Phoenix. 12186 Napisano 23 Lipca https://wccftech.com/intel-core-ultra-9-285k-arrow-lake-desktop-cpu-24-cores-24-threads-76-mb-cache-5-ghz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekRTX 171 Napisano 23 Lipca (edytowane) Chłopaki jak odczytujecie te PL1 PL2 ? W HWINFO ? Chciałbym sprawdzić czy mój cpu jest w okolicy tego co pisze @Kyle_PL Coś mi się wydaje że jedzie bez limitów Edytowane 23 Lipca przez Stachu1984 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 23 Lipca (edytowane) @Stachu1984 Masz na swoim screenie na dole ("Limit mocy PL1 (Static) ... 4095W" 💀 "Limit mocy PL2 (Static) ... 4095W" ☠️) @Tornado3 miałem u siebie taki przypadek, po zakupie (tuż przed wojną na Ukrainie, w 2022r) że raz na ~3 tygodnie miałem freez. ... a zaręczam, że i5 12400f nie palił się przy temperaturze max 55 stopni C na najgorętszym rdzeniu podczas Cinebench R23, pod chłodzeniem Fortis5 Po włączeniu limitów mocy (po drodze jeszcze były aktualizacje Windows, BIOS, wyłączenie AVX512 - nie wiem ostatecznie więc, czy winne były tylko i wyłącznie limity mocy, które były domyślnie w kosmosie, czyli na 4095W, czy może te inne zmienne) problem ustąpił i już od 2 lat nie miałem ani jednego freeza. Edytowane 23 Lipca przez Kyle_PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tornado3 1525 Napisano 23 Lipca pali CI już płytę ten potFur ? nie wiem jak to możliwe ale u mnie czy na "def" czy na 5ghz chodzi bezbłędnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekRTX 171 Napisano 23 Lipca Tak tylko pytam, bo nie miałem jeszcze żadnego freeza. Proc trzyma 55-60 stopni - więc luz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 23 Lipca (edytowane) @Tornado3 ... krzem krzemowi nie równy - jeden podkręci się bardziej a inny mniej. @Stachu1984 u mnie dla porównania: Edytowane 23 Lipca przez Kyle_PL 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekRTX 171 Napisano 23 Lipca @Kyle_PL dzięki, jednak w biosie nigdzie nie widzę ustawień PL, chyba muszę zaktualizować bios i może samo wskoczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 23 Lipca (edytowane) Jest na pewno. Ja mam ustawione na "Intel POR" (poniższy screen znalazłem w jakimś serwisie i jest ze starego BIOS): ps. jeśli chciałbyś sprawdzić TAU jaki został ustawiony, to w HWinfo: Edytowane 23 Lipca przez Kyle_PL 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekRTX 171 Napisano 23 Lipca @Kyle_PL dzięki, teraz jest już chyba ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 23 Lipca Teraz masz "jak Intel przykazał" 😇 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekRTX 171 Napisano 23 Lipca Wrzuciłem Intel POR i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanon7 1524 Napisano 23 Lipca (edytowane) Sprawdziłem u siebie z czystej ciekawości - i5-13500HX, laptop LegionPro - ustawienia pudełkowe, nic nie było grzebane. I powiem szczerz że te PL1(S) 140W i PL2(S) 190W mnie wystraszyły... Edytowane 23 Lipca przez kanon7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1220 Napisano 23 Lipca 10 minut temu, kanon7 napisał: mnie wystraszyły... Nie martw się. Jedynie co się może wydarzyć to wybuchnie i zjara Ci chatę jak nie będziesz w pobliżu aby gasić. Ale Intel król i się nie przejmuj 😎 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanon7 1524 Napisano 23 Lipca PL1 - 140W PL2 - 190W Processor Base Power - 55 W Maximum Turbo Power - 157 W Minimum Assured Power - 45 W @PiPoLiNiO a poważnie? Chyba wartości PL1 i PL2 są przesadzone względem ww danych W; base min. max. power? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1220 Napisano 23 Lipca (edytowane) A poważnie to on raczej na lapku nigdy nie zbliży się do takich wartości, bo mu throttling jaja zgniecie Edytowane 23 Lipca przez PiPoLiNiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
z1k 333 Napisano 24 Lipca (edytowane) Edytowane 24 Lipca przez z1k 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadajo 19983 Napisano 24 Lipca Czyli potwierdził się czarny scenariusz. Usterka nie do naprawienia. Gruba wtopa. Ale dobre info jest takie, że utlenienie dotyczy tylko 13 serii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1220 Napisano 24 Lipca 13 minut temu, kadajo napisał: Ale dobre info jest takie, że utlenienie dotyczy tylko 13 serii. To chyba @SebastianFM żyje w błędzie... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 24 Lipca (edytowane) 8 godzin temu, kanon7 napisał: PL1 - 140W (jest) Processor Base Power - 55 W (powinno być) Chyba wartości PL1 i PL2 są przesadzone względem ww danych W; base min. max. power? Zdecydowanie. Producent ustawiał te limity chyba po pijaku, albo zatrudnił do tego małpę z ZOO. 😂 43 minuty temu, kadajo napisał: Czyli potwierdził się czarny scenariusz. Usterka nie do naprawienia. Gruba wtopa. Ale dobre info jest takie, że utlenienie dotyczy tylko 13 serii. Na rynku wtórnym będzie niezłe pole minowe w postaci 13 generacji, ale praktycznie 14 też (też są z nimi przecież problemy - jeśli się nawet nie utleniają, to już zostały "przypalone"). Edytowane 24 Lipca przez Kyle_PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcug 4587 Napisano 24 Lipca Wątpię. Nikt rozsądny nie będzie ryzykował problemów z klientem wciskając mu trefny towar, tylko wyśle na gwarancję. Choć może być kilka przypadków próby upłynnienia lipnego proca, na który dany delikwent nie ma gwarancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Passt 416 Napisano 24 Lipca Coś czuję, że Intel przez tę aferę straci jakiś procent klientów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vexis 111 Napisano 24 Lipca 47 minut temu, kadajo napisał: Czyli potwierdził się czarny scenariusz. Usterka nie do naprawienia. Gruba wtopa. Ale dobre info jest takie, że utlenienie dotyczy tylko 13 serii. Prawda jest taka, że dowiemy się czy mają rację (że dotyczy tylko 13th gen) dopiero po zmianach w mikrokodzie. Jak 14th gen będzie dalej się wykrzaczać tzn, że tam też jest problem i całe to oświadczenie można wyrzucić do kosza. Fajnie będzie wyglądać rynek używanych procków. Ja bym nie kupił nic z tych serii używanego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 24 Lipca 12 minut temu, tomcug napisał: Wątpię. Nikt rozsądny nie będzie ryzykował problemów z klientem wciskając mu trefny towar, tylko wyśle na gwarancję. Myślisz, że Edek z klatki obok, jak sprzeda swojego zdegradowanego i7 14700K przez alledrogo, to będzie się martwił o potencjalne problemy klienta, które mogą wyskoczyć np. 5 miesięcy później? Wątpię. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcug 4587 Napisano 24 Lipca Jak ktoś się boi, wystarczy kupić używanego proca z gwarancją Albo AMD. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyle_PL 3695 Napisano 24 Lipca (edytowane) Chyba tylko ktoś niespełna rozumu, nie bałby się kupować używanego takiego i7-i9 13-14 gen. No, ale granica między odwagą a głupotą* jest cienka 🤭 @caleb59 * tak, oczywiście nieświadomość całego procederu, to trzeci typ i tutaj takich osób już nie posądzam o głupotę/pseudo odwagę Edytowane 24 Lipca przez Kyle_PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach