Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Powstaje jednak pewne pytanie: czym w takim razie będzie BartlettLake? (nie licząc modelu z 12P)

Nowym die tylko z P, te teraz dla embedded mają tylko wyłączone E (niesprawne?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Wu70

Nie wiesz, czy będzie to AlderLake (mniej prawdopodobne), czy RaptorLake (bardziej prawdopodobne), czy kolejna ewolucja tego rdzenia (chodzi o pojedynczy rdzeń, bo to, że będzie to inny kawałek krzemu, to wiadomo).

Jeśli byłoby to RaptorLake z inną konfiguracją rdzeni, to cały kawałek krzemu byłby minimalnie mniejszy, od obecnych RaptorLake (4 rdzenie E zajmują nieco więcej miejsca niż jeden rdzeń P). Tym samym Intel może zrobić kolejną wersję rdzenia, bo miejsca nieco będzie w obrębie tej samej powierzchni (np. mogą dodać minimalnie więcej któregoś cache).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie będzie żadnej kolejnej ewolucji ani nawet nie ma drugiej. Golden od początku miał różne konfiguracje, w desktopie podzielili marketingowo na dwie generacje a w Xeonach od razu poszedł golden z większym cache którego dzisiaj nazwałbyś raptorem z punktu widzenia desktopa.

Wyłącz sobie E i już dzisiaj dostaniesz wszystko co dadzą te KE bo czekanie na Barlett to w ogóle nie ma sensu, o ile w ogóle trafi do desktopa to będziesz miał wtedy znacznie lepszą 15gen w TSMC N3, wybieranie wtedy przestarzałego procesu intela będzie szaleństwem :D

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Wu70 napisał:

Nie będzie żadnej kolejnej ewolucji ani nawet nie ma drugiej.

Czyli twierdzisz, że RaptorLake niczym nie różni się od AlderLake? (praktycznie) ... bo wiesz: słyszałem co innego 🙂

5 minut temu, Wu70 napisał:

Wyłącz sobie E i już dzisiaj dostaniesz wszystko co dadzą te KE bo czekanie na Barlett to w ogóle nie ma sensu

Już dzisiaj w moim i5 12400F mam wyłączone rdzenie E ... na wieki wieków amen 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty nawet nie masz tych E, a i tak przeszkadzają? :D

PS. W 12400f mozesz miec tez die 6+0 czyli nie wylaczone co po prostu ich brak

19 minut temu, Kyle_PL napisał:

Czyli twierdzisz, że RaptorLake niczym nie różni się od AlderLake? (praktycznie) ... bo wiesz: słyszałem co innego 🙂

Lake to cały produkt i nowy die, różni się konfiguracją goldena i ilością E, soc chyba był bez zmian 

Taka różnica to przyjemna zmiana, dopiero 13->14 to konkretny rename.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Wu70 napisał:

To ty nawet nie masz tych E, a i tak przeszkadzają? :D

Skąd ten głupi pomysł, że mi przeszkadzają w moim procesorze rdzenie E, których nie mam? 🤣

ps. mój egzemplarz jest C0, więc mam rdzeń fizycznie ten sam co w i9 12900K, co mi nie przeszkadza zupełnie

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno odnieść inne wrażenie w tym temacie  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To nie jest kwestia "wrażenia" tylko braku logicznego myślenia z Twojej strony. ... no chyba, że jesteś zdania, że wymiana 6 rdzeniowego i5 12400 na 8/10/12 rdzeniowego BartLettLake nic nie da? :D

13 minut temu, Wu70 napisał:

Lake to cały produkt i nowy die, różni się konfiguracją goldena i ilością E, soc chyba był bez zmian

W RaptorLake dołożyli cache i nie wiem, czy jeszcze czegoś nie zmienili w rdzeniu wzgl. AlderLake. Tak czy inaczej przy podobnej mocy (241W vs 253W - takie podniesienie mocy nie wiele daje do wydajności) jakieś ponad 10% przyrostu wydajności ogólnie zrobili w multicore, przy takiej samej ilości wszystkich rdzeni (i9 12900K vs i7 13700K)

cinebench-multi.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest nowy większy die i poprawiony proces.

6 minut temu, Kyle_PL napisał:

chyba, że jesteś zdania, że wymiana 6 rdzeniowego i5 12400 na 8/10/12 rdzeniowego BartLettLake nic nie da? :D

Jeśli nie wiesz ile da wymiana 6P na 8/10/12P to podpowiadam: odpowiednio +2/4/6P :D

I oczywiscie niskie zegary bo poki co są wspomniane jako produkt z myślą o aplikacjach sieciowych i segmencie Intel NEX więc życzę powodzenia z tym logicznym myśleniem  :D

Klasycznie najtańsza i5 z 15gen tym pozamiata ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Wu70 napisał:

To jest nowy większy die i poprawiony proces.

Jeśli nie wiesz ile da wymiana 6P na 8/10/12P to podpowiadam: odpowiednio +2/4/6P :D

Czyli sam sobie przeczysz. Bo jeśli to będzie poprawiony proces (BartlaettLake vs AlderLake) to już coś da przy danym limicie mocy, niż samo syntetyczne dołożenie rdzeni. Dodatkowo poza ulepszonym (jak sugerujesz) procesem, mamy zmodyfikowany rdzeń (prawdopodobnie co najmniej więcej cache przypadający na pojedynczy rdzeń w Bartlett niż w AlderLake).

ps. co do tego "zamiatania" to pod wzgl. kosztów (wymiana płyty + RAM + CPU vs samo CPU) to faktycznie "pozamiata" 🤣

Swoją drogą wracając jeszcze do tego "zamiatania" tych nowych core vs BartLett (czy nawet Raptor), to jesteś pierwszą osobą, która spodziewa się takiej REWOLUCJI po tej 15 generacji na nowym socket (bo tylko przy miażdżącym postępie wzgl. RaptorLake, można użyć sformułowania "zamiata")

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, że w następnej generacji intela będzie już wybór między procesorami mającymi p-cores i e-cores, a takimi które będą miały tylko i wyłącznie p-cores (te rdzenie mocne)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AmbaFatima przy kolejnej "generacji" na LGA1700 ma być taki wybór. Natomiast przy kolejnej generacji na nowy socket, nie wiadomo.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie nie będzie ale konfiguracja rdzeni to jest coś co w miarę szybko mogą zrobić albo anulować jak 8+32.

12 minut temu, Kyle_PL napisał:

Czyli sam sobie przeczysz. Bo jeśli to będzie poprawiony proces (BartlaettLake vs AlderLake) to już coś da przy danym limicie mocy, niż samo syntetyczne dołożenie rdzeni. Dodatkowo poza ulepszonym (jak sugerujesz) procesem, mamy zmodyfikowany rdzeń (prawdopodobnie co najmniej więcej cache przypadający na pojedynczy rdzeń w Bartlett niż w AlderLake).

Jeśli to będzie jakiś segment intel nex to równie dobrze mogą użyć konfiguracji goldena z cache aldera.

I to nie jest "zmodyfikowany" rdzeń.

15 minut temu, Kyle_PL napisał:

ps. co do tego "zamiatania" to pod wzgl. kosztów (wymiana płyty + RAM + CPU vs samo CPU) to faktycznie "pozamiata" 🤣

Koszty nie powinny mieć znaczenia skoro bierzesz pod że już "sam poprawiony proces coś da" I to lepszą inwestycja w starocia :D 

18 minut temu, Kyle_PL napisał:

Swoją drogą wracając jeszcze do tego "zamiatania" tych nowych core vs BartLett (czy nawet Raptor), to jesteś pierwszą osobą, która spodziewa się takie REWOLUCJI po tej 15 generacji na nowym socket (bo tylko przy miażdżącym postępie wzgl. RaptorLake, można użyć sformułowania "zamiata")

"Zamiata" to potoczne określenie i naprawdę można go używać częściej niż ci się wydaje. 

i5 alder zamiata i9 rocket ale dla mnie to nie rewolucja. Tutaj będzie tak samo, kilkanaście % +IPC i dużo lepszy proces, tania i5 pozamiata drogą i9 ale o rewolucji nie ma mowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

@AmbaFatima przy kolejnej "generacji" na LGA1700 ma być taki wybór. Natomiast przy kolejnej generacji na nowy socket, nie wiadomo.

rzuciłem wam 8/16 5.6 w cr23 200 watów , w CP chodzi fajnie z wyłaczonymi E w Gears 5 tez :) tu kolo 60/70 watów 4k gry

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalowanie RPL z limitem mocy 

cinebench-multi.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wu70 napisał:

Jeśli to będzie jakiś segment intel nex to równie dobrze mogą użyć konfiguracji goldena z cache aldera.

... a po polsku?

Koszty nie powinny mieć znaczenia skoro bierzesz pod że już "sam poprawiony proces coś da" I to lepszą inwestycja w starocia :D

... znowu wnioski z D.

"Zamiata" to potoczne określenie i naprawdę można go używać częściej niż ci się wydaje.

... czyli jak będzie +15% w single-core to jest "zamiatanie" dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o 15% arrow zamiata raptora tylko i5 arrow zamiata pewnie dwa razy droższe i9 raptora. Czyli klasyka przy każdej generacji z większym skokiem IPC.

Nic nie poradzę że niewiele rozumiesz. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Smogsmok napisał:

Skalowanie RPL z limitem mocy 

Zacznijmy od tego, że na 253W nie ma możliwości takiego wyniku zrobić na 14900K :) 36-37K. Może okolice 38K jak coś odbije Cinebench. Ale nie niemal 39 :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, na pewno wyjęli wynik z kapelusza 🤣 Jakość krzemu też ma znaczenie, moja sztuka 14900K robi lepsze wyniki MT przy 253 W niż 14900KS, którego miałem jakiś czas temu :E Tak samo ma znaczenie, jaki woltaż sypie płyta główna.

Edytowane przez tomcug
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał:

Tak, na pewno wyjęli wynik z kapelusza 🤣 Jakość krzemu też ma znaczenie, moja sztuka 14900K robi lepsze wyniki MT przy 253 W niż 14900KS, którego miałem jakiś czas temu :E Tak samo ma znaczenie, jaki woltaż sypie płyta główna.

14900k ma lepszy krzem :E Ten sam co 13900ks i bardzo dobrze sobie radzą, 14900ks to pies spuszczony ze smyczy trzeba dobrze pogrzebać żeby był wydajny i chlodniejszy ciut, voltaz już zależy od sztuki procka jak np na asusa płytach różnie może dobrać (ja ogólnie wolę KS bo w przypadku 13gen były ciut lepsze i pewniejsze i mój zakres był 5.7 czy też 5.6) wszystko zależy kto jak sobie zarządza czy UV czy stock z limitami czy full OC albo stock z limitsmi

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug Odpal cinebench i sprawdź na 253 i 303 jaki masz wynik :) Kiedyś przeglądałem testy w necie. Ci co robili na 253W, też zawsze okolice 36-37K:)

Jak trzaśniesz prawie 39K to spoko. Przepraszam i przyznaje rację. Na każdym procku zawsze robiłem C23. Nigdy tyle nie wbiłem na 253W :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Wu70 napisał:

Tu nie chodzi o 15% arrow zamiata raptora tylko i5 arrow zamiata pewnie dwa razy droższe i9 raptora. Czyli klasyka przy każdej generacji z większym skokiem IPC.

Nic nie poradzę że niewiele rozumiesz. 

Zero konkretów. Bredzisz i nic nie rozumiesz ;).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Wu70 napisał:

i5 arrow zamiata pewnie dwa razy droższe i9 raptora

poprzednio tak było ale czy teraz będzie aż taki boost to powątpiewam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Już mamy 3 kwartał 2024r.

Musieli się pomylić, bo nowa 15 generacja/seria ma wejść w 1 kwartale 2025, a te z samymi Pcorami mają być w 3 kwartale 2025

IMG_4781.png?ex=669e5370&is=669d01f0&hm=ea2af04191f124bc22f18a87ad0a5f8c6663211050605044aee0ebf979a82acc&

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Tornado3 napisał:

poprzednio tak było ale czy teraz będzie aż taki boost to powątpiewam

Wydajnościowo umiarkowany jak na cpu ale efektywność energetyczna powinna być świetna. 

Chyba że te TSMC to żaden cud :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi