Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
9 minut temu, leven napisał:

Ultra 200 I5 (popieprzone nazwy) i pogonie w grach am5 :)

a ja wlacze kaskade.... w sumie, to AM5 cepik i to chlodzenie bedzie jadlo tyle pradu, co Twoj Ultra gniot xD nawet z 7500F bym wtedy mial lepiej w grach.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał:

Nie bój nic. Działa LEGANCKO. 

AMD porządna firma. Nie to co ten Twój ściek.

Talk pamiętam 3600 na premierę jak zegar pudełkowy widziały jak świnia niebo. A po roku dało się kupić takie same idące kilkaset ponad pudło. Więc u niech do ideału też w ciul daleko. Tyle że zegar cieli out odfbox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, RTX4090 napisał:

Wiecie co jest najlepsze: 

Ból 4 liter u osób które czytają, że komuś procek dobrze działa i nie wyrzuca Shader.

Ale jak to, przecież one mają nie działać ! Jemu działa ? To fake jakiś 

Ciężko niektórym pomyśleć że wadą nie jest objętych 100% produktów, bo jakby tak było to Intel poszedłby już z torbami i nie zakopał by tego tak jak to obecnie usiłują.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to z gwarancją Intel’a jest tak że zgłasza się na RMS dwóch użytkowników z walniętymi i9 13xxx i każą pierwszemu wysłać procka… do drugiego użytkownika :E a drugiemu użytkownikowi każą wysłać pierwszemu :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta afera mi przypomina aferę Nvidii i wtyczek.

Nikomu się nie spaliło z tego forum ( do tej chyba nadal 0 sztuk) ale afera była, największą dla tych co tych kart nie mieli.

Narazie 1 tylko coś tam upalil na własne zyczenie, a ludzie zachowują się jakby każda sztuka tutaj była już wypalona.

• Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, RTX4090 napisał:

Nikomu się nie spaliło z tego forum ( do tej chyba nadal 0 sztuk) ale afera była, największą dla tych co tych kart nie mieli.

Narazie 1 tylko coś tam upalil na własne zyczenie, a ludzie zachowują się jakby każda sztuka tutaj była już wypalona.

Może ktoś chce skupić akcje po taniości, jak zawsze nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$$$$

Edytowane przez frog67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Minciu napisał:

Jak na razie tylko jednej osobie na forum nic kompletnie nie działało. Reszcie działa. Każdy kto ma 12/13/14gen na razie nie narzeka. Jedynie wszystko się psuje tym co nie mają i jednemu takiemu co miał worek. Ale AMD też uwali ;)

Ja mam dwa intele 12 i 13 no o nie wiem.. z ramem tylko przesadziłem bo latem nie działa bez wentyla. Czeka już na montaż ;)

Nie samym forum żyje człowiek, to ze nie jest dobrze kurs Intela też pokazują
Oglądałeś Gamers Nexus?

Intel tracił powoli rynek do AMD a teraz też traci zaufanie.

No i to może wyjść z czasem, degradacja to proces w czasie rozciągnięty, dużo osób nie wie że może już postępować

Jeśli jakoś się okaże że to minimalna ilość tych CPU to Intel też dał strasznie d...  bo jasnych komunikatów nie ma, co się dzieje, nie ma akcji zwrotów/wymiany, informacji które CPU są fabrycznie uszkodzone, niby oid 2022 roku znają problem, mało robią, gwarancja obiecana dodatkowa na boxy tylko i jakoś nie do końca realizowana (może to tylko pojedyncze przypadki bo jak komuś zrealizują RMA to wtedy nie rozgłasza tego po necie;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3kropki widzę że masz naśladowcę w postaci @leven... no przynajmniej na labie uczeń przerósł "miszcza" :rotfl:

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, krzysiak napisał:

3kropki widzę że masz naśladowcę w postaci @leven... przynajmniej na labie uczeń przerósł "miszcza" :rotfl:

zobaczymy jakie kwiatki wyjdą po premierze amd 8 sierpnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, RTX4090 napisał:

Ci co nie mieli AMD też nie omieszkali skomentować. Rozumiem, że ty jako nie posiadacz AMD złego słowa wtedy o AMD nie powiedziałeś?

Zabawne, że jak się role odwróciły to teraz jest, dajcie spokój, ale psze Pani AMD też było niegrzeczne... :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrzej1971to wtedy będziemy jechać AMD, dla mnie to żaden problem  :D Ja w przeciwieństwie do niektórych w tym temacie nie odbieram personalnie jechania po producencie sprzętu, który siedzi u mnie w budzie ;) To są korporacje którym zależy tylko na tym żeby wyciągnąć z nas kasę, trzeba je jechać za każdy błąd dla naszego dobra, a nie zamiatać pod dywan dla dobra ich :P

• Like 4
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadajo słusznie napisał, poczekać. lubię jeziora i poczekam, kupię. Czas na zmianę z kawy. CL  to fajny proc, jest napradę OK, ale czas na zmianę. Delid wykonany i jest super z stC na rdzeniach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, krzysiak napisał:

@andrzej1971to wtedy będziemy jechać AMD, dla mnie to żaden problem  :D Ja w przeciwieństwie do niektórych w tym temacie nie odbieram personalnie jechania po producencie sprzętu, który siedzi u mnie w budzie ;) To są korporacje którym zależy tylko na tym żeby wyciągnąć z nas kasę, trzeba je jechać za każdy błąd dla naszego dobra, a nie zamiatać pod dywan dla dobra ich :P

paradoksalnie sam jestem użytkownikiem amd.... w lenovo go a nie msi claw gdzie jest intel

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, leven napisał:

Kadajo słusznie napisał, poczekać. lubię jeziora i poczekam, kupię. Czas na zmianę z kawy. CL  to fajny proc, jest napradę OK, ale czas na zmianę. Delid wykonany i jest super z stC na rdzeniach :)

No pewnie. Przecież ja sam mam Intela w budzie. Trzeba potrząsać korporacją jak odwali jakieś kuku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 i 14 (13900/14900/ gen już nie,  za daleko to poszło :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, andrzej1971 napisał:

paradoksalnie sam jestem użytkownikiem amd.... w lenovo go a nie msi claw gdzie jest intel

Mnie po prostu śmieszy tłumaczenie na zasadzie "intel odwalił lipę z 2 gen CPU, sam jeszcze nie wie na jaką skalę, sam nie wie do końca jak to naprawić, przedłuża gwarancję o 2 lata, ale ze świata dochodzą info, iż wypina się z nią na ludzi...no ale intelowi wolno bo przecież AMD też nie jest święte, bo prawie 1.5 roku temu spaliło się kilka CPU, w kilka dni naprawili problem, upalony sprzęt wymienili...i dlaczego dziś nikt o tym nie mówi?!!!" ;)

edit

Oczywiście, że nie jest święte...ale jeśli ktoś nie widzi różnicy między jedną a drugą sytuacją to może sobie podać rękę z TQ...znaczy fanboj :E

• Like 1
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel ma tylko jedno wyjście z sytuacji, w którą się sam wpakował. Podać do publicznej wiadomości jakie konkretnie serie procesorów 13 i 14 generacji są obarczone wadą produkcyjną (oksydacja) i na własny koszt wymienić je na pozbawione wady produkcyjnej. Tu nie wchodzi w rachubę żadna akcja serwisowa jak u producentów samochodów, a było już kilka takich spektakularnych afer. Tu wchodzi jedynie dokładne poinformowanie opinii publicznej o konkretnych seriach z wadami produkcyjnymi. Oni dobrze wiedzą jakie to serie, a samo stwierdzenie, że takowe wady produkcyjne i problem z oksydacją mają procesory z początkowej fazy produkcji nie wystarczy. Konkretne serie i konkret z wymianą, bez kręcenia i zaginania rzeczywistości. To nie jest 100% procesorów, to nie jest nawet 50% procesorów. To tylko niewielka część.

Czy to zrobią? Tego już nie wiem, ale warto z g... wyjść, choćby wytrzeć buty w trawie i opłukać w kałuży. Żeby mniej śmierdziało, a nie paradować z klockiem przy podeszwie. 

Nie zmieniam jednak zdania i kompletnie się nie boję co będzie z moim procesorem. Od ponad roku jest dobrze, później będzie też dobrze, albo źle. Czy mam robić pod siebie ze strachu? Jasne, że nie. :P

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Grandal napisał:

To nie jest 100% procesorów, to nie jest nawet 50% procesorów. To tylko niewielka część.

Przecież Ty nie masz zielonego pojęcia czy to 10%, 50% czy 90%. Nikt nie ma. Więc po cholerę piszesz "NIEWIELKA CZĘŚĆ". A co jak jednak jest wielka?

Ale sygraturkę masz zajebistą. Propsy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dobrze rozumiem co chcesz przekazać i jakie są twoje życzenia w tej kwestii. Jeśli jednak wsłuchasz się w ludzi, którzy nagłośnili tą aferę, jakie ilości procesorów podają i co przyciśnięty do muru Intel powiedział o wadzie produkcyjnej to nie będzie to znaczna większość 13 i 14 generacji.

Stary, ty z jakiejś sekty AMD jesteś czy co? Nie rozumiem tego całego "fanbojowania" za niebieskimi albo czerwonymi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byś się stał fanbojem AMD gdyby Ci padło 17 CPU intela w 8 miesięcy :E

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, krzysiak napisał:

Też byś się stał fanbojem AMD gdyby Ci padło 17 CPU intela w 8 miesięcy :E

tenor.gif

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego pitolenia to przydałoby się by wszystkim Wam przepaliło procki to będzie spokój 🤣

Bitwa jak z 1.5 dekady wstecz :szczerbaty:

• Like 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No śmieszne to fanbojstwo, bo co będzie jak w następnych generacjach AMD coś popsuje, a 15 gen będzie dobra. Co, zmiana flagi? Intel się wyłożył i ma teraz problem, mam nadzieję, że 15 będzie jednak udana. Ale opiewać jedną albo drugą stronę jest irracjonalne. Wybiera się PRODUKT, który jest w danym momencie najkorzystniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi