Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

To czyli jak mi się komp nie włączy, to od razu proca reklamować :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Obstawiam, że teraz będzie kurczowe trzymanie się limitów, a co za tym idzie cinebench czy inne syntetyki wypadną blado.

Akurat obniżenie mocy nie obniża wydajności liniowo, także nie będzie tak źle.

59 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Wiem że coś jest na rzeczy z tą 13 i 14 generacją, ale tak czytałem 5 przez 10 i zapytam i5 13500 jest bezpieczna ?

To jest na tyle niski model (niewyżyłowany fabrycznie, niżej taktowany), że jak go używasz jeszcze na zalecanych parametrach, to nawet jak jest niebezpiecznie, to dla niego i tak jest bezpiecznie 😉

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kyle_PL napisał:

320W 400A - 40500 PKT

253W 303A - 36240 PKT

To według Ciebie nie jest obniżenie liniowe? 

Ja tu widzę niemal 1/8 pkt mniej :) no fakt, nie jest liniowo bo W poszły o 1/5 w górę. Ale nadal jest w pip różnica. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale weź pod uwagę, że 95% testów w necie to otwarte limity i wszędzie wynik 40k. 

Wpada 15 gen, a w testach nagle 35K. Będzie dym 😎

2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Wiem, że jest tak, przy poprawnych, niekombinowanych ustawieniach:

Ja już o tym wykresie pisałem ze 2 dni temu. Miałem 8 sztuk 14900K. Nigdy nie przekroczyłem na 253W 36500 pkt. Ale niech każdy wierzy w co chce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wykresie wyżej, masz ustawione stałe limity. Jak widzisz, przy poprawnych ustawieniach (bez dotykania tych ustawień, których dotykałeś u siebie, a jedynie przez zmianę limitu mocy) działa to jak widzisz na wykresach z TechPorerup.

Sprawdzałem to też u siebie ... obniżenie mocy o 10% a wynik spadał o ledwie 5%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że redakcję dostają jakieś naprawdę wybitne sample. Ale szczerze w to wątpię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ... po prostu bez kombinacji tak to działa. Jak wspomniałem działa to też tak na moim CPU, czyli Golden Sample Super Duper Hipre Turbo Masakra i5 12400f.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kyle_PL napisał:

bez dotykania tych ustawień, których dotykałeś u siebie, a jedynie przez zmianę limitu mocy)

Ale skąd Ty wiesz co ja dotykałem a czego nie? 

Pisze o stockowych ustawieniach 253W i 303A. Nic nie zmieniałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet ustawień Amperów nie dotykałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Ja nawet ustawień Amperów nie dotykałem.

Stary, piszesz o prawidłowych ustawieniach, więc Ci podaje. 253W i 303A. To są prawidłowe dla 14900K. I na tych nastawach nigdy w Cinebench nie przebiłem 36500PKT mimo sprawdzenia 8 CPU. A oni wbili na tych samych 253W prawie 39K. Kumasz czy nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, nie kumam. Prawidłowo powinieneś mieć PL1=125W, PL2=253W i TAU=56s, powinieneś ustawić 10 minutowy test Cinebench R23 muticore i mieć wynik taki, jak oni przy 125W :)

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Pisze o stockowych ustawieniach 253W

Swoją drogą, 253W non-stop to nie są ustawienia "stockowe" w sensie w 100% zgodne ze specyfikacją.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w Intel już nikt nie wie co jest zgodne a co nie 🤣🤣🤣🤣

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a to prawda. No niestety, dla mnie obowiązującą specyfikacją, jest ta z premiery procesorów. Później zaczęli mataczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Nie, nie kumam. Prawidłowo powinieneś mieć PL1=125W, PL2=253W i TAU=56s, powinieneś ustawić 10 minutowy test Cinebench R23 muticore i mieć wynik taki, jak oni przy 125W :)

Ale ja pisze o wyniku na 253, a nie 125. Przecież oni nie robią testu 30 min tylko 1 strzał na każdych nastawach W. Myślisz, że ktoś marnuje tam 4-5h na testy 30 min każdego ustawienia? :)

Ogólnie dyskusja nie ma sensu z jednego powodu.

Każdy test, każda redakcja, każda płyta główna, każdy procek... działają inaczej. I nikt nie wie gdzie i jak mają ustawione tak naprawdę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oni tam ustawili PL1=PL2=253W (czyli to nie jest dla mnie "stock") i ustawili albo jeden przebieg, albo jakiś czas, niekoniecznie 10 minutowy (tylko np. 1 minutę+czas do zakończenia testu). Pojedynczy przebieg jest wysoce prawdopodobny.

... z drugiej strony wynik i5 12400 pokrywa się z moim, a aby go osiągnąć, to trzeba testować znacznie dłużej niż pół minuty :) (dopiero po ~28s odpala się PL1=65W)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja Ci tylko napisałem, że ich wynik na 253W jest niemożliwy do osiągnięcia. Przy 253W to nawet nie ma nawet wysokich temperatur żeby to mogło wpływać na wynik w zależności od chłodzenia. 

1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Pojedynczy przebieg jest wysoce prawdopodobny.

Nie jest :) Po prostu nie jest. 253W zbija taktowanie pod 5000 z tego co pamiętam. Tzn to, że robili tylko 1 przebieg i podali wynik to na 100%. Ale nie ma możliwości wbić 39K na 253W. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trzeba by porównać jeszcze jakie napięcia były dawane przez płytę u Ciebie przy 253W, a jakie są dawane u nich przy 253W. (różne płyty, mogą różnie "pakować" te Volty + różnice krzemu)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ze faktycznie trafiałem same kasztany :)

Teraz, Kyle_PL napisał:

Trzeba by porównać jeszcze jakie napięcia były dawane przez płytę u Ciebie przy 253W, a jakie są dawane u nich przy 253W.

No dlatego wyżej napisałem. Porównywanie Intel nie ma sensu, bo jest za duży burdel. Każda płyta swoje, każdy procek swoje. 

I może być ze trafili super sztukę która dawała 0,05V mniej niż każda inna i wtedy to faktycznie miałoby sens. 

Zobacz. Ci uzyskali 41K na 125W 😎🙃 Wiem, że tak podali, bo takie jest oficjalne tdp, ale jak ktoś się nie zna to weźmie to za 125W... A tam leciało z 310W jak nic

133975.png.b01b0199dbf44b2ebc4e2da4df254ce1.png

Także te wszystkie testy 13 i 14gen można do kosza wyrzucić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu jest głośno o niestabilności procesorów Intel'a 13 i 14 generacji.
Czy jest gdzieś oficjalne napisane jakie modele procesorów mają problem? Czy ogólnie wszystkie, bez wyjątku z 13 i 14 generacji Intel'a?
PS. i5 13500HX laptopowy też się łapie pod ww problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kanon713 - i7 i i9, 14 - i5, i7, i9. W laptopach chyba nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Kyle_PL napisał:

To jest na tyle niski model (niewyżyłowany fabrycznie, niżej taktowany), że jak go używasz jeszcze na zalecanych parametrach, to nawet jak jest niebezpiecznie, to dla niego i tak jest bezpiecznie 😉

Tak tak, Ja to wiem to tak z lekką ironią było :)  Sam troszkę myślałem czy brać 13500 czy choćby 13600K, ale do zwykłego grania jeszcze w 60 fps branie w tych czasach procka z K czy choćby i7 jest totalnie bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Zobacz. Ci uzyskali 41K na 125W

No przepisali oficjalne TDP i podali wynik bez limitów - takiej "klasy" mamy testujących na świecie 🤣

5 minut temu, kanon7 napisał:

Czy jest gdzieś oficjalne napisane jakie modele procesorów mają problem? Czy ogólnie wszystkie, bez wyjątku z 13 i 14 generacji Intel'a?

Generalnie piszą o 13-14gen, ale praktycznie to tyczy się i7 i i9 RaptorLake. ... ktoś tam miał problem na i5 K RaptorLake.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

@kanon713 - i7 i i9, 14 - i5, i7, i9. W laptopach chyba nie. 

3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Generalnie piszą o 13-14gen, ale praktycznie to tyczy się i7 i i9 RaptorLake. ... ktoś tam miał problem na i5 K RaptorLake.

Aha, dzięki za info. 
Niedawno kupiłem Legiona z 13500HX a jak kupowałem nie doczytałem na necie o tych problemach (a widzę że już wtedy dużo było info). Teraz dopiero czytam że to gruba sprawa i gdybym wtedy poczytał / znalazł / wiedział o problemach 13/14 tj Gen, to poszedłbym w AMD, ale już „musztarda po obiedzie”. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Także te wszystkie testy 13 i 14gen można do kosza wyrzucić. 

Wystarczy patrzeć na takie, gdzie proce mają limity mocy ;) Choć fakt faktem, trudno je znaleźć, bo przed aferką 99% maestro nawet nie wiedziało, co to są limity mocy :lol2: Jest wydajność MT jak w Ryzenach? Jest. Żre prądu jak głupi? Przecież to Intel, tak ma być :E

Edytowane przez tomcug
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi