Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Minciu napisał:

Nie :D ale swoją droga, numeracja mu sie zesrała i nazewnictwo. Bo procesory E nie mają rdzeni E. Mają niższy zegar jak dobrze pamietam ale jednoczesnie dostały wyższą numerację? :) 

Nic się nie zesrało. E to od Embedded. Tych procesorów nie będzie w regularnej sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Intel just has published a statement ...

Based on extensive analysis of Intel Core 13th/14th Gen desktop processors returned to us due to instability issues, we have determined that elevated operating voltage is causing instability issues in some 13th/14th Gen desktop processors. Our analysis of returned processors confirms that the elevated operating voltage is stemming from a microcode algorithm resulting in incorrect voltage requests to the processor.

Intel is delivering a microcode patch which addresses the root cause of exposure to elevated voltages. We are continuing validation to ensure that scenarios of instability reported to Intel regarding its Core 13th/14th Gen desktop processors are addressed. Intel is currently targeting mid-August for patch release to partners following full validation.

Intel is committed to making this right with our customers, and we continue asking any customers currently experiencing instability issues on their Intel Core 13th/14th Gen desktop processors reach out to Intel Customer Support for further assistance.

Się sprawdza co mówiłem z napięciam (temperatura/waty) z dupy 🤫

Edytowane przez z1k
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta i do połowy sierpnia będzie nadal ludziom nadpalać procesory, wrzuci się w końcu poprawkę (a jak wiemy większość ludzi ma dziwne awersje do aktualizacji BIOS) ale degradacja do tego czasu i tak nastąpi. Jak ktoś nie jest komputerowym wariatem w temacie to nadal będzie narażony na problem a co dopiero robić takiemu aktualizację BIOS. :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, MarcoSimone napisał:

@PiPoLiNiO

Może trzeba było poczekać na i9 bez E? 8:E

Szczerze? Jestem w uj wdzięczny Intel za te gówno kloce. Dzięki temu kupiłem AMD i wiem, że baaaardzo długo tu zostanę :) No i też dopiero teraz widzę, jak pojechane było używanie procka który brał 310W. Ewidentnie doskwierało mi niedojechanie mózgowe przez ostatnie lata 🙃

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, caleb59 napisał:

Ta i do połowy sierpnia będzie nadal ludziom nadpalać procesory, wrzuci się w końcu poprawkę (a jak wiemy większość ludzi ma dziwne awersje do aktualizacji BIOS) ale degradacja do tego czasu i tak nastąpi. Jak ktoś nie jest komputerowym wariatem w temacie to nadal będzie narażony na problem a co dopiero robić takiemu aktualizację BIOS. :E 

Te co padna to padna wymienią, a reszta bedzie może żyć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO, a ja się zastanawiam czemu wziąłeś teraz taki procek, którego tylko 1/2 jest używana w grach?

Jak coś to jest normalne pytanie, bez żadnych podtekstów, jechania czy czegokolwiek innego o co mnie wcześniej oskarżałeś.

A co do twojej ostatniej odpowiedzi to był tylko twój wybór, że miałeś tak prądożernego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, SebastianFM napisał:

a ja się zastanawiam czemu wziąłeś teraz taki procek, którego tylko 1/2 jest używana w grach?

W sensie czemu 7950x3d a nie 7800x3d?

Bo raz że nie lubię półki pośredniej, a dwa że kupiłem nówkę za 1830 zł. Także wleci na premierę 9950x3d, a na tym będzie malutka strata :)

No i nie wiem czy nie żyjesz wynikami z premiery. Tam wtedy tracił w takim CS2 w pip klatek. W tej chwili w średniej wychodzi lepiej minimalnie niż 7800x3d :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFMw sumie jakby nie patrząc to i tak lepszy bilans niż przy 13900k/14900k...bo tam fizycznych rdzeni tylko 1/3 używał :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, z1k napisał:

Się sprawdza co mówiłem z napięciam (temperatura/waty) z dupy

Czyli jednak nie "korozja w krzemie"? :E Ale spokojnie, poczekamy, zobaczymy 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

Czyli jednak nie "korozja w krzemie"? :E Ale spokojnie, poczekamy, zobaczymy 8:E

Przecież to ich 3 stejtment chyba. Ciągle winne jest coś innego oprócz ich procków. 

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tomcug napisał:

To raczej ma służyć by nie ubiło tych wadliwych ;) Mniej pójdzie na reklamacje ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak sporo pójdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko najlepsze jest to, że Intel musiałby zmusić producentów by wszystkie płyty, które lądują w sklepach mają najnowsze bios teraz to nie ma żadnego obowiązku by w płycie siedział najnowszy bios.

Inaczej to ratowanie za dużo nie da ;)

• Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Edytowane przez wii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli guwn.. afera. Złe napięcia ...

Dziękuję dobranoc ...

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO, tak, a jeżeli 7950X3D ci się po prostu bardziej opłacał to wszystko jasne. 🙂

Patrzyłem na test wydajności procesorów PurePC z października 2023 r. Różnica w grach między 7800X3D a 7950X3D jest minimalna co jest raczej logiczne, jeżeli w przypadku 7950X3D gry i tak działają na jednym CCD.

@krzysiak, zupełnie nie o to chodziło. Ja wiem, że @PiPoLiNiO używa kompa głównie do grania i tego dotyczyło moje pytanie. A jeżeli chodzi o i9-13900K to nie jest prawdą to co napisałeś. Jaka 1/3? Po pierwsze dlaczego liczysz, że rdzenie P to 1/3, jeżeli już to połowa procesora. Po drugie gry nie korzystają tylko z rdzeni P. W grach, które działają na więcej niż 8 równoległych wątkach, czyli zdecydowanej większości, wątki są uruchamiane w pierwszej kolejności na fizycznych rdzeniach P, następnie na rdzeniach E a dopiero jeżeli wątków jest więcej to używane jest HT. W takim razie jeżeli gra korzysta np. z 16 wątków to używane jest 3/4 procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty naprawdę wszystko bierzesz na poważnie i nie widzisz ironii w mojej wypowiedzi? ;) 

ps.

Specjalnie napisałem o rdzeniach, nie wątkach ;) 

Doradzaliśmy 7800x3d jako potencjalnie mniej problematyczny niż 7950x3d, ale wyrwał tanio to ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że powiedzieli, że problem z utlenianiem był i został naprawiony w 2023, ale jeżeli był od premiery Raptor Lake (wrzesień 2022), to mógł być nawet i przez ponad rok (naprawa 2023 może oznaczać grudzień) :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym utlenianiem jest jakieś oficjalne info ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko to co wyżej wrzucone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jeśli 15 gen nie będzie turbo rewolucją, to Intel może mieć problem z wynikami w recenzjach. Obstawiam, że teraz będzie kurczowe trzymanie się limitów, a co za tym idzie cinebench czy inne syntetyki wypadną blado. Już teraz 14900KS robi na tym najmniejszym limicie gorszy wynik niż 7950x3d, a co dopiero jak jeszcze odejdzie sporo rdzeni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobią to samo co teraz, za rok, dwa wyjdzie ze znowu procki umierają, ale spoko, poprawki już w drodze i patrzcie mamy już 16 generacje i będą lepsze i bez problemów, i do gabloty i powtórz ;)

Żeby Intel w jakikolwiek sposób zagroził AMD to AMD musi się potknąć albo przestać rozwijać na własne życzenie.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że coś jest na rzeczy z tą 13 i 14 generacją, ale tak czytałem 5 przez 10 i zapytam i5 13500 jest bezpieczna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według obecnie dostępnej wiedzy jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi