Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

@caleb59podpórka jest dołączona w komplecie z budą Asus GT502, spełnia swe zadanie stąd nie zmieniam... wcześniej karty podpierałem dociętą na wymiar kredką :lol2:

Co do much to w sumie możesz mieć rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rybek napisał:

Kierownik bajzlu zapomnial juz chyba, ze to Intel pomagal w projekcie wtyczki? :D

SCYoAQ.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę pół żartem, pół serio. Instalowałem dziś nowe stery nvidia. I nawet nie macie pojęcia, jak wryte już miałem w bani obawy czy wywali mnie przy shader czy nie 🙃 Intel za te 17 procków powinien chociaż terapeutę opłacić... 

• Haha 5
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to podziwiam, że aż 17 sztuk chciało Ci się "przelecieć" (bez skojarzeń). Ja bym się zraził już na drugiej sztuce, jak by zaczęła robić problemy (bo pierwsza wiadomo - niesamowity pech trafienia bubla).

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież przełożenie procka to 10 min. Zresztą gdzieś połowa z nich była wsadzana, odpalałem Forta, dostawałem błąd i była pakowana :) Czasem miałem 3 sztuki na biurku :p

W sumie to nawet 4 raz były. 2xK, 1xKS, 1x14700K 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyło się binowanie 14 gen na overclock.net :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

Ja to podziwiam, że aż 17 sztuk chciało Ci się "przelecieć" (bez skojarzeń). Ja bym się zraził już na drugiej sztuce, jak by zaczęła robić problemy (bo pierwsza wiadomo - niesamowity pech trafienia bubla).

To samo...przy 2, max 3 sztuce zamawiałbym am5 i wystawiał na handel mobo lga1700 :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Przecież przełożenie procka to 10 min. Zresztą gdzieś połowa z nich była wsadzana, odpalałem Forta, dostawałem błąd i była pakowana :) Czasem miałem 3 sztuki na biurku 😛

W sumie to nawet 4 raz były. 2xK, 1xKS, 1x14700K 🤣

szkoda ze VIDow i dat prockow nie masz spisanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO przeżyłeś ostrą bitwę z Niebieską Mroczną Stroną Mocy, ale nie stałeś się Niebieskim Sithem :E  tylko przeszedłeś na dobrą stronę Czerwonych Jedi to Ci się chwali. :E  

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to jest jakaś dobra strona? Rozumiem, że niektórzy lubią kibicować mniejszemu, ale jedno i drugie korpo zwyczajnie chce zarabiać na swoich klientach, nic innego ;) Dobrych wujków nie ma. Poza tym AMD to obecnie już wcale nie jest taki mniejszy gracz, kapitalizację mają większą od Intela :cool:

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam...zawsze było mniejsze to się im kibicowało...i tak zostało :E Od zawsze walczyło  z niebieskim imperium :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartlett Lake-S (BTL-S), który ma wyjść w przyszłym roku z wyłącznie 8 rdzeni P w Core 5, 10 rdzeni P w Core 7 oraz 12 rdzeni P w Core 9 wydaje mi się bardziej rozsądny dla większości użytkowników desktopów niż ADL i RPL. Aczkolwiek, osobne rdzenie specjalnie pod SI mogłyby się przydać jeśli rozwiną się możliwości SI mogącą potencjalnie na nich działać. Ja się tylko zastanawiam czy "wystarczająco dobra" SI nie byłaby zbyt wymagająca pod coś co znajdzie się na nadchodzących w tym i następnym roku płytkach krzemowych Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale niektóre korpo ma brudne zagrywki jak Intel np. mieli swoje udane CPU nawet ich używałem P166MMX, PII 350, PIII 1,2 Tualatin, Core 2 Duo seria, wiem że jeszcze seria 2XXX Core była bardzo dobra i kultowa. AMD też miało swoje za uszami, błędy w pierwszych Phenomah, źle interpretowanie rdzeni w serii FX, to tak z grubsza, ale Intel ma tego więcej.

@tomcug pamiętasz błędy w pierwszej serii Pentium 60 czy jeszcze wtedy w kompach nie siedziałeś? :E

Edytowane przez Stjepan666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, wtedy jeszcze w kompach nie siedziałem, więc nie pamiętam :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... a niech mnie Rihanna cmoknie! - faktycznie jest taki 8 P core bez shit-corEs (i9-14901E):

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/239181/intel-core-i9-processor-14901e-36m-cache-up-to-5-60-ghz/specifications.html

- tylko gdzie to kupić i po ile?

Niepokojące jest to, że nie piszą o nic o PL2 (chyba). Tylko przy CPU 65W jest 65W Processor Base Power i 65W TDP ... a może poeta (Intel) miał na myśli PL1=PL2=65W?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/239180.html

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powstaje jednak pewne pytanie: czym w takim razie będzie BartlettLake? (nie licząc modelu z 12P) Może jednak coś lepszego tam zapodadzą (proces? następna generacja rdzeni?)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

aAskclV.jpeg

z ciekawosci sprawdzilem, zapomniałem ile to wyciska z procka xD 356 watów tyle to mam w cr23/24 przy 1.312 V

Ciekawe jak te procki z Serii E beda sobie radzić, można powiedzieć, że wyłacze HT i E core i będzie to samo :E

Wg3slRf.jpeg

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, RTX4090 napisał:

Chcieliście bez E ? 

Intel w obecnej sytuacji to nie powinien swoich procków nazywać KS czy KE tylko raczej KO:E

• Haha 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze seppuku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te procki z gołymi P rdzeniami o ile ciekawy pomysł to chyba trochę za późno. Osobiście wolałbym i tak zakupić nową generacje z E rdzeniami niż stare odgrzewane klamoty i to zapewne trochę się odpadów uzbierało to trzeba wypchnąć i się tego pozbyć. 

4 godziny temu, Kyle_PL napisał:

... a niech mnie Rihanna cmoknie! - faktycznie jest taki 8 P core bez shit-corEs (i9-14901E):

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/239181/intel-core-i9-processor-14901e-36m-cache-up-to-5-60-ghz/specifications.html

- tylko gdzie to kupić i po ile?

Niepokojące jest to, że nie piszą o nic o PL2 (chyba). Tylko przy CPU 65W jest 65W Processor Base Power i 65W TDP ... a może poeta (Intel) miał na myśli PL1=PL2=65W?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/239180.html

Nigdzie tego nie kupisz bo to nie są cpu dla mainstream, tylko jakieś gotowce itp. Dla Kowalskiego będziesz miał Bartlake w nowym roku ;)  

A jeśli chodzi o TDP to chyba nie myślisz że to wciągnie tylko 65W :D Spokojnie do pełni mocy spokojnie 200W będzie brało jak nic, żeby nie zbijać zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Phoenix. napisał:

A jeśli chodzi o TDP to chyba nie myślisz że to wciągnie tylko 65W :D Spokojnie do pełni mocy spokojnie 200W będzie brało jak nic,

Mnie ciekawią zalecane limity i jeśli one będą równe 65W, to (przy włączonych tych limitach) procesor "wciągnie tylko" 65W. Natomiast bez limitów zapewne pobierze dużo więcej niż 65W, co jest oczywiste (nawet i5 12400F w Cinebench R23 pobiera do 76W, a w Prime95 SmallFFT potrafi mieć wyskok do 98W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, Tornado3 napisał:

Screenshot_20240720-211458034_1.thumb.jpg.d8f0d96341eb389194c1fab27057e86e.jpg

Już mamy 3 kwartał 2024r.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi