Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Jest też niewiedza, kto nie śledzi na bieżąco tego co się dzieje uzna jeszcze, że kupuje taki CPU za okazyjną cenę. :E 

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Vexis napisał:

Prawda jest taka, że dowiemy się czy mają rację (że dotyczy tylko 13th gen) dopiero po zmianach w mikrokodzie. Jak 14th gen będzie dalej się wykrzaczać tzn, że tam też jest problem i całe to oświadczenie można wyrzucić do kosza. Fajnie będzie wyglądać rynek używanych procków. Ja bym nie kupił nic z tych serii używanego.

Szczerze mówiąc nie wiem czy bym zaryzykował zakup nowego z kolejnej generacji nawet jeśli w grach będzie szybszy od amd (tylko w tym wydajność mnie interesuje), a Ty o trefnych używkach piszesz :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, tomcug napisał:

Wątpię. Nikt rozsądny nie będzie ryzykował problemów z klientem wciskając mu trefny towar, tylko wyśle na gwarancję. Choć może być kilka przypadków próby upłynnienia lipnego proca, na który dany delikwent nie ma gwarancji ;)

No nie wiem, będzie : "Panie ja nie wiedzoł" :E
Jak Intel nie da możliwości sprawdzenia po numerach seryjnych czy procesor jest wadliwy to będzie pole minowe
.
Bo zapewne będzie masa CPU które z jakiegoś powodu wymienione nie zostaną, albo nawet już teraz będą chcieli się ich użytkownicy pozbyć. Tak jak Steve mówił, a jak udowodnisz ze procesor został wymieniony, albo jak udowodnisz ze nie jest wadliwy.
Rynek wtórny CPU 13 i 14 serii jest mocno spalony w tym momencie.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

A poważnie to on raczej na lapku nigdy nie zbliży się do takich wartości, bo mu throttling jaja zgniecie :)

Byś się mógł zdziwić, zależy jaki laptop i jakie chłodzenie, Legion 9i spokojnie ciągnie ponad 210w w prime (pobór cały laptop, samo cpu pewnie z 180w), na start przez 1:20 nawet 228w
metraprimextern.png
https://www.notebookcheck.net/Legion-9i-Gen-8-16IRX8-review-Lenovo-s-most-ambitious-gaming-laptop-yet.758310.0.html#10331400-3

W laptopach tez mogą  być jaja, bo tam domyślnie pracują procki na 95 stopni:)

Ja się cieszę ze do biura zamówiłem kompa z 12600k :)

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest jeszcze jedna zagwozdka czy raczej pytanie, czego Intel nam nie mówi.
Skoro są tak pewni że problem utleniania dotyczy tylko procków 13 serii z 2023 roku, dlaczego nie podają zakresu numerów seryjnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Zdecydowanie. Producent ustawiał te limity chyba po pijaku, albo zatrudnił do tego małpę z ZOO. 

To co robić?
Zmieniać samemu limity PL1 na 55W i  PL2 na 157W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdyby mi się trafił taki laptop, to osobiście bym raczej preferował te zalecane przez Intel limity. Przecież te moce, w laptopie to jest masakra. No chyba, że laptopa trzymasz do czasu jak jest na gwarancji, a później utylizacja na złomowisko. ... a może planujesz spalenie CPU na gwarancji (wszystko dzięki "fabrycznym" ustawieniom, więc jesteś kryty), to wówczas faktycznie nic nie zmieniaj 😉

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL  ja chce go używać długie lata. Dlatego nie wiem czy olać temat, czy ręcznie go  skęcić parametry PL1 i PL2 podanych przez Intel'a.
Najlepiej bym go wyj$%ł na śmieci i kupił z AMD CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

To chyba @SebastianFM żyje w błędzie... 

Weź się może zastanów zanim coś napiszesz! Po co ciągle spamujesz?

Nie masz racji. Ja od początku pisałem o moim procesorze a nie o całej 13 generacji. To ty i @kadajo sobie resztę dopowiedzieliście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Doamdor napisał:

Człowiek w myślach ma już tylko nowe Ryzeny i 15gen, a tu gówno burza w temacie o 13 i 14gen. 😆

Bo tematy są fatalnie podzielone:

- Intel Alder Lake 12gen

- Intel Raptor Lake 13gen

- 12+13+nowsze 8:E

więc ludzie wszystko wrzucają do najnowszego, jedni o starych limitach mocy, drudzy plotki 15gen+, trzeci o amd 8:E

@kadajo proponuję to w końcu naprawić:

- Intel Alder Lake 12gen - zostaje jak jest 

- Intel Raptor Lake 13gen - zrobić go "Intel Raptor Lake 13/14gen" bo to rename

Ten temat zmienić na:

"Intel Meteor Lake/ Arrow Lake/ Lunar Lake/ Panther Lake/ Nova Lake - 15gen - Core Ultra" - czyli wszystko z nowych serii Core Ultra (tymczasowo zostawić 15gen w nazwie aż się ludzie przyzwyczaja bo Core Ultra wchodzi od 15gen w desktopie).

Będzie porządek i ład. 👍

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kanon7 napisał:

@Kyle_PL  ja chce go używać długie lata. Dlatego nie wiem czy olać temat, czy ręcznie go  skęcić parametry PL1 i PL2 podanych przez Intel'a.

W sumie, to sam nie wiem co Ci doradzić - bo gdyby padł na gwarancji, to w sumie byłoby to może dla Ciebie korzystne. Natomiast jak dasz te limity, to możesz awarię odsunąć w czasie, np. poza gwarancję, a to byłoby fatalne. Także teraz nie wiem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SebastianFM napisał:

Weź się może zastanów zanim coś napiszesz! Po co ciągle spamujesz?

Nie masz racji. Ja od początku pisałem o moim procesorze a nie o całej 13 generacji. To ty i @kadajo sobie resztę dopowiedzieliście.

Już ci pisano ze nie ma żadnej pewności ze twój procesor nie jest wadliwy. Usterka nie jawi się od razu tylko po bliżej nieokreślonym czasie. Nie masz żadnej pewności ze twój procesor nie jest wadliwy, chyba ze Intel da możliwość sprawdzenia numerów seryjnych i twojego tam nie będzie. wtedy można mieć pewność. Inaczej to twoje widzimisię.

2 minuty temu, Wu70 napisał:

@kadajo proponuję to w końcu naprawić:

- Intel Alder Lake 12gen - zostaje jak jest 

- Intel Raptor Lake 13gen - zrobić go "Intel Raptor Lake 13/14gen" bo to rename

Ten temat zmienić na:

"Intel Meteor Lake/ Arrow Lake/ Lunar Lake/ Panther Lake/ Nova Lake - 15gen - Core Ultra" - czyli wszystko z nowych serii Core Ultra (tymczasowo zostawić 15gen w nazwie aż się ludzie przyzwyczaja bo Core Ultra wchodzi od 15gen w desktopie).

Będzie porządek i ład. 👍

To jest za duży temat żeby go tak podzielić i masa roboty.
Jak chcecie to w momencie premiery 15 serii możecie założyć nowy temat i tam już pisać sobie o tych procesorach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To go powiadom, jak już będzie wiadomo, że jego jest wadliwy :cool: Chłopu działa wszystko jak trzeba, a Wy mu próbujecie wmówić, że lada moment przestanie. Też czekam z niecierpliwością, aż mój 13900K i 14900K zaczną się sypać... więc powiadomcie mnie, jak już zaczną :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli reasumując te wszystkie informacje, pozbywać sie procka? Bo wygląda na to że założe całkowity kostium Amd szybciej niż planowałem, co do rozterek to jak mawiała moja RIP babcia "najlepiej niczego nie mieć, człowiek spokojniejszy i bez nerwów" 

Edytowane przez Fikołek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kanon7 napisał:

Z laptopami to jeszcze gorzej niz z stacjonarką żeby się poła[pać w tych limitach mocy, bo jeszcze są limity od producenta który ma konkretny model daje maks limit całościowy i osobne dla cpu/gpu - to raczej było ważne ze względu an wydajność gpu bo 4070 np z 115w było gorsze od takiego 130w itp Ten limit jest rózny w zależności od zasilacza i chłodzenia i vrm jakie zastosowali w laptopie, Laptop z 13500hx nie ma raczej szans 190w na cpu mieć:) - a jaki to konkretny model laptopa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

To go powiadom, jak już będzie wiadomo, że jego jest wadliwy :cool: Chłopu działa wszystko jak trzeba, a Wy mu próbujecie wmówić, że lada moment przestanie. Też czekam z niecierpliwością, aż mój 13900K i 14900K zaczną się sypać... więc powiadomcie mnie, jak już zaczną :E

Ja tylko pisze ze nie możecie mieć pewności czy macie procesor z wadliwej serii to ze wam dziś wszytko działa nic nie znaczy, nie strugajcie debili :E

1 minutę temu, Fikołek napisał:

Czyli reasumując te wszystkie informacje, pozbywać sie procka? Bo wygląda na to że założe całkowity kostium Amd szybciej niż planowałem, co do rozterek to jak mawiała moja RIP babcia "najlepiej niczego nie mieć, człowiek spokojniejszy i bez nerwów" 

Tak, pozbywać się i przeskakiwać na AMD. Będziesz miał święty spokój.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kadajo napisał:

To jest za duży temat żeby go tak podzielić i masa roboty.
Jak chcecie to w momencie premiery 15 serii możecie założyć nowy temat i tam już pisać sobie o tych procesorach.

Serio to bez sensu tak trzymać jak teraz, ten temat spełnia swoją funkcję przyszłych platfom, to tu wszystko trafiało o meteor, arrow i następne ale niepotrzebnie ktoś dodał do nazwy platformy mające już tematy.

Dwie zmiany nazwy i gotowe, tu i tak nikt nie będzie przeglądał tych dyskusji o limitach więc nawet nie musisz tego przenosić jak ci się nie chce. Może jedynie ostatnią stronę czy dwie żeby utrzymać ciągłość dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, tomcug napisał:

Też czekam z niecierpliwością, aż mój 13900K i 14900K zaczną się sypać... więc powiadomcie mnie, jak już zaczną

Cytat

developer Alderon Games revealed that its Intel-powered servers, benchmarking tools, and laptops were also crashing. In likely the sharpest criticism of the whole episode, the company recommended that Intel recall the affected processors.

https://www.techspot.com/news/103926-intel-identifies-cause-behind-raptor-lake-crashes-mobile.html

Jak często testujesz to akurat może się okazać że będziesz jednym z pierwszych na forum:)

Co do laptopów:

Cytat

Company head Matt Cassells claimed that the Core i9 13900HX and other notebook processors crashed identically to the impacted desktop CPUs. Accusing Chipzilla of downplaying the issue to avoid damaging its OEM partnerships, he said Alderon observed the crashes in Razer, MSI, and Asus laptops.

13900hx też się niby sypie a Intel wiadomo będzie w zaparte szedł

Edytowane przez wrobel_krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

Czyli potwierdził się czarny scenariusz. Usterka nie do naprawienia. Gruba wtopa. Ale dobre info jest takie, że utlenienie dotyczy tylko 13 serii.

ba19422ca580eb23f320ba596c1d2ecf.png

Tak ale id procka 14900k pasuje do 13900ks :E Ludico od Evga to potwierdził kiedy włożył do z690 evga 14900k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Fikołek napisał:

Jak się boisz, to sprzedaj i tyle ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, kadajo napisał:

Ja tylko pisze ze nie możecie mieć pewności czy macie procesor z wadliwej serii to ze wam dziś wszytko działa nic nie znaczy, nie strugajcie debili :E

Osobiście nigdy nikomu źle nie życzę. Ale im powinny paść te procki dla zasady, za głupie pisanie "mój działa". Trochę jak by Pan X będący w obozie koncentracyjnym powiedział "tu nie mordują, bo przecież ja żyje". Przykład za mocny, ale idealnie obrazuje sytuacje.

• Confused 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, wrobel_krk napisał:

akurat może się okazać że będziesz jednym z pierwszych na forum:)

Biorąc pod uwagę, że tego 13900K mam od premiery i jest używany dość intensywnie, to w to akurat wątpię.

Teraz, PiPoLiNiO napisał:

Osobiście nigdy nikomu źle nie życzę. Ale im powinny paść te procki dla zasady, za głupie pisanie "mój działa". Trochę jak by Pan X będący w obozie koncentracyjnym powiedział "tu nie mordują, bo przecież ja żyje". Przykład za mocny, ale idealnie obrazuje sytuacje.

Nawet jeżeli, to myślę, że Twojego rekordu nie pobijemy :cool:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug A na jakich ustawieniach lecisz? Na pewno to nie dotyczy każdego procka. Trzeba mieć pecha, loteria krzemowa w nowym wykonaniu - padnie czy nie padnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

Nawet jeżeli, to myślę, że Twojego rekordu nie pobijemy :cool:

Ale jakie to ma znaczenie? 17, 3, 37. Nic nie znaczące liczby. 

Teraz, wrobel_krk napisał:

Trzeba mieć pecha, loteria krzemowa w nowym wykonaniu - padnie czy nie padnie:)

17 sztuk, 17 nie działało na start lub padło w trakcie. Faktycznie, loteria jak cholera :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Fikołek napisał:

nie ma teraz tanich 7800x3d. Tydzień temu były na amazonie po 1400zł.

sama platforma wychodzi niedrogo bo do tego płyta 500zł i pamięci około 400zł.

mi marzy się 9800x3d z niskim poborem w idle i trochę wyższą wydajnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi