Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

@sidebandnie bój nic, jeszcze kilka dni i pójdziemy wszyscy do tematu o zen5 :E

@Necronomprawdziwy fanboj flagi nie zmienia nigdy :E Jest ze swą ukochaną marką na dobre i na złe :lol2:

@frog67tak, oczy Cię nie zwiodły :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sideband napisał:

Od tego pitolenia to przydałoby się by wszystkim Wam przepaliło procki to będzie spokój 🤣

Bitwa jak z 1.5 dekady wstecz :szczerbaty:

jedno slowo @kadajo i odpalam wrotki no-limit jak za dawnych czasow :D

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, Necronom napisał:

Wybiera się PRODUKT, który jest w danym momencie najkorzystniejszy.

I tutaj pojawia się cały ten problem. Człowiek wybrał (czyt. przed IntelGates) ten konkretny PRODUKT, który mu odpowiadał i to za grubą kasę.
Teraz okazuje się że za grubą kasę kupiło się: w 50% szans cpu z oksydacją, + 50% szans cpu z za wysokim napięciem podawanym + 50% szans że cpu może paść w dowolnej chwili. Lecz nie zweryfikujesz tego sam na 100%.
A Intel? na pewno wie wszystko, co i jak. Tylko o DZIWO nie informuje których dotyczy to procesorów (model, seria, daty produkcji itd.), a informuje tylko lakonicznie, ogólnikowo, jak najmniej; przykład? Intel informuje o błędzie w mikrokodzie, potem niezależni dziennikarze informują o oksydacji cpu i o DZIWO znowu Intel dopiero dzień później poinformował o oksydacji. Ciekawe, czemu nie chwilę wcześniej, wraz z błędem mikrokodu?
Intel całym tym "nabraniem wody w usta" nie jest wart zaufania....

PS. Co do ilości uszkodzonych CPU wiemy tylko na pewno, że we kwietniu 2024 r. tylko w samej Korei Południowej, każdego dnia średnio oddawano na gwarancję 10 szt. padniętych cpu 13|14 th Gen.
Można sobie przemnożyć tą średnią przez pryzmat wszystkich krajów (liczby ludności) na świecie gdzie Intel sprzedaje cpu.

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baby pomalowane, do wyrka niet, bo paznokcie za długie.Nie Side, trzeba przeczekać, jak to zrobił AMD po upalonych Cpu/Mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, leven napisał:

Baby pomalowane, do wyrka niet, bo paznokcie za długie.Nie Side, trzeba przeczekać, jak to zrobił AMD po upalonych Cpu/Mobo.

Ty, a może się dzisiaj nieźle upaliłeś i pierdzielisz kocopoły. :E 

smoking-chilling.gif

• Like 2
  • Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, oj tam. W końcu weekend:szczerbaty:.

ketamine-drugs.gif

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?imw=5000&imh=5000&ima=fit&impolicy=Lett

:disco:

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykończę się tu dziś ze śmiechu 🤣

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szef Puget Systems w czasie, gdy spec od intela wypełniał tabelkę:

received_629481234050357.gif

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekam na eksperyment, aż ktoś usmaży jajecznicę na obudowie z 14900K/KS. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byl taki moment, ze kazali mi gotowac wode na zupe z 10980X xD dobrze ze to nie pyklo

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle kwasu :(  Ciekawe, czy sami potraficie wymienić olej w samochodzie :-(

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nerki od chinczykow tez przeszczepiamy, chlebek tylko na zakwasie, a co weekend ubijam swiniaka.

• Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, sideband napisał:

Od tego pitolenia to przydałoby się by wszystkim Wam przepaliło procki to będzie spokój 🤣

Tiger Bonzo poprzepala wam płyty główne!.

2 godziny temu, sideband napisał:

Bitwa jak z 1.5 dekady wstecz :szczerbaty:

Old habits don't die :szczerbaty:

Edytowane przez Camis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, leven napisał:

Chłop  z i7 8700 po tym co się dzieję na ten moment broni Intela. Uważałem Cie za spoko gościa, choćby z działu gier i Wiedźmina 3, ale śmierdzisz w tym momencie fanboyem na kilometr. Mnie kompletnie nie chodzi o to jaki kto ma procesor w sygnaturce, tylko co trzeba mieć w głowie, żeby bronić korporacje, które odwalają to co się teraz dzieje z Intelem. Sam miałem pierwszy procesor w życiu Intela P1 100MHz, przez 80% czasu mojej zabawy w komputery miałem Intela. Ostatnie moje AMD to były czasy Athlona, później tylko Intel, gdzie w 2019 roku stwierdziłem, że korzystniej wypadał Ryzen 3700X, którego kupiłem. Spodobała mi się też polityka AMD, gdzie przy premierze Ryzena w końcu skończył się monopol i w końcu nastała konkurencja. Gdyby nie to to dalej płacilibyśmy za 4 rdzeniowe i 4 wątkowe procesory typu i5 pieniądze jakie dzisiaj płacimy za 8 rdzeni i 16 wątków.

Nie wiem co trzeba mieć we łbie, żeby w tej sytuacji bronić Intela, bo gdyby to dotyczyło AMD, Intela, Nvidi to ludzie powinni zareagować w jasny sposób i potępić to. Ty kolego akurat masz jakiś wyjątkowy ból dupy w stosunku do AMD, bo zauważyłem, że nawet wątkach o kartach graficznych piszesz o kartach AMD jakby nie były konkurencją dla RTXów i jakby to był jakiś shit. Przykro patrzeć, że ludzie choćby im pluto w twarz są ślepo zapatrzeni w jakieś korporacje, gdzie gdyby nie konkurencja to byłby monopol jak to było przez lata i rządził Intel wraz z nvidią. Nawet jak któreś korpo coś odwali za wszelką ceną będą go bronić. Ty jeszcze nieudolnie próbujesz cisnąć aferę z palonymi prockami AMD, gdzie wszystko zostało rozwiązane w ciągu kilku tygodni i porównujesz to do tego co się dzieje teraz, a trwa  to półtora roku. Już przemilczę wydłużenie gwarancji o 2 lata, która jak widać jest nic nie warta.

Sorry, bo pite było, ale jak to czytam to dosłownie jakbym patrzył na konsolarzy vs PCMR z PPE i ich ból dupy jak gry Sony zaczęły wychodzić na PC :E Choćby nie wiem, co to każdy musi postawić na swoim, ale tak jest w sumie od lat, czy chodzi o CPU, czy GPU. Najważniejsze, że jest konkurencja i alternatywa a niektórzy tutaj są tak ślepo zapatrzeni w swoje korpo, że chyba chcieliby, żeby to drugie przestało istnieć :balon:

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bóg jednak istnieje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, skunRace napisał:

Chłop  z i7 8700 po tym co się dzieję na ten moment broni Intela. Uważałem Cie za spoko gościa, choćby z działu gier i Wiedźmina 3, ale śmierdzisz w tym momencie fanboyem na kilometr. Mnie kompletnie nie chodzi o to jaki kto ma procesor w sygnaturce, tylko co trzeba mieć w głowie, żeby bronić korporacje, które odwalają to co się teraz dzieje z Intelem. Sam miałem pierwszy procesor w życiu Intela P1 100MHz, przez 80% czasu mojej zabawy w komputery miałem Intela. Ostatnie moje AMD to były czasy Athlona, później tylko Intel, gdzie w 2019 roku stwierdziłem, że korzystniej wypadał Ryzen 3700X, którego kupiłem. Spodobała mi się też polityka AMD, gdzie przy premierze Ryzena w końcu skończył się monopol i w końcu nastała konkurencja. Gdyby nie to to dalej płacilibyśmy za 4 rdzeniowe i 4 wątkowe procesory typu i5 pieniądze jakie dzisiaj płacimy za 8 rdzeni i 16 wątków.

Nie wiem co trzeba mieć we łbie, żeby w tej sytuacji bronić Intela, bo gdyby to dotyczyło AMD, Intela, Nvidi to ludzie powinni zareagować w jasny sposób i potępić to. Ty kolego akurat masz jakiś wyjątkowy ból dupy w stosunku do AMD, bo zauważyłem, że nawet wątkach o kartach graficznych piszesz o kartach AMD jakby nie były konkurencją dla RTXów i jakby to był jakiś shit. Przykro patrzeć, że ludzie choćby im pluto w twarz są ślepo zapatrzeni w jakieś korporacje, gdzie gdyby nie konkurencja to byłby monopol jak to było przez lata i rządził Intel wraz z nvidią. Nawet jak któreś korpo coś odwali za wszelką ceną będą go bronić. Ty jeszcze nieudolnie próbujesz cisnąć aferę z palonymi prockami AMD, gdzie wszystko zostało rozwiązane w ciągu kilku tygodni i porównujesz to do tego co się dzieje teraz, a trwa  to półtora roku. Już przemilczę wydłużenie gwarancji o 2 lata, która jak widać jest nic nie warta.

Sorry, bo pite było, ale jak to czytam to dosłownie jakbym patrzył na konsolarzy vs PCMR z PPE i ich ból dupy jak gry Sony zaczęły wychodzić na PC :E Choćby nie wiem, co to każdy musi postawić na swoim, ale tak jest w sumie od lat, czy chodzi o CPU, czy GPU. Najważniejsze, że jest konkurencja i alternatywa a niektórzy tutaj są tak ślepo zapatrzeni w swoje korpo, że chyba chcieliby, żeby to drugie przestało istnieć :balon:

jak przestaniesz wąchać kapsle po alkoholu to nie będziesz chodził pijany

Edytowane przez andrzej1971
  • Confused 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No leven aktualnie w jednej lidze leci z typkiem co ma nick rtx, szczyt ignorancji i w zamian powinni dostać to samo od innych użytkowników tutaj. Czyli totalna ignorancja, trzeba się szanować i z betonem nie przepychać. Jeśli ktoś dostaje x argumentów totalnie je ignoruje i powtarza swoje głupoty jak mantrę, no dajcie spokój. Można samemu palnąć głupotę, źle się wyrazić, zmienić zdanie czy powiedzieć, że nie mam jednak racjii...

Edytowane przez ZiOLONwE
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dozgonną miłością pałam do AMD Phenom II x4 965 BE. :lovin: Posadzony na sabertooth 990fx potrafił bardzo pięknie się kręcić, do bólu. Siedzenie po nocach i wyciskanie ostatnich potów. Później wszedłem w Intela, ale złego słowa na AMD nie powiem bo zwyczajnie musi być mocny rywal, który często daje drugiemu po łbie. Silne AMD to podstawa.

Mam nadzieję, że Intel rozwiąże sprawę i tych co mają problem z 13 i 14 gen. (tak, tak, jest ich 100% :cool3:) potraktuje poważnie, a nie tak jak na tą chwilę, jak pętaków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Grandal napisał:

Mam nadzieję,

Ty masz na wszystko nadzieje. Że jest mało sztuk, że intel będzie wymieniać i tak dalej.

A może tak trzymajmy się faktów :)

Fakty:

- są firmy zgłaszające 100% uwalonych i9

- w chinach codziennie wracało minimum 10 sztuk do sklepu

- fora mają XXX postów o nie działajacych 13/14 gen

- intel odrzuca gwarancję udając że to nie jego procki

• Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź sobie w buty takie fakty. Na Madagaskarze mieli problem z jednym gościem. Przez niego do sklepów wracał codziennie jeden procek i tak kilkanaście razy. W końcu się wnerwili i wysłali gościa do Dżibuti. Ponoć zagubił się gdzieś na Morzu Arabskim.

• Like 1
  • Confused 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, krzysiak napisał:

Też byś się stał fanbojem AMD gdyby Ci padło 17 CPU intela w 8 miesięcy :E

To już jest legendarne info. Nawet Zieloni w DE o tym rozmawiali...podobno 8:E🤭

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Zabiłem 17 procków. Bo to moja wina. Nie zapominaj :)

Zresztą ja pisałem o problemie 1.5 roku temu tutaj. To mnie wyśmiali. Więc teraz ja mam bekę :)

No ciekawe, jakie 1,5 roku? W marcu 2023 r. napisałeś o wymianie procesora na i9-13900K a w październiku 2023 r. zacząłeś kombinować z DDR5 z częstotliwością powyżej 8000 MHz i żonglować procesorami 14 generacji K i KS, żeby znaleźć taki z najlepszym kontrolerem pamięci.

W dniu 19.10.2023 o 22:46, PiPoLiNiO napisał:

Wziąłem 14900K i Aorus Master X, jestem ciekaw czy w końcu pamięci ruszą na 8000 czy nie. Jak nie to wszystko wróci do sklepu.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi