Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No to jest prawie półtorej roku :E Może z 13900K też miał problemy od początku. 

Edytowane przez TheMr.
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Owszem. Miałem. I w kwietniu mailowalem z serwisem nvidia. To oni wtedy napisali mi w czym problem :) Wystarczyły im do tego logi serwisowe. A Intel od 1.5 roku nie potrafi ogarnąć tematu.

Także brońcie go dalej :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO, sam poprosiłeś, żeby trzymać się faktów. Fakty są takie, że nie pisałeś na tym forum nic o problemie 1,5 roku temu i nikt cię nie wyśmiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OK :)

Obawiam się, że musiałbyś poprosić @kadajo o przywrócenie postów usuwanych przez modów :) Chyba nawet wklejałem maila od Nvidia z całym opisem. 

Zresztą sam ich wtedy wiele usunął twierdząc, że wszczynam awantury 🤣🤣🤣

Także @SebastianFM, znowu kulą w płot na straży Intela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odsyłal procki bo ramy na 8000 nie szły i szukał tego jedynego złotego :-)

Dawaj na AmD poszukaj takiego procka co poleci z Ranem 1:1 na chociaż 6600 :)

Dziwnym trafem na tyłu użytkowników 13 i 14 gen tutaj - tylko jedna osoba ma problemy...

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO, twój post z 1 stycznia 2024 r.

W dniu 1.01.2024 o 10:05, PiPoLiNiO napisał:

2 miesiące banicji, w tym czasie miałem 7 sztuk 14900k, 2x Aorus Master X Z790, 1x Apex Encore, 1x Asus Dark Hero.

Do tego wszystkiego ram w postaci:

- 2X PATRIOT 8000 2x16GB

- PATRIOT 7800 2X16GB

- G. SKILL 8000 2X24GB

- PATRIOT 7000 2X16GB

- KINGSTON 6000 2X16

- LEXAR 6400 2X16GB

- LEXAR 7200 2X16GB

Na Encore sprawdzałem tylko 8000. Na pozostałych płytach wszystkie prędkości. Oczywiście 8000 na Encore nie zadziałało stabilnie. Przez stabilność rozumiem szereg testów syntetycznych i gier. Bo wejść do systemu i odpalać gry potrafił i na 8200.

Od strzała stabilne XMP dał tylko Kingston 6000 i Lexar 6400. Każde inne XMP było niestabilne. 

W każdym przypadku zmiany wymagały napięcia VDD, VDDQ i SystemAgent. Wtedy działało XMP i można było też podkręcić.

Max co udało się uzyskać stabilnie to 7800 na ram Patriot 8000. 

Miałem jedną sztukę 14900k która cokolwiek by nie zrobić, nie była w stanie działać nawet na 7000.

Nie wiem co oni tam zrobili, ale w kwestii obsługi RAM to 14 gen jest jakąś parodią. W 13gen 7200 ustawiałem XMP i tyle. Po prostu działało. 

Ogólnie jak komuś się wydaje, że ma stabilne DDR5 to najszybszym testem jest: 

- usunięcie sterów nVidia w trybie awaryjnym i instalacja nowych, a potem restart 

- odpalenie HWinfo i włącznie... FORTNITE 

- i teraz:

RAM stabilny w 90% wejdzie do mapy ale wyrzuci w HWInfo błąd procesora na czerwono 

RAM stabilny w 60% wywali przy ładowaniu mapy z błędem pamięci 

RAM totalnie niestabilny wyrzuci z błędem pamięci przed załadowaniem menu (czasami zresetuje kompa, a potrafi nawet BIOS) 

Kontaktowałem się z serwisem nVidia, wynika to z jakichś zależności systemowych powiązanych z obsługą pamięci RAM i sterownikami od grafiki. Przy instalacji nowych sterowników tworzy się tam jakiś reset i od razu wyłazi niestabilność OC ram, procka oraz jego undervolt.

To jest najprostszy i najszybszy test (10 min), wywali nawet jak RAM zaliczy wcześniej OCCT i memtest Anta Extreme które trwają minimum 60 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, SebastianFM napisał:

Kontaktowałem się z serwisem nVidia, wynika to z jakichś zależności systemowych powiązanych z obsługą pamięci RAM i sterownikami od grafiki. Przy instalacji nowych sterowników tworzy się tam jakiś reset i od razu wyłazi niestabilność OC ram, procka oraz jego undervolt.

No dokładnie. I co Ci tu nie pasuje? Ileś razy to już pisałem w ciągu 1.5 roku :)

Masz NIESTABILNOŚĆ, a później po przecinku PROCKA. 

Także spoko, że marnujesz czas na szukanie moich postów. Ale nie wygrasz tej wojny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, RTX4090 napisał:

Dziwnym trafem na tyłu użytkowników 13 i 14 gen tutaj - tylko jedna osoba ma problemy...

Dziwnym trafem tylko na forum PClab nie ma problemów ze sprzętem, o których zawsze robi się głośno. Zaczynam tu widzieć pewną prawidłowość :E

• Haha 8
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

No dokładnie. I co Ci tu nie pasuje? Ileś razy to już pisałem w ciągu 1.5 roku :)

Jasne, pisałeś wiele razy i akurat wszystkie twoje odpowiedzi zostały usunięte.

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Masz NIESTABILNOŚĆ, a później po przecinku PROCKA. 

Twoja odpowiedź dotyczyła tylko podkręcania DDR5 i nie ma w niej mowy o zbyt niskim napięciu CPU czy o degradacji. Celowo zacytowałem ją w całości, żeby nie było, że wyrwałem coś z kontekstu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, RTX4090 napisał:

Ale problem jednak istnieje i nie jest wyssany z palca...nagle cały świat się myli a tylko niektórzy użytkownicy tego forum znają prawdę? Jakbym czytał komentarze pod testami na pjurze gdzie Pan S. ma zawsze wyniki odwrotne do wszystkich i to wszyscy źle testują a on dobrze :E

Do tego wychodzi hipokryzja level master z niektórych, bo jest dla nich wielkim problemem spalenie się kilku procesorów AMD prawie 1.5 roku temu ( @PiPoLiNiOpewnie więcej odesłał :E ) a nie widzą obecnie sporo większego problemu intela.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SebastianFM Nie moja wina, że przerasta Cię konstrukcja zdania :)

"wyłazi niestabilność OC ram, procka oraz jego undervolt." 

Niestabilność oc ram

Niestabilność procka 

Niestabilność undervolting procka 

2 minuty temu, krzysiak napisał:

Pan S. ma zawsze wyniki odwrotne do wszystkich i to wszyscy źle testują a on dobrze :E

To o mnie? Bo nie kumam o czym piszesz :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan P. " Ja nie grzebię, ja zmieniam ustawienia"

3/4 pewnie sprzętu usmażone. I sam się do tego przyznał.

Nie kumam po co to tyle zmieniać, kombinowac ... Żeby uwalić sprzęt tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

To o mnie? Bo nie kumam o czym piszesz :)

Jeśli jesteś redaktorem na pjurze i masz na imię Sebastian to tak  :E

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy się nie śmiejcie ja tu widzę świetny potencjał w reklamie naszego tech forum.

"Masz RTX 4090 i boisz się o wtyczkę ? A może procesor Intela 13 i 14 generacji i nie możesz spać spokojnie, nic się nie martw twoje problemy właśnie się kończą, wystarczy, że zarejestrujesz się do naszej super społeczności IT tech Forum PClab, u nas panuje tylko jedno motto: ""Problemy ? Nie ma żadnego problemu U mnie działa"" kiedy dołączysz do nas staniesz się częścią Elit grupy, która NIGDY nie ma problemów ze sprzętem nawet w świetle światowych kryzysów dzięki sile najlepszych umysłów tech entuzjastów w naszym kraju, nie czekaj, aplikuj, zanim będzie za późno".

• Haha 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@krzysiak Sorki, ten ciągle Pan. P pisze i już tak przeczytałem z rozpędu 🤣

Oktaba ma swój świat. Jego testy ram to żart. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

@SebastianFM Nie moja wina, że przerasta Cię konstrukcja zdania :)

"wyłazi niestabilność OC ram, procka oraz jego undervolt." 

Niestabilność oc ram

Niestabilność procka 

Niestabilność undervolting procka 

Nic mnie nie przerasta. Twoje zdanie, pogrubione przeze mnie, jest tylko o tym, że po przeinstalowaniu sterowników wychodzą niestabilności. Nie ma natomiast nic o tym, że jest jakiś problem z procesorami 13 i 14 generacji więc po prostu nie wmawiaj wszystkim, że 1,5 roku temu o tym pisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty jesteś niesamowity. @kadajo czy Ty zrozumiałeś to co napisałem tak jak ja czy tak jak on? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to nie ma możliwości stwierdzenia czy to była wina pamięci, czy CPU, ale biorąc pod uwagę co się aktualnie dzieje z procesorami Intela można założyć, że mogły to być problemy CPU.
Z drugiej strony ilość procków, jaka przerobiłeś sugeruje ze albo miałeś największego pecha na świecie, albo jednak to nie do końca była wina tylko procków ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie se już siana z tą wojenką, co? ;-)

Łtwiej zostać tranzystorem niż pogodzić 2 osoby obstające przy swoim ;-)

Ile jeszcze stron będzie się ciągła ta drama? Z dram wolę oglądać gęś Pipę, jak zaczepia Czarnego na YT :E

Macie odmienne spojrzenie na temat i tyle. Koniec. Finito.

Jedni zostaną ze swoimi Intelami, inni wymienią. Innym zdechną a jeszcze innym bedą latać przez kilka lat.

Seba, Niech Twój związek z Intelem nie rozwali korozja. Pipuś - stosunkowo udanej relacji z Ryszardem.

Buziaki 😘🤭

• Like 3
  • Haha 5
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że jak się obudzę po wczorajszym, to będzie czysty temat, znowu do sklepu, żeby zrozumieć, a przynajmniej nieco ogarnąć kłótnie :E

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14700k i tak droższy o 200-300zł od 7800x3d.
jakaś fajna, tania b650 z kartą wifi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, kadajo napisał:

drugiej strony ilość procków, jaka przerobiłeś sugeruje ze albo miałeś największego pecha na świecie, albo jednak to nie do końca była wina tylko procków ;)

To co on zacytował dotyczyło akurat wtedy pamięci RAM. On nie potrafi zrozumieć, że wielokrotnie pisałem, że testy zawsze robiłem też na 4800, o czym też pisałem. 

Miesza wątki, cytuje posty gdzie w ogóle było o czymś innym, a jedynie wspominałem o nvidia bo ktoś pytał jak spowodować wyrzucanie. 

I za każdym razem jest to samo. Tworzy interpretację zdania inną niż autor miał na myśli, i odpala krucjate. 

Przecież Ty raczej doskonale pamiętasz, że czepiałeś się mnie bo niby zaczynam wojenki pisząc o nie stabilnych i9 i moje posty leciały w całości bo pojechałem za mocno w jednym zdaniu, a 5 poprzednich było okej :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, zawsze chodzi o to jak piszesz, a nie co piszesz, wyjątek tutaj stanowią wycieczki osobiste. Jak będziesz chamski, agresywny to zawsze znajdziesz się na celowniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to jestem wielce ciekaw, po co tyle zabaw z wymianą płyt, pamięci, procesorów ... Podkręcanie pamięci. 

Szkoda życia i nerwowo. No i kasy ...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@PiPoLiNiO, ty miałeś tyle tych procesorów, że sam się pogubiłeś w tym co ci nie działało i dlaczego.

W dniu 2.01.2024 o 08:37, PiPoLiNiO napisał:

...

10900K, 11900K, 13900K, 13900KS po zdjęciu limitów zero problemów. 

14900K wszystkie sztuki na wszystkich płytach powoduje problemy. Podniesienie limitu z 253 nawet na 260 daje błędy CPU na czerwono w hwinfo dotyczące pamięci podręcznej, zdjęcie całkowite powoduje, że nawet Cinebench 24 30 min nie ukończę bez wywalenia. 

...

W dniu 3.01.2024 o 10:36, PiPoLiNiO napisał:

Wiesz, tylko tu nie chodzi o to, że trzeba szukać. Chodzi o to, że 13 gen to były koksy 2 na 3. A teraz 1 na 15? Przecież ja mam na Aorus ocenę 94 i jest kasztan, a reckach mojej płyty widziałem sztuki 14900K z oceną 74 🙃🙃

...

W dniu 10.04.2024 o 09:40, PiPoLiNiO napisał:

Czytałeś co pisałem? Ten problem nie jest od wczoraj. Jest od roku. To już było na 13900K tylko tam wyłaził przy obniżeniu napięcia o chociażby 0,001V (tak, sprawdzałem). 

Więc zostanie jak jest. Podbicie napięcia o 0,030V na 14900K powoduje że temperatura ostro skacze. Więc raczej tego nie zmienią bo ludzie będą mieli kolejny problem :)

Dlatego KS jako K jest super, bo trzeba dodać 0,040V, ale i tak daje wtedy mniej niż zwykła K i jest chłodniej. 

Ale KS jako KS + 0,060V to już jest turbo kosmos 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez SebastianFM
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi