Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał:

Dajesz, zobaczymy co się stanie :cool:

A tam od razu zniszczyć :) Swego czasu goniłem się tutaj w Spi na 9550 i gość mnie załatwił E8400. Kurde poleciał z napięciem, że się poddałem. 950 zeta mnie wtedy kosztował 9550, a Ty gimnastykę robisz. Dawaj ile wlezie, jest zabezpieczenie. @PiPoLiNiO ma korki w kieszeni, zna się na OC :)

Edytowane przez kadajo
Trzymamy sie nickow uzytkownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cieszę się że w końcu poruszyliście temat biosów.  Kupując zestaw z procesorem który ma zablokowany mnożnik nie spodziewałem się że muszę mu jeszcze dodatkowo ustawiać limity mocy. Co więcej ( nawet nie wiedziałem że jest taka funkcja). Zawsze trzymałem się procesów których nie można było podkręcać ale od chwili kiedy intel wprowadził podział na i3,i5,i7,i9 ZAWSZE kupowałem i7. Potrafię ustawić sobie i profil xmp  itd.  Swoje komputery prócz tego najnowszego składałem sam

Z pełną świadomością wybrałem również jako płytę główną ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI

Nie jestem laikiem ale i nie jestem tak zaawansowany jak większość z Was. Dlaczego to piszę? bo spora grupa ludzi którzy myślą podobnie jak ja. Kupują zestaw z upatrzonymi przez siebie częściami  i zlecają złożenie osobom które mają większe doświadczenie. Nie mają też czasu na składanie i ustawienia. Kupiony komputer ma po prostu działać. Z mojego punktu widzenia wina tego co się dzieje leży po stronie intela jak i producentów płyt głównych. Gdy po radach chłopaków z forum wszedłem do biosa to okazało się że poza ustawieniem profilu xmp wszystko było na ustawieniach fabrycznych a więc jak domniemam asusa. Tutaj więc widzę problem

Reasumując. Ktoś kupuje zestaw (załóżmy że składa sobie sam) instaluje system sterowniki, oprogramowanie którego będzie używał i ustawia podstawowe parametry biosa i nic więcej. Nie ma świadomości że trzeba jeszcze stawić inne parametry aby nie uszkodzić procesora.  Nie każdy po złożeniu czy odebraniu komputera patrzy i sprawdza temperatury bo.....mu komputer działa. Jak się okazuje po ostatnich rewelacjach komputer raczej nie podziała długo. 

Przykład mojej żony i jej laptopa. wie jak się włącza, pracuje na nim ale nie ma np  bladego pojęcia jak zakłada się partycje czy robi format. Laptop służy jej do pracy i przeglądania zdjęć. Nic więcej jej nie obchodzi. Sprzęt ma jej działać.

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia fabryczne od lat są wałkowane jako na wyrost. Niestety, albo stety  to jest zabezpieczenie producenta dla stabilności. Twierdzą, że lepiej i to prawda dać więcej, niż mieć na karku co chwilę reklamacje. Krzem jest "brudny" i zawsze jest inny od innego. Dobrze pogrzebać świadomie w biosie i samemu ustawić odpowie opcje. @PiPoLiNiO jest mistrzem od 14900, potrafi wymusić 5.9 na wszystkich rdzeniach - spytaj, to nie kicha :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrzej1971 ja u siebie właśnie tak zrobiłem, mam "odblokowanego" 10700F. Wiedziałem ze nie będę już chciał kręcić Procków, bo za dużo papu zaczynają wcinać, ale ze 150-160 W jeszcze można ogarnąć.
Pierwotnie miałem przejść na AMD, AM4 i szykowałem się do kupna 3700x, z perspektywy czasu lepiej bym na tym wyszedł, ale kto mógł wtedy wiedzieć ze takie fajne procki AMD zacznie produkować. A tak 10700F kupiłem za 800zl płytę za 350zl, pamięci chyba za 400 i mogłem przeskakiwać z 4790k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymusić 5.9 na wszystkich rdzyniach? Tylko mi nie mów, że TAU puszczone na unlimited. :whee:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 Amper i ? Zaraz się obudzi Pippolino :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Grandal napisał:

Wymusić 5.9 na wszystkich rdzyniach?

KS ma 5.9 na wszystkich. Nie żeby coś :)

Ma też 400A według zalecanych ustawień Intel które wysyłają ludziom na maila. Nie żeby coś. 

13 minut temu, leven napisał:

Pipek

Czemu mnie obrażasz? 

@kadajo robisz porządek czy straszysz? Mój nick dziś był celowo z 4 razy przekręcony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moc okropna, Aper wgniata, a styki i pady bez przebarwień. Zawsze mnie to zastanawiało, jakim cudem małe styki potrafią taki prąd przekazać bez odbarwień. Jest ich wiele i to się równolegle transportuje, ale patrząc na te bidne styki, aż się wierzyć nie chce.

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie trzymajcie się nickow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

Jak mówisz komuś, że byłeś srać to dodajesz opis z kolorem i konsystencją fekaliów? 

Jeśli nie, to powinieneś zrozumieć, że dla mnie kluczowe było czy proc działa czy nie. Nie musiałem w każdej sztuce opisywać co robiłem, jak robiłem i tak dalej. 

A Ty teraz wyszukujesz posty, cytujesz i próbujesz coś udowadniać :)

Tylko mi nic nie udowodnisz. Ja mam to w tyłku. Mam AMD i jest git :)

Dziwne są te twoje tłumaczenia. Ja tobie nic nie muszę udowadniać. Cytujając twoje posty udowodniłem innym, że nie ma co brać na poważnie tego co piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo. Teraz jeszcze udowodnij, że reszta świata się myli i możesz czekać na bonusowy przelew od Intel 😎

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

KS ma 5.9 na wszystkich. Nie żeby coś :)

Ma też 400A według zalecanych ustawień Intel które wysyłają ludziom na maila. Nie żeby coś. 

Czemu mnie obrażasz? 

@kadajo robisz porządek czy straszysz? Mój nick dziś był celowo z 4 razy przekręcony. 

Przepraszam, nie zrobiłem tego dla obrazy. Nie widzę na forum nikogo innego kto ma tak dużo 14900 w OC :]

• Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

KS ma 5.9 na wszystkich. Nie żeby coś

5.7 dla 8 rdzeni P jak coś. 

Teraz widać czemu był niestabilny, bo był goniony wyżej niż seria

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Poprawiłem dwa od @leven. Jak ktoś będzie dalej przekręcał to raportuj.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RTX4090 napisał:

5.7 dla 8 rdzeni P jak coś. 

Acha. To spoko. Ja już nawet nie będę nic pisać. Poczekam aż ktoś inny Cię zaraz wyjaśni :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Performance-core Max Turbo Frequency 
5.7 GHz

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/237504/intel-core-i9-processor-14900ks-36m-cache-up-to-6-20-ghz/specifications.html
Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5.9 na P core all.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

320W 75C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten gość zrobił FanControl :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, leven napisał:

potrafi wymusić 5.9 na wszystkich rdzeniach

boost-clock-analysis.png

W testach póki są mocno obciążone tylko p-cores to chodził na 5900.

What's exclusive to the i9-14900KS that the i9-14900K doesn't have, is the presence of an Extreme Power Delivery profile. This ensures a 320 W PL1 and PL2 value, with the ICCMax current as high as 400 A. While many motherboards support the i9-14900KS with a UEFI firmware update, not all of them support the Extreme Power Delivery profile, and so you should really be careful when choosing a motherboard to pair with this processor—pick one with two 8-pin EPS power connectors, the Z790 chipset, and a UEFI firmware update specifying support for the i9-14900KS.

Tryb pl1=pl2 320w był zalecany pod ten procek dlatego nie ma co zwlac na użytkowników.

Brał przy tym ustawieniu 374w w blenderze:

power-multithread.png

Bez power limitu 508w i jak to się miało nie degradować;)

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra. 14600k 5.5ghz i UV.

500W ? Taki mam zasilacz xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie 14600k tylko 14900ks maks wyzylowany CPU nikt go raczej nie kupowla żeby mu ustawiać pl2 125 i pl2 253 tylko brał ten extreme pl1=pl2 320w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, leven napisał:

To ten gość zrobił FanControl :) 

Nie, autor to: Rémi Mercier.

Edytowane przez Camis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, kadajo napisał:

Kto ?

Fan Control ten program ? :

https://getfancontrol.com/

Tak, z githuba mam ten soft i On tam się udziela :)

5.jpg

To moje, pykam w fishingplanet :]

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi