Skocz do zawartości
Camis

Transformacja energetyczna - OZE / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / Elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
14 minut temu, Camis napisał:

Zależy dla kogo, przy pełnych 80L to biorę prysznic z 3-4 razy bez problemu. 

Wolę letnią wodę max 35 stopni oraz do tego nie leje się litrami. 

Ja mam podobnie, albo jeszcze bardziej. W lecie to w zasadzie większość mojego prysznica to jest zmina woda, bo jest dla mnie wystarczająco ciepła prosto z rur :E A trochę cieplejszą w zasadzie letnią używam tylko na chwilę do spłukiwania z siebie żelu czy szamponu :E

Nawet jak mam ochotę na wannę to wlewam letnią wodę, nie lubię się parować :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko u mnie woda musi parzyć żebym czuł że byłem pod prysznicem? :E Zimne prysznice niby wpływają na zdrowie ale jakoś ciężko…

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja lubię i preferuję zimne, czy letnie. Ale mój dzieciak to normalnie robi saunę z łazienki. Nieważne czy prysznic czy wanna, robi taką parówę, że jak się wejdzie to mi się źle oddycha i się topię po sekundach od gorąca :E Żona też lubi ciepło, ale nie robi, aż takiego hardcore.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80 litrowy bojler jest ok. jeśli zasila go źródło np. 10 kW. Ale do trzymania tanio nagrzanej wody przez 6 godzin nie nadaje się zupełnie.

No i pytanie, co to jest kąpiel. Czy 2 minuty pod słuchawką z ostrymi, cienkimi strumykami (30 litrów), czy 12 minut po deszczownią (ponad 100 litrów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak inni ale ja się pod prysznicem tylko kąpię :D Szuru buru całe ciało i nie ma mnie.

Wracając do clue tego tematu to ciekawie wygląda mix energetyczny Chin. Tyle się mówi, że Chiny zwiększają ilość prądu generowaną z węgla i... jest to prawda. Jednakże:

(1) Stepping on Stepien on X: "CHINA IN 2023: Solar +107,6 TWh 😻 Wind +102,9 TWh 🥳 Coal +102,2 TWh 🤦‍♂️ Nuclear -3 TWh 🤷 Other low carbon -6,3 TWh 🤷 Hydro -97,7 TWh 😩 Can't guarantee quality of 2023 numbers, but the overall numbers seem about right. https://t.co/9dIrUcn6Ii" / X

Szybciej wzrasta OZE i ogólny bilans jest coraz lepszy. To dane za 2023r.

Są szacunki, że 2024r będzie przełomowy w Chinach i po nim zacznie maleć ilość generowanego CO2 w energetyce. Nie chcę być prorokiem ale za 10-15 lat Chiny będą "czystsze" niż Europa a w szczególności Polska. Bo Polska to wiadomo, ma wungla na 200 lat :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dla mnie kąpiel to jest zanurzenie i wylegiwanie się w wannie pełnej wody. Nie koniecznie gorącej bo gorącą walę tylko jak jestem przeziębiony dla wygrzania. A tak na co dzień szybki chłodny prysznic preferuję.

8 minut temu, RimciRimci napisał:

Szuru buru całe ciało i nie ma mnie.

Właśnie tak :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tgolik napisał:

No i pytanie, co to jest kąpiel.

Polewam się cały wodą (namaczanie haha :szczerbaty:), zakręcam, mycie głowy, później jeszcze raz się zwilżę, zakręcam i umyje się cały i spłukuje.

Mylę że 5-6 minut i po sprawie, więc raczej tryb eko :hmm: 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RimciRimci napisał:

Wracając do clue tego tematu to ciekawie wygląda mix energetyczny Chin. Tyle się mówi, że Chiny zwiększają ilość prądu generowaną z węgla i... jest to prawda. Jednakże:

(1) Stepping on Stepien on X: "CHINA IN 2023: Solar +107,6 TWh 😻 Wind +102,9 TWh 🥳 Coal +102,2 TWh 🤦‍♂️ Nuclear -3 TWh 🤷 Other low carbon -6,3 TWh 🤷 Hydro -97,7 TWh 😩 Can't guarantee quality of 2023 numbers, but the overall numbers seem about right. https://t.co/9dIrUcn6Ii" / X

Szybciej wzrasta OZE i ogólny bilans jest coraz lepszy. To dane za 2023r.

Mało kto wie a Chiny wprowadziły podatek od samochodów spalinowych. Kupując nowy samochód spalinowy przy pierwszej rejestracji trzeba opłacić podatek który przeliczając na złotówki wynosi ~30 tyś. zł. czyli 1/3 wartości samochodu :E

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policz VAT, akcyzę i opcjonalne cło to wyjdzie że my już od dawna mamy takie podatki, tylko większe i na wszystkie typy :D

Chiny inwestują w elektryki bo to ich sposób na wejście do światowej motoryzacji na poważnie.

Europa za to ubija swój przemysł motoryzacyjny i przejdzie na ekologiczne chińczyki, ostatnie podrygi to ..cła na ekologiczne chińczyki ale nawet wtedy będą tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kubikolos napisał:

Policz VAT, akcyzę i opcjonalne cło to wyjdzie że my już od dawna mamy takie podatki, tylko większe i na wszystkie typy :D

Chiny też mają swój system podatkowy więc to nie jest żaden argument a to, że auta z chin są tańsze jest głównie spowodowane tanią siłą roboczą. Cło to próba bronienia się przed tanimi autami z Chin. 

Chiny uderzyły z grubej rury w nowe spalinówki wprowadzając podatek przy pierwszej rejestracji. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy kraj ma swój system podatkowy :lol2: Ale jego budowa wpływa na to gdzie co się bardziej opłaca i EU jest tu daleko na końcu.

Nawet USA będzie poważnym graczem w elektrykach (Tesla) a EU kompletnie przegrywa, żal patrzeć na te niemieckie elektryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ogarnięta kobieta w temacie ale mam jedno ale. 

Jeśli ktoś w domu ma kominek i chcę założyć pompę ciepła i dostać na nią dotacja to wymagania są takie by usunąć takie źródło ciepła lub wyłączyć je z użytku co pisemnie musi potwierdzić kominiarz. Bez tego nie dostaniemy dotacji! Głupota ale niestety takie mamy realia. 

Ja miałem takie szczęście, że miałem stary piec który leżał na placu kilka lat, zezłomowałem go i odpowiednie pismo dołączyłem do wniosku o dotację. Piec nawet nie z mojego domu :E

Kominek z płaszczem wodnym zostawiłem ale przerobiłem instalację. Wcześniej woda z kominka płynęła na grzejniki a obecnie woda z kominka grzeję 300l bufor CO tak jak pompa ciepła i dopiero ten bufor zasila grzejniki. Dzięki temu w każdej chwili mogę napalic sobię w kominku bez konieczności przełączenia źródła ciepła. Kominek podgrzeje bufor powyżej ustawionej temperatury więc pompa się wyłączy. W kominku wygaśnie, temperatura w buforze spadnie więc załączy się pompa. 

Dla mnie perfekcyjne rozwiązanie. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw kombinacje alpejskie jak obejść przepisy, a potem płacz bo zła łunia zaostrza przepisy :E 

@DjXbeat ja Cię rozumiem co chciałeś osiągnąć i jest to logiczne póki jest to realnie alternatywa na jakieś awarie itp. Ale w świetle przepisów, sam przyczyniasz się do tego, że ktoś za jakiś czas stwierdzi, że te przepisy nic nie dały. Bo będą ludzie, którzy zrobią takie obejście żeby w ogóle palić w kominku albo jakimś lewym piecu non stop i docelowo skończy się przymusowym przyłączeniem do zbiorczych źródeł ciepła zarządzanych na poziomie miast, gmin, dzielnic, osiedli, wsi itd. a tam szykują się instalacje niskotemperaturowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak powinno być, w razie jakichkolwiek problemów jesteś niezależny i masz zawsze ciepło. U mnie stare piece kaflowe też zostają, co do dotacji to oszacowali, że dostanę jakiś śmieszny procent, bo dom ponad 100 lat i bez ocieplenia. Zrobiło się bez dotacji kocioł na pellet/drewno i mamy spokój. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@T0TEK napisałem, że ja to rozumiem, ale przepisy są inne i chodzi mi wyłącznie o to, że znowu ich obchodzenie skończy się kolejnym zaostrzeniem, czemu potem znów niektórzy będą się dziwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@LeBomB 

To nie są żadne przepisy a jest to jeden z wymogów, który musisz spełnić przy składaniu wniosku o dotację i tylko tyle. Nie każdy się łapie na dotację i nie każdy o nią wnioskuje więc w takich przypadkach masz wszystko legalnie ;)

Ci, którzy chcą dostać dotację a posiadają alternatywne źródło ciepła w postaci kominka zwyczajnie załatwiają sobię zgodnie z prawem papier od kominiarza o wyłączeniu kominka z użytku. W takim przypadku nie można już z kominka korzystać ale on nadal jest w instalacji domu więc paląc w nim ryzykujesz tylko mandatem. ;) 

Edytowane przez DjXbeat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DjXbeat a wymóg czym jest uregulowany? Jak kominek z płaszczem wodnym jest podłączony do instalacji grzewczej to według przepisów jest kotłem. Wymogi są oparte na przepisach i regulacjach. To że wniosek, czy wytyczne programu nie odnoszą się bezpośrednio do dyrektyw unijnych czy polskich rozporządzeń nie oznacza, że są bezprawnym wymysłem jakiejś instytucji.

Co do odłączenia kominka w celu uzyskania dotacji to wiem, rozumiem o co chodzi. Tylko Ty napisałeś, że zamiast odłączyć kominka masz papier na jakiś stary cudzy piec stojący na podwórku. W instalacji z kominka zrobiłeś obejście żeby nikt się nie kapnął, że możesz kominkiem podgrzewać zbiornik, z którego woda idzie na ogrzewanie. W sensie prawnym zrobiłeś "obejście" i o to mi wyłącznie chodzi, że im więcej takich "obejść", tym więcej potem będzie jojczenia jak to przepisy zaostrzają.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, LeBomB napisał:

@DjXbeat a wymóg czym jest uregulowany? Jak kominek z płaszczem wodnym jest podłączony do instalacji grzewczej to według przepisów jest kotłem. Wymogi są oparte na przepisach i regulacjach. To że wniosek, czy wytyczne programu nie odnoszą się bezpośrednio do dyrektyw unijnych czy polskich rozporządzeń nie oznacza, że są bezprawnym wymysłem jakiejś instytucji

Wymóg programu jest zwykłą głupotą ponieważ:

Zakładając pompę ciepła gdzie masz w domu piec CO i dodatkowo kominek z płaszczem wodnym podłączonym do instalacji grzewczej nie musisz wywalać pieca i kominka aby przyznali Ci dotację! Wystarczy, że zezłomujesz piec CO i dokument potwierdzający ten fakt dołączysz do wniosku. Spełniasz wymogi dotacji więc zapewne Ci ją przyznają a kominek dalej pełni funkcję jaka pełnił wcześniej! 

Inna sytuacja taka jak moja. W domu mam sam kominek z płaszczem wodnym podłączonym do instalacji grzewczej. Żeby złożyć wniosek o dotacje na pompę ciepła muszę posiadać dokument potwierdzający wyłączenie kominka z użytku, który wystawia kominiarz. Co w sytuacji gdzie mój wniosek zostanie rozpatrzony negatywnie i nie przyznają mi dotacji? Zostajesz bez dotacji i bez możliwości legalnego korzystania z kominka ;) 

37 minut temu, LeBomB napisał:

W instalacji z kominka zrobiłeś obejście żeby nikt się nie kapnął, że możesz kominkiem podgrzewać zbiornik, z którego woda idzie na ogrzewanie. W sensie prawnym zrobiłeś "obejście" i o to mi wyłącznie chodzi, że im więcej takich "obejść", tym więcej potem będzie jojczenia jak to przepisy zaostrzają.

Kominek mam legalny i został przerobiony tylko pod efektywne użytkowanie a nie po to by coś ukryć ;) 

Głównym problemem jest fakt, że nikt tego nie weryfikuje! Ja złożyłem dokument potwierdzający zezłomowanie starego pieca ale nikt tego nie weryfikował czy ja w ogóle ten piec miałem w domu. Z drugiej strony nie pozbawił bym się możliwości korzystania z kominka na etapie składania wniosku bo tak jak napisałem wyżej, mogą rozpatrzyć go negatywnie i został bym na lodzie  ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, LeBomB napisał:

@DjXbeat Co do odłączenia kominka w celu uzyskania dotacji to wiem, rozumiem o co chodzi. Tylko Ty napisałeś, że zamiast odłączyć kominka masz papier na jakiś stary cudzy piec stojący na podwórku. W instalacji z kominka zrobiłeś obejście żeby nikt się nie kapnął, że możesz kominkiem podgrzewać zbiornik, z którego woda idzie na ogrzewanie. W sensie prawnym zrobiłeś "obejście" i o to mi wyłącznie chodzi, że im więcej takich "obejść", tym więcej potem będzie jojczenia jak to przepisy zaostrzają.

Ale takie obchodzenie nonsensownych przepisów to jedyna sensowną droga. Może przy okazji którejś ich zmiany przypadkowo powstaną sensowne. Funkcjonujemy w warunkach mocnego przeregulowania większości sfer aktywności. Niech rozum jak najczęściej wygrywa z przepisami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi dobrze wiesz, ze obchodzenie nonsensownych przepisów generuje wyłącznie bardziej nonsensowne przepisy. I tak jak w przypadku @DjXbeat piszę już 3 raz, że rozumiem że to będzie źródło zapasowe, tak dla wielu takie obejście przepisów może stanowić źródło podstawowe, co spowoduje że nic się nie zmieni i powstaną przepisy jeszcze bardziej restrykcyjne nakazujące w ogóle usunięcie kominka, albo jak pisałem, tworzenie lokalnych sieci ciepłowniczych.

Godzinę temu, DjXbeat napisał:

Głównym problemem jest fakt, że nikt tego nie weryfikuje! Ja złożyłem dokument potwierdzający zezłomowanie starego pieca ale nikt tego nie weryfikował czy ja w ogóle ten piec miałem w domu.

No tu się zgodzę, ale jak ktoś zacznie weryfikować, to rozumiem że nie będziesz miał pretensji jeśli kazaliby Ci zwrócić dotację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jednak pewna granicą nonsensu, bo w pewnym momencie to się staje już wyłącznie śmieszne. Mogą sobie ustanawiać coraz bardziej restrykcyjne zasady, ale to nie zadziała. Zaś podporządkowanie się nonsensownemu przepisowi tylko konserwuje stan zastany. Zmniejsza szansę zmian.

Problem ja widzę w przeregulowaniu, a nie w tym, że rynek reaguje przeróżnymi obejściami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu przepisy powstaja w Brukseli a tutaj jest Polska. Kombinowanie mamy we krwi. Chociazby slawetny „Woz Drzymaly”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@LeBomB @RimciRimci

Jak sobie wyobrażacie sytuację gdzie źródło podstawowe jakim jest kominek wykluczyliście z użytku na wstępnym etapie składania wniosku o dotację do pompy ciepła ale dotacji Wam nie przyznali? 

Zostaliście bez dotacji i bez możliwości legalnego korzystania z kominka. Tadam ;) 

Ja wynająłem firmę, która załatwiła za mnie całą dokumentację odnośnie dotacji i uchroniła mnie właśnie przed takimi "debilnymi pułapkami" z Brukseli. 

59 minut temu, RimciRimci napisał:

Po prostu przepisy powstaja w Brukseli a tutaj jest Polska. Kombinowanie mamy we krwi

Masz przykład debilizmu tych regulacji z Brukseli,

Masz tylko kominek w domu - żeby dostać dotacje do pompy ciepła musisz wykluczyć kominek z użytku bo kominek jest beeeee. 

Masz kominek i piec węglowy - żeby dostać dotację do pompy ciepła musisz wywalić piec węglowy.  Kominek jest ok. Może zostać i możesz z niego korzystać. 

Edytowane przez DjXbeat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DjXbeat

Z mojej strony nie ganie tego co zrobiles i jak robisz :) bo sam tak robie. Sa fundusze do wykorzystania? To wykorzystuje. I tak to trafia do jednego wora z dofinansowaniami, z ktorych to pieniadze sa z ETSow. Jak sie nie wykorzysta tego to pojdzie na jakies bzdety albo przepadnie.

Oczywiscie nie mam na mysli wystawiania lewych papierow i wyludzania funduszy na pompe ciepla i jej montaz, ktorej to dom nigdy nie zobaczy.

Suma sumarum i tak sie dom staje bardziej eko i bardziej pasywny wiec cel zrealizowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi