Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Jak składa samemu to tak, ale jak komuś składa np sklep to ma tam wgrany domyślmy bios i ma to co mu się wylosuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, tomcug napisał:

limity mocy

No to kupujesz najlepszy model który jest turbo extremalnym kozakiem i ustawiasz sobie extremalny profil limitów mocy. 20_intel_znalazl_blad_w_algorytmach_etvb_ktory_przyczynia_sie_do_niestabilnosci_procesorow_core_14_generacji_choc_to_nie_koniec_0_b.jpg.618e980b49c6853e4af9196d72d8dc98.jpg

I to nie ma prawa nic zrobić z prockiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że nie każdy jest ananasem, dla którego liczą się tylko cyferki w benchmarkach, a efektywność energetyczna nie ma znaczenia ;)

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

I pewnie nie zrobi, jak Intel upora się z problemem utleniania/korozji :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Tobie w sumie procesora nie spaliło to szalone 320W. 😉 Kto wie ... może przy ustawionym PL2=253W w i9 problem odsunąłbyś tak w czasie, że nadal byś miał tego Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

dla którego liczą się tylko cyferki w benchmarkach

Istnieje coś ważniejszego niż pierwsze miejsce w rankingu na PCLab? Mogłeś mówić zanim rano zamówiłem Threadripper PRO 7995WX...

Teraz, Kyle_PL napisał:

nadal byś miał tego Intela

Mam go. Żywego wbrew temu co niektórzy piszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te tabele z limitami to można sobie wsadzić.

Prawilnie procek 253 W na 56 sekund ( ta tabela nawet tego nie opisuje - pisana na kolanie).

Więc przy Shader kompilacji proc powinien mieć ~~ 5 Ghz na P i 4 Ghz na E i nie ma bata żeby się wywalił. 

Każde wyjście poza specyfikację może być narażone na uszkodzenie CPU ( zwiększona moc + napięcia prze dłuższy okres) / niestabilność wynikająca ze zbyt dużych zegarów ...

Gratuluje za ustawienie 320 W i katowanie procka ...  

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Więc przy Shader kompilacji proc powinien mieć ~~ 5 Ghz na P i 4 Ghz na E i nie ma bata żeby się wywalił. 

Powiedz, czego nie rozumiesz w prostym zdaniu :

MIAŁEM SZTUKI KTÓRE NA LIMICIE INTEL 253W i 303A WYWALAŁY SHADER. 

No powiedz czego Ty nie rozumiesz, że kolejny raz powtarzasz się jak zdarta płyta i ciągle powołuje są się na mnie :)

Chcesz się na randkę umówić i to jakiś taki flirt czy co? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał:

MIAŁEM SZTUKI KTÓRE NA LIMICIE INTEL 253W i 303A WYWALAŁY SHADER.

Od samego początku (od nowości nie przekroczył 253W)? Czy może najpierw popracował trochę na limicie 320W, a później już nie było stabilne nawet przy limicie 253W?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od startu. Zawsze zaczynałem testy od 253W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak powiesz że na limicie czasu 56 sekund to może uwierzę ( bo NIGDY nie pisałeś że zmieniałeś limit, który z default jest Unlimited) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, RTX4090 napisał:

bo NIGDY nie pisałeś

Dialog z Tobą to czysta abstrakcja. Twoja argumentacja to czyste złoto. 

Co bym nie napisał to kłamie. Czego nie napisze to kłamie. 

Intel król! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumiałem przekaz - czyli czas Unlimited. 

Kompilacja Shaderów trwa od kilku do kilkunastu minut (zależy od gry) - ale kolega trzymał na Unlimited 253 W zamiast 56 sekund - i zdziwienie ...

Mówiłem w niektórych przypadkach ludzie powinni nie grzebać w sprzęcie - bo same problemy są tylko ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc powinien wytrzymać 253 W, już nie przesadzaj. Ryzen 9 7950X wytrzymuje pod obciążeniem 230 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesamowite to jest, że Wam się to nie nudzi i jeden drugiemu próbuje przetłumaczyć swoją rację:E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zadał pytanie, sam odpowiedział. Brawo Ty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, RTX4090 napisał:

Mówiłem w niektórych przypadkach ludzie powinni nie grzebać w sprzęcie - bo same problemy są tylko ...

No i tu dochodzimy do innego problemu płyt pod intela...nie grzebiąc często miało się unlimited :D 

No i teraz grzebać czy nie grzebać :rotfl:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Sam zadał pytanie, sam odpowiedział. Brawo Ty :)

Co dokładnie masz na myśli? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 minut temu, tomcug napisał:

Proc powinien wytrzymać 253 W, już nie przesadzaj. Ryzen 9 7950X wytrzymuje pod obciążeniem 230 W.

Te procki powinny i 320 wytrzymać ( korozja korozją, jeśli intel robiłby tak jak przy poprzednich gen max safe 1.35V nic by się nie działo jechałem i9 10920x 5.0 1.32v 400 wat 85 stopni  żyje do  tej pory)  ale tak jak pisałem napięcie V/F sa za dużo ustawione na offsecie  z LLC różnym ( zależy to też od krzemu tak jak wpsomniałeś) , mój na APexie ma 110 sp i 1.384V V/F point 11 6.0 i tylko do testów ustawiałem 1.417v czy 1.359v all core znalazłem screeny

JAh9zWd.jpeg

6cec17j.jpeg

pomimo tego, że na 6.0 jest stabilny na 1.417 full load w grach jest 1.34v to ładowanie UE5 czy horizon forbidden west wali 350 watów ( i tu jest skok temperatury i napiecia 1.4v jak przy AVX 80/85stopni )  do załadowani gry w 4k, w 1080 p cs2, crysis 3, plague, cyberpunk średnio jest 120watów na 6.0 przy 1.34v i tempach 64

a 5.7 45 50 vs 60 47 51 różnica w 1080p to 7fps :E  średnio

i takie od 50 do 58 ghz najlepsze jest apdaptive od 07. to max 1,312v z pośrednim loadem gier 1.26v

a od 58 ww górę juz LLC z tendencją spadkową z 1.4v do np 1.2V i to jest opcja niestety (idiot nie obrażając nikogo) a oni zrobili  to od razu w 13 gen dlatego, że napięcie które powinno być rzucane na 2 rdzenie co boostują na 6.0 czy tam 6.2 jest rzucana na wszystkie bo nie potrafi tego rozdzielić, u mnie na evga ignoruje nawet moje ustawienia i wrzuca V/F takie jak jest na 2 rdzeniach na wszystkie :E i jest np 1.42 stock i limity zdjęte

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomcug napisał:

Co dokładnie masz na myśli? :E

3Kropki. Zadał mi pytanie, potem sam sobie odpowiedział, dostosował odpowiedź pod swoją tezę i zadowolony. 

Zapomniał tylko, że możesz mieć limit i na 5 sekund, a Lords of Fallen czy Fort wyrzucą po 1, góra 2 :)

Ale mi już się nie chce tłumaczyć i przestawiać danych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, z1k napisał:

a 5.7 45 50 vs 60 47 51 różnica w 1080p to 7fps :E  średnio

Zależy w jakiej skali :E 110 a 117 FPS to co innego niż 30 a 37 FPS 8:E Dlatego powinno się w procentach podawać różnicę ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak znajdę na dniach jakoś to wrzucę  :E ale zysk między 1.25v (gry 1,21v) a 1.417v (gry 1.34v) nie jest warty świeczki na tym torcie

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to generalnie nic niesłychanego, te wysokie woltaże ponad 1,35 V są przecież po to, że Cinebench ST dobrze wypadał dzięki 6+ GHz ;) Normalny proc (bez delidu) na normalnym chłodzeniu na 253 W jest blisko bariery termicznej, a co tu mówić o zdejmowaniu limitów.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jak kumpel składał na 13700K platformę to się nie dałem wkręcić na "no chodź ustaw wszytko i pizze stawiam" bo do końca życia bym słuchał jego płaczów i że to moja wina wszystko :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie zawsze zdejmuje napięcie jak powinno przy trtotlingu V/F roznie przy tym działa;) i przy LLC 7 działo to jeszcze gorzej i napięcia nie schodzą zawsze jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zdegradował mu się ? 8:E

Teraz, z1k napisał:

Tylko nie zawsze zdejmuje napięcie jak powinno przy trtotlingu V/F roznie przy tym działa;) i przy LLC 7 działo to jeszcze gorzej i napięcia nie schodzą zawsze jak trzeba

Będzie nowy mikrokod i wszystko zacznie działać jak trzeba! Jak nic... :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi