Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, wrobel_krk napisał:

Nie to nie 14600k tylko 14900ks maks wyzylowany CPU nikt go raczej nie kupowla żeby mu ustawiać pl2 125 i pl2 253 tylko brał ten extreme pl1=pl2 320w

Tak, 14600k jest złotym środkiem. Za bardzo to scaliłem. A już chciałem 14600k i się posypało. Ulta I5 + poproszę o szybki RAM. Wystarczy mi na parę lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, wrobel_krk napisał:

W testach póki są mocno obciążone tylko p-cores to chodził na 5900.

Dobra niech będzie, ale niektórzy tutaj by chcieli aby te takty były trzymane razem z e-cors co jak widać jest niemożliwe. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, kadajo napisał:

Buuuuu

Ten slajd, to jest kryminał. Jawnie wprowadzający w błąd nieboraków, jakoby ten wypust był konkurencyjny w gierkach do 13700k, co jest absurdalne, ale może zdezorientować nieobeznanych w temacie. Do tego ponoć sprzedają to w cenach wyższych jak obecnie 5950x. Także, ktoś tam na główkę upadł. I to tak ze 4 razy pod rząd. 

eAx0uLq.png

• Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, RTX4090 napisał:

Dobra niech będzie, ale niektórzy tutaj by chcieli aby te takty były trzymane razem z e-cors co jak widać jest niemożliwe. 

No tam im się udało all core 5.8oc na p-cores plus 4600 na e -cores więc dużo nie zabrakło.

20 minut temu, kadajo napisał:

Buuuuu

E Panie moderator a nie na temat;)

Wiadomo AMD też korpo i kombinuje po to się ogląda testy. Że chcą sprzedać i pokazują odpowiednie wykresy pod siebie to robi to każdy niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak nie, jest 13700K :D

Dobra tam 13 i 14 seria to praktycznie to samo :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś było lepiej, miałeś jeden Socket np. Socket 3 i mogłeś do niego wsadzić AMD, Intela, Cyrixa, VIA, IBM co tam chciałeś. :D 

• Like 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stjepan666 ... i się dało! Teraz, nie dość, że każda firma ma swój inny socket, to jeszcze taki Intel zmienia zwykle co 2 lata. To jest ta "ekologia" swoją drogą (bo nie jest tajemnicą, że tylko więcej elektro-złomu przez to obecnie powstaje).

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Kyle_PL napisał:

Teraz, nie dość, że każda firma ma swój inny socket, to jeszcze taki Intel zmienia zwykle co 2 lata. To jest ta "ekologia" swoją drogą (bo nie jest tajemnicą, że tylko więcej elektro-złomu przez to obecnie powstaje).

I Ty się jeszcze dziwisz? Na ekologii ucierpią tylko biedni, dla wszystkich liczy się tylko kasa:-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, RTX4090 napisał:

Nie niemożliwe tylko ty nieprawidłowo interpretujesz ten wykres częstotliwości z TPU. Tam powyżej 16 wątków spada częstotliwość, ponieważ jest liczona średnia częstotliwość razem z użytymi rdzeniami E.

"The E-Core side of this chart (threads 17 to 32) can be somewhat misleading. It looks like the cores run at increasingly slower frequencies as the load goes up, but that's not the case. The frequency plotted is the average of all the P-Cores active, plus more and more E-Cores, which all run at a lower frequency than the P-Cores, which drags down the average."
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900ks/25.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, piszcie coś, nuda. :E

obraz.png.63442d4d7ecab97c0554167f2c7c5539.png

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy powoli trzeźwieją :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przestalem widziec polowe postow, nie ma na co odpisywac :E

• Haha 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kadajo napisał:

320W 75C

Nic nowego. zmieniłem platformę raz po raz bo... z tego żyję :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kadajo ma rację, ale erwina z podpisem się nie spodziewałem :)

Ja pitolę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, 5hogun napisał:

Ej, piszcie coś, nuda.

Procki się spaliły, nie ma z czego pisać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

Jutro wolne to zacząłem pić dopiero 😂 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kadajo napisał:

28 minut temu, krzysiak napisał:

Jutro wolne to zacząłem pić dopiero 😂 

Ja do pracy, ale też dopiero zaczynam pić. 3 piwko leci :E

Ogólnie nie chce mi się pisać w zadymiarskim wątku, chociaż obserwuję i popijam piwkiem, zagryzając orzeszkami, ale powoli zastanawiam się jak tu żyć :E Wstępnie planowałem zmienić procka pod koniec tego roku jak wyjdą nowe generacje CPU, ale chyba poczekam z tym do 2025 i wtedy zdecyduję. Nie ukrywam, że przyzwyczaiłem się do Intela, a ostatni mój procek od AMD którego w zasadzie miło wspominam to Barton z pencil modem :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, lukadd napisał:

Ja do pracy, ale też dopiero zaczynam pić. 3 piwko leci :E

Ogólnie nie chce mi się pisać w zadymiarskim wątku, chociaż obserwuję i popijam piwkiem, zagryzając orzeszkami, ale powoli zastanawiam się jak tu żyć :E Wstępnie planowałem zmienić procka pod koniec tego roku jak wyjdą nowe generacje CPU, ale chyba poczekam z tym do 2025 i wtedy zdecyduję. Nie ukrywam, że przyzwyczaiłem się do Intela, a ostatni mój procek od AMD którego w zasadzie miło wspominam to Barton z pencil modem :E

To masz odwrotnie niż ja, ostatni CPU Intela to C2D E4500, to był dobry CPU w swoim czasie. Potem AMD nawet jak było gorsze od Intela, po tym jak się dowiedziałem o tych aferach jeśli chodzi o lapki i stacjonarki, smarowanie pod stołem kasą o to by AMD było nie dostępne w sklepach, no i 5% wydajności co generacje oraz żonglowanie socketami, miałem AM3 i AM3+, teraz mam AM4, na pewno przejdę w przyszłości na AM5. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD to była padaka przez te ich FXy :E aż do pierwszej generacji ryzenów i później dopiero powoli zaczęło to ruszać w dobrą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie chyba było pół na pół jakby policzyć. Choć jakoś zawsze bliżej było mi do AMD i "ubolewałem" w okresie gdy musiałem wybrać Intela bo po prostu cena /wydajność wypadał lepiej 😅😂 Ale ja bywałem sado maso... przykładowo siedziałem na savage 4 (podejrzewam że mało kto tu w ogóle taki twór kojarzy :Ezamiast na GeForce 2... choć nie byłem na tyle sado maso żeby mieć fx'a (choć nie wiem co gorsze)😅😂

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, krzysiak napisał:

To u mnie chyba było pół na pół jakby policzyć. Choć jakoś zawsze bliżej było mi do AMD i "ubolewałem" w okresie gdy musiałem wybrać Intela bo po prostu cena /wydajność wypadał lepiej 😅😂 Ale ja bywałem sado maso... przykładowo siedziałem na savage 4 (podejrzewam że mało kto tu w ogóle taki twór kojarzy :Ezamiast na GeForce 2 😅😂

Było,było na stanie ;) chyba savage 4 pro jakos tak  :thumb:  tyle tego było i tyle lat temu że cięzko spamiętać :-) ale takie przełomowe to były s3 savage 1mb rozbudowane do 2mb lub było 2mb rozbudowane do 4mb + voodo 1 4mb  to był sprzęcik :thumb: (nfs 2 edition ,nfs 3 pięknie wspierały voodziaki )  potem taki przełom to geforce winfast gts 32mb :P  dobre czasy

Edytowane przez unadarek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi