Skocz do zawartości
QuBBa

Niedziałający resizable bar

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam problem z włączeniem funkcji resizable bar. Po ostatniej aktualizacji sterowników na 471.41 chciałem sprawdzić czy wszystko gra no i okazało się, że RBAR jest wyłączony. Oczywiście wszystkie warunki mam spełnione, a sam RBAR wcześniej działał na mojej konfiguracji. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Wyłączałem i włączałem ponownie w biosie opcje RBAR ( w zasadzie z disabled na auto bo nie ma opcji enabled ) i nic. Dodam tylko, że zawsze odinstalowywuje stare stery przez DDU w awaryjnym i instaluje nowe przy pomocy NV clean install w opcji recommended bo nie chce tego całego ścierwa. Nigdy nie było z tym problemu, aż do teraz. GPU-Z pokazuje, że nie jest spełniony warunek włączenia RBAR i above 4g w biosie co jest oczywiście bzdurą. Nie ukrywam, że zmieniałem też niedawno bios na płycie na starszy, ale z AGESA 1.2.0.0 czyli z obsługą RBAR/SAM. Karta graficzna w wersji V2 z wgranym już biosem z obsługą tej funkcji.

Jakieś pomysły ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacznijmy od tego, że GPU-z pokazuje aktywne RB ze strony sprzętu i nie ma nic do sterowników.

Także bios od karty musi mieć wsparcie i w płycie włączone RB oraz wyłączony CSM i system zainstalowany na GPT. Jeżeli GPU-z nie pokazuje aktywnego RB tzn, że jest coś nie tak.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że nie ma, mówię tylko że na poprzednich działało więc wszystko od strony sprzętowej powinienem mieć ok. Zbiegło się to ze zmianami biosu płyty głównej. Tylko jak to ugryźć skoro mam spełnione wszystkie wymagane warunki a RBAR nie działa ? :kwasny:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaktualizowałeś BIOS więc upewnij się czy jego tryb pracy nie przeskoczył z UEFI na CSM, np. na płytach od MSI jest to standard.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, QuBBa napisał:

Domyślam się, że nie ma, mówię tylko że na poprzednich działało więc wszystko od strony sprzętowej powinienem mieć ok. Zbiegło się to ze zmianami biosu płyty głównej. Tylko jak to ugryźć skoro mam spełnione wszystkie wymagane warunki a RBAR nie działa ? :kwasny:

Skasuj ustawienia biosu. Włącz RB+Above 4G oraz wyłącz CSM nie będzie działać tzn, że nowy bios coś popsuł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No mega dziwna sytuacja bo kiedyś działało, na obecnej karcie i poprzedniej 3060ti. Wyzerowałem bios, ustawiłem tylko rbar i above 4g, csm wyłączone domyślnie ale dalej nie działa. System na GPT.  Wychodzi na to że to wina GB i ich fantastycznych biosów :banan:. Na inny nie przejdę bo jest jeszcze ewentualnie jakiś beta z AGESA 1.2.0.2 ale próbowałem i działy się na nim dziwne rzeczy. Trudno, stracę te parę FPS w Valhalli :lol2: 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na pewno zaktualizowałeś BIOS karty graficznej?

U mnie na EVGA musiałem zrobić aktualizację biosu karty i płyty, ale poszło bez problemu

https://www.gigabyte.com/WebPage/785/NVIDIA_resizable_bar.html

"After you’ve updated all your components, and installed our Game Ready Driver, you can verify Resizable BAR is working on your system by opening the NVIDIA Control Panel. On the bottom left of the NVIDIA Control Panel, simply click “System Information”, and in the new window look for “Resizable BAR” on the right. If it says “Yes”, you’re set.. "

Edytowane przez addept

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie dziwne rzeczy działy się na agesie 1.2.0.2 ze az musiałeś się cofnąć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, addept napisał:

Na pewno zaktualizowałeś BIOS karty graficznej?

U mnie na EVGA musiałem zrobić aktualizację biosu karty i płyty, ale poszło bez problemu

https://www.gigabyte.com/WebPage/785/NVIDIA_resizable_bar.html

"After you’ve updated all your components, and installed our Game Ready Driver, you can verify Resizable BAR is working on your system by opening the NVIDIA Control Panel. On the bottom left of the NVIDIA Control Panel, simply click “System Information”, and in the new window look for “Resizable BAR” on the right. If it says “Yes”, you’re set.. "

z fabryki już ma bios z RBAR bo to jest wersja LHR, która miała premierę w czerwcu tego roku.

30 minut temu, Send1N napisał:

Jakie dziwne rzeczy działy się na agesie 1.2.0.2 ze az musiałeś się cofnąć?

Nic częstego i uciążliwego ale jednak widać, że nie jest do końca stabilny. Np. start z wentylami na 100% gdzie pomagał tylko reset żeby sie uspokoiły + ogólnie dziwne zachowanie wentyli ( skoki prędkości ) budy no i cold boot się zdarzył. A no i najważniejszy powód jest taki, że działy się cuda z wynikami latency itd w AIDA co nie dawało mi poczucia spokoju :lol2:. Biosy stabilne bywają w GB problematyczne a co dopiero beta ;) 

Zainstalowałem go teraz na próbę i RBAR działa czyli jest to wina "stabilnego" biosu z obsługą rbar :E

Edytowane przez QuBBa
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Do 7000 zł nie znajdziesz nic mocniejszego niż Legiony od Lenovo. One mają mocne karty 130 W, a nie jak inne lapki, więc wydajność jest dużo większa. W zupełności wystarczy to do grania i streamingu.
    • pomieszanie z poplątaniem to delikatne określenie na tę sytuacje ale... może coś, albo wszystko, się wyjaśniło - zauważ, że w bcd na d masz 2 wpisy tego samego systemu- oba są na f, tylko w jednym wypadku masz w device literę f, w 2 masz numer voluminu - oba są prawidłowe, ale 2 chyba nie może być; może dlatego bootmgr nie widzi systemu, bo zanim załaduje system musi otworzyć rejestr, właśnie plik system, żeby wstępnie załadować sterowniki, np do dysku - w bcd widzi 2 wpisy dla 1 systemu i przyjmuje że z systemem coś nie tak w zrzucie bcd masz dla 1 systemu tzw przyjazną nazwę, czyli default, dla 2 masz identyfikator- musisz sprawdzić, czy to to samo - wpisz bcdedit /store ścieżka /v /v = verbose, czyli podaj dokładne informacje teraz w obu windows boot loader wyświetlą się w identifier identyfikatory - sprawdź, czy te same  - jeśli będą różne raczej na pewno masz przyczynę - na tej samej partycji nie może być 2 różnych systemów, to oczywiste musisz więc 1 usunąć - wpisz bcdedit /store ścieżka /delete {id} usuń raczej drugi, czyli ten z identyfikatorem; problem polega jednak na tym, że wpis 2, wbrew temu co napisałem powyżej jest nieprawidłowy -  jeśli ładujesz system z d to f jest volumin 2, nie 3 - 3 jest natomiast z pena - jak wpisałeś polecenie dla bcdboot z pena to liczył c, d, i f jako 3, dlatego zapisał ci volume3 dla f, choć jeśli podpięty tylko 2 dysk powinno być 2 - dlatego może bootmgr szukał rejestru na 3, czyli na tym odzyskiwanie jakkolwiek z tym jest usuń ten 2 system z id z bcd na d i spróbuj z 1 dyskiem - jeśli ciągle nic wróć do prof, i zmień wpisy w tym bcd na d bcdedit /store ścieżka /set {bootmgr} device partition=\device\harddiskvolume1 ewentualnie \Device\HarddiskVolume1 - ale chyba wielkość liter nie ma znaczenia zapisałeś położenie bootmgr na dysku - partycja 1=aktywna, nie jestem pewien, czy 1 czy 0 - gdyby 1 nie działało spróbuj 0 - to typowy ms chaos - to urodzeni tzw chaoci- w list volume partycje zaczyna się od 0, ale jak wpiszesz list partition od 1, itd musisz jeszcze zmienić literę systemu, czyli przywrócić mu c - wpisz bcdedit /store ścieżka /set {default} device partition=c: i spróbuj zabootować z dysku z n piszesz, że nie może znaleźć systemu, a zmieniłeś nazwę hiberfil- hiberfil jest na dysku z systemem, nie widać windows, users?, itd; najlepiej przywróć nazwę - hiberfil.sys niepokojące, że zarządzanie dyskami wyświetla dla f tylko podstawowa, a nie rozruchowa (z windows, plik stronicowania, itd) - sam miałem taką sytuacje, tzn do 7 dodałem stary dysk z vistą, ale już nie pamiętam, czy wtedy wyświetlił dla visty rozruch, itd - chyba tak, ale nie jestem pewien litery w prof nieważne - każdy system przydziela inaczej, ponieważ c przydzielił jak zawsze dla siebie 2 partycji na n przydzielił f, ale normalnie powinno być c; tylko niepokojąca ta d - normalnie ta partycja nie powinna mieć litery, jak odzyskiwanie, dlaczego jej przydzielił nie wiem, źle jest zapisana w tablicy?; ewentualnie można sprawdzić w rejestrze n, ale to jeśliby po tych korektach ciągle były problemy i nie masz partycji efi - efi jest na uefi, a ty masz mbr, ponadto efi musi być fat32, a ty masz ntfs na obu aktywnych problem prawdopodobnie powstał z tego, że zapisywałeś bootloader z pena?, i to na partycji bez litery - sam pisałeś, że ta partycja chyba wcześniej był bez litery - żeby zapisać bcdboot musiał nadać tej partycji literę- wpisałeś, że ma zapisać na c, a ponieważ zapisuje zawsze na aktywnej zrobił aktywną c; normalna procedura - nadaje się aktywnej literę w diskpart i dopiero używa bcdboot do zapisania na niej bootloadera mam nadzieję, że będzie ok, ale rzeczywiście była to "zagwozdka"
    • Okej dzięki za wyjaśnienie, może mógłbyś coś zaoferować coś co twoim zdaniem nada się na lata oraz będzie miał moc do grania w lepsze gry, pisze ciągle o grach ale chodzi mi też o streaming, żeby w połączeniu z grą nie zacinał się oraz grzał.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...