Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Nom, chyba na to liczą - byle wytrzymać do końca gw. Jednak pokrętnie to wszystko wygląda, bo kto powiedział, że tak ślicznie wszyscy będą zaraz mieli te nowe BIOS zainstalowane i może jeszcze będą używać tych CPU wg. najdelikatniejszych ustawień z (jak to by @tomcug określił) "JEDEC w serduszku"?

Mikrokod pojdzie przez windowsa tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Dobra. Beka beką ale czas zrobić jakieś podsumowanie:

1. Nie ma problemu. 

2. Problemem są płyty główne. 

3. Badamy problem, bo może jednak jest. 

4. Problemem są płyty główne. 

5. Kazaliśmy zrobić nowe BIOS z Intel Loadline. 

6. Jednak Loadline jest złe.

7. Problemem są płyty główne. 

8. Kazaliśmy zrobić nowy BIOS z Intel Default. 

9. Jednak Intel Default jest złe. 

10. Zły jest mikrokod, ale jego naprawa nie naprawi stabilności. 

11. Mieliśmy problem w fabryce. I9 13 i 14 gen są złe. 

12. Mieliśmy problem w fabryce. Wszystkie 13 i 14 gen są złe. 

13. Mieliśmy problem w fabryce. Mobilne są złe. 

14. Wydłużamy gwarancję. 

15. Nie uznajemy gwarancji. 

Do widzenia, dobranoc 😎

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/zagadka-spalonych-procesorow-amd-ryzen-7000-rozwiazana-znamy-przyczyne/cvjf1sj

• Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Stjepan666 napisał:

Gorzej jak JEDEC nie pomoże i się cep szybciej utleni. :E  

Wcale bym się nie zdziwił, jak komuś wymienią CPU na model z wbudowaną funkcją rdzewienia 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, leven napisał:

Dzięki za link. Ładnie zaorałeś siebie i kolegów. 

"Kilka dni temu w sieci pojawiły się doniesienia o palących się procesorach AMD Ryzen 7000X3D". Później informacja o nowej AGESA. 

Czaisz wariacie, KILKA DNI i temat rozwiązany i naprawiony. Ciekawe bo wcześniej niektórzy tu o miesiącu pisali. 

Ale jak widać 

KILKA DNI. JAKOŚĆ. SZACUNEK. STARANIE. DBAŁOŚĆ 

kontra 

1.5 ROKU BEZ ROZWIĄZANIA PROBLEMU, nie uznawanie reklamacji, zwalanie na wszystkich innych. 

Jeszcze raz dzięki za samozaoranie. Jesteś wielki 😎

• Like 2
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bigos - 14900x24 i do zwrotu bo nie ma 6.1 ghz na wszystkich rdzeniach :)

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorzej jak ktoś próbuje być zabawny i mu nie wychodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, leven napisał:

Mowa tu o giga aferze, a tu ciagle te parę spalonych procków x3d przywałują fani niebieskich:) - Nie wiem jak można być ślepym fanem korpo, które latami odcinało kupony i nie rozwijali się za bardzo i dopiero od  2021 próbuje zawrócić ze złej drogi, ale to nie jest łatwe. To jest wielka wpadka i tyle

U intela mamy całe 2 generacje problematyczne i nie wiadomo czy nie ma problemu tez z mobilnymi CPU.

2 rożne problemy, które tez się na siebie nakładają, utlenianie procków, druga sprawa szybka degradacja powodowana za dużymi napięciami/prądem/temperaturami mikrokodem, złymi biosami, 5 rożnymi specyfikacjami, pogonią Intela za 2% wydajności kosztem poboru 400w zamiast 253w

Ukrywanie problemu, zamiatane pod dywan, nie informowanie o tym które CPU maja wadę fabryczną (może sami nie wiedzą taki burdel maja)

AMD to też korporacja i tez maja za uszami ale jakbym miał komuś dziś polecić CPU to tylko od nich, jedynie jak ktoś QuickSync potrzebuje to wtedy chyba musi brać Intela ale z wielkim bólem:)

AMD też miało swoje akcje jak np to że dopiero ludzie wymusili na nich wsparcie dla Ryzenów 5000 na płytach b350, chociaż obiecywali:)

Ja nie rozumiem fanbojstwa czerwonych/zielonych czy niebieskich trzeba patrzeć konkretnie tu i teraz na konkretny produkt ile jest wart, jaka jego cena, jakie możliwości rozbudowy, wsparcie techniczne, gwarancja itd

Edytowane przez wrobel_krk
  • Like 3
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, wrobel_krk napisał:

Mowa tu o giga aferze, a tu ciagle te parę spalonych procków x3d przywałują fani niebieskich:) - Nie wiem jak można być ślepym fanem korpo, które latami odcinało kupony i nie rozwijali się za bardzo i dopiero od  2021 próbuje zawrócić ze złej drogi, ale to nie jest łatwe. To jest wielka wpadka i tyle

U intela mamy całe 2 generacje problematyczne i nie wiadomo czy nie ma problemu tez z mobilnymi CPU.

2 rożne problemy, które tez się na siebie nakładają, utlenianie procków, druga sprawa szybka degradacja powodowana za dużymi napięciami/prądem/temperaturami mikrokodem, złymi biosami, 5 rożnymi specyfikacjami, pogonią Intela za 2% wydajności kosztem poboru 400w zamiast 380w

Ukrywanie problemu, zamiatane pod dywan, nie informowanie o tym które CPU maja wadę fabryczną (może sami nie wiedzą taki burdel maja)

AMD to te korporacja i stawiam i tez maja za uszami ale jakbym miał komuś dziś polecić CPU to tylko od nich, jedynie jak ktoś QuickSync potrzebuje to wtedy chyba musi brać Intela ale z wielkim bólem:)

AMD też miało swoje akcje jak np to że dopiero ludzie wymusili na nich wsparcie dla Ryzenów 5000 na płytach b350, chociaż obiecywali:)

Ja nie rozumiem fanbojstwa czerwonych/zielonych czy niebieskich trzeba patrzeć konkretnie tu i teraz na konkretny produkt ile jest wart, jaka jego cena, jakie możliwości rozbudowy, wsparcie techniczne, gwarancja itd

mam lenovo dokładnie ten model 

https://www.x-kom.pl/p/1117355-notebook-laptop-16-lenovo-legion-pro-7-16-i9-13900hx-32gb-1tb-win11-rtx4080-240hz.html miałem ostatnio problem z płytą główną która została wymieniona (założyłem wątek na forum) dostałem info od lenovo że problem był z ciekłym metalem. Fakt bujam się teraz z monterami  których wynajmuje lenovo a którzy nie potrafią mi poprawnie złożyć tego laptopa

Jako drugiego laptopa mam omena z i7 13700hx i rtx 4060. Z tym za to nie ma najmniejszego problemu a jest wykorzystywany na maxa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kadajo napisał:

Who the hell is JEDEC i dlaczego jest taki ważny 😆

Taki ubogi krewny Jedi, tylko niewiadomo po ktorej stronie mocy stoi :)

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, rybek napisał:

iewiadomo po ktorej stronie mocy stoi

Po tej wolnej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, leven napisał:

2 lata dla wszystkich, AMD co zrobiło, gdy paliły x3d procesory i płyty ?

Naprawiło błąd i problem zniknął 😁

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, leven napisał:

"

Oczekujemy, że wszyscy nasi partnerzy ODM opublikują nowy BIOS dla swoich płyt AM5 w ciągu najbliższych kilku dni. Zalecamy wszystkim użytkownikom sprawdzenie witryny internetowej producenta płyty głównej i zaktualizowanie systemu BIOS, aby upewnić się, że ich system ma najbardziej aktualne oprogramowanie dla ich procesora.Każda osoba, której procesor mógł zostać dotknięty tym problemem, powinna skontaktować się z działem obsługi klienta firmy AMD. Nasz zespół obsługi klienta jest świadomy sytuacji i nadaje priorytet tym przypadkom."

Czaisz - w ciagu kilku dni, nie miesiaca. A dzial supportu AMD traktuje sprawy priorytetowo.

Ogarnijcie kuwete, bo nie wyrabiam dopisywac do listy ignorowanych.

• Like 4
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co jest najlepsze: 

Ból 4 liter u osób które czytają, że komuś procek dobrze działa i nie wyrzuca Shader.

Ale jak to, przecież one mają nie działać ! Jemu działa ? To fake jakiś 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra 200 I5 (popieprzone nazwy) i pogonie w grach am5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Mądrzy ludzie stosują profilaktykę aby nie umrzeć na raka, różnego rodzaju choroby, nie uszkodzić auta mocniej gdyby się za wczasu czegos nie wymieniło oraz żeby nie zostać wyru** przez Intel :)

Także zazdrościć kolegi bo chciał zadbać o Ciebie :)

Chłopie, ty chyba nie porównujesz profilaktyki dotyczącej zdrowia z rozstrojem nerwowym spowodowanym zakichanym procem. Czy padnie za tydzień, miesiąc czy rok. Może wcale nie padnie bo jest z jakiejś serii, której problem nie dotyczy. Działa prawidłowo to sobie tyłka nie zawracam. Widzę jakie ma temperatury jakie ma podawane napięcia i śpię spokojnie. Zaraz usłyszę, że "przeżre go rdza". Jeśli będzie problem z utlenianiem to wtedy będę się tym zajmował. Naprawdę są większe problemy niż utlenienie się proca na gwarancji. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Epicki serwis. Wymienić uszkodzony procek na kolejny który się uszkodzi. Juppi. 

A dla niektórych dalej Intel król!!

Beka z typów. 

xDDDDDDDDDDDDD

Ciekawe co byś powiedział o jakimś  typku, co kupił kilkanaście sztuk żeby je popsuć i oddać. I tak kilkanaście razy ;) też niezła beka?

Edytowane przez Minciu
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

też niezła beka?

Epicka wręcz, drugiego takiego miszcza nie znajdziesz ;)

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

też niezła beka?

No raczej. Naiwność level hard :) Ale nie mam problemu aby się przyznać. Bo nie jestem fanboyem intel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Mowa tu o giga aferze, a tu ciagle te parę spalonych procków x3d przywałują fani niebieskich:) - 

Jak na razie tylko jednej osobie na forum nic kompletnie nie działało. Reszcie działa. Każdy kto ma 12/13/14gen na razie nie narzeka. Jedynie wszystko się psuje tym co nie mają i jednemu takiemu co miał worek. Ale AMD też uwali ;)

Ja mam dwa intele 12 i 13 no o nie wiem.. z ramem tylko przesadziłem bo latem nie działa bez wentyla. Czeka już na montaż ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Minciu napisał:

Ale AMD też uwali ;)

Nie bój nic. Działa LEGANCKO. 

AMD porządna firma. Nie to co ten Twój ściek.

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi