Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, andrzej1971 napisał:

Mam pytanie do tych normalnych od ryśków a zwłaszcza tych od 7950x3d a dodatkowo mają jeszcze rtx 4080s. Możecie podać mi wyniki z r23 single oraz mult a także 3dm time spy dx12?

Nie wiem czy wedle swojej skali oceny znajdziesz normalnego posiadacza AMD :rotfl:

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, krzysiak napisał:

Nie wiem czy wedle swojej skali oceny znajdziesz normalnego posiadacza AMD :rotfl:

sugerujesz że posiadacze amd są poza skalą?:rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, andrzej1971 napisał:

sugerujesz że posiadacze amd są poza skalą?:rotfl:

Mam 4090 i nie jestem normalny. Ale jak chcesz to Ci zrobię testy i napisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@andrzej1971Twoją skalą oceny, skoro nie pozwalasz im się wypowiadać w kwestii 13/14gen, boli Cię że zasugerować mogli iż gdyby nie pomoc forum, to może też niedługo byś płakał na zdegradowanego proca :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, krzysiak napisał:

@andrzej1971Twoją skalą oceny, skoro nie pozwalasz im się wypowiadać w kwestii 13/14gen, boli Cię że zasugerować mogli iż gdyby nie pomoc forum to może też niedługo być płakał na zdegradowanego proca :D

bo ty jesteś wyrocznią i wiesz już teraz że mój procesor będzie zdegradowany a nawet jeśli będzie to co. Przecież to nie ty będziesz miał problem a ja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bourne2008 napisał:

Ten temat powinien być zamknięty na jakiś czas ale mod chyba śpi. Nie dość, że od dłuższego czasu ta dyskusja to ciągłe powielanie tego samego to te personalne wycieczki są już zwyczajnie nudne.

Nie jest, bo sam się wkręcił.  Intel popłynął, widać to na giełdzie, więcej komentarza nie trzeba, każdy kto miał się o problemie dowiedzieć to wie. Ale nie ma też powodu do tego, żeby każdy użytkownik 13 i 14 gen. miał sprzedawać swojego cepa i kupować 7800x3d, a niektórzy tak się nakręcili, że wręcz wygłaszają orędzie, głównie Ci dumni posiadacze Ryzenów.

Jeszcze nie pojęli, że porażka Intela odbiję się na każdym entuzjaście, bo pewien poziom cen nie będzie niższy, po prostu konkurencji będzie wyższy, co zresztą już widać, bo cena 7800x3d już poszła w górę.  Może jeszcze seria 9000 jakoś przejdzie, bo ceny były wcześniej zapowiedziane i nic szczególnego nas nie czeka, ale naiwne myślenie, że 9000x3d też będzie tańszy w taki  rozdaniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja gdzieś napisałem że Twój (ja jednak zawsze do rozmówców odnoszę się z szacunkiem) CPU się zdegraduje? :D

Nie wiem czemu tak personalnie odbierasz krytykę producenta CPU w swoim kompie...czyżbyś fanboy? :E

@Voodoo 2tylko raczej fanboje czerwonych nie pojęli tego ;) Normalni użytkownicy doskonale sobie z tego zdają sprawę...już mieliśmy przez lata dominację jednego producenta i jeśli ktoś z tego nie wyciągnął wniosków to głupi i tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, krzysiak napisał:

Czy ja gdzieś napisałem że Twój (ja jednak zawsze do rozmówców odnoszę się z szacunkiem) CPU się zdegraduje? :D

Nie wiem czemu tak personalnie odbierasz krytykę producenta CPU w swoim kompie...czyżbyś fanboy? :E

kto jest fanboyem to sam pokazujesz. Za chwilę kupię kompletny zestaw z rysiem aby mieć wyrobioną opinię i zobaczyć na własnej skórze na o mocnych i słabych stronach rysia i porównać go z tym co już teraz mam. Nie wiem jeszcze tylko czy kupię 7950x3d czy ten którego premiera będzie 8 sierpnia

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym pokazuję? Tym, że zawsze podkreślam, iż marka CPU w kompie jest mi obojętna i biorę to co w danym momencie jest najwydajniejsze w grach (tylko do tego używam kompa poza netem etc) w moim budżecie? Tym,  że podkreślam iż trzeba jechać po obu producentach gdy coś zawalą, bo to tylko korporacje które ciągną z nas kasę i na niczym innym im nie zależy? Tym, że przed 7800x3d byłem zadowolonym posiadaczem 12600kf i nie czekałem na 14700k (jego miałem brać) tylko dlatego, że chciałem przeskoczyć na ddr5 i spróbować x3d? :D

A avatar..."pozdro dla kumatych" ;)

To Ty każdym swym postem pokazujesz kto jest fanbojem ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, Voodoo 2 napisał:

Nie jest, bo sam się wkręcił.  Intel popłynął, widać to na giełdzie, więcej komentarza nie trzeba, każdy kto miał się o problemie dowiedzieć to wie. Ale nie ma też powodu do tego, żeby każdy użytkownik 13 i 14 gen. miał sprzedawać swojego cepa i kupować 7800x3d, a niektórzy tak się nakręcili, że wręcz wygłaszają orędzie, głównie Ci dumni posiadacze Ryzenów.

Jeszcze nie pojęli, że porażka Intela odbiję się na każdym entuzjaście, bo pewien poziom cen nie będzie niższy, po prostu konkurencji będzie wyższy, co zresztą już widać, bo cena 7800x3d już poszła w górę.  Może jeszcze seria 9000 jakoś przejdzie, bo ceny były wcześniej zapowiedziane i nic szczególnego nas nie czeka, ale naiwne myślenie, że 9000x3d też będzie tańszy w taki  rozdaniu. 

Się okaże co z tego wyniknie. Ja bym się nie zdziwił, gdyby to był ostateczny koniec duopolu Intel + AMD. Nowe Surface'y będą na procesorach ARM od Qualcomma. Może też oczywiście być tak, że Intel się mocno ogarnie i wróci do monopolizowania rynku (jak to było w schyłkowym okresie P4 i początkach architektury Core). Tak czy owak nie rozpaczałbym z powodu kłopotów Intela i nie snuł pesymistycznych wizji, że ceny wzrosną i o'la'boga. Jakby się nawet AMD miało teraz obłowić, to przejściowo i chyba z korzyścią dla rynku patrząc długookresowo (tak jak kiedyś się obłowili na Athlonie 64, dzięki czemu później przetrwali naprawdę chude lata). W każdym razie to widzę bardziej jak szansę niż zagrożenie. To mój manifest ;-)

Edytowane przez Assassin
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@andrzej1971 Cinebench R23:

Single 2019 PKT

Multi 36334 PKT

Timespy nie robię, bo to Ci niewiele da skoro chcesz porównanie z 4080S.

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, zrobię teraz i podam świeże z podziałem wyników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się wczytać wynik zrobiony wcześniej do 3DMarka, nie trzeba odpalać ponownie. Jest w moich dokumentach wszystko zapisywane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug Wiem. Ale też nie dam głowy że wtedy miałem stery AMD zainstalowane. Nie byłem świadomy, że mogą robic taką różnicę. 

Więc świeży wynik:

Time Spy 32 158 PKT      Graphics 37 165 PKT        CPU 18 238 PKT

Time Spy Extreme 17 955 PKT      Graphics 19 624 PKT        CPU 12 116 PKT

@andrzej1971 Przy wyniku multi Cinebench weź tylko pod uwagę, że to wynik na codziennych nastawach wentyli, czyli 55% chłodnica max i 40% obudowa na stałe. Jak bym dał chłodnice na 100% to kręci się koło 37K wynik.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

przed kupnem tego modelu https://www.x-kom.pl/p/1117355-notebook-laptop-16-lenovo-legion-pro-7-16-i9-13900hx-32gb-1tb-win11-rtx4080-240hz.html

miałem ten https://www.x-kom.pl/p/1158932-notebook-laptop-173-asus-rog-strix-scar-17-r9-7945hx-32gb-1tb-win11-rtx4080-240hz.html

Wydawać by się mogło że sprzęt idealny ciekły metal procesorze, ciekły metal na karcie graficznej. Teoretycznie wszystko idealnie zgrane. Niestety nie. 

Temperatury procesora pod obciążeniem dochodziły do 103 stopni. Dodatkowo ekran co jakiś czas dostawał dziwnych drgań.  Pomyślałem że to może wina sztuki. Oddałem. Wziąłem drugi identyczny

Niestety było to samo. 

Wymieniłem na lenovo. Tutaj pod koniec czerwca br uległa uszkodzeniu płyta główna (jest założony temat w odpowiednim dziale)

Nie jestem więc fanboyem jednej czy drugiej marki. Po prostu wychodzę z założenia że wydając pieniądze na drogi sprzęt płacę również za jego bez awaryjność.

Pisałem wcześniej o tym że mam lenovo go. Idealny sprzęt nie tylko do zabawy ale również do robienia wstępnej obróbki filmów czy, pierwszych renderingów w 3ds max

Intel zachowuje się jak swego czasu volkswagen czyli wiedzieli że problem ale dopóki nie zostało to podane do publicznej wiadomości udawali że problemu nie ma

Edytowane przez andrzej1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra jakas, dopiero co kupilem Strix'a G18 z i9 14gen... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, Intel robi po nogach i to ostro. Odkąd zaczęły wychodzić na światło dzienne kwiatki z np. za wysokimi napięciami cepa to z Intel Extreme Tuning Utility w głównym oknie podglądu zniknęło napięcie proca. Miszczowie kamuflażu normalnie. :zadek:

Wychodzą z założenia, że nikomu nie będzie się chciało walić do okna podglądu osobnych napięć na rdzeniach P-Core i E-Core. 

@PiPoLiNiO Też coś mi po łbie chodzi, że  toczyłeś batalię z pamięciami na Aorus Master X o te magiczne 8000. Ja coś tam wspominałem, że wyżej 7600 nie ma bata żebym wskoczył, a ty wachlowałeś i9-14 generacji. Rozchodziło się o kontroler pamięci, ocenę procków w/g Gigabyte i ograniczenia płyt z 4 bankami na ram.   

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, andrzej1971 napisał:

Intel zachowuje się jak swego czasu volkswagen czyli wiedzieli że problem ale dopóki nie zostało to podane do publicznej wiadomości udawali że problemu nie ma

Mial wjechać na szarym ośle i oznajmić "nie pykło, kupujcie AMD w tym roku" :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Grandal napisał:

Też coś mi po łbie chodzi, że  toczyłeś batalię z pamięciami na Aorus Master X o te magiczne 8000.

No tak. Ale to było w październiku. I nijak nie wyklucza błędów shader :) Fanom Intela chyba w głowie się nie mieści, że problem może być więcej niż jeden :) Teraz wychodzi na to, że ja pisząc o ram, powinienem w tym samym poście zawsze też zaznaczać, że wywala również shader. Dla mnie to były 2 osobne kwestie i wałkowanie tego samego nie miało sensu. Wtedy byłem nazywany kłamcą, teraz jak cały świat o tym gada, to tu niektórzy dalej mnie nim nazywają i robią poszukiwania postów które interpretują po swojemu. 

I wystarczy jakieś zdanie w którym nie zawarłem czegoś według mnie nie istotnego i już mają "kłamstwo" i dopasowanie narracji :) Ale już mam wszystkich ULTRASÓW INTEL w ignorowanych, więc izi. 

A ten ram i kontroler pamięci w Intel to też kolejny hit. Pomijając, że max 7800 na 4 slotowej płycie dało się uruchomić na 13900KS (tak wiem, według niektórych musi być apex i 2 sloty, bo inaczej się nie da), to miałem sztukę 14900K gdzie 6000 waliło błędami w memtest :)

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkupię od Was te felerne procki. Daję 30zł za i7 13- lub 4 gen. i 50zł za i9 13 lub 14 gen.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, andrzej1971 napisał:

Mam pytanie do tych normalnych od ryśków a zwłaszcza tych od 7950x3d a dodatkowo mają jeszcze rtx 4080s. Możecie podać mi wyniki z r23 single oraz mult a także 3dm time spy dx12?

7950x3d przypadkiem wynik single nie bierze z kawałka rdzenia bez 3d? 

To trochę jak intelowy i9 który wynik z single bierze z gówno nastaw. 

Wyniki z tyłka i źródło problemów ale wciąż na propsie XD

12 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

A ten ram i kontroler pamięci w Intel to też kolejny hit. Pomijając, że max 7800 na 4 slotowej płycie dało się uruchomić na ...

... Jak długo?

2 godziny temu, Voodoo 2 napisał:

5 lat gwarancji. Nie ma sensu się nakręcać.  Szczególnie jak nie ma się proca z VIDem na ponad półtorej volta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Minciu napisał:

... Jak długo?

Dopóki procek nie zaczał wywalać shader w Fortnite i nie wyleciał z kompa :) Ale sam ram był stabilny cały czas.

To było przy premierze i mojej pierwszej sztuce 14900K,  i tam już ten sam ram, na tej samej płycie, 7400 max :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

miałem sztukę 14900K gdzie 6000 waliło błędami w memtest :)

Na jakich modułach? Single Rank, Dual Rank? Ile sztuk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomcug napisał:

Na jakich modułach? Single Rank, Dual Rank? Ile sztuk?

O Panie, minał rok prawie. Więc chyba nie udziele Ci konkret odpowidzi. na 100% 2x16GB, na 90% to był Kingston Fury Beast RGB 6000. Bo one normalnie bez zająknięcia 6800 śmigały dlatego mnie to zdziwiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi