Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, RTX4090 napisał:

Ja to jestem wielce ciekaw, po co tyle zabaw z wymianą płyt, pamięci, procesorów ... Podkręcanie pamięci. 

Szkoda życia i nerwowo. No i kasy ...

Niektórzy to lubią, bawić się w składanie i testować, nawet kanały na YT zakładają i zarabiają na tej zabawie. Ale w tym przypadku chyba to nie to ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie całkowite powoduje, że nawet Cinebench 24 30 min nie ukończę bez wywalenia

Tu mnie rozwaliło ... Dokumentacja powyżej 253 W na mniej niż 10 ms, a chłop walił bez limitu 30 minut.

Hmm mówiłem że usmażył procki... To się na mnie złości za prawdę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Herbata pisze na FB że będzie miał 3-4 szt problematycznych i9.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie P. Na 99% jak zdejmę limit to też będę mieć niestabilność - bo te procki mają wyzylowane zegary do granic możliwości, po to PL2 jest aby w pewnych okolicznościach zwalniać zegary i nie przegrzewać prockow. 

Widać chłop się zabrał za testy ale niezbyt rozumie jak te procki są ustawione i je smażył na wolnym ogniu

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczął się kolejny piękny dzień na PCLAB

55473.4.jpg

• Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, RTX4090 napisał:

zdjęcie całkowite powoduje, że nawet Cinebench 24 30 min nie ukończę bez wywalenia

Tu mnie rozwaliło ... Dokumentacja powyżej 253 W na mniej niż 10 ms, a chłop walił bez limitu 30 minut.

Hmm mówiłem że usmażył procki... To się na mnie złości za prawdę 

Pomijając sensowność puszczania takiego testu przy odkręconych kurkach to tutaj jednak znowu wraca pytanie dlaczego procesor nie bronił się przed uszkodzeniem, a może już był uszkodzony ?
Z drugiej strony nawet nie ma jak stwierdzić czy to była tylko czysta kwestia niestabilność ze względu na temperatury, czy faktycznie procek zaczął zdychać.
Tak czy siak, CPU powinno się umieć "obronić" przed zbyt ukrytymi warunkami pracy a tutaj wygląda ze Intel pozwolił na coś takiego wiec można założyć ze procesor powinien był to wytrzymać.

• Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, RTX4090 napisał:

Ja to jestem wielce ciekaw, po co tyle zabaw z wymianą płyt, pamięci, procesorów ... Podkręcanie pamięci. 

Szkoda życia i nerwowo. No i kasy ...

No przecież nie raz pisał, że niebieskie serduszko nie pozwalało zrobić inaczej i ciągle dawał szansę tej miłości:lol2:

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pato miłość :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krzysiak napisał:

Ale problem jednak istnieje i nie jest wyssany z palca...nagle cały świat się myli a tylko niektórzy użytkownicy tego forum znają prawdę? Jakbym czytał komentarze pod testami na pjurze gdzie Pan S. ma zawsze wyniki odwrotne do wszystkich i to wszyscy źle testują a on dobrze :E

To jest zabawna sprawa, bo był tutaj na forum jakiś czas temu obrońca i twierdził, że odmienne tamtejsze wyniki to efekt tego, że Intel ma dobrze ustawiony RAM na 7000 MHz i w procedurze są najnowsze gry (czyli teoretycznie nowsze mają faworyzować niebieskiego). Ostatnio zrobiłem u siebie kompletną zmianę wszystkiego, "asynchroniczne" nastawy RAM 7000 MHz dla Intela i 6000 MHz dla AMD (czyli niby lekko na korzyść Intela) oraz nową listę gier i efekt jest taki, że w stosunku do poprzednich testów nic się nie zmieniło, nawet jakieś grosze Ryzeny zyskały :E Mam swoją teorię, co może być nie tak z jedynymi w swoim rodzaju testami, ale nie mogę tego zweryfikować, więc nie będę się dzielił ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

tutaj jednak znowu wraca pytanie dlaczego procesor nie bronił się przed uszkodzeniem

Przy wszelkich zdjętych kurkach zabezpieczenie to tylko 100 stopni. Niektóre płyty dla KS ustawiały nawet 115 stopni.

Przy grzebaniu pana P. Nie zdziwie się jak i limit temperatury był odkręcony żeby taktowania nie spadały.

Moim zdaniem, większość sprzętu usmażył właśnie takimi bezsensownymi testami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, RTX4090 napisał:

Panie P. Na 99% jak zdejmę limit to też będę mieć niestabilność - bo te procki mają wyzylowane zegary do granic możliwości, po to PL2 jest aby w pewnych okolicznościach zwalniać zegary i nie przegrzewać prockow. 

No i tu niestety właśnie leży jedna z przyczyn problemu... Pewnie 99% ludzi nie "potrafi w bios", przez co nie nałoży kagańca na płytach które z automatu go zdejmowały. A później właśnie wychodzą różne kwiatki.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temu byłem zdziwiony że procki projektowane na 253 W mają zdjęte kagańce i potrafią ssać 320 W+ 

Ludzie katowali procki testami, kompilacja mi shader na takich ustawieniach ( gdzie Intel zaleca 10 ms powyżej PL2), a później zdziwienie że coś się wywala.

Nie chcę niszczyć swojego procka, ale założę się że jakbym zbił takty do 5.0 i 4.0 i zdjał limit to pewnie mimo około 300 W byłoby stabilnie. Ale jak ktoś wali maksy 5.5 i 4.3 GHz minimum, to te zegary przy 24 rdzeniach będą na bank niestabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, SebastianFM napisał:

ty miałeś tyle tych procesorów, że sam się pogubiłeś w tym co ci nie działało i dlaczego.

Jak mówisz komuś, że byłeś srać to dodajesz opis z kolorem i konsystencją fekaliów? 

Jeśli nie, to powinieneś zrozumieć, że dla mnie kluczowe było czy proc działa czy nie. Nie musiałem w każdej sztuce opisywać co robiłem, jak robiłem i tak dalej. 

A Ty teraz wyszukujesz posty, cytujesz i próbujesz coś udowadniać :)

Tylko mi nic nie udowodnisz. Ja mam to w tyłku. Mam AMD i jest git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Przy wszelkich zdjętych kurkach zabezpieczenie to tylko 100 stopni. Niektóre płyty dla KS ustawiały nawet 115 stopni.

Przy grzebaniu pana P. Nie zdziwie się jak i limit temperatury był odkręcony żeby taktowania nie spadały.

Moim zdaniem, większość sprzętu usmażył właśnie takimi bezsensownymi testami.

No i właśnie o to mi chodzi, jakim cudem można wprowadzić takie ustawienia, które zabiją procesor.
To nie powinno być możliwe z poziomu hardware. Tzn. ustawienia możesz sobie wprowadzić, ale procesor NIGDY nie powinien wyjść poza bezpieczne granice. Jeśli to zrobił to, to coś zostało skopane albo limit był zdecydowanie za wysoko dla tych jednostek.
A tutaj winę za to ponosi wyłącznie Intel.

To nie są lata 90 gdzie garstka osób potrafi robić OC, to dziś ogólnie dostępna wiedza z masą poradników na samym YT dla byle Kowalskiego a Intel nie bierze tego pod uwagę ?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, RTX4090 napisał:

Nie chcę niszczyć swojego procka

Dajesz, zobaczymy co się stanie :cool:

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Ty go podpuszczasz bo chcesz odkupić później 😂😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednego pacjenta do badań już będziemy mieć, więcej raczej nie będzie zbieranych ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Biosach jest tyle ustawień, że można uwalić na wiele sposobów.

Jak się nie mylę - limit temperatury u mnie można ustawić dowolny, nawet 150 stopni.

3 minuty temu, tomcug napisał:

Nie chcę być jak Pan P. - jestem odpowiedzialnym człowiekiem i szkoda mi nerwów :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 115 C (co i tak już jest za dużo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak intel nie miał konkurencji za czasów ryzenów 1000 i 2000 tak teraz role się odwróciły i to amd nie ma konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, tomcug napisał:

To jest zabawna sprawa, bo był tutaj na forum jakiś czas temu obrońca i twierdził, że odmienne tamtejsze wyniki to efekt tego, że Intel ma dobrze ustawiony RAM na 7000 MHz i w procedurze są najnowsze gry (czyli teoretycznie nowsze mają faworyzować niebieskiego). Ostatnio zrobiłem u siebie kompletną zmianę wszystkiego, "asynchroniczne" nastawy RAM 7000 MHz dla Intela i 6000 MHz dla AMD (czyli niby lekko na korzyść Intela) oraz nową listę gier i efekt jest taki, że w stosunku do poprzednich testów nic się nie zmieniło, nawet jakieś grosze Ryzeny zyskały :E Mam swoją teorię, co może być nie tak z jedynymi w swoim rodzaju testami, ale nie mogę tego zweryfikować, więc nie będę się dzielił ;)

Lepiej tam zrob wojne o zaklamane statystyki z googla :) bo sam nie wiem co gorsze, ich testy czy odslony z czapy.

14 minut temu, kadajo napisał:

No i właśnie o to mi chodzi, jakim cudem można wprowadzić takie ustawienia, które zabiją procesor.
To nie powinno być możliwe z poziomu hardware. Tzn. ustawienia możesz sobie wprowadzić, ale procesor NIGDY nie powinien wyjść poza bezpieczne granice. Jeśli to zrobił to, to coś zostało skopane albo limit był zdecydowanie za wysoko dla tych jednostek.
A tutaj winę za to ponosi wyłącznie Intel.

To nie są lata 90 gdzie garstka osób potrafi robić OC, to dziś ogólnie dostępna wiedza z masą poradników na samym YT dla byle Kowalskiego a Intel nie bierze tego pod uwagę ?

Ale ze co, to niby trudne jakies czy co? :D

1973557-746006955424300-365554809-o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rybek napisał:

Lepiej tam zrob wojne

Nie jestem nią zainteresowany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kadajo napisał:

Zaczynam tu widzieć pewną prawidłowość :E

Niemieckie forum bierze w łapę od AMD I Intela!!!11  :szczerbaty: