Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, kadajo napisał:

W serwerowniach i firmach nie ma grzebania.

1.No jakaś tam firma przyznała że zmieniała ustawienia. - gdzieś w jakimś arcie było
2. Od początku pisałem że Biosy są dziwne (chodzi o te limity które ni jak mają się do spec Intela) tu też mógł być problem - ludzie katowali procki 320W + (np nasz kolega P. co uwielbia testy stabilności) - te procki seryjnie mają dawać 56 sekund do 253 W , a nie kilka godzin 320+ 

2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

nie mniej jednak Intel'a rozgrzeszać nie można,

Nie rozgrzeszam, bardziej chciałbym aby niektórzy zdrowo spojrzeli na temat. Jest problem, OK jest. Przypomnę Samsunga i bateria Note. To był problem gdzie 100 % nakładu zostało wycofane. I co ?  W sumie to nic z Samsungiem się nie stało... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO włączanie EXPO, to nic innego jak OC, więc robisz to na własną odpowiedzialność (w przypadku spalenia CPU, nawet jak to nie będzie spowodowane EXPO, to producent powinien powiedzieć "wina użytkownika, bye")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz Grzebie tylko w EXPO, ale jak pośledzić temat to zmieniał już Timingi pamięci oraz bawił się Curve. 

I będzie nadal utrzymywał... nic nie grzebie ja tylko zmieniam ustawienia...

Użytkownik musi być świadomy co zmienia, a nie robi na pał.. a poźniej płacz wylewa ... jakie to niestabilne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym jest obniżenie napięcia przez @3kropki w swojej cudownej sztuce 13900K?   

Wiesz czym? Pi*** hipokryzją :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to się mówi "krótki kaszel" - zablokować grzebanie w biosach, procesory mają narzucone limity na płytach jak każe producent. Wszyscy zadowoleni. :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja robię to na własną odpowiedzialność - wiem co zmieniłem i nie płaczę. 

Nie latam po forum nie krzyczę - łojezuuu zmniejszyłem seryjne napięcie procka i procek jest nie stabilny ! Nie kupujta bo to złom ! Nie można mu napięcia zmniejszyć 

Wiem co chciałem osiągnąć i tyle.  Zoptymalizować ustawienia, bo to co dali producenci płyt to śmiechu warte. 

Edytowane przez RTX4090
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typ pisze, że 1.5 roku temu kupił, zmienił napięcie i zapomniał. 

Sygnatura:

- 13900K + optymalizacje CPU (P-core 5.6 Ghz(boost 5.7 - 5.9 Ghz) / E-core 4.4 Ghz /Ring 4.9 Ghz/ V-core 1,295 V / Power 280 W ) + 32GB 6400 Cl32 (opcja High Bandwidth/ LOW Latency)

Faktycznie, stock jak nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, ju-rek napisał:

ablokować grzebanie w biosach, procesory mają narzucone limity na płytach jak każe producent. Wszyscy zadowoleni.

Biosy jak kiedyś powinny trzymać założeń producenta CPU - chcesz coś zmienić, musisz dać ptaszka czy regulaminie " nie będę płakać na forum że mój CPU jest niestabilny bo zmieniam ustawienia" .

Od czasu jak kupiłem gen 13 pisałem - te Biosy są mega dziwne

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory Intela sa na rynku ponad 30 lat i nigdy nie było takiej wpadki w historii całego rynku CPU. Nieważne co napiszemy Intel dał ciała i tyle. A takie przepychanie sie kto jest winien bardziej tylko jeszcze bardziej podkopuje autorytet całej platformy. 25 lat wszystko furczało i nagle jak poszła przegina to wina wszystkich tylko nie Intela. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kadajo napisał:

25 lat wszystko furczało i nagle jak poszła przegina to wina wszystkich tylko nie Intela.

Ja będę obstawać przy tym, że procki zaczeły się sypać z Biosów odblokowanych + katowania sprzętu 320W+ przez testerów takich jak P. 

Kto winny takich ustawień od początku ? Nikt nie wie

W przeciekach AMD 9950X jest że w CBR23 na odblokowanym limicie procek zjadał 309 W

Ciekawe czemu seryjnie proc ma limit 170W. I na 100 % taki będzie default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, ju-rek napisał:

Jak to się mówi "krótki kaszel" - zablokować grzebanie w biosach, procesory mają narzucone limity na płytach jak każe producent. Wszyscy zadowoleni. :)  

Ja proponuje powrot do zworek na mobo ;)

Piekne czasy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

No nie furczało wszystko, tylko po prostu teraz nagromadzone ścieki wybiły szambo.

Dawniej jak limit mocy nie był trzymany, to nie był tak wielki problem, bo CPU nie były tak wyżyłowane (ale problem nietrzymania specyfikacji już był). Dzisiaj, kiedy procesory są w stanie na prawdę żłopnąć (ponad 400W w i9 bez limitów, przez czas nieograniczony) to ten limit 253W z ograniczeniem czasowym 56s, na prawdę dużo zmienia.

Pozostaje teraz tylko liczyć, na to, że Intel posprząta to łajno i nie będzie już zaniedbań, które ciągną się chyba od dekady (już w i3 8100 w pracy limity były domyślnie 253W PL1).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, RTX4090 napisał:

17 razy CPU Intela - każdy przegrzebany w ustawieniach, myślisz że Piny w socecie dobrze się mają po takich zmianach ? może ta niestabilność wynikała że kilka pinów mu się przekrzywiło ( nawet po 1 włożeniu można wykrzywić piny a co dopiero 17 razy).

Myślę, że jak się umie wkładać CPU, to nic się nie stanie.

4 minuty temu, RTX4090 napisał:

Ciekawe czemu seryjnie proc ma limit 170W. I na 100 % taki będzie default.

Raczej 230 W, bo taki limit mocy odpowiada TDP 170 W w przypadku AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, kadajo napisał:

Procesory Intela sa na rynku ponad 30 lat i nigdy nie było takiej wpadki w historii całego rynku CPU. Nieważne co napiszemy Intel dał ciała i tyle. A takie przepychanie sie kto jest winien bardziej tylko jeszcze bardziej podkopuje autorytet całej platformy. 25 lat wszystko furczało i nagle jak poszła przegina to wina wszystkich tylko nie Intela. :D

55 lat na rynku jest Intel ze swoimi CPU, 4004 miał premierę w 1971 roku. :D

Intel Core 13. generacji są czterokrotnie częściej zwracane niż poprzednie generacje, a producenci gier zaczęli ostrzegać graczy oj oj dzieje się. :crash2:

Cytat

Co ciekawe, inne anonimowe źródło podaje, że 1,75% procesorów Intel Core 12. generacji okazywało się wadliwych względem sprzedanych sztuk, przy czym mowa tutaj o określonym okresie czasu.

12 też. :E 

Edytowane przez Stjepan666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Myślę, że jak się umie wkładać CPU, to nic się nie stanie.

Piny mają to do siebie że nawet idealne włożenie może je delikatnie wykrzywić a nawet dojść do zwarcia. 

1 minutę temu, tomcug napisał:

Raczej 230 W, bo taki limit mocy odpowiada TDP 170 W w przypadku AMD.

Właśnie nie wiem, w testach wyciekach podawali jako wynik default ustawienie 170 W.  Jakby nie było AMD bez limitu też potrafi zassać ponad 300 W a jednak producent narzuca zablokowanie mocy. 

To samo jest z GPU - seryjnie 4090 ma 450W, ale jak zdejmiesz kaganiec (Bios nielimitowany) to bez przeróbek nawet i 700 W wciągnie (ciekawe jak długo) 

Problem zaczął z Intelem narastać nie tak dawno, więc ja obstaje że zniesione limity mega się przyczyniły do tego ( plus tacy użytkownicy co jakimiś Crusherami czy Prime95 zajrzedzali te procki ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Właśnie nie wiem, w testach wyciekach podawali jako wynik default ustawienie 170 W.

W AMD jest jakoś dziwnie - CPU 65W ma realnie 88W itd. itd. (bo AMD podaje moc dużymi literkami tylko dla samych chipletów obliczeniowych, a dla całego CPU pisze gdzieś małymi literkami w zakamarkach specyfikacji). Taki szwindelek. Oczywiście Intel ze swoim "TDP" nie lepszy (TDP=65W, a PL2=219W w takim i7 14700 choćby).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

W AMD jest jakoś dziwnie - CPU 65W ma realnie 88W itd. itd. 

7800x3d czyli CPU 120W też ma realnie okolice 90 :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczy się ten góry limit dla trybu Turbo.

Nie bez powodu Intel dał 253 W na 56 sekund. A później zdziwko że Pan P. na odblokowanym limicie  mocy jakimś crusherem na kilka godzin odpalony - być może uwalał procki a później płakał ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RTX4090 napisał:

Właśnie nie wiem, w testach wyciekach podawali jako wynik default ustawienie 170 W.  Jakby nie było AMD bez limitu też potrafi zassać ponad 300 W a jednak producent narzuca zablokowanie mocy.

Limity mocy na AMD vs TDP:

• 65 W TDP = 88 W PPT,
  • 105 W TDP = 142 W PPT,
  • 120 W TDP = 162 W PPT,
  • 170 W TDP = 230 W.

PPT to rzeczywisty limit mocy.

4 minuty temu, RTX4090 napisał:

Piny mają to do siebie że nawet idealne włożenie może je delikatnie wykrzywić a nawet dojść do zwarcia.

Ta, i co jeszcze :E Jakiś czas temu musiałem nabyć Z690-A STRIX D4, bo po prostu był mi koniecznie potrzebny dokładnie taki model. Nowych już nie było, więc poszła najtańsza używka, w płycie kilka pinów w sockecie było prostowanych i co się dzieje? Jajco, wszystko działa :cool:

1 minutę temu, krzysiak napisał:

7800x3d czyli CPU 120W też ma okolice 90 :E

Ma 162 W limitu mocy, tylko go nie wykorzystuje z uwagi na niski zegar Boost. Dziwnie dobrali TDP dla tego modelu.

• Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

w płycie kilka pinów w sockecie było prostowanych i co się dzieje? Jajco, wszystko działa

1. Nie każdy Pin jest używany - są piny puste 
2. Zobacz byli jaki serwis YT co płytę ogląda. Proc niestebilny, nie działa poprawnie ram, czy płyta nie postuje - problem zwarte dwa piny.

Serio nie śmiałbym się jak Pan P. swoim poczynaniem uwalił kilku CPU (nadal nie wiem po co tyle razy zmieniał procka nawet zmiana 13900K na 14900KS nie ma większego sensu) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwarte piny to chyba dość ekstremalny przypadek, co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można rozwalić za pierwszym włożeniem (dla mnie to był najbardziej stresujący moment jak składałem swojego PC) a co dopiero 17 razy wymieniać CPU. 

U AMD wcześniej prosto było wyjąc procka wraz z chłodzeniem jak się ładnie skleiły. Blokada puszczała nóżki... 

Użyszkodnik może dużo namieszać w sprzęcie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waliło się procki pod limity ale nie powodowało to degradacji w 6 miesięcy. Nie ma co się chować za limitami i zaleceniami. Procesory padają bo są wadliwe. Gdyby nie były działały by nadal.

Już pomijam fakt ze ciągle pisze i pisze ze producenci przeginają z TDP a w odpowiedzi dostaje: "o co ci chodzi kup se AIO" :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

Waliło się procki pod limity ale nie powodowało to degradacji w 6 miesięcy

możliwe ze 10 nm jest wrażliwe bardziej niż 14 nm. 

Tego nikt nie wie, u mnie jest niższe stałe napięcie, limit ciut powyżej zalecanego --> nic się nie dzieje. 

A i ja nie bawie się Crusherem przez kilka godzin :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi