich magazynów gazu ziemnego przed zimą stało się priorytetem całej Unii Europejskiej. Zmagazynowany gaz jest bowiem buforem bezpieczeństwa przewidzianym na wypadek, gdyby bieżące dostawy uległy przerwaniu lub ograniczeniu albo gdyby nagle wzrosło zużycie surowca.

Jak wynika z danych Gas Infrastructure Europe, magazyny gazu w UE są obecnie wypełnione w 65 proc., co jest bardzo wysokim poziomem. Według analityków cytowanych przez agencję Bloomberga wypełnienie magazynów na koniec zimy może wciąż pozostawać na poziomie przekraczającym 50 proc., a więc ponad dwukrotnie większym niż w 2021 r. To oznacza, że Stary Kontynent ma największe zmagazynowane zasoby od lat.

Przeszliśmy najgorszy zimowy okres obronną ręką, z pełnymi magazynami i zapewnioną ciągłością dostaw. Ryzyka są coraz mniejsze. Nawet obniżenie temperatury przez kilka dni i wykorzystanie gazu zgromadzonego w magazynach nie będzie czynnikiem zagrażającym Europie. Zgromadzone zapasy gazu oraz zapewnione dostawy z innych źródeł pozwolą zbilansować zużucie, jeśli ono wzrośnie - wskazuje prof. Robert Zajdler, ekspert energetyczny Instytutu Sobieskiego.

Europa udowodniła więc, że poradzi sobie bez gazu z Rosji. Przypomnijmy, że w 2021 r. z tego kierunku płynęło do Europy 155 mld m sześc. gazu. W ubiegłym roku Rosja dostarczyła już 70 mld m sześc. gazu ziemnego, a więc o 55 proc. mniej surowca.

Spada cena na rynkach, ale nie w rachunkach
Chociaż na rynkach obserwujemy spadki cen, nie przekłada się to bezpośrednio na nasze rachunki. Rynek ma pewną bezwładność, zwłaszcza że obecnie konsumujemy gaz zakupiony w okresie szczytowym. Dodatkowym elementem jest wsparcie poszczególnych rządów, które zdecydowały się na zamrożenie cen.

...

https://www.money.pl/gospodarka/europa-utrzymala-garde-z-gazowego-starcia-z-rosja-wychodzimy-obronna-reka-6866504041716352a.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się to ma do przyklepanych taryf? 

https://globenergia.pl/pierwsza-cena-energii-dla-prosumentow-w-2023-szalu-nie-ma/

RCEm - Rynkowa miesięczna cena energii elektryczne Cena [zł/MWh]
kwiecień 2022 656,04
maj 2022 656,04
czerwiec 2022 656,04
lipiec 2022 796,27
sierpień 2022 1019,06
wrzesień 2022 710,03
październik 2022 575,48
listopad 2022 705,2
grudzień 2022 728,20
styczeń 2023 596,56

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Minciu napisał:

No przecież napisali w ostatnim akapicie:

Cytat

Spada cena na rynkach, ale nie w rachunkach
Chociaż na rynkach obserwujemy spadki cen, nie przekłada się to bezpośrednio na nasze rachunki. Rynek ma pewną bezwładność, zwłaszcza że obecnie konsumujemy gaz zakupiony w okresie szczytowym. Dodatkowym elementem jest wsparcie poszczególnych rządów, które zdecydowały się na zamrożenie cen.

:rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Camis napisał:

No przecież napisali w ostatnim akapicie:

:rotfl:

Wsparcie rządu polega na tym, że rząd kupuje teraz gaz po 50 $ by sprzedać po 500-700 zł XD :E:E:E 

19 minut temu, Minciu napisał:

https://globenergia.pl/pierwsza-cena-energii-dla-prosumentow-w-2023-szalu-nie-ma/

RCEm - Rynkowa miesięczna cena energii elektryczne Cena [zł/MWh]
kwiecień 2022 656,04
maj 2022 656,04
czerwiec 2022 656,04
lipiec 2022 796,27
sierpień 2022 1019,06
wrzesień 2022 710,03
październik 2022 575,48
listopad 2022 705,2
grudzień 2022 728,20
styczeń 2023 596,56

Nijak. Rząd i PGNIG będzie znowu miał rekordowy rok, rekordowe łupienie obywateli. A rząd przykrywa to "solidarnościową" postawą MEGAKONSORCJUM które "łaskawie" obniżyło cenę i zamroziło stawki :E 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegłosowane.

Cytat

Sprzeciw nic nie dał. W Unii będzie zakaz "spalinówek"

Stosunkiem 279 głosów przeciw i 340 za Parlament Europejski przegłosował porozumienie dotyczące zakazu sprzedaży emisyjnych samochodów od 2035 r. Dokument – w zakresie motoryzacji – wpisuje się w europejską strategię "Fit for 55".

Zgodnie z porozumieniem, od 2035 r. na terenie Unii Europejskiej obowiązywać będzie zakaz sprzedaży emitujących CO2 nowych samochodów osobowych i lekkich pojazdów dostawczych. Zgodnie z założeniami przy średnim piętnastoletnim okresie użytkowania samochodów ma to zapewnić bezemisyjność na drogach UE od 2050 r.

Zgodnie z treścią porozumienia zawartego w grudniu 2022 r. ustanowiono także cel pośredni. Do 2030 r. emisja CO2 z rur wydechowych ma zostać obniżona względem wyniku z 2021 r. o 55 proc. w przypadku aut osobowych oraz o 50 proc. w przypadku lekkich aut dostawczych. Producenci, którzy rocznie oddają w ręce klientów do 10 tys. samochodów, zostaną zwolnieni z obowiązku sprostania wymogom pośrednim w 2030 r. Jednak w 2035 r. także i oni będą musieli zrezygnować ze sprzedaży aut emitujących CO2.

Co ważne, porozumienie nie oznacza, że dozwolone będą wyłącznie samochody elektryczne. Przepisy nie będą zakazywały sprzedawania nowych bezemisyjnych samochodów pracujących w innych technologiach. Czy jednak oznacza to, że samochody wykorzystujące wodór będą równie popularne jak elektryczne? Zapewne nie. Rozwój tej technologii i jej opłacalność pozostają na innym poziomie. Możliwą alternatywą pozostają też ekologiczne paliwa dla silników spalinowych, ale tu również brakuje gotowych i tanich rozwiązań.

...

https://e.autokult.pl/sprzeciw-nic-nie-dal-w-unii-bedzie-zakaz-spalinowek,6866446515554912a

a8WrcwU.png

NJFxMxA.png

q4OC7ei.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 2,5zeta dzisiaj za 1kwh jak się ma do aut elektrycznych jak jeszcze nie ma tutaj wliczonej akcyzy drogowej ? :D 

Jakieś kuriozalne sytuacje. Oczywiście jeszcze daleko do deadline, ale że jak oni chcą to ogarnąć? Chyba że zrobią szybki upgrejd sieci energetycznych za to co teraz złupią od Kowali? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena klasyków wybiła już w kosmos czy będzie trzeba czekać do 2030? 

Klasyki z końcówki lat 90’ to będzie coś w 2040. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyki różnie :D Ale coś co robi miliony kilometrów może się cenić. 

Teoretycznie jak będzie przybywać elektryków, a ubywać spalinowych, to role się odwrócą. Spalinówka będzie jak za darmo a elektrykiem za krocie. Chyba że hybrydy bana nie mają, to cała europa pójdzie w ich stronę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będzie rewolucji w bateriach to zapomnijcie. Kolega prowadzi firmę i jeździ nowym Renault Master na dieslu. Pytałem, czemu nie przejdzie na EV. Mówi, że w jego przypadku nieopłacalne, bo zasięg to max 120-140 km, a oni dziennie robi kilka razy więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 320-340, poza tym tu chodzi o sprzedaż, nikt go pytał nie będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, raven18 napisał:

Raczej 320-340, poza tym tu chodzi o sprzedaż, nikt go pytał nie będzie. 

W dostawczakach nie masz takich zasięgów mistrzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi