Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

To ilu z was przechodzi na amd z premierą nowych procków czerwonych? ja sobie poczekam, zobacze jak sie sprawują, jakie ceny i tak dalej i tak dalej, nie wiem co za diabeł mnie podkusił aby brać 13 generacje mimo że wiedziałem że druciarstwo znowu w postaci ramek, pożegnam sie z intelem bez żalu, w sumie jedyny plus taki że dzięki niemu troche na starość pogrzebałem manualnie przy nim (delidy 7700k /8700k)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Fikołek napisał:

To ilu z was przechodzi na amd z premierą nowych procków czerwonych?

Ja czekam na 9800x3d, zobaczę czy jest sens kupowania tego zamiast 7800x3d i wtedy dopiero robię zakupy :-D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

O Panie, minał rok prawie. Więc chyba nie udziele Ci konkret odpowidzi. na 100% 2x16GB, na 90% to był Kingston Fury Beast RGB 6000. Bo one normalnie bez zająknięcia 6800 śmigały dlatego mnie to zdziwiło.

Masz rękę do tych procków :cool: Pisałem to już wcześniej, ale muszę powtórzyć, skoro potrafisz wylosować 14900KS, który ledwo trzyma 5000 z groszem w Spider-Manie przy 253 W czy 14900K, który przy 6000 na RAM jest niestabilny :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug Kiedyś nie wierzyłem w teorie, że do Polski trafia gorszy sort towarowy. Ale przy Intel zacząłem :D

8 minut temu, tomcug napisał:

trzyma 5000 z groszem w Spider-Manie przy 253

A ile Ty masz na 253W w Morales? Ja przecież nawet tu o tym pisałem i wtedy właśnie @SebastianFM wysłał tą tabele z 320W i 400A, po czym Morales zaczął trzymać 5600-5700. I to przy offset -0.035V :D

Bez offset było 5400-5500.

Przy 500A już skakał 5800-5900. Ale to już tylko na test włączyłem z takim nastawem.

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem Ci screena, 5700 na 14900K bez ruszania czegokolwiek przy limicie 253 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Voodoo 2 napisał:

Mial wjechać na szarym ośle i oznajmić "nie pykło, kupujcie AMD w tym roku" :lol2:

Tak to może nie, ale z tym robieniem 14. generacji jako kotleta 13. generacji bez usunięcia tych wad (a wg niektórych nawet z ich pogłębieniem przez wyższe zegary) to jednak trochę przegięli :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

del

1 minutę temu, tomcug napisał:

Wysłałem Ci screena, 5700 na 14900K bez ruszania czegokolwiek przy limicie 253 W.

Pamiętam że wysyłałeś, ale nie wiedziałem że to Twój, myślałem że z neta. A teraz to już tego nie wynajdę, więc nie sprawdzę ile miałeś :) Pamiętasz ile było?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Fikołek napisał:

To ilu z was przechodzi na amd z premierą nowych procków czerwonych? ja sobie poczekam, zobacze jak sie sprawują, jakie ceny i tak dalej i tak dalej, nie wiem co za diabeł mnie podkusił aby brać 13 generacje mimo że wiedziałem że druciarstwo znowu w postaci ramek, pożegnam sie z intelem bez żalu, w sumie jedyny plus taki że dzięki niemu troche na starość pogrzebałem manualnie przy nim (delidy 7700k /8700k)

Obecnie nie robię nic ważnego na głównym komputerze z 14700K, więc spokojnie poczekam aż się zdegraduje i zrobię wymianę na nowy albo zwrot :E

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Pamiętasz ile było?

Ile czego? Bo zegar już pisałem 5700 trzymało sztywno, pobór 220-240 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Ile czego? Bo zegar już pisałem 5700 trzymało sztywno, pobór 220-240 W.

No to elo. U mnie pobór taki sam, ale zegary w dół ;) Więc co ja mam więcej pisać. 14900K trzymał normalnie :) Ale tak jak pisałem, dobrze się stało bo na AMD nie ma tego uczucia gdzie przy każdym shader się zastanawiasz już czy przejdzie czy wywali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komfort psychiczny to podstawa :cool:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, andrzej1971 napisał:

Nie jestem więc fanboyem jednej czy drugiej marki. 

Nie pisz więc jak fanboy, to nie będziesz o to posądzany 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

@tomcug Kiedyś nie wierzyłem w teorie, że do Polski trafia gorszy sort towarowy. Ale przy Intel zacząłem :D

A ile Ty masz na 253W w Morales? Ja przecież nawet tu o tym pisałem i wtedy właśnie @SebastianFM wysłał tą tabele z 320W i 400A, po czym Morales zaczął trzymać 5600-5700. I to przy offset -0.035V :D

Bez offset było 5400-5500.

Przy 500A już skakał 5800-5900. Ale to już tylko na test włączyłem z takim nastawem.

Sami widzicie. To jest historia chyba tego ostatniego zdegradowanego i9-14900KS. To był niezły egzemplarz, skoro pozwalał jeszcze na obniżenie napięcia pomimo tego, że na płytach Gigabyte jest domyślnie stosowane UV dzięki AC/DC Loadline ustawionym na 40/90. Był, ponieważ zdegradował. Tylko dodam, że w tej tabelce od Intel było napisane, żeby nigdy nie przekraczać IccMax 400 A. Co zrobił @PiPoLiNiO? Nie mógł się powstrzymać i ustawił do testu 500 A. 😁

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał:

Masz rękę do tych procków :cool: Pisałem to już wcześniej, ale muszę powtórzyć, skoro potrafisz wylosować 14900KS, który ledwo trzyma 5000 z groszem w Spider-Manie przy 253 W czy 14900K, który przy 6000 na RAM jest niestabilny :E

To się nazywa gigashrot lub srauros i unskilled :E

Nie wiem mój 13900ks śmiga cały czas po 3 miesiącach ciężkich testów 1.35v+ dzień w dzień i ciągle tyle samo watów i napięcia czy to 5.7 czy to 5.9 a uzywam go codziennie ,  RAM odpala do 8600 evga z690. Miałem 3 sztuki 14900k jedna tylko nie robiła 8200 reszta na luzie, i czy to były fury czy g.skkli 32gb robią 8000 w dual slotach choć na moim asus hero(4 sloty ale dwa wlozone ofc) też 8000 śmiga :E.

Jak się trzyma  idiotycznych ustawień w biosie beż kontroli to potem płacz będzie xD

Jeśli ktoś kupuje procka czy kartę dla entuzjastów powinien chyba wiedzieć co się dzieje w środku.

Edytowane przez kadajo
Obejdzie się bez przekręcania nickow.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, tomcug napisał:

Na średniaku 13900K 5Ghz to się robi przy ~1V :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, z1k napisał:

Miałem 3 sztuki 14900k jedna tylko nie robiła 8200 reszta na luzie, i czy to były fury czy g.skkli 32gb robią 8000 w dual slotach choć na moim asus hero(4 sloty) też 8000 śmiga :E

Śmiga w sensie jest stabilne i robisz chociaż te 10k% w karhu? Bo na 8000 to gry też działały. A karhu i memtest po czasie dawał błędy. 

Więc jak pojmujesz stabilność jak Oktaba z PurePC to cóż. A jeśli w przeciwieństwie do jego testów miałeś stabilność, to zostaje mi jedynie pogratulować :)

W sensie 8000 na 4 slotach. Bo 2 nawet nie porównuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale tam jest 3 rzędy tamingow gdzie, źle przestawisz jeden i już nie wstanie, do tego masz jeszcze ODT gdzie powyżej 8200 musisz grzebać żeby się ustabiloziwaly, ja nie siedzę 10 minut w biosie tylko żeby profile sobie zrobić siedziałem 4 miesiące 7800/8000/8200/8600 i było czasem tak że nawet napięciem zmienisz i ODT będzie inne i już po twoich testach :E Ja mówię o 2x16 GB w slotach 4 slotowej płycie sprostowanie dodam tam, ja Ci pisałem że nie widziałem więcej niż 7600 7800 na 4 slotach I to już po binowaniu procka i ramu i płyty

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, z1k napisał:

RAM odpala do 8600 evga z690.

Gdzie ty dorwałeś tego Dark K|NGP|Na? /Edit - skoro 4 slotowa to classified pewnie/

Ja kiedyś na niego (Z790) polowałem to tylko z drugiej ręki były dostępne, ceny zaś takie, że szkoda słów nawet dla bogatego wariata technologicznego.

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@z1k No to tak jak napisałem, 7800 mi na aorus na jednym procku się udało mieć stabilne gdzie przechodził karhu i memtest :) na Patriot 8000 2x16GB. Oczywiście nie na ustawieniach z xmp, bo na tym to memtest po 3 sekundach był czerwony :p

Ale kilka procków dalej, trafiłem na koksa gdzie 6000 nie było szans. Mimo wgrania 3 różnych BIOS i kombinowania z napięciami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, SebastianFM napisał:

Sami widzicie. To jest historia chyba tego ostatniego zdegradowanego i9-14900KS. To był niezły egzemplarz, skoro pozwalał jeszcze na obniżenie napięcia pomimo tego, że na płytach Gigabyte jest domyślnie stosowane UV dzięki AC/DC Loadline ustawionym na 40/90. Był, ponieważ zdegradował. Tylko dodam, że w tej tabelce od Intel było napisane, żeby nigdy nie przekraczać IccMax 400 A. Co zrobił @PiPoLiNiO? Nie mógł się powstrzymać i ustawił do testu 500 A. 😁

A czemu dało się ustawić 500A, czy jest jakiś procesor na tą platformę, który wymaga takich ustawień. No chyba jeśli da się ustawić takie parametry to oznacza ze procesor powinien to przyjąć inaczej po co by to było :D
@PiPoLiNiO miał najlepszy CPU z tego co rozumiem wiec co tutaj zaszło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo 500A z hakiem to max. W sensie bez limitów. Włączyłem to na jakieś 10 sekund zobaczyć czy trzyma 5900.

No ale rozumiem, że ukryty znawca już dorobił sobie teorie o zniszczeniu procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Grandal napisał:

Gdzie ty dorwałeś tego Dark K|NGP|Na? /Edit - skoro 4 slotowa to classified pewnie/

Ja kiedyś na niego (Z790) polowałem to tylko z drugiej ręki były dostępne, ceny zaś takie, że szkoda słów nawet dla bogatego wariata technologicznego.

Kupiłem rok temu :) 4 sloty tylko class

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

@kadajo 500A z hakiem to max. W sensie bez limitów. Włączyłem to na jakieś 10 sekund zobaczyć czy trzyma 5900.

No ale rozumiem, że ukryty znawca już dorobił sobie teorie o zniszczeniu procka :)

Nie o to chodzi, ja nie rozumiem, dlaczego takie ustawienia mamy dostępne w BIOS. W jakim celu skoro są one niebezpieczne dla CPU, który nie potrafi sam się obronić przed potencjalną autodestrukcją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo on miał top plyte(a jak nie to na modelach niżej niektórych tez sa zdjete teraz chyba zmienili to z ograniczeniem) a tam sa zdjęte limity, ale cos mi tu ściemnia ja przy 411 watach 1.412 miałem chyba koło 400a  i 102 stopnie, muszę potem sprawdzić

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi