Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, z1k napisał:

cos mi tu ściemnia

No tak. Jak zawsze 🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kadajo Zawsze tak bylo :) Real Rampage Extreme i napiecia do oporu... bo za wiele opcji PWM/Voltage to tam nie bylo. Ale fakt, pozniej to juz byly zworki na plytach, ze jak chciales robic extreme o/c to trzeba bylo przestawic, by moc ustawic w BIOSie ile chcesz.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, z1k napisał:

Jeśli ktoś kupuje procka czy kartę dla entuzjastów powinien chyba wiedzieć co się dzieje w środku.

Tak i nie...jedno nie obliguje do drugiego, sam znam osobiście przypadki kupujące top nie mające pojęcia nawet co to bios, nie mówiąc o tym żeby w nim coś przestawiać :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum stabilnie, jeden mówi ze kłamie i nie miałem 500, drugi że miałem i zabiłem proca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, krzysiak napisał:

Tak i nie...jedno nie obliguje do drugiego, sam znam osobiście przypadki kupujące top nie mające pojęcia nawet co to bios, nie mówiąc o tym żeby w nim coś przestawiać :E

Miałem dodać tam "choć trochę" właśnie :EBo wiem, że tak jest ale mi chodziło o niego jak i tak już coś kupił i na forum piszę to powinien co nieco załapać, chciałem mu ustawic tego gigashrota ale pierwsza sprawa dawno go nie miałem i zmienili  bios bo trochę inaczej jest, a druga sprawa jak usłyszałem, że straci boost to już nie mówiłem nic, bo by spalił sprzęt jakby zaczął grzebać :E

Edytowane przez z1k
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, rybek napisał:

@kadajo Zawsze tak bylo :) Real Rampage Extreme i napiecia do oporu... bo za wiele opcji PWM/Voltage to tam nie bylo. Ale fakt, pozniej to juz byly zworki na plytach, ze jak chciales robic extreme o/c to trzeba bylo przestawic, by moc ustawic w BIOSie ile chcesz.

Ale nie słyszałem, żeby wcześniej masowo procesory ludziom zdychały nawet bez OC :E

No ale spoko, faktycznie mając topowe podzespoły i chcąc coś z tym robić typu Extreme OC powinno się co nieco wiedzieć o tym, a nie zakładać skoro można to na boxowym chłodzeniu spróbujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kadajo napisał:

A czemu dało się ustawić 500A, czy jest jakiś procesor na tą platformę, który wymaga takich ustawień. No chyba jeśli da się ustawić takie parametry to oznacza ze procesor powinien to przyjąć inaczej po co by to było :D

Na AMD też się da np. zdjąć limit temperatury 95 stopni, dopałować MHz i woltaż w opór. Zgłaszasz się na ochotnika, żeby przy takich ustawieniach "powypiekać" CPU przez 8 godzin cruncherem i zobaczyć, co się stanie? :cool:

Teraz, kadajo napisał:

Ale nie słyszałem, żeby wcześniej masowo procesory ludziom zdychały nawet bez OC :E

Bo teraz OC jest prosto po wyjęciu z pudełka 8:E

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja się w ogóle dziwie o takie tematy jak ludzie dziś nie potrafią ogarnąć, do czego służy dyskietka :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też już dziś trudno ogarnąć do czego może służyć dyskietka, chociaż miałem ich kilkanaście :szczerbaty: 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie grzebię, ja zmieniam ustawienia

Niezłe kwiatki wychodzą. Jakby chłop zostawił sprzęt w spokoju i nie eksperymentował - dziś normalnie by mu działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, kadajo napisał:

No ale spoko, faktycznie mając topowe podzespoły i chcąc coś z tym robić typu Extreme OC powinno się co nieco wiedzieć o tym, a nie zakładać skoro można to na boxowym chłodzeniu spróbujemy.

Bo kiedys bylo prosciej ;) 3 ustawienia, 3 napiecia, 4 timingi i sensownie podane limity napiec pod chlodzenie - kto chcial "podkrecic" procka, wystarczyl artykul na 20 zdan i kilka zrzutow ekranu.

Teraz - ustaw 10 rzeczy w biosie, ustaw 5 napiec, 30 timingow i martw sie czy to co przeczytasz ma w ogole sens, bo "pseudo informatyk" ktory nie musi sie znac, ma swoj kanal na YT (pozdro TQ, serduszko dla ciebie zawsze gleboko w 4 literkach).

Juz nie bede wspominal o tym, bo to bylo juz walkowane, trzymalismy napiecia w zakresie ~1.3-1.45V jak juz ktos mial kozak LC. Tu mamy >1.5V w 10nm++++++ z przeznaczeniem na AC :E

• Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, kadajo napisał:

Co ja się w ogóle dziwie o takie tematy jak ludzie dziś nie potrafią ogarnąć, do czego służy dyskietka :E

Pamiętam jak nfs 1 się przenosiło od kumpla na 70 czy 71 :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, z1k napisał:

druga sprawa jak usłyszałem, że straci boost to już nie mówiłem nic,

Chwila. Stary, Ty chciałeś żebym ograniczył taktowanie 2 rdzeni. A ja wyraźnie napisałem, że jak czyjaś pomoc ma polegać na hamowaniu procka, to ja takiej nie potrzebuje. 

Nie ważne, że to 2 rdzenie i to nic nie daje kompletnie. 

Zapłaciłem za 6.1 czy tam 6.2 na 2 rdzeniach i tak ma być. 

Ile jeszcze tych zmyślonych głupot tu dzisiaj przeczytam? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tacy co starają się dopomóc szczęściu. Inni zaś zdejmują kajdanki z cepa i szukają Świętego Graala, dopomagając, ale nieszczęściu. 

Ciekawi mnie tylko, jakby na Ryzenie zdjąć limity temperaturowe, dowalić napięcia... czy AMD nie poszło by z torbami przez takich entuzjastów "ołwerklokingu". 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, leven napisał:

Następny amperowiec. Potem dziwne, że procesor umiera. Evga CL ?

https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=121-RL-E798-KR

Sama nazwa wgiata w fotel :]

To nie jest plyta dla Ciebie, nawet nie wiesz po co jest zrobiona. Nie patrz na nia nawet, bo juz w ogole sie w glowie pomiesza do cna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Chwila. Stary, Ty chciałeś żebym ograniczył taktowanie 2 rdzeni. A ja wyraźnie napisałem, że jak czyjaś pomoc ma polegać na hamowaniu procka, to ja takiej nie potrzebuje. 

Nie ważne, że to 2 rdzenie i to nic nie daje kompletnie. 

Zapłaciłem za 6.1 czy tam 6.2 na 2 rdzeniach i tak ma być. 

Ile jeszcze tych zmyślonych głupot tu dzisiaj przeczytam? 

Nie chce mi się tłumaczyć jak boost i avx działa razem, ale było by wydajniej chlodniej. (Nawet jakbym zostawił Ci boost i zmniejszył napiecia nie rozwiaze problemu i będzie to samo że względu na ignoracje napięć przez V/F nawet jak to wylaczysz)

Wystarczy, że swoje czytasz :)

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, rybek napisał:

Odstrzeleni ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, rybek napisał:

"pseudo informatyk" ktory nie musi sie znac, ma swoj kanal na YT (pozdro TQ, serduszko dla ciebie zawsze gleboko w 4 literkach).

Ciekaw jestem czy tu jest, czyta nas i jaki ma nick ewentualnie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, z1k napisał:

Wystarczy, że swoje czytasz :)

Kręcisz bajere, że chciałeś pomóc ale ja coś nie chciałem. 

Twoja przedostania wiadomość z priv:

"eeee to teraz jest zupelnie inaczej ustwione nie widze nawet zkladki dla ringu, dobra zapomnij nie było tematu  ten nowy bios ma inne nazwy, z Gb Ci nie pomoge niestety jednak" 

Także ten... Chyba coś nie trzymasz się faktów. Ja chciałem wklepać Twoje ustawienia mimo wszystko, i masz to napisane w wiadomościach. 

A teraz robisz ze mnie jakiegoś świra. Mogę wrzucić foty z wiadomości. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kadajo napisał:

A czemu dało się ustawić 500A, czy jest jakiś procesor na tą platformę, który wymaga takich ustawień. No chyba jeśli da się ustawić takie parametry to oznacza ze procesor powinien to przyjąć inaczej po co by to było :D

To, że da się ustawić IccMax np. na 500 A nie świadczy raczej o tym. Zastanów się, że w BIOS'ach i UEFI od dawna można było wybrać takie wartości np. napięć, które spowodowałyby uszkodzenie CPU lub RAM. Czasem tylko wyższe wartości były oznaczone innym kolorem, np. na czerwono. Poza tym te limity w ogóle nie były ustawione, np. HWiNFO64 pokazywał PL1 i PL2 4095 W. 🙂 Oczywiście inna kwestia, że domyślnie powinny być ustawione prawidłowe, bezpieczne wartości.

Godzinę temu, kadajo napisał:

@PiPoLiNiO miał najlepszy CPU z tego co rozumiem wiec co tutaj zaszło :D

Samochodem za kilka milionów też można się rozbić. 😁 A tak na poważnie, to nie ma wątpliwości, że nastąpiła degradacja, skoro procesory po krótkim czasie zaczynały wymagać wyższego napięcia. O szczegóły pytaj mistrza OC. 🙂 Np. o i7-14700K z poborem mocy 300 W, który zdegradował w 2 tygodnie, jaka tam była maksymalna temperatura i napięcie Vcore pod obciążeniem.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Kręcisz bajere, że chciałeś pomóc ale ja coś nie chciałem. 

Twoja przedostania wiadomość z priv:

"eeee to teraz jest zupelnie inaczej ustwione nie widze nawet zkladki dla ringu, dobra zapomnij nie było tematu  ten nowy bios ma inne nazwy, z Gb Ci nie pomoge niestety jednak" 

Także ten... Chyba coś nie trzymasz się faktów. Ja chciałem wklepać Twoje ustawienia mimo wszystko, i masz to napisane w wiadomościach. 

A teraz robisz ze mnie jakiegoś świra. Mogę wrzucić foty z wiadomości. 

Nie muszę 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi