Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, leven napisał:

Marudzicie na temat Intela, a niedawno AMD palił się jak stóg siana i jest cacy ? Wpadka Intela pokazuje, jak słabo jest organizowany zarząd tej firmy, kontrole techniczne powinny być na porządku dziennym, a z pewnością ten aspekt został zaniedbany. AMD potrafiło popsuć nawet płyty główne, ale się wykaraskał i jest teraz OK. Nie ma co robić takiej burzy na Intela, bo proteza AMD miała gorsze wpadki.

https://www.chip.pl/2023/04/procesory-amd-ryzen-7000x3d-awarie

No i paczaj protezy działają do dziś bo naprawili błąd, a prawilne, jedyne słuszne i prawdziwe CPU nie :E

No i tam sam procesor w sobie nie miał wady, a to spora różnica ;)

edit

Oczywiście wiem, że dla Ciebie już sama nazwa "AMD" jest wadą :rotfl:

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, SebastianFM napisał:

@kadajo, jasne, strasznie neutralny, zwłaszcza ta część o tym kto według ciebie jest mądry a kto nie.

Ja ciebie nie zaatakowałem. Nie wmawiaj mi, że nie mogłem wytrzymać czegoś, po prostu napisałem ci, że nie zgadzam się z twoim zdaniem.

Cały czas umyka ci najważniejsze, ze zwraca Ci się uwagę w jaki sposób piszesz i robię to nie tylko Ja, a ty robisz wszytko żeby wyszło na twoje.
Jeśli uważasz ze ktoś nie ma racji, jeśli uważasz ze ty wiesz lepiej to twoja porażką jest ze nie potrafisz tego przekazać w sposób zrozumiały. To nie TY masz zrozumiec o co chodzi, ty już rozumiesz to osoba do której piszesz ma to zrozumieć. Wiec zamiast pisać "nie macie/masz racji" "jesteś w błędzie" czy "co za bzdury" to łaskawie wytłumacz w sposób zrozumialy czemu ktoś jest w błędzie lub nie ma racji.

Można sobie żartować, podśmiewać się, nie ma problemu ale jak zaczynasz być agresywny i niemiły to problem będzie zawsze.
Postaraj się nie pisać w ten spsoć i nikt nie będzie miał do ciebie pretensji. A wiem ze potrafisz bo nie raz widziałem jak odpisujesz "po ludzku" i z konkretami.

Nikt ci nie zabrania wyrażać swojego zdania ale rób to w neutralny sposób.

Ktoś naprawę tutaj poczuł się urażony ze ja niepisaniem "Kto mądry ten sprzeda to czym prędzej" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

W sumie racja :)

Czyli problem wykryli pod koniec 2022 r., naprawili na początku 2023 r. ale mimo tego wycofanie wadliwych procków zajęło im rok? Bez jaj, to nie czasy listów tradycyjnych a poczty elektronicznej, wycofanie wadliwych, niesprzedanych układów powinno zająć maks miesiąc.

2 godziny temu, kadajo napisał:

A tym czasem CEO dostaje 45% podwyżkę:

To samo było chociażby w T2, dla "plebsu" zwolnienia a dla "szlachty" podwyżki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, krzysiak napisał:

No i paczaj protezy działają do dziś bo naprawili błąd a prawilne, jedyne słuszne i prawdziwe CPU nie :E

edit

Oczywiście wiem, że dla Ciebie już sama nazwa "AMD" jest wadą :rotfl:

Od wyjścia E8400 AMD jest dla mnie protezą. A Intel w końcu weźmie się w garść i zrobi porządek w firmie na najwyższych stanowiskach. Twoja wypowiedź odnośnie prawilnego i nieskazitelnego AMD przypomina mi niereformowalnego Kaczyńskiego :E

• Haha 7
  • Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

A po tej aferze mysle, ze Intel nie popelni juz tego bledu.

Tego może nie ale na cuda bym nie liczył, swoje sieciówki chociażby ogarniają od lat i jakoś im nie idzie :E

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zróbmy małe podsumowanie:

Intel wpada na ciekawy pomysł rodem z urządzeń mobilnych - duża słabszych rdzeni do spokojnej obsługi, do 8 rdzeni bardzo mocnych gdzie trzeba mocy.

Początkowo soft + hardware nie za dobrze to rozdzielają, ale finalnie jest znacznie poprawione.

Dostajemy kolejna generację z poprawkami plus mocne podbicie zegarów. Ale producent w dokumentacji opisuje że procek ma kaganiec maks 253 W - co pod pełnym obciążeniem skutkuje zmniejszeniem zegarów. Zabieg taki również zwiększa stabilność pracy, bo niektóre sztuki mogą przy full taktowanie bardzo wyżyłowanym być niestabilne. Ale zabezpieczenie jest.

Producenci płyt z niewiadomego powodu w default zdejmują kaganiec, procki ciągną nawet 350 W. Pojawiają się pierwsze tematy że kompilacja Shader na UE przy takich ustawieniach wywala się.

Nieświadomi użytkownicy mają ustawienia błędne, swiadomi pałuja procki np xcrusherem mimo iż wytyczne producenta w dokumentacji mówią jasno - powyżej 253 W TYLKO na 10 ms. Niektórzy testują procki na 300 W+ przez wiele godzin.

Coraz częściej pada temat wywala się kompilacji shaderow .

Intel budzi się - halo płyty mają źle ustawienia, wtedy wydają tabelkę która nie pokrywa się z pierwotnymi ustawieniami dla CPU.

Zaczyna się mocne wyśmiewanie Intela - zapominano już że konkurencyjne procesory paliły siebie i podstawkę płyt głównych.

Intel sprawdza głębiej temat - mamy błędy w microkodzie, za duże napięcie może degradować rdzeń. Wychodzi na to że kto miał ręcznie ustawione napięcia powinien być bezpieczny.

Hejt na tyle rośnie, że wyśmiewane są osoby które mówią że z ich prockami nic się nie dzieje bo np. od początku mieli ręczne ustawienia w tym niższe napięcia i nie pałowali procesorów 300 W+ 

Intel dodaje dodatkowe 2 lata gwarancji co daje łacznie 5 lat. Ale forumowicze - sprzedaj to bo nie znasz dnia ani godziny. ( No tak zmieniać procesor i płytę bo może za 3 -4 lata przydarzy się pierwsza niestabilność budowania Shader).

Youtuberzy coraz częściej przyglądają się sprawie, pojawiają się głosy że winni producenci płyt za źle ustawienia default ...

CDN.. albo i nie bo zazwyczaj ludzie zapominają i żyją dalej...

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leven może za młody jesteś ale Intel już tych afer z CPU trochę miał, dużo więcej niż AMD.

Pierwsza w 1987 roku dotycząca koprocesora 387.

Kolejna 1993 rok, błąd w pierwszych Pentium 60.

Widzisz warto czasami się zainteresować historią, można wtedy wnioski wyciągnąć. :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapomniałeś o utlenianiu prockow o których dalej nie wiadomo które to i zagaduj zgadula

Podobno dalej można je kupić

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, krzysiak napisał:

No i paczaj protezy działają do dziś bo naprawili błąd a prawilne, jedyne słuszne i prawdziwe CPU nie :E

Nie ma co więcej ściemniać. Wydało się @krzysiak. Kolega nas przejrzał. Fakty są takie, że procki amd ulegają autodestrukcji w 120 sekund po pierwszym uruchomieniu kompa. Wszystkie. Dość oryginalny model biznesowy ze strony amd, ale że czerwoni dobrze płacą, no to userzy z działu amd ściemniają jakie to ryzeny są spoko i oplacalne. A tak naprawdę siedzimy wszyscy na intelach, bo niby jak inaczej, skoro ryzeny to taki szajs. Amd to ma dopiero realne problemy i afery, a nie sztucznie wytworzone intelowskie, szkalujace wspaniałe architektury, opracowane przez wspaniałych inzynierów i wytworzone w równie wspanialych, acz lekko rdzewiejacych fabrykach:E

Intel król, amd gnój. Taka prawda🙏.

• Haha 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@levenRóżnica między nami taka, że mnie jest obojętne która marka w danym momencie ma lepszy dla mnie CPU (do grania i w moim budżecie)...gdy jest to intel biorę intela, gdy AMD biorę AMD ;)

Przytocz mi choć jedną wypowiedź, w której napisałem, że AMD jest nieskazitelne ;) Sam we wrześniu pytałem tu na forum, czy już x3d + asus (głównie jego chyba dotyczyło palenie proców) to bezpieczne połączenie i dopiero gdy dostałem odpowiedź zdecydowałem o zakupie ;) Nigdzie też nie twierdzę, że AMD się nie paliły, twierdzę tylko że szybko to naprawili.

Ty potrafisz tylko wskoczyć do tematu, rzucić bzdurą i z niego uciec (jak choćby w temacie o rzekomej niestabilności amd), no ale czego się spodziewać po fanboju :rotfl:

• Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, leven napisał:

Od wyjścia E8400 AMD jest dla mnie protezą. A Intel w końcu weźmie się w garść i zrobi porządek w firmie na najwyższych stanowiskach. Twoja wypowiedź odnośnie prawilnego i nieskazitelnego AMD przypomina mi niereformowalnego Kaczyńskiego :E

A czemu AMD jest protezą :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli palące się 7800x3d i po drodze niszczące podstawki już w zapomnienie poszły ? super. AMD proteza.

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, leven napisał:

Zarząd Intela do usunięcia

I znaleźli winnych tzn. do zwolnienia… 15 tys. osób pracujących w Intelu, a zarząd i górze nic nie grozi. 

2 godziny temu, Phoenix. napisał:

A po tej aferze mysle, ze Intel nie popelni juz tego bledu.

Oj zdziwisz się. 15 th Generacja już na ostatniej prostej, więc cała budowa, projekt już dawno zaklepany i już produkują. A afera tak na prawdę zaczęła się miesiąc temu, a Intel ignorował to. 
Daje 99% że 15 th generacja TEŻ będzie miała te same problemy. 
Chyba że byli na tyle „głupi” że w 15 th Gen po cichu usunęli usterki, a 13/14 th Gen „woda w usta” i czekali na rozwój sytuacji. 
Będzie premiera 15 th Gen to testerzy bardzo dokładnie sprawdzą wydajność… tzn. błędy, wady, shadery, utlenianie się itd.

Mysle że najbardziej interesującym testem nowych prochów Intela, nie będzie ilość punktów w benchmarku tylko znalezione usterki :E 

Nawet jak wyjdzie że 15 th Gen nie ma błędów to asekuracyjnie pominąłbym całą tą generację Intel’a.

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kadajo napisał:

A czemu AMD jest protezą :E

Bo fanboj tak twierdzi!!

:E

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kanon7 napisał:

I znaleźli winnych tzn. do zwolnienia… 15 tys. osób pracujących w Intelu, a zarząd i górze nic nie grozi. 

Właśnie tak robią korpo z ogromnymi zyskami. Dostali teraz w tyłek i poszło na niewinnych pracujących ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma wspolnego wada produkcyjna z 2022r z tym iz nowe cpu sa produkowane 2lata pozniej i to przez TSMC, a nie intela a ty dajesz 99% ze problem sie ponowi wtf. Masz szklana kule? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, leven napisał:

Czyli palące się 7800x3d i po drodze niszczące podstawki już w zapomnienie poszły ? super. AMD proteza.

No jeśli od ponad roku sprawa jest ogarnięta, to po co o tym pisać? ;) Nikt o tym nie zapomniał, co szkoda obecnie na to klawiatury bo problemu już od dawna nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, leven napisał:

Z tego logicznie wynika, ze Intel dla Ciebie rowniez MUSI byc proteza ;) Jesli tak nie uwazasz to popelniasz blad logiczny special pleading co z definicji czyni z Ciebie fanboja. Dziekuje i pozdrawiam :) 

Edytowane przez amsztel
literowki
  • Like 1
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Degradacja procesorów Intel to świeży temat, a temat degradacji procesorów AMD wykonanych w 7nm ma już 4 lata. Więc jak tam zdegradowane procesory AMD? Zdegradował się komuś procesor ZEN2?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, krzysiak napisał:

No jeśli od ponad roku sprawa jest ogarnięta, to po co o tym pisać? ;) Nikt o tym nie zapomniał, co szkoda obecnie na to klawiatury bo problemu już od dawna nie ma ;)

W takim razie poczekajmy rok i nie hejtujmy jednej strony. AMD popaliło mnóstwo chipów i płyt, ale wyszło OK i nikt już nie wiesza psów na tej firmie.

2 minuty temu, amsztel napisał:

Z tego logicznie wynika, ze Intel dla Ciebie rowniez MUSI byc proteza ;) Jesli tak nie uwazasz to popelniasz blad logiczny special pleading czyli z definicji czyni z Ciebie fanboja. Dziekuje i pozdrawiam :) 

Niebiescy !! Przecz z komuną ! Rydzyk na fali ! Coś jeszcze ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, leven napisał:

Ale to nie była wina CPU tylko w skrócie BIOS'u który dawał zbyt wysokie napięcie na CPU i ten ulegał spektakularnemu popkornowi niszcząc przy tym Scoket.
Przecież ten problem został ogarnięty w chwile moment i do dziś już nie słyszałem aby coś eis działo z tymi CPU.

To tylko dobitnie pokazuje żeby się nie pchać na wariata w nowości. A ty już ręce zacierasz na 15 serie i jesteś pewien jej sukcesu :E

Poczekaj, zobacz co się dzieje. :D

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za pol roku o intelu tez nikt pamietac nie bedzie, to chyba normalne, ze swieza sprawa to temat glosny , temat amd juz dawno zostal rozwiazany wiec nikt do tego nie wraca bo nie ma ku temu powodu. Nie mowiac o tym , ze skala problemu AMD to chyba byl jakis promil w porownaniu do Intela.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kanon7 napisał:

15 tys. na 15 generacje, niezłe hasło reklamowe :E

• Haha 8
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Doamdor napisał:

Degradacja procesorów Intel to świeży temat, a temat degradacji procesorów AMD wykonanych w 7nm ma już 4 lata. Więc jak tam zdegradowane procesory AMD? Zdegradował się komuś procesor ZEN2?

Złożyłem kilku znajomym kompy na zen2 i śmigają do dziś...w razie ewentualnych problemów czy serwisu (zmiana pasty, czyszczenie etc) zawsze te kompy trafiają do mnie, więc wiedziałbym gdyby zaczęły świrować CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Phoenix. napisał:

Ale co ma wspolnego wada produkcyjna z 2022r z tym iz nowe cpu sa produkowane 2lata pozniej i to przez TSMC, a nie intela a ty dajesz 99% ze problem sie ponowi wtf. Masz szklana kule? :D

Wychodzi że problem dotyczy 13, 14, i prawdopodobnie 12 th Gen też. 
Poczekajmy, bo z każdym tygodniem coraz lepsze kwiatki wychodzą. Nic tylko popcorn wziąć i czekać jakie brudy jeszcze użytkownicy znajdą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi