Skocz do zawartości
AdamŻory

Wszystkie gry crashują

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mój problem polega na tym, że wszystkie gry po jakimś czacie wyłączają się. System i sterowniki wszystkie mam aktualne (na dzień 10.10.2021). Nic nie podkręcane tylko załączone msi xmp profile 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Windows 10 czy 11?

1) Zresetuj BIOS do ustawień fabrycznych;

2) Przetestuj procesor testem (nie benchmarkiem) OCCT, a pamięć sprawdź przy pomocy Memtestu86.

3) Pokaż zrzut ekranu z Crystal Disk Info:

https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

4) Jeśli możesz, sprawdź czy z innym GPU i zasilaczem będzie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach


1. Zrobione
2 Właśnie robie test jak się skończy to edytuje post.
3. Linki do screenów
https://ibb.co/fkr6q5w
https://ibb.co/9cHF1d6

4. Nie mam takiej możliwości
Po zresetowaniu biosa nic się nie zmieniło dalej gry wywala po ~10 min grania. Posiadam windowsa 10

Wrzucam informacje z podglądu zdarzeń windows
 

Cytat

Nazwa aplikacji powodującej błąd: KingdomCome.exe, wersja: 1.9.4.0, sygnatura czasowa: 0x5dcdb719
Nazwa modułu powodującego błąd: nvwgf2umx.dll, wersja: 30.0.14.7212, sygnatura czasowa: 0x613fdb99
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x0000000000bf5ffc
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xf88
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d7bdaff345a60a
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: D:\GOG Games\Kingdom Come Deliverance\bin\Win64\KingdomCome.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\nv_dispi.inf_amd64_19c79fb6254e3b11\nvwgf2umx.dll
Identyfikator raportu: ebd46b78-5f63-42ea-a36f-19dbec06c236
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd:

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, AdamŻory napisał:

System i sterowniki wszystkie mam aktualne

Bios aktualny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, AdamŻory napisał:

tylko załączone msi xmp profile 2

Wyłącz xmp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też bym wyłączył XMP

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, po wyłączeniu xmp problem (tak mi się wydaje) znikł. Po załączeniu xmp i podniesieniu napięcia ramu do 1.4V problem nie występuje. Przetestuje w paru grach jeszcze i się odezwe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie jest normalne żeby do uzyskania stabilności na 3200 MHz potrzeba było napięcia 1,4V. Chyba że ma tu znaczenie kiepski kontroler pamięci w tym Ryzenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.10.2021 o 18:55, toska78 napisał:

To nie jest normalne żeby do uzyskania stabilności na 3200 MHz potrzeba było napięcia 1,4V. Chyba że ma tu znaczenie kiepski kontroler pamięci w tym Ryzenie.

Jakie napięcie wg Ciebie powinno być na 3200MHz? Jutro spróbuje obniżyć i sprawdzę czy jest stabilnie.

Edytowane przez AdamŻory

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest stabilnie to był raczej zostawił. Sam mam 1,4V ale przy oc cruciali 3000 CL15 (2x 8GB) na 3840 MHz. To jest na pewno bezpieczne napięcie. Wiem że do uzyskania stabilności na XMP na platformach z Ryzenami polecają zwiększyć napięcie SOC ale to trzeba by dokładnie się zapoznać/zapytać w tematach dotyczących ramu na Ryzenach (w dziale "Pamięci RAM").

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A w logu windy wywala mu się sterownik od grafy. Przytnij Pan zegarki na grafice zanim zaczniesz się szarpać z ramem i zobacz czy przypadkiem nie pomoże. 

Co do ramu zobacz ile ci pod windą podaje napięcia na niego. Czy poniżej 1.35v czy overvolt na 1.368. Jak to pierwsze to podbij na 1.37v powinno chodzić 

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.

 

Cytat

A w logu windy wywala mu się sterownik od grafy. Przytnij Pan zegarki na grafice zanim zaczniesz się szarpać z ramem i zobacz czy przypadkiem nie pomoże. 

Po wszystkich walkach z tymi błędami przeinstalowałem sterowniki nvidia i problem z częściowo ustąpił, mianowicie gry dalej wywalało w losowych momentach lecz bez błędu w "Podgląd Zdarzeń". Posłuchałem kolegów powyżej i wyłączyłem profil xmp, po krótkim teście w KC:D uznałem, że problem znikł lecz ubyło dużo fps. Po dłuższym zastanowieniu uznałem, że podniosę napięcie na ram na 1.4 ale nie wiem czy słusznie postąpiłem.

 

Cytat

Co do ramu zobacz ile ci pod windą podaje napięcia na niego

Wytłumacz mi proszę co to jest "pod windą" i czym to sprawdzić.

Dziękuje jeszcze raz za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, AdamŻory napisał:

Wytłumacz mi proszę co to jest "pod windą" i czym to sprawdzić.

Pewnie chodzi o sprawdzenie softem z poziomu uruchomionego systemu. HWiNFO64 może być tym softem, chociaż u mnie nie pokazuje napięcia na ramie a mam płytę na chipsecie Z370.

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, AdamŻory napisał:

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.

 

Po wszystkich walkach z tymi błędami przeinstalowałem sterowniki nvidia i problem z częściowo ustąpił, mianowicie gry dalej wywalało w losowych momentach lecz bez błędu w "Podgląd Zdarzeń". Posłuchałem kolegów powyżej i wyłączyłem profil xmp, po krótkim teście w KC:D uznałem, że problem znikł lecz ubyło dużo fps. Po dłuższym zastanowieniu uznałem, że podniosę napięcie na ram na 1.4 ale nie wiem czy słusznie postąpiłem.

 

Wytłumacz mi proszę co to jest "pod windą" i czym to sprawdzić.

Dziękuje jeszcze raz za pomoc

Chodzi o napięcie pod windowsem. MSI przy ustawieniu na 1.35v z xmp potrafi w zależności od płyty biosu podawać poniżej tej wartości co może powodować niestabilność. Dlatego pytam czy w jakimś hwinfo na dram pokazuje poniżej 1.35v czy 1.368v. Znowu jak podniosłeś na 1.4v i śmiga to luz dla 3200 MHz nawet na jakiś mega kibel kościach powinno być bardziej niż wystarczająco przynajmniej testerem nie będziesz musiał jechać. Dodatkowo podbij SOC na 1.1v. Nie pamiętam jak już na zenie+ prezentują się napięcia od IF ale vddp 900mv vddg na 950mv powinno na chillu styknąć i do 3600 MHz. Jeśli płyta ustawia ci jakiś szajs to warto puścić na sztywno ale prawdopodobnie takie ustawienie idzie na stock. Aha i zobacz sobie w CPU-Z czy ci gdzieś Dual nie wyszedł jak mówisz że ci fps poleciał 

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest sprawdzony Memtest86, więc po co się bawić w jakieś podejrzane programy z nieznanych źródeł?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...