Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

cały zestaw kupiłem w x-kom który w przeciwieństwie do komputronika nigdy mnie nie zawiódł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Ludzie maja krotka pamiec ;)

Czyżbyś czynił przymiarki do 15 gen? 😈😈😈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ale jesli te cpu beda po prostu dobre to ludzie beda je kupowac, tym bardziej majac awersje do starego genu wiec beda celowac w nowy. To moze jeszcze nakrecic sprzedaz nowej generacji. Nie sadze zeby intel w grach odlecial mocno AMD z procesorami 3D a to jedyny argument , zeby spojrzec w kierunku intela, ptk w multi mnie nie sa priorytetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PKT w cinebench? Myślę, że tu też 9950x3d wygra z i9 15 gen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po tej aferze mysle, ze Intel nie popelni juz tego bledu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, andrzej1971 napisał:

cały zestaw kupiłem w x-kom który w przeciwieństwie do komputronika nigdy mnie nie zawiódł

Widocznie masz farta :) zawsze mogl to piekarz lub murarz skladac :P bywalo tez gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, rybek napisał:

Widocznie masz farta :) zawsze mogl to piekarz lub murarz skladac :P bywalo tez gorzej.

i mam nadzieję że w przypadku procesora ten fart dalej będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia, tylko pamietaj o obowiazkowym update biosu w przeciagu miesiaca po finalnych poprawkach i beta-testach na innych osobach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

To nie kwestia czy działa tylko jak dlugo. Ale to juz problem właścicieli tej platformy. Kto nie chce przyznać sam przed sobą ze jest lipa ten nich idzie w zaparte. Mądry sprzeda to czym prędzej.
Ogólnie mamy przed sobą największą rosyjska ruletkę w świecie IT EVER.

To nie ty jesteś od decydowania czy ktoś ma problem czy nie. To raczej wygląda tak, że to ty sobie coś ubzdurałeś i idziesz w zaparte. Weź wyjaśnij na czym niby polega ten problem w przypadku posiadania procesora, który nie degraduje, nie zdegradował w najmniejszym stopniu przez prawie rok czasu. Strasznie mądra ta twoja rada o sprzedaży.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, jf196 napisał:

Linus zwala wszystko na producentów płyt xD

Od czasów SandyBridge nie było to nigdy problemem, nagle jest problemem przy 13 i 14 generacji :E wcale nie jest to wina gnijącego krzemu, nic a nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, SebastianFM napisał:

To nie ty jesteś od decydowania czy ktoś ma problem czy nie. To raczej wygląda tak, że to ty sobie coś ubzdurałeś i idziesz w zaparte. Weź wyjaśnij na czym niby polega ten problem w przypadku posiadania procesora, który nie degraduje, nie zdegradował w najmniejszym stopniu przez prawie rok czasu. Strasznie mądra ta twoja rada o sprzedaży.

Znowu ci gul skacze, może na powietrze wyjdź a jak ci się forum nie podoba to wypad stąd nikt za tobą i twoimi bzdurami tęsknic nie będzie. A zanim następną kłótnie ze mną tutaj na forum rozpoczniesz to ostrzegam cie ze twój ticket na szczekanie się skończył. Tak że waż słowa żeby to nie był twój ostatni dzień tutaj ;)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, SebastianFM napisał:

który nie degraduje, nie zdegradował w najmniejszym stopniu przez prawie rok czasu

Udowodnij 😎 Pokaż badanie z laboratorium czy krzem jest taki jak był gdy kupiłeś. Nie masz? To nie wiesz czy zdegradował i jutro przejdzie shader. 

Edytowane przez kadajo
Poprawiłem jeszcze raz ;)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak procesor nie degratuje to bym się pozbył takiego gorącego ziemniaka. Pytanie jak udowodnić potencjalnemu kupcowi że z procesorem jest wszystko OK? Albo się znajdzie człowieka który nie słyszał o problemach, a jak ktoś słyszał to każdy procesor będzie dla niego potencjalnym zgnitym jajcem bo skoro sam Intel nie podaje numerów serii dotkniętych problemem, to pozostaje wierzyć w uczciwość sprzedawcy co w naszym kraju jest często proszeniem się o kłopoty :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudzicie na temat Intela, a niedawno AMD palił się jak stóg siana i jest cacy ? Wpadka Intela pokazuje, jak słabo jest organizowany zarząd tej firmy, kontrole techniczne powinny być na porządku dziennym, a z pewnością ten aspekt został zaniedbany. AMD potrafiło popsuć nawet płyty główne, ale się wykaraskał i jest teraz OK. Nie ma co robić takiej burzy na Intela, bo proteza AMD miała gorsze wpadki.

https://www.chip.pl/2023/04/procesory-amd-ryzen-7000x3d-awarie

• Haha 6
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, kadajo napisał:

Znowu ci gul skacze, może na powietrze wyjdź a jak ci się forum nie podoba to wypad stąd nikt za tobą i twoimi bzdurami tęsknic nie będzie. A zanim następną kłótnie ze mną tutaj na forum rozpoczniesz to ostrzegam cie ze twój ticket na szczekanie się skończył. Tak że waż słowa żeby to nie był twój ostatni dzień tutaj ;)

Jak na razie to tobie skoczył!

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nic nie skoczyło ale kończę z tolerowaniem twojego zachowania tutaj. Byleś proszony wiele razy aby pisać z szacunkiem do innych, no ale jak ty nie potrafisz się nawet odnieść z szacunkiem do moderacji to przykro mi.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To jest bardzo podobna sytuacja jaką ostatnio widziałem w dziale kart graficznych. Jak wiadomo (lub też nie) zmieniłem ostatnio kartę na ASUS TUF 4070 Super i dosyć szybko pojawia się ten post @skunRace...

I teraz co - mam się oburzać, iść z nim ząb w ząb w zaparte? Jak to śmie śmieć krytykować ASUSa bo akurat od tej firmy mam nową kartę i może lub nie musi mi się przytrafić to samo. To zależy od człowieka ale ja osobiście nawet jestem wdzięczny za taki cynk bo o tym nie wiedziałem i doceniam, że ktoś to napisał. Zawsze wychodziłem z założenia, że lepiej widzieć o jakimś problemie niż nie wiedzieć i iść w zaparte bo jak to moją kartę krytykują! :E Jedyne co to mogę mieć nadzieję, że proces produkcyjny uległ od tamtej pory poprawie lub nie dotyczy to 4070 Super tylko RTX 4080 w górę jak to zostało opisane w dołączonych artykułach/linkach albo dostałem już kartę z nowego wypustu bez wady związanej z pastą termoprzewodzącą, póki co wszystko jest OK, HWInfo mam tak czy siak zawsze włączone w tle to i tak bym zauważył jakieś odchyły.

Tak więc reasumując - jeśli są dowody/testy potwierdzające jakiś problem to nie ma się co oburzać i odbijać piłeczkę po forach, trzeba się z tym pogodzić, zrozumieć problem i mieć go po prostu na uwadze, w skrajnych przypadkach pozbyć się sprzętu w zależności od wady/problemu.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kadajo, weź przeczytaj jeszcze raz swoją odpowiedź do mnie. Ja ci zadałem normalne pytanie a ty jak odpowiadasz? Jakie bzdury? Jakie szczekanie? To twoja odpowiedź nadaje się do moderacji. I pokaż mi gdzie ty widzisz w mojej odpowiedzi brak szacunku.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kadajo napisał:

Mi nic nie skoczyło ale kończę z tolerowaniem twojego zachowania tutaj.

Abstrahując od niego, czemu Ty zawsze straszysz zamiast banować ? :) Ze mną też tak było. Tylko koniec końców wyszło na moje w kwestii Intel 😎

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, SebastianFM napisał:

Mój post był neutralny a ty wlazłeś i jak to w swoim stylu zaatakowałeś mnie bo nie mogłeś wytrzymać ze znowu ktoś coś pisze co tobie się nie podoba. Ostrzegam cie skończ z tym bo polecisz.
@RTX4090 tez się z nami nie zgadza ale ani razu nie widziałem aby się jakoś chamsko odnosił do kogoś z takim tonem. Tylko twój nick wraca jak boomerang.

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Abstrahując od niego, czemu Ty zawsze straszysz zamiast banować ? :) Ze mną też tak było. Tylko koniec końców wyszło na moje w kwestii Intel 😎

Bo mam cierpliwość i uważam ze każdy zasługuje na szanse żeby się ogarnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cichy45 no właśnie, nieźle zagmatwane. Nigdy w życiu wcześniej nie spotkałem się, by było kilka specyfikacji do jednego i tego samego produktu, w tej samej wersji. Po prostu śmiech na sali! Co to w ogóle jest?! Intel się zachowuje gorzej jak jakaś firma krzak (bo te krzaki przynajmniej jedną wersję kłamstwa przedstawiają 🙃)

• Like 1
  • Upvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kadajo, jasne, strasznie neutralny, zwłaszcza ta część o tym kto według ciebie jest mądry a kto nie.

Ja ciebie nie zaatakowałem. Nie wmawiaj mi, że nie mogłem wytrzymać czegoś, po prostu napisałem ci, że nie zgadzam się z twoim zdaniem.

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Udowodnij 😎 Pokaż badanie z laboratorium czy krzem jest taki jak był gdy kupiłeś. Nie masz? To nie wiesz czy zdegradował i jutro przejdzie shader. 

Ty akurat już bardzo dobrze powinieneś wiedzieć z doświadczenia, że o degradacji świadczy to, że procesor wymaga wyższego napięcia do prawidłowego działania. 🙂

Wiem, że nie zdegradował i wcale nie potrzebuję do tego laboratorium, wystarczy, że nadal mogę obniżyć napięcie Vcore o taką samą wartość jak na początku.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, leven napisał:

Marudzicie na temat Intela, a niedawno AMD palił się jak stóg siana i jest cacy ? Wpadka Intela pokazuje, jak słabo jest organizowany zarząd tej firmy, kontrole techniczne powinny być na porządku dziennym, a z pewnością ten aspekt został zaniedbany. AMD potrafiło popsuć nawet płyty główne, ale się wykaraskał i jest teraz OK. Nie ma co robić takiej burzy na Intela, bo proteza AMD miała gorsze wpadki.

https://www.chip.pl/2023/04/procesory-amd-ryzen-7000x3d-awarie

https://www.anandtech.com/show/2859

https://superuser.com/questions/1364127/is-it-normal-for-cpu-pins-and-motherboard-to-get-burnt-due-to-heavy-usage

Intel mial nawet przygode z uwalonym P67 (SATA). Tak mozemy sie przepychac do usranej smierci. Temat konczy to, ze AMD w ciagu kilku dni zlokalizowalo problem, naprawilo i po temacie - Intel miesiacami sie wypieral, przyparty do sciany dalej lawiruje, mijaja miesiace i dalej  brak sensownej latki. A nawet jak wyjdzie = brak pierwotnej wydajnosci. Porownywac jedno i drugie to trzeba miec sporo czelnosci.

Edytowane przez rybek
  • Like 3
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Kyle_PL napisał:

@cichy45 no właśnie, nieźle zagmatwane. Nigdy w życiu wcześniej nie spotkałem się, by było kilka specyfikacji do jednego i tego samego produktu, w tej samej wersji. Po prostu śmiech na sali! Co to w ogóle jest?! Intel się zachowuje gorzej jak jakaś firma krzak (bo te krzaki przynajmniej jedną wersję kłamstwa przedstawiają 🙃)

Tak to jest, gdy duża firma się "rozpuściła" bo ma renomę i duże dochody. Teraz mają straty i zwalniają ludzi z pracy, bo muszą dziury połatać. Zarząd Intela do usunięcia i ktoś sprytny musi ten bałagan ogarnąć. Bałagan nawet w opcjach zarządzania procesorem - wstyd takie coś pokazywać :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi