Skocz do zawartości
Camis

Transformacja energetyczna - OZE / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / Elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

jak ma gwarancje do końca 2027 a na baterię do i napęd do 2030 to dobra cena.
Tesla fajny samochód jak jest na nią gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem też 2023 rocznik, w podobnej cenie ale gorszy config, ale w dalszym ciągu E klasa :E Tylko że Tesla 3 to bardziej C klasa, a tam to bez problemu byś znalazł. 2 czy 3 latek to nie ma różnicy. Jeden albo ma gwarę albo właśnie mu się skończyła. Tylko pokazałem że spadek 50% to normalna rzecz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Keken napisał:

Tesla fajny samochód jak jest na nią gwarancja.

Najważniejsze to mieć gwarancję na baterię i napęd a tą mają praktycznie wszystkie Tesle bo ona obowiązuje 8 lat lub 192tyś km. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Ukraina odcina Europę od rosyjskiej ropy. Od stycznia rurociąg Przyjaźń przestanie działać

Od stycznia ropociąg Przyjaźń kończy swoją działalność – poinformował Mychajło Podolak, doradca szefa Kancelarii Prezydenta Ukrainy. Państwo nie zamierza przedłużyć umowy na tranzyt rosyjskich surowców energetycznych od nowego roku.

Od 1 stycznia 2025 roku Ukraina wstrzyma tranzyt rosyjskiego gazu i ropy przez swoje terytorium – przekazał Mychajło Podolak w wywiadzie telewizyjnym. Jak wyjaśnił, po wygaśnięciu obecnych kontraktów Ukraina nie przedłuży umowy z Rosją. Zamiast tego władze ukraińskie są gotowe rozważyć wnioski o tranzyt surowców z innych źródeł, np. z Azji Centralnej.

Jego słowa oznaczają zakończenie dostaw rosyjskiej ropy na Węgry, Słowację oraz do Czech. Jak podkreślił, zaprzestanie tranzytu rosyjskich surowców będzie miało wpływ na sytuację gospodarczą Rosji, gdyż utrata rynków europejskich zmniejszy przychody ze sprzedaży nośników energii.

...

https://energetyka24.com/ropa/wiadomosci/ukraina-odcina-europe-od-rosyjskiej-ropy-od-stycznia-rurociag-przyjazn-przestanie-dzialac

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.08.2024 o 09:24, mALEK napisał:

raz, ze BEV musi byc wtedy wpiety, caly czas, aby byc najblizej "0", ktore kazdego dnia przeciez moze byc w innych godz, a dwa, stajemy sie niewolnikami "systemu".

Taka Tesla zaleca żeby ich auta były zawsze podłączone, wtedy podpinasz tylko API które w odpowiednich godzinach włącza ładowanie i działa to samo, do zrobienia do miejskiego użycia (mało zużywasz, wolno ładujesz), jakbym kupił teslę to fajnie bym ogarnął  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze jak Ukraina zaprzestanie transportu ropy przez swone terytorium to 1 stycznia 2025 o godzinie 0:01 zrobi wielkie fajerwerki z rurociagow ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, bo to ich źródło dochodów. Pewnie wpuści na ten rurociąg innych dostawców z Rosji albo teoretycznie nie-rosji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i prawdopodobnie ich wlasnosc, po oddzieleniu sie od zsrr w '91. tranzyt to jedno,  infrastruktura tez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.08.2024 o 15:29, DjXbeat napisał:

Tylko to dotyczy ładowania z 1 fazy, której ja nie biorę pod uwagę. Ładowanie z 3 faz 8-11kW ma sprawność 95%. 

ładuje z jednej fazy - ładowałem raz dla testu mocą 3kW (13A) 0-100% i z gniazdka wzielo 77kWh - bateria ma w teorii 75kWh (w praktyce 70-72kWh weszlo)

20% to bys miał prwnie przy ładowaniu mocą 1,1kW (5A) a w USA tez mozna miec 5A tylko przy 110V wiec moc 550W wtedy moze straty sięgneły by 20%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwonił do mnie Tauron w kwestii taryfy dynamicznej. I przełączają tylko na początku miesiąca. Zatem dziś 2 września nie mogą już mnie przełączyć na wrzesień, tylko dopiero od 1 października. Jak widać też próbują się opierać. A szkoda, bo we wrześniu spodziewałem się wyraźnych zysków, z powodu oze. No nic, zobaczymy.

Bo przypominam, że od razu jak było to możliwe zadeklarowałem chęć. czyli pewnie dopiero dziś zaczęli do ludzi dzwonić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Rosjanie wciąż rządzą w polskim LPG

Raport Polskiej Organizacji Gazu Płynnego nie pozostawia złudzeń. Rosja jest wciąż największym dostawca tego paliwa na nasz rynek. Co więcej, w ujęciu procentowym udział importu z Rosji zwiększył się w pierwszej połowie roku z 50 proc. do 53 proc. Ale to już ostatnie pomruki giganta.

Sprzedaż LPG wróciła do poziomu z 2022 roku.
Wciąż wiodącą rolę odgrywa w LPG gaz z Rosji.
Ponad połowa gazu trafia do nas cysternami kolejowymi.

502938_940.webp

https://www.wnp.pl/nafta/rosjanie-wciaz-rzadza-w-polskim-lpg,870609.html#google_vignette

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale będzie kwik, bo od grudnia  LPG z Rosji dostaje bana a jak widać nie mamy zapewnionych alternatyw. Będzie drogi :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.08.2024 o 16:56, DjXbeat napisał:

Najważniejsze to mieć gwarancję na baterię i napęd a tą mają praktycznie wszystkie Tesle bo ona obowiązuje 8 lat lub 192tyś km. 

W dodatku można przedłużyć podstawową gwarancję na samochód (za opłatą naturalnie) o 4 lata, czyli całościowo też do 8 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, TheMr. napisał:

Ale będzie kwik, bo od grudnia  LPG z Rosji dostaje bana a jak widać nie mamy zapewnionych alternatyw. Będzie drogi :) 

Na gazie jeżdże od lat i ciągle straszą że zaraz będzie droższy. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz będzie na 100% bo wchodzą blokady. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej będziemy brali rosyjski tylko pytanie kto będzie pośrednikiem. Może wcale nie być dużo drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kubikolos napisał:

W dodatku można przedłużyć podstawową gwarancję na samochód (za opłatą naturalnie) o 4 lata, czyli całościowo też do 8 lat.

Tesla nie przedłuża podstawowej gwarancji! Robi to zewnętrzna firma w formie opłaty jak za roczne AC. Niestety mnóstwo podzespołów jest wyłączonych z ochrony gwarancyjnej i takie rozszerzenie jest nie opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesla to sprzedaje jako rozszerzona gwarancja tesli o 4 lata, źródło finansowania nie ma tu znaczenia dla użytkownika bo obsługuje się to tak samo jak główną gwarancję bezpośrednio z teslą/aplikacją/serwisem a nie jakimiś ubezpieczycielami.

Podstawowa gwarancja też ma wyłączenia i to nic odkrywczego ale to nie zmienia faktu że można sobie kupić 3 letniego elektryka i jak ktoś się boi to tanio skompletować wszystkie możliwe gwarancje na 8 lat.

I właśnie w używkach jest to opłacalne bo nie jest jakoś kosmicznie drogie (12k za +4 lata) a w połączeniu z bardzo dużą utratą wartości używek i tak auto wyjdzie bardzo tanio z wieloma latami spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, kubikolos napisał:

Tesla to sprzedaje jako rozszerzona gwarancja tesli o 4 lata, źródło finansowania nie ma tu znaczenia dla użytkownika bo obsługuje się to tak samo jak główną gwarancję bezpośrednio z teslą/aplikacją/serwisem a nie jakimiś ubezpieczycielami.

Różnica jest taka, że obsługuje to zewnętrzny ubezpieczyciel a nie Tesla! To zewnętrzny ubezpieczyciel przygotowuje wycenę rozszerzonej gwarancji a nie Tesla! Przerabiałem to teraz więc nie ucz ojca dzieci robić ;) 

35 minut temu, kubikolos napisał:

Podstawowa gwarancja też ma wyłączenia i to nic odkrywczego ale to nie zmienia faktu że można sobie kupić 3 letniego elektryka i jak ktoś się boi to tanio skompletować wszystkie możliwe gwarancje na 8 lat.

Rozszerzona gwarancja zewnętrznego ubezpieczyciela wyłącza ponad 70% elementów z podstawowej, 4-letniej gwarancji, którą masz na początku! 

Ta rozszerzona gwarancja nie obejmuje: blach, zderzaków, lakieru, ozdobnych elementów, modułów zawieszenia pneumatycznego, elektroniki, przewodów, reflektorów, elementów szklanych, poszycia wewnętrznego łącznie z materiałami na podłodze, uszczelek, uszczelnień karoserii a to wszystko masz w podstawowej 4-letniej gwarancji. 

Gwarancji, podlega elektronika portu ładowania i sam posrt, pompa ciepła, zamki. 

Jedyny plus z tej rozszerzonej gwarancji będzie widoczny przy odsprzedaży bo "auto" dalej ma "rzekomą" gwarancję. 

Nawet w Tesli mi to odradzali bo to taka rozszerzona ściema :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, nie ma znaczenia źródło finansowania, użytkownika to nie obchodzi bo obsługuje się to bezpośrednio z teslą w aplikacji jak każde inne zgłoszenie serwisowe a dalej to oni między sobą załatwiają.

Sama wycena to prosty skrypt na stronie po jednym kliknięciu i w zasadzie stała cena, bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem Ci elementy, które podlegają gwarancji w ramach tego rozszerzenia. Nie opłaca się ;)

Opiekun z Tesli, którym rozmawiałem wyraził stwierdził , że zdecydowanie lepiej jest kupić auto z roczną gwarancją podstawowa i pod koniec gwarancji te 2 tys zł przeznaczyć na firmę, która zajmuje się naprawami i wycenami tych samochodów. Oni badają gruntownie samochód i przygotowują listę napraw jakie będzie musiał wykonać Tesla w ramach kończącej się gwarancji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się, wejdź sobie na największą grupę Tesli w Polsce to znajdziesz inne opinie. W tym między innymi relacje że pracownicy z Katowic polecają.

U jednego gościa wymiany na "rozszerzoną gwarancję" z ostatniej wizyty: przekładnia kierownicza 7.1k, wahacze 3.1k, ekran 5.9k.

Sam teraz spojrzałem na warunki to wiele wpisów jest praktycznie identyczne z wpisami w warunkach gw tesli.

W każdym razie warunki są krótkie do porównania sobie samemu, opinie użytkowników też są, cena łatwa do sprawdzenia.
Fajna opcja i każdy może sobie ocenić czy mu się "opłaca".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi