Skocz do zawartości
krzysiek7777

MSI RTX 3060 Ti Gaming X(2 wentylatory) - temperatura?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłem powyższą kartę, ale mam wrażenie że coś jest nie tak z temperaturami. Przy otwartej obudowie, pulpit + uruchomiony program GPU-Z, karta pracuje z obciążeniem 1%, obniżone taktowanie chyba do minimum i po 10-15 minutach temperatura karty dochodzi do ponad 60 stopni, po czym uruchamiają się wiatraki, chłodzą kartę do około 40 stopni i wszystko się powtarza. Średnia temperatura podczas testów 3Dmark wyniosła 69 stopni, więc w normie, w grze pod maksymalnym obciążeniem temperatury dochodzą do 73-74 stopni, ale wiatraki kręcą się jak szalone - 2500 obrotów, przez co jest bardzo głośno, a to wszystko przy otwartej obudowie. Specjalnie kupiłem wersję Gaming X, bo moja poprzednia karta GTX 1660 w tej wersji była bardzo cicha. W testach piszą, że ta karta powinna być praktycznie niesłyszalna. Czy u Was też tak się zachowuje? Nie wiem czy "ten model tak ma", czy raczej powinienem reklamować kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz tryb pasywny karty. Zrób tak np. W MSI after, aby wentylatory w stanie spoczynku kręciły się w 20% lub coś podobnego. Twoja obudowa nie ma wystarczającej wentylacji aby odprowadzała ciepło karty w stanie spoczynku w trybie pasywnym. Co do głośności, to nie wiem co poradzić

Edytowane przez Norweski Zomowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie testy robiłem przy otwartej obudowie. Głośność jakoś przeżyję.

Temat założyłem, ponieważ dziwi mnie zachowanie karty - ponad 60 stopni w spoczynku, jest wtedy niby tylko na pasywnym chłodzeniu, ale mimo wszystko nie wiem czy powinna się tak nagrzewać, w dodatku względnie szybko i przy dobrej wentylacji. Zastanawiam się czy jest z nią wszystko w porządku. Chciałem się upewnić, że to normalne zachowanie, bo jeżeli nie to mógłbym kartę zwrócić lub reklamować. Czytałem gdzieś, że w RTXach zdarzały się przypadki złego montażu przez co karty nadmiernie się grzały, chyba stąd moje podejrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wyglądają zegary karty w spoczynku, może porostu kartę drenuje Ci jakiś program. Sprawdź jeszcze profil "tryb zaradzania energia" w zakładce nvidia, jak coś zmień na normalna/ adaptacyjna.

Edytowane przez Pitross20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam teraz dostępu do sprzętu, ale taktowanie jest niskie - może kilkanaście procent maksymalnego, obciążenie karty 1%. Na to w pierwszej kolejności zwróciłem uwagę. Zarządzanie energią normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, krzysiek7777 napisał:

Wszystkie testy robiłem przy otwartej obudowie. Głośność jakoś przeżyję.

Temat założyłem, ponieważ dziwi mnie zachowanie karty - ponad 60 stopni w spoczynku, jest wtedy niby tylko na pasywnym chłodzeniu, ale mimo wszystko nie wiem czy powinna się tak nagrzewać, w dodatku względnie szybko i przy dobrej wentylacji. Zastanawiam się czy jest z nią wszystko w porządku. Chciałem się upewnić, że to normalne zachowanie, bo jeżeli nie to mógłbym kartę zwrócić lub reklamować. Czytałem gdzieś, że w RTXach zdarzały się przypadki złego montażu przez co karty nadmiernie się grzały, chyba stąd moje podejrzenia.

Jeśli buda ma słabą wentylacje to karta pasywnie może dobić do 60 stopni bez problemu i to już na zwykłym oglądaniu YT.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Pitross20 napisał:

Możesz spróbować jeszcze uv karty.

Wiem, czytałem już o tym. Ale to nie załatwia problemu, jeżeli z kartą jest coś nie tak. Pytanie brzmi - czy przy dobrej wentylacji i braku obciążenia ta karta powinna osiągać ponad 60 stopni.

W mieszkaniu mam dość ciepło, ale mając do dyspozycji poprzednią kartę GTX 1660 w tej samej wersji, robiłem porównanie - GTX w tych samych warunkach po około 40 minutach dobił do temperatury mniej więcej 51 stopni(dłużej nie chciało mi się czekać), RTX po 10-15 minutach ma ponad 60 i mam wrażenie, że gdyby nie odpaliły wentylatory to temperatura dalej by rosła.

2 minuty temu, kadajo napisał:

Jeśli buda ma słabą wentylacje to karta pasywnie może dobić do 60 stopni bez problemu i to już na zwykłym oglądaniu YT.

Z tego sobie zdaję sprawę i gdyby to się działo przy zamkniętej obudowie to bym nie drążył tematu. Ale testy robiłem przy otwartej obudowie i oprócz GPU-Z i programów działających w tle nic na komputerze nie było uruchomione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy otwartej budzie tez karta może dobić do 60 stopni na pasywie jeśli nie będzie miała owiewu chłodnego powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kadajo napisał:

dokładnie, testowałem u siebie jak wyłączę całkowicie wentylację w budzie na 2070s bez problemu dobijała do 60 na yt pasywnie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą samą grafikę od miesiąca i podobne problemy (jeśli chodzi o szalone wiatraki i nieco za wysoką temperaturę jak na ten model) z początku myślałem, że problemem jest stara obudowa ze słabym przewiewem. Niestety po wymianie na MSI Gungnir 110R z 4 wiatrakami nawet ustawionymi na maksa jest podobnie.

Bez obiążenia ok 52 stopni, wiatraki się nie załączają

Z obciążeniem 100% - temperatura sięga 75 stopni, ale wiatraki mają po 2600 obrotów ( w furmarku nawet 2900) - to więcej niż najtańsze modele z dwoma wiatrakami (testy np Techpowerup) i jest zdecydowanie za głośna.

Jak dla mnie problem jest w paście termoprzewodzącej i zastanawiam się nad wymianą lub zwrotem na gwarancję.

Tym razem MSI mnie zawiodło, choć miałem już parę ich kart i wszystkie chodziły bardzo dobrze i cicho...

3060TI MSI GAMING X LHR.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, SebaPL napisał:

Niestety po wymianie na MSI Gungnir 110R z 4 wiatrakami nawet ustawionymi na maksa jest podobnie.

To średnia obudowa z takim sobie obiegiem powietrza, żadna rewelacja. Można się pobawić ustawieniem swojej krzywej wentylatorów w AB, i spróbować z rozsądnym UV. Powinno być lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.11.2022 o 15:51, SebaPL napisał:

Mam tą samą grafikę od miesiąca i podobne problemy (jeśli chodzi o szalone wiatraki i nieco za wysoką temperaturę jak na ten model) z początku myślałem, że problemem jest stara obudowa ze słabym przewiewem. Niestety po wymianie na MSI Gungnir 110R z 4 wiatrakami nawet ustawionymi na maksa jest podobnie.

Z obciążeniem 100% - temperatura sięga 75 stopni, ale wiatraki mają po 2600 obrotów ( w furmarku nawet 2900) - to więcej niż najtańsze modele z dwoma wiatrakami (testy np Techpowerup) i jest zdecydowanie za głośna.

Jak dla mnie problem jest w paście termoprzewodzącej i zastanawiam się nad wymianą lub zwrotem na gwarancję.

Tym razem MSI mnie zawiodło, choć miałem już parę ich kart i wszystkie chodziły bardzo dobrze i cicho...

3060TI MSI GAMING X LHR.png

Witam. Podepne sie pod temat. Zostalem szczesliwym posiadaczem karty RTX 3060 12gb. I zastanawia mnie dlaczego podczas grania Hot spot dochodzi do 90C. Czy to normalne? Dokupilem 5 wentylatorow 120mm do obudowy bo czytalem ze to przez slaba wentylacje, ale jak to nie pomoze to gdzie szukac przyczyny tak wysokiej temperatury? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na hotspota, tylko na temperaturę GPU. To że hotspot jest kilkanaście stopni większy to normalne, jak jest większy o ponad 20st. to już coś nie tak.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hot spot jest u każdego te 10-15c wyższy od temp rdzenia, obniż emperaturę rdzenia to i hot spot spadnie, przy 90 nadal  jest ok mimo wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2021 o 10:44, krzysiek7777 napisał:

Kilka dni temu kupiłem powyższą kartę, ale mam wrażenie że coś jest nie tak z temperaturami. Przy otwartej obudowie, pulpit + uruchomiony program GPU-Z, karta pracuje z obciążeniem 1%, obniżone taktowanie chyba do minimum i po 10-15 minutach temperatura karty dochodzi do ponad 60 stopni, po czym uruchamiają się wiatraki, chłodzą kartę do około 40 stopni i wszystko się powtarza. Średnia temperatura podczas testów 3Dmark wyniosła 69 stopni, więc w normie, w grze pod maksymalnym obciążeniem temperatury dochodzą do 73-74 stopni, ale wiatraki kręcą się jak szalone - 2500 obrotów, przez co jest bardzo głośno, a to wszystko przy otwartej obudowie. Specjalnie kupiłem wersję Gaming X, bo moja poprzednia karta GTX 1660 w tej wersji była bardzo cicha. W testach piszą, że ta karta powinna być praktycznie niesłyszalna. Czy u Was też tak się zachowuje? Nie wiem czy "ten model tak ma", czy raczej powinienem reklamować kartę.

W dniu 3.11.2022 o 15:51, SebaPL napisał:

Mam dokladnie tą kartę i też na początku było średnio z hałasem, ale udało mi się nad nią zapanować:-) Teraz jest mega cicha: max 70 stopni przy 1200obrotów/min.

Po kolei:

1. Karta wymaga dobrego nadmuchu JEDNEGO wentylatora z przodu (700-800 obrotów minimum). Lubi też niskie obroty wentylatora CPU, paradoksalnie trzymam 10400f na 300-500 obrotów w grze, (wydaje się jakby nie zabierał karcie powietrza, na niższych obrotach, ale to może względne u mnie). Wentylator z tyłu i u góry:500-700 obrotów. Obowiązkowo zamknięta obudowa. Jak na coś dmuchash, jest zimniejsze, niż jak stoi na otwartym powietrzu.

2. Wentylator ustawiony recznie w MSI afterburner na 0% do 50 stopni, następnie od 50 do 70stopni 30% (1200rpm), powyżej 70 stopni już dowolnie, w górę. Aha, fabryczne ustawienia obrotów wentylatora zwiększają je niepotrzebnie. Tzn. spadek temperatury jest nieproporcjonalny do hałasu.

3. UV. Karta NIE lubie dobijać do swojego limitu 220W (230Watt, w trybie oc). Dobrze jest ją ustawić poniżej 200W. Np 0,9v na 1905Mhz i jest spoko wydajność. Sam osobiście używam na codzień 0,875 i 1875Mhz+ram na 8000 i mam 100% wydajność fabryczną, a zużycie mocy max 170W w grach. 

4. Ram w tej karcie jest szalony. Mi trafiła się wersja, która kręci się do 9Ghz. Prawie, jak GDDR6X:-)

Ogólnie z karty słyszalnej teraz mam kartę mega cichą, która pod obciążeniem nie dobija do 70 stopni, w związku z czym ciągle pracuje na 1200obrotów/min. Do tego wentyle w obudowie to Fluctusy, które do 800 obrotów są niesłyszalne. No i Fortis 5 na procku, obracający się w zakresie 300-500. Cisza.

Podeślijcie zdjęcia swoich obudów. Obstawiam na wentylację. Wiem, jak dużo się poprawiło u mnie, jak zmieniłem wentylatory w obudowie. Ta karta niestety potrzebuje dobrej wentylacji i UV. 

SEBAPL: tak patrzę na tą twoją obudowę i brakuje mi w niej wentylatora u góry obudowy. Przykręć górny na próbę, z tych z przodu;-) Te otwory wentylacyjne z przodu to też za duże nie dali...

Przykładowe wyniki, po UV, limit 170W:

https://ibb.co/VYMvkKQ

i wyniki OC+UV na 1980Mhz/0,975V ram 8000, wentylatory max 1500rpm, temp do około 78 stopni, limit 230W

https://ibb.co/yy0Z159

Edytowane przez tomn2o
  • Thanks 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomn2o

Dzięki za podpowiedzi i szczegóły ustawień. Póki co zszedłem do 0,925V przy oryginalnych zegarach +krzywa ręcznie i teraz faktycznie jest nieporównywalnie lepiej - max 72 stopnie (30 min furmark) przy 1800 obrotów, można by zejść niżej ale wolę trzymać hot spota poniżej 90 stopni. Przy grach średnio 1500-1600 obrotów i poniżej 70 stopni, więc w pełni akceptowalnie.

Już myślałem, że coś jest nie tak z tą kartą bo w testach tego samego modelu, ale z 3 wiatrakami karta jest wręcz bezgłośna i chłodniejsza. Nie spodziewałem się aż takiej różnicy, szczególnie, że poprzednia moja karta (GTX 970) z tej samej serii i dwoma wiatrakami, nawet po OC było praktycznie bezgłośne (i to w gorzej chłodzonej obudowie - Silentum PC Brutus M23). Także w tym modelu MSI się nie popisało...

https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-3060-ti-gaming-x-trio/31.html

Edytowane przez SebaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebaPL

Pobaw sie jeszcze ustawieniami wentylatorów w obudowie. Spokojnie zejdziesz poniżej 1500rpm na karcie. A co do wersji trio, jest chłodniejsza, wentyle pracują już od 900obr/min. Pod obciążeniem do około 1250 obrotów. Czyli tyle co moja wersja dwuwentylatorowa, ale po kombinacjach:-) 

Edytowane przez tomn2o
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi