Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Swój pierwszy procek amd (rysia 3700x) kupiłem dopiero na początku 2020. A tak to na intelach się siedziało. Radki miewałem - owszem, ale geforców też było znacznie więcej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy AMD to był k6 2 350Mhz, znów radek 9200 jeśli dobrze pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, 5hogun napisał:

Ej, piszcie coś, nuda. :E

#umniedziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój pierwszy amd to był sempron i athlon. Pierwszy pentium to 200mx do tego kartę video nisitle art video. zx 81 1kb pamięci mam do tej pory tak jak pierwszą amige 500. radek 9200 (miałem takiej śmiesznej firny o nazwie PowerColor)  to była bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejta żyć... jutro kolejna runda bo dziś mi się już nie chce , jeśli składnia leży sorry, jak pisałem wcześniej piję 😂 już mi wystarczy dziś że samozwańczy znaffca TQ pod swoimi postami o tym że nie ma problemu bo Intel przedłuża gwarę na CPU i nie ma problemu bo przecież wymieni ukrywał pół dnia moje posty jak to bywa naprawdę (posty stąd jak się wypiął na klientów)  :rotfl:

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, krzysiak napisał:

Mój pierwszy AMD to był k6 2 350Mhz, znów radek 9200 jeśli dobrze pamiętam.

Mój pierwszy AMD i pierwszy PC w ogóle to był AMD 286 16Mhz :E Później miałem np. 386 DX-40 też od AMD czy np. K5 PR-120 odpowiednik pierwszych Pentiumów :E itd. Taki Cyrix 486 też się przewinął.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak Proponuje ze od jutra mozemy zaczac krucjate przeciw TQ :) Lipton i Blacku pod swoimi filmami nas nie beda blokowac :)

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał:

Ja do pracy, ale też dopiero zaczynam pić. 3 piwko leci :E

Ogólnie nie chce mi się pisać w zadymiarskim wątku, chociaż obserwuję i popijam piwkiem, zagryzając orzeszkami, ale powoli zastanawiam się jak tu żyć :E Wstępnie planowałem zmienić procka pod koniec tego roku jak wyjdą nowe generacje CPU, ale chyba poczekam z tym do 2025 i wtedy zdecyduję. Nie ukrywam, że przyzwyczaiłem się do Intela, a ostatni mój procek od AMD którego w zasadzie miło wspominam to Barton z pencil modem :E

Też tak miałem choćby z sentymentu, gdzie mój pierwszy PC w życiu za gówniaka to Pentium 1 100MHz, ale nie ma się co przyzwyczajać, tylko brać co w momencie zakupu wypada korzystniej pod względem wydajności, temperatur, czy poboru. Jak pisałem ostatni mój AMD to czasy Athlona, i przez te wszystkie lata był Intel, ale w 2019 stwierdziłem, że korzystniej wypadał Ryzen i wziąłem 3700X, gdzie w końcu skończył się monopol Intela i płacenie na premierę za 4 rdzenie 4 wątki, tyle ile dzisiaj płacimy za 8/16. Obecny procek do mojego grania starczy mi jeszcze na długo, zobaczymy co będzie jak już przyjdzie czas na wymianę, bo zmiany dla samej zmiany żeby posiadać coś najnowszego już mi przeszły, ale cieszmy się, że w końcu jest konkurencja.

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie będę ukrywał, że przez 15 lat AMD dla mnie kompletnie nie istniało, bo nie miało nic do zaoferowania na tle konkurencji. Może kontrowersyjnie, a może nie. Zawsze mnie bolało marne IPC, a wtedy wszystko jeszcze siedziało głównie na jednym wątku, więc nie było wyboru. Ostatnim moim AMD był athlon 64 3000+ na s.939, a potem już tylko różne C2D i pierwsze i7 - nehalem to była miazga jak kupiłem. Nie przypuszczałem, że AMD jeszcze kiedyś się podniesie na rynku konsumenckim, a tutaj ryzeny coraz lepsze. Przez ostatnie 3 lata spostrzegłem jednak skąd teraz wieje wiatr i tak wyszło, że laptopy mam na AMD i stacjonarkę też z x3d.😁

Odnośnie tematu oksydacji, to dodam taki kamyczek do tej przepychanki, bo wyświetlił mi się film na YT. Nie wiem kto to jest, nie znam, ale posłuchałem chwilę i to idealny przykład typowego klienta. Nawet bardziej świadomego, bo zna terminy takie jak bios, więc i tak jest szczebelek wyżej, a jednak... i dlaczego ludzie, którzy mówią, że wystarczy limit ustawić na 256W na 0.56s i gra to zupełnie mijają się z sensem.

Na tym przykładzie. Gość kupił procesor i jak pewnie 90% nabywców po prostu wsadził i zapomniał. Procesor zaczął sprawiać problemy - niestabilność. Jak można wywnioskować z jego słów, nigdy nie doszedł dobrego rozwiązania, a jego próby rozwiązania tego problemu są nieskutecznie. Zmniejszył mnożnik na x52 i to pomogło. Chwilowo. Nie ruszył jednak napięć, jest więc dalsza degradacja. O limitach to pewnie nigdy nie słyszał nawet. 

To tak jakby kupić nowy samochód z przeciekającym przewodem hamulcowym o którym nie wiesz. A sąsiad hobbysta mówi: jak odbierzesz nowe auto z salonu to będzie przewód przeciekał dokładnie na niedokręconej śrubie. Weź teraz odpowiedni klucz, znajdź miejsce przecieku i dokręć śrubę. Tylko z wyczuciem i odpowiednim momentem, żebyś tego nie przekręcił! Super ta marka, nie? 'bo ja tam lubię pogrzebać pod maską i nie mam z tym autem problemów i nie u mnie działa'.

Z tym mi się kojarzy gadanie o zostawianiu w gestii nabywcy ustawiania odpowiedniego limitu i to na odpowiedni czas....albo ci się spali. To jest fuszerka Intela i tego nie można usprawiedliwiać. Defaultowe ustawienia, które są bez ruszania czegokolwiek muszą być w 100% bezpieczne, a wszelkie kagańce poustawiane. Wiadomo jednak czemu Intel tego nie zrobił - chciał być pierwszy w testach i przegiął. Usprawiedliwianie tego, bo nabywca ma się znać i już...to jest śmieszne. Ja bym też nie wiedział(!), gdybym o tym nie przeczytał, bo pewnie bym się zainteresował po kupnie, ale tak od strzała...nie wiedziałbym. Podszedłbym jak do każdego procesora intela jaki miałem wcześniej, a składam sobie komputery 20 lat i bym nie zgadł, że brak limitu mi skasuje procesor z dnia na dzień. No to o czym tu mówimy w ogóle. Co to za polityka informacyjna Intela? Skoro to takie istotne, żeby limit był to w KAŻDEJ recenzji TŁUSTYM drukiem PODKREŚLONE....NA CZEROWONO powinno to stać jako odgórny przykaz Intela, tak samo jak na stronie głównej intela i jak na pudełku BOX procesora.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj, bo zaraz jakiś fanatyk Ci odpisze, że próbujesz błysnąć, a to jest wina producentów płyt głównych :E

• Like 1
  • Confused 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeeeeeee, odpiszą jedynie "u mnie działa" :)

• Haha 5
  • Confused 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z pomocną forumowiczów, bo tak to już by nie działał :E Problem w tym, że użytkowników ogarniętych w temacie jest promil a jakieś 99% których kupiło takie procki na świecie niech się nie martwi, bo macie dodatkowe 2 lata gwarancji :lol2:

Edytowane przez skunRace
  • Confused 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, skunRace napisał:

Z pomocną forumowiczów, bo tak to już by nie działał :E Problem w tym, że użytkowników ogarniętych w temacie jest promil a jakieś 99% których kupiło takie procki na świecie niech się nie martwi, bo macie dodatkowe 2 lata gwarancji :lol2:

Zapewne że sam masz procesor intela tylko zwyczajnie nie chcesz się do tego przyznać.  

Najzabawniejsze że w dziale intela najwięcej narzekają goście którzy twierdzą że posiadają...... ryśki

Edytowane przez andrzej1971
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to zmienia kto co posiada? @andrzej1971 Nie wiem może czujesz sie urażony że obrażają twój procesor. Stary myśl logicznie a nie emocjonalnie.
Ważne są fakty, czyli żyłowane procesory, aby przegonić AMD co spowodowało, co spowodowało.
Jak ludzie cisneli po AMD FX bo były gównem tak samo ludzie cisną po 13/14gen tyle.
Nie brońmy korpo za miliardy.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja przez tą aferę Intela nieźle mnie wnerwili, bo mam jeden z ich trupiastych procesorów, mimo że aktualnie działa, to nie wiem czego się spodziewać w najbliższych miesiącach, może korodować czy stracić stabilność. Gwarancja dłuższa? Co z tego mak mają opory z uwzględnianiem gwarancji, plus długi przestój PC z nie mojej winy. Drugi powód procesor jest gówno wart na rynku wtórnym po tej aferze i możliwe, że nikt tego nie będzie chciał odkupić. 10700K po dwóch latach sprzedał się za 60% ceny nowego, ten pewnie za 30% nie pójdzie.  I teraz był miał tego bronić bo posiadam go w komputerze :boink: Pozostaje liczyć na to, że ludzie szybko zapominają 🙈

Edytowane przez ZiOLONwE
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Miałem Intela i go cisnąłem bo się sypał jak łupież - jestem idiotą który nie potrafi ustawić sprzętu. 

Mam AMD i cisnę Intel bo się sypał jak łupież - jestem idiotą i fanboyem AMD. 

Przecież tu by wszedł prezes Intel i napisał "daliśmy ciała, jesteśmy beznadziejni", to by go rozjechali, że się gówno zna i co on tam wie 😎

Zresztą jaki jest poziom obrońców został po raz enty pokazany wczoraj, gdy największy obrońca się wykłócał jaką prędkość ma na rdzeniach P mój były KS, procek który miałem, a on na oczy nie widział w realnym świecie. I jak zawsze chciał wiedzieć lepiej ale mu nie wyszło. 

Wyszło na moje. Czy przeprosił? Oczywiście że nie. Jedyne co tu potrafią to głośno szczekać. Nic więcej :)

I to samo tu jest od 1.5 roku :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W ogóle gadka jaki to jestem pechowy, jakie to niemożliwe i to całe bla bla bla bo 17 procków nie działało. No nie działało. To są fakty. 

Kupiłem 1 procek AMD i działa sobie LEGANCKO i to też jest fakt. 

Co trzeba mieć w głowie żeby wyjść z założenia , że jak gość miał 3-4 sztuki i mu nie działają to faktycznie coś jest nie tak, ale jak miał 17 to już nie możliwe. 🙃

Edytowane przez kadajo
No no, tylko nie Idiota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony jak ktoś ma golden sample który będzie żył za te kilka lat to w retro sprzęcie zarobi trochę kasy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Nieeeeeeee, odpiszą jedynie "u mnie działa" :)

Co mają napisać ci co im działają procki bez problemów? Że "Na tą chwilę działa, ale dla dobrego samopoczucia @PiPoLiNiO napiszę, /nie działa/ bo jasnym jest, że niebawem przestanie" i/lub "Działa, ale skoro innym padają jak muchy to mnie się pewnie tylko wydaje, że wszystko ok". Pewnie najlepiej byłoby, jakby mieli gęby zamknięte na kłódkę, dla dobra sprawy.

Nie negując totalnej wpadki, degrengolady wizerunkowej Intela są jednak tacy co dalej nie mają co chwila bsodów, zwiech, freezów, napięć z kosmosu i 100*C po odpaleniu sapera. 

Jak mi się proc wykrzaczy to będę podwójnie wnerwiony bo ja swojego trzymam w rozsądnym kagańcu. W tej chwili jednak... działa prawidłowo. :o 

Edytowane przez Grandal
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież tu nikt nie ma problemu z tym że komuś działa. 

Problemem jest pisanie "u mnie działa" i udawanie że nie ma żadnego problemu :)

Niech każdemu działa jak najdłużej. Tyle , że bez udawania, że temat nie istnieje :)

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Swoją drogą ja kiedyś oddawałem kilka monitorów Acer Predator XB271HUbmiprz. To co się działo z matrycami wołało o pomstę do nieba. Byłem tak wściekły, że nawet ten jeden wyselekcjonowany sprzedałem znajomemu, bo się zafiksowałem, że ten też jest do d... 

Po pewnym czasie go odkupiłem bo z całą resztą od innych firm było jeszcze gorzej.  

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Erwtokritos napisał:

A co to zmienia kto co posiada? @andrzej1971 Nie wiem może czujesz sie urażony że obrażają twój procesor. Stary myśl logicznie a nie emocjonalnie.
Ważne są fakty, czyli żyłowane procesory, aby przegonić AMD co spowodowało, co spowodowało.
Jak ludzie cisneli po AMD FX bo były gównem tak samo ludzie cisną po 13/14gen tyle.
Nie brońmy korpo za miliardy.

UWIELBIAM swojego intela i będę go bronił do krwi ostatniej.  Irytujące jest to że najbardziej po procesorach 13 i 14 generacji jadą ludzie którzy mają ryśki. 

Z drugiej strony sam czekam na premierę najnowszych ryśków. Specjalnie kupię aby mieć bezpośrednie porównanie z moim ukochanym i7 14700 (bez "k") 

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, andrzej1971 napisał:

Irytujące jest to że najbardziej po procesorach 13 i 14 generacji jadą ludzie którzy mają ryśki. 

O tym pisałem 4 posty wyżej. Totalne oderwanie od rzeczywistości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

O tym pisałem 4 posty wyżej. Totalne oderwanie od rzeczywistości :)

jesteś bardzo samo krytyczny wobec siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi