Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, RTX4090 napisał:

A co ja wariat żeby katować CPU które jest projektowane pod 253 W,

Niesamowite jest to jakim Ty jesteś hipokrytą... 

- nie katuje CPU projektowanych na 253W wyżej 

- u mnie na 280W wszystko gra bo ja się znam 

No typowe rozdwojenie jaźni. Ty nie kumasz, że albo piszesz o 253W i używasz 253W, albo wszystko co piszesz to totalny idiotyzm, bo już 254W jest poza świętymi niby dla Ciebie parametrami pracy? 

Zastanawia mnie też, jak wyglądało u Ciebie OC na poprzednich i9, poniżej 12gen. Tam szedłeś pod korek jak każdy inny człowiek? Coś mi mówi, że tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie P. naucz się Pan czytać 
"A co ja wariat żeby katować CPU które jest projektowane pod 253 W, nonlimited gdzie może i wylecieć pobór 330 W + ? 

Nie katuje procka w nolimited gdzie pobór może wlecieć 330 W+ 

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Zastanawia mnie też, jak wyglądało u Ciebie OC na poprzednich

Zrzut-ekranu-2024-08-01-154553.png

Masz chłopcze - 9900K z OC na stałe 5 GHZ ( więcej nie szło ugrać) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty ciągle nie rozumiesz, że nie możesz pisać, że święte są dane producenta z premiery, czyli 253W, potem używać procka na 283W i wmawiać wszystkim, że używasz ustawień Intela i nic Ci się nie dzieje, a innym się psuje bo nie trzymają się zaleceń. 

Czy tylko mi się to nie klei i ja coś źle rozumuje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że szukasz na siłę przyczepki: 

Tak święte jest (dla kogoś kto nie robi OC) 253 W na 56 sekund - jak Intel przykazał. 

Ja mam od początku, 1.5 roku procek po OC, zrobiony z pełną świadomością że mogą po OC wystąpić anomalie. Ale jak widać z procem nic się nie dzieje. 

Nie raz pisałem, że nie zdziwię się że jak komuś się proc wysypał (nie noguje tego) to może być to wina nolimited 300W +.  Ludzie tak trzymają procki bez świadomości że płyta wali OC i mogą być problemy. 

Na zdrowy rozum, proc który został wyspecyfikowany na 253 W w czasie maksymalnym 56 sekund, po roku może jakoś wykazywać degradację (naturalną) jak był ustawiony bez limitowo na pobór energii i czas trwania doładowania.

Z silnikami w autach jest to samo. Producent robi silnik 120 km z Turbo i przewiduje bezawaryjność 200 tys km, ale jeżeli odkręcisz Turbinę i silnik zacznie podawać 150 - 160 km - to jego bezawaryjność znacząco się skraca   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, RTX4090 napisał:

Ale jak widać z procem nic się nie dzieje. 

To jest kluczowe zdanie. Przecież nie masz pojęcia czy się dzieje czy nie. Przeszedłeś shader w TLoU i tyle. 

Jutro możesz go nie przejść. 

X ludzi Ci tłumaczyło już to samo. Patrzysz przez pryzmat własnego ja, i nic więcej. Dziś działa więc problemu nie ma. 

Tyle, że problem jest... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1.5 roku - nic się nie dzieje.

Gdzie ktoś napisał że musi się coś stać ?

Gdzie są dane oficjalne że problem dotyczy 100 % nakładu.

Gdzie są dane że np dotyczy to serii z 2023 roku ( ja mam z 2022).

Daje przykład tylko że mimo ustawienia proca OC wyżej niż specyfikacja oficjalna, proc spokojnie przechodzi mistyczna kompilacja shaderow 

Założę się, że jeżeli zdjabym limit z procka i takty na 24 rdzeniach były by maksymalne ( co wychodzi poza specyfikację) to kompilacja by się wywaliła. Ale po ta są właśnie limity żeby w tych skrajnych sytuacjach proc miał zaprojektowany kaganiec, zrzucił taktowanie i był w pełni stabilny. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Dobra te miałem chwilę załamania żeby kupić ale 240zł za benchmarka nie dam,:)

Tam widać że 240w ciągnie też 4090 wiec podgrzewa układ też, nie wiemy wszystkiego jak np ustawione wentylatory i pompa, może być tak że są na wolnych obrotach na stałe żeby cisza była:)

Ja tam pamiętam do benchmarków sobie dawałam na 100% ale na codzień też wolę żeby ten procek miał te 5 stopni więcej nawet ale cisza była.

Podsumowanie 280w prawie, 95 stopni, przechodzi shadery czyli CPU sprawny, nie wiemy jakby miał na stock co by było stałe napięcie raczej pomogło:)
No i wiaodmo porbelm dotycz pewnie tam 5-10% procków, może więcej dowiemy się pewnie nie za szybko:)

Przypadek..., nie sądzę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kanon7 napisał:

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_sie_doigral_szykuja_sie_do_pozwu_zbiorowego_w_sprawie_core_13_i_14_generacji-34311.html

"'Intel zobowiązał się również do honorowania wszystkich reklamacji RMA, co oznacza wymianę wszystkich uszkodzonych procesorów, co może być kosztowne."
"Prawnicy zauważają również, że sprawy gwarancyjne, w których producent właściwie honoruje gwarancję, są często szybko rozstrzygane na jego korzyść."
"Obecnie wydaje się, że Intel radzi sobie z wadliwymi procesorami bez większych problemów."
----------------

Kto miał do czynienia z gwarancją u Intel'a, ten wie jak to wygląda...
Tymczasem o aferze IntelGate wszyscy słyszeli, nikt nie widział, a Intel bez dyskusji, szybciutko wymienia wszystkie sztuki wadliwe, bez większych problemów.
Ciekawe  czemu, jak nie ma afery? :E

Dziwne, żeby uszkodzony procesor mieliby nie przyjąć na gwarancję. Od tego przecież jest gwarancja.

Miałem okazję korzystać z ich gwarancji, było szybko, sprawnie i bez problemu.

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Fikołek napisał:

Oni tu piszą że odkupia procesor, nie wiem czy wystawiać na allegro, bo tutaj na forum to chyba nikt by kupił już tego zgniłego jaja, w sumie jest jeszcze apex do opylenia. 

https://ithardware.pl/aktualnosci/masz_niestabilny_procesor_intel_13_lub_14_generacji_kupimy_go_od_ciebie-34301.html

ale nie piszą za ile :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gość pokazuje jakie temperatury mają procesory przy podobnym poborze... Tylko dla jednego to maks, a drugi dopiero się rozkręca. Trzeba było dokleić wydajność na W... Wymiękam od tych herezji, jak ukryć kogoś posty żeby ich nie widzieć?

@Edit, ok widzę już.

Edytowane przez zioloiso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, RTX4090 napisał:

Założę się, że jeżeli zdjabym limit z procka i takty na 24 rdzeniach były by maksymalne ( co wychodzi poza specyfikację) to kompilacja by się wywaliła. Ale po ta są właśnie limity żeby w tych skrajnych sytuacjach proc miał zaprojektowany kaganiec, zrzucił taktowanie i był w pełni stabilny. 

To jest akurat druga rzecz której nie chcesz zrozumieć. Ja przechodziłem shadery przy 320W. A nie przechodziłem na 253W. Nie ma to żadnego znaczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Intel teraz będzie każdy proc odsyłany na gwarancję sprawdzać? Czy po prostu będą nowy odsyłać? Bo jakby mieli weryfikować to to trwało by wieczność 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, PiPoLiNiO napisał:

Ja przechodziłem shadery przy 320W. A nie przechodziłem na 253W.

Jak na tym samym procku gratuluję: 

Wsadzasz procka nonlimited - lecisz kilkuminutowe shader 320 W (gdzie serial mówi maks 56 sekund dla 253 W) a poźniej nie przechodzi 253 W ? Dobrze rozumiem ? 

Czyli proc usmażony :) 

czyli:

Masz silnik Turbo 100 km, ale zdejmujesz mu blokadę - walisz ile tylko da radę 
Poźniej skecasz silnik do 100 km i zdziwienie żę bierze olej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Norrberrto napisał:

ale nie piszą za ile :D

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to możemy dać tyle, ile kosztują używane sztuki danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@RTX4090 Pisze ogólnie. Miałem 17 sztuk więc próbowałem wielu ustawień. Są procki które zrobią na 320W, są takie co przy 220W mi wywaliły shader. 

Ale Ty dalej będziesz swoje i swoje. Zaraz wyskoczysz z limitem czasowym. Więc od razu odpowiadam, Lords of the Fallen czy Calisto Protocol potrzebują 1-2 sekund do wywalenia. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powiem tak: 

Pechowy z ciebie człowiek :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, AndrzejTrg napisał:

To co Intel teraz będzie każdy proc odsyłany na gwarancję sprawdzać? Czy po prostu będą nowy odsyłać? Bo jakby mieli weryfikować to to trwało by wieczność 

Może być istotne jest z jakim opisem wleci na gwarkę. Kilka razy wysyłałem do Intela to paczkę odbierali powiedzmy o 9, a o 12 już był nadany nowy CPU ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Upalalem VT3 zgodnie z zaleceniami na 320W i 400A przez 4 doby. Czekam na nową sztukę. Pozdrawiam 

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RTX4090 napisał:

i.

Ja mam loopa z RTX 4090, skręcone wentylatory (440 na idle, ~ 900 pod obciążeniem).

Sterowanie masz od temperatury płynu czy coś innego? Pewnie masz przegrzana wodę więc nic nowego że jak puścisz jakiś test to jest ciepło. Przedmuchasz mocnej chłodnice i spadnie 5-10°C. Jak odpalisz klimę to tak samo. Więc ważna jest zawsze delta i punkt wyjścia. 

Nie ma większej różnicy między dajmy na to AIO vs CLC jak masz identyczne warunki i nie zatkane chłodnice. Jak chłodnica zabije się kurzem to będzie lipa. Milion zmiennych jest na wodzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Sterowanie masz od temperatury płynu czy coś innego?

Sterowanie temperaturą CPU :) 

Tak sobie to dobrałem, aby w grach GPU leciało poniżej 60 stopni.

Jeżeli CPU zaczyna pracować i jego temperatura łapię powyżej 80 stopni to wentylatory się rozkręcają. 

W grach zazwyczaj CPU trzyma 70-75 stopni, GPU 55 - 59 stopni. 

a4faf2cc90554.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, krzysiak napisał:

U mnie za oknem dziś 21 :(

Ale fakt, że gdy były upały to ryszard pod pełnym wbijał do limitu - 89.

;)

Na intelu łatwiej przegrzać wodę. Szczegolnie jak masz w jednej pętli 4090.

Intel robi waty, szybko je oddaje. Temperatura wody jest kluczowa bo Intelem jesteś w stanie przegrzać wodę. 

Na AMD x3d poniżej 100wat będziesz miał stabilniej. Nawet z jakąś chłodnica w stylu 240mm vs 360 na Intelu.

Skoro proc potrafi wypluć 3x więcej watów, to żeby zapewnić mu równie stabilne warunki musisz wrzucić 3x większą chłodnice. Jak dorzucisz do pętli GPU to również musisz to uwzględnić. 

3 minuty temu, RTX4090 napisał:

Sterowanie temperaturą CPU :) 

Tak sobie to dobrałem, aby w grach GPU leciało poniżej 60 stopni. 

Czyli temperatura wody jest nieznana. Mozna sobie zgadywać czy ma 30°C czy może 40°C. Później będą Ci płakać że masz kijowe CLC, gorsze niż AiO.

Nie pamiętam jaka masz płytę główną, ale jak masz Asusa lub Gigabyte w sensownej wersji to powinieneś mieć miejsce na czujnik temperatury. Bez sensora temperatury nie wiadomo co się dzieje ;)

3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Ojjjj, jakie to słodkie, że tak go bronisz... 

Stwierdzam fakty. CLC jest trudne do ogarnięcia, można łatwo wysunąć błędne wnioski. Z tego screena co wrzucił nie da się wywnioskować nic. Ale widziałem, że jakiś wieki overcloker nawet się odpalił i widzi to czego nie widać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Stjepan666 napisał:

BW7Gb7g.png

:E 

:szczerbaty: Pozdrawiam.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu ja wiem co z czego wynika :) Ot to była taka luźna uwaga, że i x3d w ciepłe dni dobije do limitu...nigdy tak naprawdę nie grzejąc układu przez swoją "wadę", czy liche oddawanie ciepła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest k**** normalne, clicbait aż oczy i uszy bolą, Gnatowski na miniaturce, a pieprzenie o zestawach na sierpień 2024, co za pato-fanboj. :boink:

• Haha 1
  • Confused 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi