Skocz do zawartości
gaca18

Co wybrać 4400MHz, CL19 vs 3600MHz, CL16 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
7 minut temu, Monn napisał:

Cholibka, podbilem SOC i jakies czary, nie ma WHEA. To sprawdzam wyzej

 

Szkoda czasu na tm5, puść aide memory bench, jak tam nie złapie whea to tym bardziej nie złapie w tm5 .

Co do tych moich nowych ramow, jestem bardzo zadowolony . Bin wydaje się całkiem solidny . Będę próbował atakować fclk1933mhz, ale może być ciężko . 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie ma szans

Snipaste_2021-09-14_23-16-06-min (1).png

Edytowane przez Monn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tutaj macie wypasione settingsy do Gskilli waszych, od kogos z forum overclockers 1631650589172-png.2524887

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

To znaczy, że masz coś niestabilne.

U mnie beka bo te cruciale 4x8gb polecą 4000mhz cl 16 xD
Jak to na crucialach pierwszorzędne timingi i trfc są z dupy ale mając na uwadze fakt, że nie ruszałem jeszcze 3 rzędu a 2 jest bylejak to dostrzegam potencjał zważywszy, że to tylko 1.4v :E

4000 mhz na i3 i płycie za 269zł co to w ogóle za motyw wtf :D
AK0Akvw.jpg

Read podbije o 2k copy z 1.5k i elegancko

@up, tamte ramy to single rank

Edytowane przez oh,shut up

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co z tak ważnym parametrem jak latency ? 42 coś dużo jak na Twoje umiejętności rzeźbiarskie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Kurła czysta moc Vipera CL16 Single Rank

aK4MymP.png

Edytowane przez Monn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyłaczyłem GDM i ustawiłem 2T. Różnic w stabilności nie widzę. Który wariant ma przewagę?

d1e0e548cd481617.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam przyczynę swoich krzywych akcji i randomowej niestabilności. Poszedłem za radą wallca i dałem all auto nie dotykałem zupełnie niczego z opcji włączyłem XMP na modułach z listy QVL tak sprawdziłem są - musi działać. No faktycznie komp zabootował sekundy potem bsod i po bootowaniu.
Roszady k*rwica nerwica w końcu bootuje na def i używam mem try it na 3600 bo tylko na mem try it płyta bootuje ponad 2133 wszedłem do windy myszka mi się tnie i o już wiem skąd jak płyta ruszała były te inne timingi i teraz będzie już z górki:
Na pierwszy rzut oka po wejściu do biosa wszystko wygląda ok ale co to tam dziwnego w lewym górnym rogu? tego tam chyba być nie powinno.
TRecyefl.jpg
Teraz wrzucę parę bekowych fotek będących już załącznikiem do gwarancji tego parującego gówna zwanego płytą główną i kisne z tego w wuj nawet puściłem proca dużo niżej niż spec. i memki na 2133 aby zobaczyć czy to nie cpu przypadkiem.  

Lecimy 

L43CYVEl.jpg
VFwFY8el.jpg
WFcwcOul.jpg

Wiecie po jakiemu to? Jednak najlepsza jest zakładka z wentylami tutaj prawie spadłem z krzesła poczytajcie opis złączy do wentylatorów. Jeden z nich doskonale podsumowuje tą płytę główną... 
J70eCIWh.jpg

...dokładnie bomba z opóźnionym zapłonem problemy od kilku miesięcy, wymienione wszystko oprócz proca i płyty głównej. Działało to tylko dlatego bo miałem memki które mają intelowe xmp i 4400 MHz w związku z czym używałem swoich ustawień aby chodziły 1:1 bo na auto to wiadomo 1:2 a to pozwalało płycie jakoś pracować raz stabilnie a raz nie do końca i składał ją cinebench czyli zwykły rendering.
Próba odpalenia memek z qvl korzystając z profili a-xmp i full auto kończy się uber failem. Już wiem czego nie mogłem odpalić kompa ostatnio przy tej samej próbie. Krótko mówiąc siedzę właśnie na sztywno na base clocku 3.8 GHz memki z mem try it bo inaczej myszka tnie pod windą i czekam na nową płytę tak oczywiście nie od MSI. Co ciekawe jak odłączę kompa od prądu i zostawię aby sobie postał jakiś czas to bios odzyskuje język angielski ale wystarczy wejść do windy i zrestartować i po wejściu do biosa znowu jest ta kaszanka z krzaków xD
Asrock wytrzymał 3 generacje CPU i dalej działa. MSI traktowane laitowo i to raptem pod 8 rdzeniami odejmując czas jaki mnie trapią problemy wytrzymała z 3-4 miesiące od zakupu. No MSI prawie jak za starych dobrych czasów gdzie wasze mobasy psuły się od samego patrzenia xD
Tak więc tak wracam na Gigabyte licząc, że dostane elementarną stabilność na def ustawieniach także po ponownym uruchomieniu komputera. Jestem w plecy siano w tym oczywiście oem windowsa bo przypisany do tej gówno płyty więc licząc się z kosztami atakuje GB Aorus Pro AC. Natomiast ten crap idzie na gwarancje i pójdzie na handel ale najchętniej to zrobiłbym filmik jak dziabię ten szrot siekierą. Jedyne co jest pozytywnego w tej płycie, że próbując rozwiązać problemy nauczyłem się o platformie AM4 i jej działaniu zdecydowanie więcej niż bym chciał czy kiedykolwiek potrzebował :rotfl:

Edytowane przez Art385
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też uważam Gigabyte za znacznie pewniejsze od MSI, ale mało nas jest. MSI w Polsce ma o wiele lepszy marketing, również ten "szeptany".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Art385 napisał:


J70eCIWh.jpg

No to ładna bomba xD

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak te tRDWR i tWRRD powinny byc ustawione? Widze ze wszyscy maja cos jak 10-1 albo 8-2, a u mnie bios na auto ustawia 14-7.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
30 minut temu, Send1N napisał:

No to ładna bomba xD

 

BOMBA1 dobrze, że nic do tego wyjścia nie miałem podpiętego, bo mogłoby mi mordę osmalić xD 

Godzinę temu, darkonza napisał:

Też uważam Gigabyte za znacznie pewniejsze od MSI, ale mało nas jest. MSI w Polsce ma o wiele lepszy marketing, również ten "szeptany".

Ja generalnie asrocka po X370 Taichi uważam za najpewniejszego może i toporne biosy ale płyty są dosłownie "as rock" mam do dziś działający i na ciągłych chodzie do netu sprzęt na AM2+. Łyknąłbym obecnie B550 taichi ale cena jak za b550 jest zaporowa a GB z wifi dostałem za 779 zł w media ekspert dodatkowo zobaczę czy VRM Gigabyte'a przy aktualnych testach obciążeniowych i to bez katowania przez kilka kolejnych dni niech to będą przeloty blendery, cinebench, real bench generalnie konwersja wideo np. upscaling AI czy rendering znaczy innych niż gry w których to więcej niż ciągłe 50-60% i więcej się rzadko ogląda. Ciekawe czy VRM też będzie się zachowywał jakby był ulepiony z gówna pomimo bardzo niskich temperatur. Jeśli się okaże, że nie a co gorsza mój 5800x aktualnie zacznie robić bez żadnych problemów 4.6 nawet przy napięciu ustawianym przez FIT czyli 1.337 z dropem do 1.319 dla obciążeń jak cinebench no to mi się przypomną stare czasy i z jak wybitnych vrmów słynęło MSI niegdyś gdy ktoś aktualnie próbował wykorzystać potencjał platformy nie daj boże do pracy.
No nic, ważne, że się w końcu coś ujawniło bo to co widać na screenach normalne nie jest tak jak i randomowa niestabilność. Cieszę się, że nie pociągnęła mi za sobą w którymś momencie z partyzanta reszty sprzętu, bo bym liczył starty w grubych tysiącach przeklinając moment kupienia płyty MSI bo była w promocyjnej cenie. 

 

9 minut temu, Monn napisał:

Jak te tRDWR i tWRRD powinny byc ustawione? Widze ze wszyscy maja cos jak 10-1 albo 8-2, a u mnie bios na auto ustawia 14-7.

Na patriotach przy 4x8 zawsze idealnie chodziło 10-3 i bootowało nawet przy 3933. Natomiast u wielu na asusie widzę, że możliwe jest na 4x8 bootowanie na 8-3 a wtedy to jest najlepsze ustawienie

Edytowane przez Art385
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wracając do meritum dzisiaj chyba najbardziej się opłaca kupić 2x16 edie za te 600-700zł niż jakiekolwiek inne pamięci?

ddr5 z początku mają być bardzo drogie a cena za 2x16 edie to jak za 2x8 bdie gdzie w grach chyba nie będzie wielkich różnic w wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak w grasz w 1080p i masz mocną kartę a 2x16 e-die przyjdą single ranki i nie będziesz próbował tweakować XMP to będzie różnica z drugiej strony takie 32 GB powinno się dać ganiać bez geardowna a przy 3800 nawet z luźnym trfc powinno cię to dać dodatkowy boost bez większych problemów. Kości microna są wyjątkowo "lekkie dla IMC" R5 3600 na X370 taichi ganiał 4x8 na 3800 CL16 i CL15 bez geardowna na b-die nie realne 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam Gigabyte ale jakoś nie zauważyłem aby był lepszy od MSI XD

Może mam za niski model b550?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Art385 napisał:

Mam przyczynę swoich krzywych  wallca i dałem all auto nie dotykałem zupełnie niczego z opcji włączyłem XMP na modułach z listy QVL tak sprawdziłem są - musi działać. No faktycznie komp zabootował sekundy potem bsod i po bootowaniu.
Roszady k*rwica nerwica w końcu bootuje na def i używam mem try it na 3600 bo tylko na mem try it płyta bootuje ponad 2133 wszedłem do windy myszka mi się tnie i o już wiem skąd jak płyta ruszała były te inne timingi i teraz będzie już z górki:
Na pierwszy rzut oka po wejściu do biosa wszystko wygląda ok ale co to tam dziwnego w lewym górnym rogu? tego tam chyba być nie powinno.
TRecyefl.jpg
Teraz wrzucę parę bekowych fotek będących już załącznikiem do gwarancji tego parującego gówna zwanego płytą główną i kisne z tego w wuj nawet puściłem proca dużo niżej niż spec. i memki na 2133 aby zobaczyć czy to nie cpu przypadkiem.  

 

 

Czy to przypadkiem nie jest wina wgrania nieoficjalnego biosu dedykowanego dla Windows 11?

Upewnij się czy xmp włącza 1t i gdm on bo 1t gdm off też mi nie działało

Edytowane przez oh,shut up

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
26 minut temu, Minciu napisał:

Ja mam Gigabyte ale jakoś nie zauważyłem aby był lepszy od MSI XD

Może mam za niski model b550?

Boś Ty nie maksujesz swojego kompa, stąd nie wiesz 😛 . Z ciekawości zobacze czy na asusie wystartuje xmp. W sumie 5800x całkiem inaczej działał na b550-a niż 5900x, z 5900x płyta miała dziwne skoki napięć ... 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Minciu napisał:

Ja mam Gigabyte ale jakoś nie zauważyłem aby był lepszy od MSI XD

Może mam za niski model b550?

No póki działa to działa. Nie Minciu? Wtedy nie ma różnicy czy to tani asrock, tani gb, tani msi, czy asus. W tym wypadku jakiś plus mogę dać tej płycie, że nie pociągneła nic ze sobą i nie musiałem nagle składać 3800x i x370. No i życzę ci aby cię takie coś nigdy nie dotknęło bo diagnostyka czegoś co jest tylko w jakimś stopniu niesprawne jest przesrane. No i tak zupełnie przypadkowo jednak siedzisz na masterze xD tańsze nie spełniały wymagań?

5 minut temu, oh,shut up napisał:

Czy to przypadkiem nie jest wina wgrania nieoficjalnego biosu dedykowanego dla Windows 11?

A40 AGESA 1.1.0.0 patch C oficjalny bios wydany w momencie gdy nikt nawet nie słyszał o W11. Zrobiłem już przegląd za pomocą bios flashbacka i na tym aktualnie bootuje i mogę wejść do windy bez bsod na def ustawieniach vrm i ramu. 
Na nowszych muszę startować na 1 kości w slocie B2 ustawić timingi swoje a potem dokładać kość i dopiero startuje mało tego pojawia się angielski w biosie aczkolwiek objawy wtedy mam takie same jak od kilku miesięcy stabilny nie stabilny. Coś ewidentnie zdycha i wygląda jakby to było zasilanie bo wystarczy mu 30minut @ 100% w czymś takim jak cinebench i po ponownym uruchomieniu już nie zrobisz pętli a robił wiele. Natomiast póki mu nie dasz renderowania to chill działa. Swoją drogą możesz mi dać linkę do tego nieoficjalnego biosa na tym etapie mam już podkładkę że coś jest nie halo i serwis raczej sprawdzi płytę a nie przepakuje z adnotacją sprawna i elo. Może nie oficjalny bios robił ktoś bardziej komponenty niż MSI i zatrybi? xD
 

31 minut temu, novi napisał:

Boś Ty nie maksujesz swojego kompa, stąd nie wiesz 😛 . Z ciekawości zobacze czy na asusie wystartuje xmp

Novi jakby wszystko było git to na tomahawku powinny startować aż sprawdziłem i te kości są w QVL 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Art385

U ciebie też tak wolno podnoszą się obroty wentyli? nie mówię o auto i nie namawiam cię do pobierania argus monitora którego używam :E ale jak np w biosie przestawisz na sztywno wentyl na 100% to te obroty się tak wolno podnoszą co 50rpm? możesz to sprawdzić? bo u mnie 5x wolniej niż na b450 tomahawk przy obecnej płytce :P 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Send1N napisał:

@Art385

U ciebie też tak wolno podnoszą się obroty wentyli? nie mówię o auto i nie namawiam cię do pobierania argus monitora którego używam :ORAZ ale jak np w biosie przestawisz na sztywno wentyl na 100% to te obroty się tak wolno podnoszą co 50rpm? możesz to sprawdzić? bo u mnie 5x wolniej niż na b450 tomahawk przy obecnej płytce :P 

Tak samo mam nie muszę sprawdzać ustawiałem od wczoraj wentyle co najmniej parę razy. Na którymś biosie jakiś geniusz wpadł na pomysł aby w ogóle nie startowały a potem tłumaczyli pokrętnie jaki to super pomysł ale już w następnym biosie śladu po nim nie było 😜 eh najgorsze jest to że jak wklepie swoje ustawienia dam PBO i ustawienia faworyzujące ST zamiast ST to na CL15 3800 z trfc na 304 wyciskam 53.5ns w aidzie więc jak działa to osiągi płyta ma co najmniej w pytę 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Art385 napisał:

Novi jakby wszystko było git to na tomahawku powinny startować aż sprawdziłem i te kości są w QVL 

Nie chcę wprowadzać w błąd, ale na moim asusie jeśli się nie mylę, nie ma na liście QVL Tych tridendtZ , a działają od strzała na xmp. Wszystko totalnie auto po resecie biosu :

dc65e5726437625d.jpg

ASUS System Product Name - Geekbench Browser

 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, novi napisał:

Nie chcę wprowadzać w błąd, ale na moim asusie jeśli się nie mylę, nie ma na liście QVL Tych tridendtZ , a działają od strzała na xmp :

dc65e5726437625d.jpg

To teraz wejdź do biosu i podejrzyj profil XMP tylko się nie zdziw się jak zobaczysz TRC 52 trrd 4-9. Magia wyobraź sobie że siedzę obecnie na identycznych timingach tylko trdwr i twrrrd MSI ustawia na 9/2 trfc na 631 i niżej procodt dobiera bo na 36.9 a napędy na 20-20-20-20 ale to są te bezpieczne ustawienia z mem try it a nie xmp 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaraz lookne. 

W sotr 223fps na koniec testu vs 252fps na 4.8/4.75ghz + 3733mhz cl15 , a zyski są tylko z oc ramu według mnie. Z ciekawości zobaczę na auto w sotr jak boostuję ryzen bo nawet nie wiem ... 10% po oc ramu dużo i nie dużo :E . 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10% zastanówmy się czy to mało jak mnie pamięć nie myli to były takie czasy, że na tyle w porywach można było liczyć po przejściu na nową platformę a nie ram kręcąc. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...