Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pitu pitu. Jak przesiadłem się z Ryzena 3600 na 5600X to od razu poczułem MEGA różnicę na plus, a jeden i drugi CPU to 6 jajek. Kisząc bułę na 8700 skazujesz się na potępienie i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Edytowane przez caleb59
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59Do tego bredząc, że lepiej siedzieć na tym niż kupić coś nowego od AMD...bo ono takie problematyczne, no na pewno problematyczne w świetle obecnych problemów intela :E

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku intela jest więcej mowy o AMD niż w samym wątku poświęconym czerwonym:-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@xhakooale to  posiadacz fanboj intela zaczął teraz o AMD :D Tam nuda, nic się nie dzieje, nic się nie psuje...ludzie wkładają na płyty i działa więc o czym pisać? :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nic do tego nie mam, piszcie sobie o czym chcecie. Tylko tak mnie naszło patrząc na sekcje dla czerwonych, a tam cisza. Ale mega szacunek dla Was że chce wam się pisać praktycznie cały czas o tym samym  - nie jest to ironia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No zdaję sobie sprawę, że jak intelowiec czyta to z boku to mu się wydaje, że wpadłem tu hajpować produkt konkurencji, nie - po prostu myślę logicznie i wiem jak to jest siedzieć długo na starszym sprzęcie, dodając do tego obecną aferę intelowską zmiana platformy jest wręcz logiczna. Poza tym nikt tu nie każe nikomu kupować topów, a jeśli już siedzieć na tym co jest to wybrać bezpieczniej coś z przedziału serii i5 bo one z tego co widać radzą sobie normalnie, nie są tak wyżyłowane jak i7 czy i9.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@xhakooO nowym będzie pisane po premierach...między nimi tylko da się pisać o tym samym, ewentualnie problemach jakie wynikną...że wynikły :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 już nie przesadzajmy, bo żaden ze mnie intelowiec, sam aktualnie posiadam ryzena w drugim komputerze;-). W żadnym momencie nie podważyłem tego, że nie mówisz logicznie czy nie stwierdziłem, że hype'ujesz sprzęt czerwonych. Ja po prostu stwierdziłem fakt, że więcej mowy na temat AMD jest w wątku intela, niż w samym wątku poświęconym AMD. Nigdzie również nie napisałem, że każesz komuś kupować ryzeny. Nie musisz mi się tłumaczyć, nie chciałem Cię wyprowadzić z równowagi moim wpisem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiesz, że gdyby była sytuacja odwrotna to cała niebieska armia też by siedziała w dziale czerwonych i szydziła? Tak to działa 8:E

Tak poważnie tam faktycznie obecnie nie ma o czym pisać zbytnio, wszyscy zainteresowani czekają na zen5...ostatnio trochę ożywił temat @PiPoLiNiO po przesiadce z intela. Myślę że za jakiś tydzień zacznie się tam ruch ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, caleb59 napisał:

Poza tym nikt tu nie każe nikomu kupować topów, a jeśli już siedzieć na tym co jest to wybrać bezpieczniej coś z przedziału serii i5 bo one z tego co widać radzą sobie normalnie, nie są tak wyżyłowane jak i7 czy i9.

Dokładnie, mój 14600kf na napięciu 1.18v ma pobór mocy w grach 50-80 W, więcej niż 100 jeszcze w żadnej grze nie widziałem. W cb jest testowo 150 W ale w to nie gram. Ogólnie wydajny, oszczędny, w miarę chłodny i niedrogi procek. Do tego na takich ustawieniach nie sądzę żeby miało mu się coś stać w przyszłości.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, krzysiak napisał:

Ale wiesz, że gdyby była sytuacja odwrotna to cała niebieska armia też by siedziała w dziale czerwonych i szydziła? Tak to działa 8:E

Zdaje sobie sprawę w żadnym momencie mi to nie przeszkadzało czy nie przeszkadza. Po prostu jest to zabawne z perspektywy osoby, która ani nie jest za niebieskimi, ani za czerwonymi i kupuje to co pasuję pod jej wymagania, i póki co ani razu się nie zawiodła:angel:.

10 minut temu, krzysiak napisał:

Tak poważnie tam faktycznie obecnie nie ma o czym pisać zbytnio, wszyscy zainteresowani czekają na zen5. Myślę że za jakiś tydzień zacznie się tam ruch ;)

Czekam i czekam tak od kwietnia aż wlecą jakieś testy, no i oczywiście na 9800x3d, które najbardziej mnie teraz interesuje. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie jestem za jednymi czy drugimi...przed 7800x3d byłem zadowolonym posiadaczem 12600kf :) To że teraz akurat się złożyło, iż sygna cała na czerwono...czysty przypadek tak naprawdę. Awatarem się nie sugeruj, on jest dla beki właśnie z powodu tego przypadku :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przesiadałem się tak: Athlon II 640, Phenom II 965BE, Ryzen 5 1600/3600/5600 za każdym razem czułem różnicę, może w 2025 jeszcze wleci 5700X3D na AM4, a co tam nic więcej do szczęścia nie potrzeba, mobo wytrzyma, mam najnowszy BIOS z najnowszą AGESą z kwietnia tego roku, wspiera wszystko co możliwe na AM4. Jestem zadowolony, UV zrobione i OC też :E  Żadnego Intela, nawet jak by skały się zesrały :E , wyjdzie Zen 5 to może kiedyś kupię AM5, tak ja było z AM4, platforma wyszła z wieku dziecięcego i wtedy kupiłem. :)

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby Intel chciał w ten sposób sprzedać "uszkodzone" procesory ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Stachu1984 napisał:

Nie :D ale swoją droga, numeracja mu sie zesrała i nazewnictwo. Bo procesory E nie mają rdzeni E. Mają niższy zegar jak dobrze pamietam ale jednoczesnie dostały wyższą numerację? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro czytam że procesory są już fabrycznie uszkodzone to będzie jakaś akcja zwrotów? Bo w sumie miło by było sie pozbyć tego szajsu na rzecz amd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Fikołek napisał:

Skoro czytam że procesory są już fabrycznie uszkodzone to będzie jakaś akcja zwrotów? Bo w sumie miło by było sie pozbyć tego szajsu na rzecz amd. 

Pewnie chcą się pozbyć cpu z uszkodzonymi e-core. Przygarnąłbym takiego i7 14701E :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Lepiej przygarnij mojego 13700k i apexa od razu, człowiek dbał  lepiej niż o żone.:thumbup:8:E

Edytowane przez Fikołek
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ale nie przepadam za używkami xD. A TDP 250 W to już kosmos dla mnie :szczerbaty:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Fikołek napisał:

Lepiej przygarnij mojego 13700k i apexa od razu

W razie czego ja przygarnę, oczywiście z racji wady fabrycznej nie licz na wiele €  :D

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Stachu1984 napisał:

Jak wiadome intelki nie sraj. się od E core więc oby w tych bez E core po daniu po garach nie było powtórki z rozrywki :-) chyba że one już będą dobrze ujeb... czyt. zablokowane i nie będzie 0,5kW przez nie się przetaczać :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja i tak jestem ciekaw co intel powie i czy w ogóle coś powie czy zostawi nas z tym, że to przez biosy  i extrem profile xD
😆

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, unadarek napisał:

Jak wiadome intelki nie sraj. się od E core więc oby w tych bez E core po daniu po garach nie było powtórki z rozrywki :-) chyba że one już będą dobrze ujeb... czyt. zablokowane i nie będzie 0,5kW przez nie się przetaczać :szczerbaty:

Deklarowane TDP to raczej wyklucza, pytanie jakie będzie rzeczywiste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi