Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

... 

Ale najpierw zainstalować najnowsze stery, lub jeśli masz to usunąć i zainstalować jeszcze raz. Najlepiej kilka wersji do tyłu. Bo czasami nie robi shader od nowa :)

Dajesz na Disabled keszowanie shaderow i za każdym odpaleniem gry będzie je kompilować.  Nie trzeba reinstalować nic.

image.png.226b026e21b503da528e9fda9449b1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Dajesz na Disabled keszowanie shaderow i za każdym odpaleniem gry będzie je kompilować.  Nie trzeba reinstalować nic.

Nie do końca. Często robi tylko część po tym. Sprawdzałem na Calisto, normalnie robi ileś czasu jak są nowe, a jak zmienisz tą opcje, to niby robi, ale trwa to ponad połowę krócej. 

Zresztą Nvidia też mi napisała żeby usuwać stery i robić na nowo bo to jedyna metoda dająca 100% pewności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, heat napisał:

Ps. Intel ma chyba  36 miesięcy gwarancji? ;) 

36 miesięcy w sklepie. Ale po numerach seryjnych do producenta masz nieraz dłuższy okres. Bo oni tam chyba dodają kilka miesięcy z automatu na magazynowanie. Ale to ktoś musiałby potwierdzić.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kanon7

Dalej dynamiczne limity miesczą się w specce (pl1 75w i 119w pl2) z tego co wiem te dynamiczne są właśnie ustawiane przez software laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wrobel_krk

Jak to 75W (ustawienie w laptopie) się mieści w 55W (spec.)?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Myślisz, że tego nie sprowadziłem najpierw? Nie istnieje (albo ja nie znalazłem) ani jeden post w necie o wywaleniu shader na Ryzen :)

1.5v przebija Ci AMD? Jak tak to nie spodziewaj się pancernej wytrzymałości. Zauważ że kwik jest głównie z i9 latającym na takich wariackich napięciach. 

Frame Chasers wspomina coś o typku z AMD na discordzie co też ma problem z degradacja. 

Jak masz limit mocy bez limitu napięcia, to przy obciazeniu 1-2 rdzeni robi się sieczka. Bo ten limit przy większej ilości jajek rozkłada obciążenie po całym chipie w miarę sensownie. Ale na jednym wątku przepompowuje za dużo i niszczy proca. Ważne żeby Single core w CB się zgadzało.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Minciu napisał:

1.5v

Więcej niż 1.305V nie widziałem dzisiaj, a hwinfo w tle od rana. W spoczynku potrafi na pulpit mieć 0.568V :)

Z ciekawości odpalę shader gdzieś i Ci napisze zaraz ile pokazał napięcia. 

1.039V przy shader robieniu :)

Także nie wiem czemu próbujesz zdyskredytować 7950X3D 😎

Przy takim napięciu i9 straciłbym połowę rdzeni i nie wiedział co się z nim dzieje 🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak nie będzie wbijało głupich napięć to będzie se działał pewnie. 

Im niższy proces tym niższe napięcie się używa. 

Intele w 2010 roku miały max Vcc 1.4v 32nm

Teraz dla i9 zrobili niby 1.72V max żeby robić dobra wydajność single core.

AMD dla swoich chipów bez 3d też ochoczo dowalą do pieca. 

Te co maj 3d są blokowane. W każdym razie jeśli sprawdzasz napięcie, to musiałbyś się interesować tą częścią proca bez 3d. 

Na plus dla AMD to raczej nie przekracza 1.4v więc zawsze lepsze to niż 1.5+

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Minciu napisał:

Te co maj 3d są blokowane. W każdym razie jeśli sprawdzasz napięcie, to musiałbyś się interesować tą częścią proca bez 3d 

No właśnie to jest piękne teraz od kiedy AMD KRÓL jest w domu, że ja nie muszę nic sprawdzać, bo wszystko działa. Do tego jest chłodno i cicho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

No właśnie to jest piękne teraz od kiedy AMD KRÓL jest w domu, że ja nie muszę nic sprawdzać, bo wszystko działa. Do tego jest chłodno i cicho :)

Teraz tak, bo był taki moment, gdzie w pracach AMD wywalało dziurę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

@PiPoLiNiO przyznaj się, to twoja firma :E

Niestety nie. Gdyby była moja, to w drodze byłby pozew i szukanie chętnych do dołączenia grupowego. 

Aczkolwiek USA pewnie zrobi dokładnie to samo :) Czas najwyższy. Bo takie praktyki nigdy się nie skończą. 

Teraz, Minciu napisał:

Teraz tak, bo był taki moment, gdzie w pracach AMD wywalało dziurę ;-)

No ale dobra, był błąd w bios i tyle. Nikt nie chował się od odpowiedzialności. W tydzień problem rozwiązany. I tak to powinno wyglądać. Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi. 

Błąd naprawiony w tydzień, nigdy nie będzie równy błędowi znanemu od 2 lat i zamiatanemu pod dywan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na biednego nie trafiło w sumie, może Intel wreszcie po tym wszystkim wyjdzie na prosta.
Oby nikt nie został na lodzie z padającym CPU, czego wszystkim Intelowcą życzę.
W sensie żeby nie zostali na lodzie, a nie żeby im CPU padł :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Kyle_PL napisał:

@wrobel_krk

Jak to 75W (ustawienie w laptopie) się mieści w 55W (spec.)?

Tak bo 55w to jest tdp czy tam teraz zmieniona nazwa tego tworu- Processor Base Power -nie power limit a producenci laptopów, a pewnie też zalecany pl1, najistotniejsze jest nie przekraczanie 157w maks. 

Producenci laptopów mogą ustawiać w zależności od wydajności chłodzenia itd własne limity dzięki czemu laptop do gier z 75w cpu będzie wydajniejszy od 55w w jakimś ultrabooku. Intel zezwala na to producentom i gwarancja normalnie działa, a problem jest taki że procki są wadliwe:)
Nie wiem czy akurat w laptopach też są wadliwe cpu

A kwestia co jest w specce a co nie to jest bardzo zagmatwana jak uznasz że to PBP 55w jets równoznaczne z pl1 to nie jest w specce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzień błąd naprawiony, a analiz YTerbow co się dzieje było znacznie więcej.

Nawet spalone AMD brali pod mikroskopy elektronowe.

Rekordu upalenia chyba nikt nie pobije - całe 5 sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, wrobel_krk napisał:

Tak bo 55w to jest tdp czy tam teraz zmieniona nazwa tego tworu- Processor Base Power -

... w praktyce u Intela to oznacza PL1, czyli maksymalna moc przy obciążeniu długotrwałym (czyli po upływie czasu "TAU", który w tym modelu równy jest 28s).

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-i5-13500hx.c3031

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/232156/intel-core-i513500hx-processor-24m-cache-up-to-4-70-ghz/specifications.html

... jak jakiś producent jedzie powyżej 55W (jeszcze pewnie jest kolejna tabelka o ile powyżej) dłużej niż 28s, to przekracza specyfikację.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko dla tego, że usilnie niebiescy wciskają fabryczne OC, daleko poza skala zdrowego rozsądku. Ciekawe jak teraz z tego wybrną. Bo wychodzi na to że, Plug and Play każda i9 skazana jest na śmierć. Za bardzo skomplikowali sobie produkt zgapiając nieudolnie zachowania z PBO od AMD do pompowania jednego rdzenia, zamiast trzymać się all core clock.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Bo tam chyb kwestia była, że jak odpalał na EXPO to dawał za duże napięcie tak? Więc chyba te 5 sekund mało realne, bo nie zdążył by tego EXPO włączyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, RTX4090 napisał:

Tydzień błąd naprawiony, a analiz YTerbow co się dzieje było znacznie więcej.

Nawet spalone AMD brali pod mikroskopy elektronowe.

Tylko to byla programowa wina biosu, a nie wadliwego cpu ale jak widac nawet takich prostych rzeczy nie odrozniasz :cassetete:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie mogę przeczytać w spokoju tematu, bo mi non stop ktoś w robocie przeszkadza :E  Jak mam sprawdzić te power limity ? Ściągam HWInfo patrzę na te limity mocy jak mi pokazuje jakieś kosmiczne wartości to w biosie ustawiam w turbo power limit na POR i to wsio czy jak? Czy Ja jeszcze czegoś nie ogarniam? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Więc chyba te 5 sekund mało realne, bo nie zdążył by tego EXPO włączyć :)

Chłop wsadził proca do płyty, wcisnął zasilanie i padło. Proc się upalil.

Było tu na forum wrzucane, dokładny opis zdjęcia upalnego CPU i podstawki.

Nawet ekran Postu się nie pokazał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Kyle_PL napisał:

... jak jakiś producent jedzie powyżej 55W dłużej niż 28s, to przekracza specyfikację.

Wychodzi na to, że to są wskazówki tylko, albo fabryczne OC jest standardem i nie ma wpływu na gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejTrg

Na płytach Gigabyte ustawienie POR, na nowych BIOSACH, przy procesorach nonK ustawia limity zgodnie z Intelowskimi przykazaniami. Natomiast na procesorach K ktoś kiedyś pisał, że mu ustawiło PL1=PL2, czyli nie teges - a w takim przypadku, trzeba wpisywać wartości TAU i wartości mocy z palca by było prawidłowo. Ten Intel, to coraz bardziej Plug&Pray się robi.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi