Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, RTX4090 napisał:

Serio nie śmiałbym się jak Pan P. swoim poczynaniem uwalił kilku CPU

Weź zworkę przestaw jak za starych czasów, bo coś Ci się zawiesiło w systemie mózgowym, skoro od 3 dni powtarzasz to samo. 

Już Ci pisałem, ja jestem owadem na szybie rzeczywistości. Możesz naszczać na mnie. 

Twoim problemem jest to, że próbujesz szczać na cały świat i udowadniać jakieś bzdury na moim przykładzie. Mogłem sobie 50 sztuk zmienić. Człowieku, nic Ci do tego. 

Skup się teraz żebyś zrozumiał. Dla pewności dam wielkimi:

INTEL PODAJE OFICJALNIE 320W i 400A, WIĘC TAK USTAWIŁEM. I GDYBY SKAŁY SRAŁY, TO MA TAK DZIAŁAĆ ILE TYLKO CZASU BĘDĘ CHCIAŁ. BO UŻYWAŁEM ZA TO ZA CO ZAPŁACIŁEM ZGODNIE Z WYTYCZNYMI PRODUCENTA. 

Chcesz szczać na cały świat, firmy developerskie podające iż padło im 100% posiadanych i9, XXX ludzi z problemami to sobie szczaj i udawaj, że problemu nie ma. Tylko sęk w tym, że Ty dawno szczasz pod wiatr, i każdy  na forum już czuje smród uryny na Twoich butach, a Ty tego nie zauważasz. 

Wyleciałeś z PurePC za identyczne pierdololo w kółko. A teraz tu kontynuujesz swoją krucjate :) Ale tu w końcu też ogarną i posypiesz się jak domek z kart.

Z fartem "kolego" 3Kropki :)

• Like 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z procesorami które nawet na zalecanej specyfikacji się sypią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

INTEL PODAJE OFICJALNIE 320W i 400A,

W manipulacjach Intela to można się pogubić. W pierwotnej specyfikacji dla i9 14900KS było max 253W do max 56s, a później max 150W.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z procesorami które po gwarancji zaczną się sypać, co będzie ewenementem bo nie słyszałem kiedykolwiek aby masowo padały po gwarancji ani ogólnie procesory Intela czy AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kiedyś kupowało się procka i mówiło że to najbezpieczniejsza część i przeżyje wszystko, teraz to ryzyko czy nowy nie zacznie po kilku dniach walić błędami :szczerbaty:

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Haha 3
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kadajo napisał:

... ewidentnie są wadliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kadajo napisał:

Nie znam nikogo kto ma te procki na zalecanej konfiguracji 253 i 56 sekund - ponieważ praktycznie każdy bez wiedzy ma ustawione no limit od początku. Więc degradacja już mogła iść. Dopiero od niedawna - jak ktoś zaktualizuje Bios - jest profil default - na który w wielu przypadkach będzie za późno. 

5 minut temu, Kyle_PL napisał:

W manipulacjach Intela to można się pogubić. W pierwotnej specyfikacji dla i9 14900KS było max 253W do max 56s, a później max 150W.

I to jest prawidłowe ustawienie - 253 W na 56 sekund. Zwiększyli tylko PL1.

Później bzdurna sprawa profili i kolega P. Ustawił sobie 320 W ladował Crushery i usmażył procka...

Każde inne ustawienie to już OC - i w domyśle działanie na swoją odpowiedzialność.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta, zdegradowane sztuki Intel ma psi obowiązek wymienić w ramach gwarancji. Koniec, kropka. Produkcja tych CPU raczej nie jest jakoś specjalnie kosztowna, więc stać ich.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, RTX4090 napisał:

Ustawił sobie 320 W ladował Crushery i usmażył procka...

Co Ty pie***. Przecież on działa jak działał. Daje jedynie standardowy błąd shader. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie co prawda ja mam 10 generacje ale miałem dwie płyty, dwa chipsety, Asus a teraz MSI i tam limity były włączone domyślne.

Jak się to stało ze nagle domyślne są limity zdjęte.

@PiPoLiNiO bez przekleństw mi tu proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, tomcug napisał:

Sprawa jest prosta, zdegradowane sztuki Intel ma psi obowiązek wymienić w ramach gwarancji. Koniec, kropka. Produkcja tych CPU raczej nie jest jakoś specjalnie kosztowna, więc stać ich.

No powinni. Jednak gdybym był Intel'em to zanim bym rozpoczął wymianę, to bym odpowiednio wcześniej zabezpieczył nowe sztuki, by ich użytkownicy tak nie zaorali (każdy producent zobowiązany do przestrzegania limitów, ogólnie nowe BIOS'y które nie walą wysokich napięć, jasny, wyraźny nacisk na przestrzeganie specyfikacji, bo jak nie, to reklamacje nie będą uznawane)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, RTX4090 napisał:

Nie znam nikogo kto ma te procki na zalecanej konfiguracji 253 i 56 sekund - ponieważ praktycznie każdy bez wiedzy ma ustawione no limit od początku. Więc degradacja już mogła iść. Dopiero od niedawna - jak ktoś zaktualizuje Bios - jest profil default - na który w wielu przypadkach będzie za późno. 

I to jest prawidłowe ustawienie - 253 W na 56 sekund. Zwiększyli tylko PL1.

Później bzdurna sprawa profili i kolega P. Ustawił sobie 320 W ladował Crushery i usmażył procka...

Każde inne ustawienie to już OC - i w domyśle działanie na swoją odpowiedzialność.

Pełna zgoda, ale o co chodzi z tymi domyślnymi profilami które maja zdjęte limity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jabys ustawił prawidło 253 na 56 - to przy kompilacji shader proc zjedzie mocno z taktowaniem na 24 rdzeniach aby dopasować się do limitu a nie będzie leciał po korek

Nigdzie nie znalazłem żeby Intel gwarantował full taktowanie rdzenia dla jednocześnie 24 rdzeni P i E - gdzie przy zdjętych limitach zegary nie ruszają się poniżej 5.6 i 4.4 GHz. Procki są wyzylowane - i zapewne nikt nie projektował ich aby takie zegary trzymały cały czas.

Normalny limit sprawia że takty spadają i proc jest stabilny. Intel określa to jako Max boost, a nie stały boost przez 24h 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kadajo napisał:

Jak się to stało ze nagle domyślne są limity zdjęte.

Bo to od dawna jest ruletka. W MSI Z370 A PRO limity były ściągnięte (253W dla i3 8100), w ASRock B760 już były domyślnie ustawione jak należy (i3 12100), a w Gigabyte B760 było PL1=4095W i PL2=4095W (dla i3 12100) 🤡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli Intel wiedział o tym co się dzieje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Normalny limit sprawia że takty spadają

... i napięcie.

@kadajo Intel bardzo dobrze wiedział o całym bajzlu z limitami i to od dawna

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spec Intela mówi tylko 5.5 GHz dla 8 rdzeni P, i 4.3 ( czasem 4.4 ) dla 16 rdzeni E 

Nigdzie nie ma ile Intel określa taktowania dla 24 rdzeni - bo prawidłowy limit 253 nigdy nie dopuścić pod korek żeby leciało.

Ale jak ktoś ustawia 320 W to sam sobie winny ( moje 280 W jest tak dobrane aby shader się nie wywalał - obniża taktowania) bo przy limicie 310 W też mi leciało ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.techspot.com/review/2776-intel-z790-motherboards/

No tu np jedne mają limity jedne nie i to z tego samego producenta:

Cytat

The Asus and Asrock boards revert to a 253-watt power limit, while the Gigabyte boards limit to 280 watts. MSI, on the other hand, has no power limit for PL1 or PL2, and Asrock has decided to do this with their Nova board, but not the Riptide.
So, as usual, the Intel platform is a bit of a mess when it comes to power configurations, and this is something we've been advocating Intel to fix for years now. The primary issue with this being that all-core performance, especially for extended workloads, can vary quite substantially depending on the board used, assuming you don't go and manually adjust power parameters.

Przy czym jeszcze narzekają że na jednych płytach ma się lepsze wyniki niż na innych bo limitów nie było:)

2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Ale jak ktoś ustawia 320 W to sam sobie winny

No jak ma domyślnie zdjęte całkiem limity to też winny?

Edytowane przez wrobel_krk
literówka
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie nie maja respektu dla mocy razy wydzielane ciepło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego co się dziwić producentom płyt, że maksymalizowali limity, jak ęksperci od testuf nawet tak prostej rzeczy, jak normalizacja limitów na płytach, nie potrafią zrobić ;)

ASRock na niektórych modelach prawilnie dawał 125 W na PL1 i 253 W na PL2, tyle co z tego, jak w większości testów od razu taka płyta była przez ęksperta skreślana przez "słabą wydajność" ;)

• Thanks 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku pisałem że to jest dla mnie bardzo dziwne - że płyty z default są inaczej ustawione poza wytyczne.

Zresztą podobnie jest u AMD nawet w przeciekach - zdjęty limit procek leciał na 5.5 GHz na 16 rdzeniach ale czy będzie będzie full stabilny ? Nie wiadomo bo producent narzucił limit i takty mają spadać.

Prawidłowo przy shader kompilacji - takty na 24 rdzeniach Intela powinny wynosić około 5 gh na P i 4 GHz na E. 

Inne ustawienie sprawia że takty rosną, a nigdzie Intel nie dał gwarancji na 24 rdzeniach że proc utrzyma pełne taktowania...

Intel tylko podaje maks boost dla 8 rdzeni P i 16 rdzeni E - a nie dla full 24 rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

ASRock na niektórych modelach prawilnie dawał 125 W na PL1 i 253 W na PL2, tyle co z tego, jak w większości testów od razu taka płyta była przez ęksperta skreślana przez "słabą wydajność"

Bo generalnie mało który zwykły użyszkodnik pomyśli że te limity są po to żeby nie było za gorąco, i nie było za dużego poboru - to że się do tego procki niszczą to inna spraw. z 12 gen też podobnie było. Prędzej się martwi ze na msi jest 50% wyższy zegar niż na AsRock:

Cytat

For example, in our hour-long Cinebench test, the Asus and Asrock boards saw an average clock frequency of 3.75 GHz on the P-cores, whereas the MSI boards sustained a clock frequency that was almost 50% higher at 5.52 GHz, which is an insane difference.

Problem w tym że Intel sam podawał wyniki bez limitów żeby lepiej wyglądały wykresy. Nie ma tego ustandaryzowanego, powinno być standard są limity, Jak kto chce to sobie wyłącza jednym nawet przeciskiem w biosie jak xmp np[) Albo nie powinno być nigdzie na z-tkacj limitów, a na b powinny być.

A prawda taka że już na b660 limity każdy sobie ustawiał jak chciał:

Cytat

Most entry-level B660 boards limit the 12900K to a PL1 of 125W with the only exceptions being the Asus Prime B660M-A which allows for up to 200W, the Asrock B660M-HDV which limits power to just 65W and the MSI Pro B660M-A which by default runs K-SKU parts without any power limits in place, so the CPU just uses as much power as it needs and in the case of the 12900K that's around 240 watts.

https://www.techspot.com/review/2426-intel-b660-motherboards/

Chyba bo tych aferach w końcu Intel to jakoś musi opanować - ustandaryzować

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak warto co nieco wiedzieć o całej tej branży prócz oglądania filmików na YT :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wrobel_krk napisał:

Bo generalnie mało który zwykły użyszkodnik pomyśli że te limity są po to żeby nie było za gorąco, i nie było za dużego poboru - to że się do tego procki niszczą to inna spraw. z 12 gen też podobnie było. Prędzej się martwi ze na msi jest 50% wyższy zegar niż na AsRock:

To niby fakt, ale ja uważam, że ktoś, kto samemu składa komputer, powinien umieć ustawić trzy opcje: XMP (jedna opcja) i limity mocy (dwie opcje) :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi