Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, z1k napisał:

Jeśli ktoś kupuje procka czy kartę dla entuzjastów powinien chyba wiedzieć co się dzieje w środku.

Wielokrotnie dało się usłyszeć, że i9 K powinny być sprzedawane ze zdjętym IHSem. Problem byłby znikomy. Mogli też nie walić tak wysoko fabrycznego OC. No i AP powinno tam trafiać na poziomie a nie byle co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tam powiem "dziwne u mnie działa" - ale ja nie grzebie od 1.5 roku :). Pamięci też dałem 6400 XMP i tyle. Po co mi więcej ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do przyjęcia, do AMD jest niższy szacunek niż do Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Stjepan666 napisał:

To jeszcze trzeba popatrzeć co userbenchmark pisze. Im intel przynajmniej nie płaci, piszą głupoty z własnej woli.

2 godziny temu, kadajo napisał:

a nie zakładać skoro można to na boxowym chłodzeniu spróbujemy.

Ludzie zakładają że procesor ma zabezpieczenia, więc nawet jak poleci non stop na 105 stopni ale i tak uda im się te kilka procent wydajności ugrać nawet na boxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14900K na tym boxie, to w zimę nie trzeba ogrzewania włączać. :E 

pol_pl_Chlodzenie-BOX-OEM-do-procesorow-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak nie działa, na tym szrocie by poszedł throttling pewnie do 95 W, jak nie niżej, więc za dobrze by nie zagrzało :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sideband napisał:

Może brali pod uwagę lapki ;) W lapkach Ryzeny nie grzeszą żywotnością.

Można jakieś oficjalne info w sprawie ryzen w lapkach? Pytam na poważnie, nie spotkałem się z takim stwierdzeniem, co do awaryjności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stjepan666to nie tak, lepiej dać dobre chłodzenie żeby się bujał z wacikami jak najwyżej a nie odbijał od temp max na tym pierdku:E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Stjepan666 napisał:

na tym boxie

W sumie, to jestem ciekaw ile max Wat, to chłodzenie jest w stanie odprowadzić z LGA1700 bez throttlingu (do 99 stopni na najgorętszym rdzeniu), w temperaturze pomieszczenia typowo "pokojowej" (20-21 stopni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

W sumie, to jestem ciekaw ile max Wat

Składałem kiedyś zestaw na 13400F (tam jest dołączony). 

Kilka przebiegów CBR23 wytrzymał. przez 100 stopni. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lipton  w swoim najnowszym filmie, pominąłeś w konfiguracjach stacjonarne procesory Intel'a 13|14 th Gen.
Na dzisiaj, według Twojej wiedzy, tak samo byś nie polecał procesory mobilne Intel'a 13|14 th Gen ?
Stacjonarki = z mobilnymi? Lub jakie jest Twoje podejście w tym zakresie, do mobilnych cpu Intel'a?

Edytowane przez kanon7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladales film w calosci? Przeciez wyjasnil dlaczego brakuje i jakie ma z tym odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Kyle_PL napisał:

W sumie, to jestem ciekaw ile max Wat, to chłodzenie jest w stanie odprowadzić z LGA1700 bez throttlingu (do 99 stopni na najgorętszym rdzeniu), w temperaturze pomieszczenia typowo "pokojowej" (20-21 stopni).

Chyba wyłączasz sezon wiosenno - letnio -  wczesno jesienny. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A AMD psujo siem czesciej!!!11

:rotfl:

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.ppe.pl/news/348413/to-juz-katastrofa-intel-traci-30-mld-dolarow-na-gieldzie-w-jeden-dzien-redakcje-odradzaja-zakupow-cpu.html?fbclid=IwY2xjawEeJrJleHRuA2FlbQIxMQABHQdj_ShUw8gL3nqqG2NNGoV8T5w55GSrTZxuq1eJy1bGJ_E0hv5XTPwPZg_aem_WkbYXy3jR2iQHlKY44KVFQ

"Tylko w jeden dzień, w piątek, Intel stracił na giełdzie 26% swojej wyceny." 

Jak wiadomo, najważniejsza jest stabilność :)

"Gamers Nexus twierdzi, że Intel wie o problemach z 13. i 14. generacją CPU od dawna i sugeruje też, że redakcja odkryła, że procesory Intela mogą błędnie raportować temperaturę swoich rdzeni, zaniżając ich wartość" 

No ale mi działa :)

Do czego to doszło, że z Intela beke mają nawet portale konsolowe 🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

"Gamers Nexus twierdzi, że Intel wie o problemach z 13. i 14. generacją CPU od dawna i sugeruje też, że redakcja odkryła, że procesory Intela mogą błędnie raportować temperaturę swoich rdzeni, zaniżając ich wartość" 

No ale mi działa :)

Twierdzi, sugeruje, mogą błędnie... 

Ty naprawdę całymi dniami siedzisz i jak pozornie uszczęśliwiony mściciel z niezdrowym fetyszem o niczym innym nie myślisz tylko o aferze Intela. Po trosze to rozumiem bo tobie nie dane było przy całej torbie 14900K/KS stwierdzić, że "mi działa". 

Uważaj, żeby nie stało się to twoją obsesją, bo złamie ci to życie... Kobieta o amorach, a ty o worku wypchanym 14900K  i aferze Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Grandal napisał:

Kobieta o amorach,

Najpierw musiałbym opuścić izolatkę w psychiatryku 😵💫😵💫😵💫😵💫

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chciałbym aby ci co smażyli procki na wolnym ogniu musieli płacić za wymianę. Szkoda, że nie ma jak im tego udowodnić.

Tylko jeden tu przyznał że je przypalał.

" Bez zmian żaden procek nie wytrzymywał 30 minut w CBR23." 

Jakoś tak leciało. 30 minut smażenia 300 W+ :-) a później... Nie działa...

Edytowane przez RTX4090
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie ta argumentacja nie przekonuje. Skoro Intel pozwalał producentom płyt zdejmować limity, to nie powinno mieć to destrukcyjnego wpływu na CPU. Teoretycznie oczywiście :E Czyli wina Intela.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug  Intel „pozwalał”. Te pozwalanie było tak sprytnie zrobione, aby pozwolić, ale nie oficjalnie :E 

Intel pisał że no. max. 253W max. ZALECANE. 
Zalecane, nie znaczy nakazane, a że do zalecenia procki nie były zablokowane, to producenci kręcili wyniki. 
A teraz dla Intela po aferze jest tłumaczenie, ale przecież producenci płyty wiedzieli że jest zalecane max. 253W to czemu się tego nie trzymali?  

Taki martwy przepis, ale jak gó€&o wybiło to nagle Intel zalecenie traktował jako nakaz, sztywna wartość itd. W obronie swojej firmy :E 

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że każdy by się w ten sposób bronił :E Choć tak naprawdę winny jest oczywisty 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien być chociaż jeden plus tej afery, że w kolejnych generacjach zluzują chociaż trochę żyłowanie procków na stock :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Tylko w jeden dzień, w piątek, Intel stracił na giełdzie 26% swojej wyceny.

Dobry moment na zakup. Za dwa dni będą powoli już rosły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W skrócie zagrożone niestabilnością są wszystkie CPU 13 i 14gen oprócz tych najsłabszych które bazują na archi. Alder Lake (12-gen).

Cytat

W poniedziałek (05.08) firma Intel przekazała dodatkowe informacje na temat niedawno ogłoszonego przedłużenia ogólnoświatowej gwarancji o 2 lata na wybrane modele procesorów Core 13. i 14. generacji do komputerów stacjonarnych opartych na krzemie „Raptor Lake”. Wspomniano, że osoby, które złożyły bezskuteczne zgłoszenia RMA dotyczące swoich procesorów, mogą zwrócić się do działu obsługi klienta firmy Intel w celu uzyskania dalszej pomocy i rozwiązania problemu. Powinno to okazać się szczególnie przydatne dla wszystkich, którzy próbowali zgłosić roszczenia RMA dotyczące swoich procesorów, gdy po raz pierwszy wyszły na jaw problemy z niestabilnością, ale spotkały się z odrzuceniem roszczeń RMA.

Firma Intel podała również dokładne numery modeli procesorów, których dotyczą problemy z niestabilnością, które kwalifikują się nie tylko do przedłużenia gwarancji, ale także do uzyskania pomocy w zakresie roszczeń RMA. Należą do nich wszystkie modele procesorów 13. i 14. generacji oparte na większym krzemie „Raptor Lake” lub „Raptor Lake Refresh”, który ma osiem rdzeni procesora „Raptor Cove”, cztery klastry e-core „Gracemont”, 2 MB pamięci podręcznej L2 na rdzeń P i 4 MB pamięci podręcznej L2 na klaster E-core. Kilka modeli procesorów 13. i 14. generacji jest opartych na starszym krzemie „Alder Lake” z 1,25 MB pamięci podręcznej L2 na rdzeń P i 2 MB pamięci podręcznej L2 na klaster z rdzeniem E. Problem nie dotyczy tych chipów, podobnie jak procesorów klasy podstawowej opartych na kości H0, która ma tylko sześć rdzeni P i nie zawiera klastrów E-core.

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi